Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 28 kwie 2021 14:46:09 
   Tytuł: ONT - router - MESH
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 kwie 2021 14:30:37
Posty: 4
Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Nie znalazłem takiego tematu na forum, dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy.

Mam internet z Netii, który doprowadzony jest do mieszkaniowej skrzynki teletechnicznej za pomocą światła, bezpośrednio do urządzenia ONT Huaweia, model HG8010H. Niestety, urządzenie to posiada tylko jeden port ethernetowy, a ja mam trzy pokoje i potrzebuję mieć internet po kablu w każdym z nich. Technik połączył to standardowo, czyli montaż ONT w skrzynce, z urządzenia RJ45 wpięty do gniazda idącego do salonu, a w salonie router Netii VV5822. Niestety, nie odpowiada mi to, ze względu na potrzebę posiadania internetu w każdym pokoju oraz gnieździe.

Z uwagi na fakt, że chcę wykorzystać w mieszkaniu MESH TP-Link, który ma już dziś do mnie dotrzeć, pomyślałem o poniższej konfiguracji i tutaj proszę o opinię ekspertów.

ONT zostaje bez zmian, dalej podłączam router Netii w trybie bridge, który z portów LAN rozdziela internet do trzech pokoi, a za nim podłączam MESHa TP-Link z danymi PPPoe i w teorii wszystko ma grać. Czy wg Was takie podłączenie jest optymalne?

Niepokoi mnie natomiast kilka szczegółów, na które jeszcze nie znam odpowiedzi, a mianowicie
a) jak podłączyć ONT do bridge'a? Ten jeden kabel, który z niego idzie ma iść do gniazda WAN, czy pierwszego LAN, a następnie kolejne trzy LANy do gniazd w pokojach?
b) jak poradzić sobie z adresowaniem IP w obydwu routerach, czy muszę zmieniać jakąś konfigurację? Standardowo Netia ma 192.168.1.1 - czy jeśli stanie się on przezroczysty w bridge, to 192.168.1.1 będzie miał mój MESH, czy muszę tu coś zmienić?

Myślałem jeszcze o tym, żeby wyłączyć w Netii WiFi, zostawić go jako router przewodowy, który rządzi, ale to chyba nie byłoby zgodne ze sztuką

Co myślicie?

EDIT: podłączyłem to wszystko tak, że ONT do tego routera Netii, który infolinia przełączyła mi w tryb bridge. Dalej jeden kabel LANu z ONTa podłączyłem do pierwszego LANa w routerze, a kolejne trzy LANy do gniazd idących do pokoi. Następnie w dwóch pokojach umieściłem MESHe, pierwszy połączony z danymi PPPoe i wszystko działa, także instalacja sprawna, ale mam problem.

Problem polega na tym, że jitter jest na poziomie 32ms, gdzie wcześniej z samym routerem Netii była to 1ms, a sam internet, który wcześniej osiągał prędkość 600Mb/s, teraz leci max 250Mb/s. Może podsuniecie koledzy jakiś pomysł, jak sobie z tym poradzić? Wszystkie kable wymienione na kat. 6, może tu też jest problem? Sam już nie wiem.


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 17:13:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3868
Lokalizacja: Kraków
rwandachisinau pisze:

EDIT: podłączyłem to wszystko tak, że ONT do tego routera Netii, który infolinia przełączyła mi w tryb bridge. Dalej jeden kabel LANu z ONTa podłączyłem do pierwszego LANa w routerze, a kolejne trzy LANy do gniazd idących do pokoi. Następnie w dwóch pokojach umieściłem MESHe, pierwszy połączony z danymi PPPoe i wszystko działa, także instalacja sprawna, ale mam problem.




przeczytaj to jeszcze raz i powiedz nam jak to na prawdę połączyłeś bo nie ma możliwości żebyś podłączył tak jak w tym opisie


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 18:41:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 cze 2016 9:49:55
Posty: 83
W skrzynce masz zapewne przewody tez z innych pomieszczeń. Tylko pewnie router tam się nie mieści bo deweloper poleciał po kosztach.


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 19:54:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 kwie 2021 14:30:37
Posty: 4
@hub_lan

No więc podłączenie wygląda tak:

ONT -> router ADB VV 5822 w trybie bridge kablem LAN do pierwszego portu -> trzy kable LAN z portu routera do trzech gniazd prowadzących do pokoi -> MESH w salonie -> MESH w sypialni.

Ogólnie to wszystko działa, ale właśnie zauważyłem, że coś jest nie tak z trybem bridge, bo router ADB nadaje WiFi w obydwu częstotliwościach, tj. 2.4GHz oraz 5GHz, a przecież powinien być przezroczysty, więc w praktyce mam dwie sieci WiFi z routera ADB i jedną sieć z mojego MESHa, więc coś jest nie halo.

@evangelion

brawo, dokładnie tak to wygląda. W ogóle kolejnym absurdem jest to, że ISP podłącza tylko jeden port ethernet i router w salonie, tak jak u mnie, nie biorąc pod uwagę tego, że skoro masz trzy gniazda w trzech pokojach, to chyba należałoby podłączyć wszystkie, bo np. są ściany z żelbetu, które tak tłumią, że już na końcach pomieszczeń jest pustynia. Wszędzie dzisiaj jest oszczędzanie kosztem jakości.


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 21:30:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3868
Lokalizacja: Kraków
rwandachisinau pisze:
@hub_lan

No więc podłączenie wygląda tak:

ONT -> router ADB VV 5822 w trybie bridge kablem LAN do pierwszego portu -> trzy kable LAN z portu routera do trzech gniazd prowadzących do pokoi -> MESH w salonie -> MESH w sypialni.

Ogólnie to wszystko działa, ale właśnie zauważyłem, że coś jest nie tak z trybem bridge, bo router ADB nadaje WiFi w obydwu częstotliwościach, tj. 2.4GHz oraz 5GHz, a przecież powinien być przezroczysty, więc w praktyce mam dwie sieci WiFi z routera ADB i jedną sieć z mojego MESHa, więc coś jest nie halo.


po pierwsze jeśli ustawiono router w bridge to w tym samym bridgu będzie również jego wifi

po drugie jakieś urządzenie powinno robić za nat, dhcp, kolejkowanie dla Twojej sieci wewnętrznej i nie do końca wiem które aktualnie wykonuje tą funkcję skoro router dostawcy jest w bridge


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 21:32:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 717
Lokalizacja: Miechów/Kraków
zaczekaj czyli w sumie masz wszystkie meshe wpięte w LAN? a to nie powinno być tak że tylko jeden powinien być połączony do routera a reszta tylko do prądu wpięte? :hmm:
btw. z tym oszczędzaniem się nie zgodzę, jakbyś powiedział. e panie ja kce mieć we wszystkich pokojach lan.. to na pewno byś się dogadał i miły instalator by ci dał inny router ;-)


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 21:33:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 cze 2016 9:49:55
Posty: 83
Poprosiłeś o podłączenie routera w skrzynce? Zwróciłeś uwagę aby mieć internet w każdym gnieździe? Owszem da się to zrobić, ale sprzęt będzie "dyndał" na za krótkich kablach utp z niedomkniętej skrzynki gdzie deweloper i tak zamontował jedno gniazdo prądowe, a nie dwa o ile zakończył je w ogóle gniazdem. Jak się domyślam, większości ludziom nie przeszkadza rozwiązanie podłączenia w salonie, bo dla nich internet to tylko po wifi istnieje. A Ty jako zaawansowany, bardziej świadomy użytkownik powinieneś zwrócić uwagę na dobór operatora/sprzętu wg potrzeb i sposób wykonania podłączenia. Wciskaj do skrzynki MT, w salonie AP i po sprawie.


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 21:49:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3868
Lokalizacja: Kraków
br004d pisze:
zaczekaj czyli w sumie masz wszystkie meshe wpięte w LAN? a to nie powinno być tak że tylko jeden powinien być połączony do routera a reszta tylko do prądu wpięte? :hmm:


to zależy jaki mesh - w większości przypadków urządzenia moga być podłączone równiez kablem

ps do autora

zakup sobie 2 switche smart z obsługą vlanów oraz igmp i po odpowiedniej konfiguracji router oraz inne zabawki będziesz mógł zapakowac w dowolnie wybranym miejscu w mieszkaniu do którego dochodzi skrętka


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 22:49:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 kwie 2021 14:30:37
Posty: 4
hub_lan pisze:
rwandachisinau pisze:
@hub_lan

No więc podłączenie wygląda tak:

ONT -> router ADB VV 5822 w trybie bridge kablem LAN do pierwszego portu -> trzy kable LAN z portu routera do trzech gniazd prowadzących do pokoi -> MESH w salonie -> MESH w sypialni.

Ogólnie to wszystko działa, ale właśnie zauważyłem, że coś jest nie tak z trybem bridge, bo router ADB nadaje WiFi w obydwu częstotliwościach, tj. 2.4GHz oraz 5GHz, a przecież powinien być przezroczysty, więc w praktyce mam dwie sieci WiFi z routera ADB i jedną sieć z mojego MESHa, więc coś jest nie halo.


po pierwsze jeśli ustawiono router w bridge to w tym samym bridgu będzie również jego wifi

po drugie jakieś urządzenie powinno robić za nat, dhcp, kolejkowanie dla Twojej sieci wewnętrznej i nie do końca wiem które aktualnie wykonuje tą funkcję skoro router dostawcy jest w bridge


No jak to który, MESH. Nowoczesne MESHe działają tak, jak router, przejmując na siebie opisane przez Ciebie funkcje. Co masz myśli pisząc "po pierwsze jeśli ustawiono router w bridge to w tym samym bridgu będzie również jego wifi " bo niezbyt rozumiem? Wg mnie router w bridge'u ma być przezroczysty, bez emitowania żadnego SSID.

br004d pisze:
zaczekaj czyli w sumie masz wszystkie meshe wpięte w LAN? a to nie powinno być tak że tylko jeden powinien być połączony do routera a reszta tylko do prądu wpięte? :hmm:
btw. z tym oszczędzaniem się nie zgodzę, jakbyś powiedział. e panie ja kce mieć we wszystkich pokojach lan.. to na pewno byś się dogadał i miły instalator by ci dał inny router ;-)


A gdzie to prawda? Te nowe MESHe podpinasz w backhaul po ethernecie i masz najlepsze możliwe WiFi, bo bez utraty pakietów, etc... wiem, że mógłbym tak powiedzieć, ale nie było mnie przy instalacji, ech...

evangelion pisze:
Poprosiłeś o podłączenie routera w skrzynce? Zwróciłeś uwagę aby mieć internet w każdym gnieździe? Owszem da się to zrobić, ale sprzęt będzie "dyndał" na za krótkich kablach utp z niedomkniętej skrzynki gdzie deweloper i tak zamontował jedno gniazdo prądowe, a nie dwa o ile zakończył je w ogóle gniazdem. Jak się domyślam, większości ludziom nie przeszkadza rozwiązanie podłączenia w salonie, bo dla nich internet to tylko po wifi istnieje. A Ty jako zaawansowany, bardziej świadomy użytkownik powinieneś zwrócić uwagę na dobór operatora/sprzętu wg potrzeb i sposób wykonania podłączenia. Wciskaj do skrzynki MT, w salonie AP i po sprawie.


Jedno gniazdo mam, także nie obrażaj mi tu dewelopera. Ja nie mam nic do ludzi, którym to nie przeszkadza, choć jak może Ci nie przeszkadzać brak WiFi w sypialni, bo idą dwie ściany z żelbetu od salonu, no ale dobra. Już postanowiłem, że wyłączam bridge, router przy skrzynce teletechnicznej będzie miał wyłączone WiFi i będzie głównym przez PPPoe, a dalej dwa MESHe i finał.

hub_lan pisze:
br004d pisze:
zaczekaj czyli w sumie masz wszystkie meshe wpięte w LAN? a to nie powinno być tak że tylko jeden powinien być połączony do routera a reszta tylko do prądu wpięte? :hmm:


to zależy jaki mesh - w większości przypadków urządzenia moga być podłączone równiez kablem

ps do autora

zakup sobie 2 switche smart z obsługą vlanów oraz igmp i po odpowiedniej konfiguracji router oraz inne zabawki będziesz mógł zapakowac w dowolnie wybranym miejscu w mieszkaniu do którego dochodzi skrętka


dzięki! :)

W ogóle Panowie ciekawa sytuacja, bo okazuje się, że router Netii, który działa obecnie jako bridge, a którego miejsce jako router zajmuje MESH, jest niewidzialny dla Netii, nie mogą się na niego zalogować, nie mają żadnych pingów, informacji, nic xD ja natomiast normalnie korzystam z Internetu. Najśmieszniejsze jest jednak to, że uwaga, router po restarcie powinien wrócić do trybu routera, zamiast bridge, a u mnie się tak w ogóle nie dzieje. Netia nie wie co jest grane, chyba mało kto korzystał dotychczas z takiego rozwiązania i jestem pierwszą taką osobą haha.


Na górę
Post: pt, 30 kwie 2021 1:14:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3868
Lokalizacja: Kraków
rwandachisinau pisze:
No jak to który, MESH. Nowoczesne MESHe działają tak, jak router, przejmując na siebie opisane przez Ciebie funkcje. Co masz myśli pisząc "po pierwsze jeśli ustawiono router w bridge to w tym samym bridgu będzie również jego wifi " bo niezbyt rozumiem? Wg mnie router w bridge'u ma być przezroczysty, bez emitowania żadnego SSID.



żebyśmy się prawidłowo rozumieli mesch to technologia radiokomunikacyjna i niekoniecznie musi zawierać w sobie funkcje routingu, nat, dhcp, dns itp (niektóre rozwiązania to mają a niektóre nie i wymagają zewnętrznego routera)

router przełączony w bridge jest przeźroczysty czyli de facto zachowuje się jak switch na wszystkich obsługiwanych interfejsach w tym miedzianych optycznych i radiowych.
Nie oznacza to że tych interfejsów nie można konfigurować (czy choćby włączyć lub wyłączyć)
- w przypadku interfejsu miedzianego czy optycznego można ustawić np prędkość portu i autonegocjację krosing itp
- w przypadku interfejsu radiowego np kanał na którym pracuje, ssid, passw. rodzaj szyfrowania itp


Pomijając to wszystko jaki ma sens pozostawienie routera w bridgu pomiędzy onu a systemem mesh który ma wbudowana i uruchomioną funkcję routingu,nat dhcp dns ?

kolejna kwestia jeśli router netii jest w trybie bridge (zakładając że jest on do czegokolwiek potrzebny - choć nie widzę takiej potrzeby) to do onu nadal powinien być podłączony portem WAN a nie LAN (to wyjaśnia dlaczego netia utraciła z nim kontakt i nie może go nawet pingować).


Na górę
Post: pt, 30 kwie 2021 2:21:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 717
Lokalizacja: Miechów/Kraków
rwandachisinau pisze:
A gdzie to prawda? Te nowe MESHe podpinasz w backhaul po ethernecie i masz najlepsze możliwe WiFi, bo bez utraty pakietów, etc...

Kłócił bym się ale może tylko ja mam złe doświadczenia. Raz pochodziłem pod domu u kuzyna który miał mesh od tplinka i się zraziłem pingami (wiem wiem, zasięgi, ściany, odległość meshy) ale i tak jakoś mnie to zraziło
rwandachisinau pisze:
Najśmieszniejsze jest jednak to, że uwaga, router po restarcie powinien wrócić do trybu routera, zamiast bridge, a u mnie się tak w ogóle nie dzieje. Netia nie wie co jest grane, chyba mało kto korzystał dotychczas z takiego rozwiązania i jestem pierwszą taką osobą haha.

:rotfl: Albo coś zjebałeś i aż sami zgłupieli, gadasz z jednym konsultantem/konstultantką a netia to jest ogromna firma :oszalal:

Wg mnie zrób to tak
HG8010H -->-- (ETH1) Mikrotik hap ac2 (ETH2-5) -->-- MESH

Konfiguracja:
HG8010H: zostaje jak było bo nic nie zrobisz
Mikrtoik: NAT, DHCP, bridge portów, jakiś firewall, wifi off - Na ETH1 WAN a reszta bricz już po NAT
MESH: przeźroczysty, tylko rozgłasza ssid i dhcp


Na górę
Post: pn, 10 maja 2021 8:51:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 kwie 2021 14:30:37
Posty: 4
Drodzy moi,

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :zlosnik:

No więc okazuje się, że po przełączeniu w tryb bridge, router Netii został zwyczajnie uceglony i sami za bardzo nie wiedzą co mają z tym zrobić, więc powiedziałem im, że mogę wyrzucić ten router przez okno i tyle. Gdyby ktoś próbował przełączyć ich router na bridge'a, to niestety, ale średnio się do tego nadaje, ponieważ software się wysypuje i mimo bycia teoretycznie "przezroczystym" nadaje SSID, ale w żaden sposób nie można się do niego podłączyć.

Dalej, od kiedy do routera w bridge'u, który działa de facto jak switch, podłącza się port WAN, żeby ISP go widział? Panowie, nie piszcie takich rzeczy, bo gdyby wszystko działało, kable idą zwyczajnie do portów LAN i wszystko ma gadać, zasada switcha.

Odpowiadając na kolejne pytanie "ale po co Panie ten bridge, skoro MESH ma DHCP, NAT, etc..." bardzo słuszna uwaga, ale odpowiedź jest prozaiczna - ponieważ skrzynka teletechniczna znajduje się w szafie, a stawianie urządzenia nadającego SSID WiFi w szafie, jest raczej średnio w zgodzie ze sztuką :chinczyk:

Teraz, jaka będzie finalna konfiguracja? Chciałem zakupić Ubiquiti EdgeRouter X, ale nigdzie w Polsce tego routera nie ma. Ktoś wie dlaczego? Jakby co najmniej to urządzenie było świętym graalem, ale do rzeczy.

Finalna konfiguracja po przyjściu routera będzie wyglądała tak:

ONT -> MikroTik hEX RB750Gr3 (obydwa w szafie) -> MESH 1 w trybie AP w salonie -> Mesh 2 w trybie AP w sypialni i wszystko powinno pięknie hulać.

Dziękuję wszystkim za chęć pomocy :)


Na górę
Post: pn, 10 maja 2021 13:18:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 06 maja 2021 15:07:55
Posty: 8
rwandachisinau pisze:
@hub_lanW ogóle kolejnym absurdem jest to, że ISP podłącza tylko jeden port ethernet i router w salonie, tak jak u mnie, nie biorąc pod uwagę tego, że skoro masz trzy gniazda w trzech pokojach, to chyba należałoby podłączyć wszystkie, bo np. są ściany z żelbetu, które tak tłumią, że już na końcach pomieszczeń jest pustynia. Wszędzie dzisiaj jest oszczędzanie kosztem jakości.


Sam w takich sytułacjach robiłem identycznie, o tyle że netia ma ont i router oddzielnie więc jak byś chciał to pokombinował byś ale no SKRZYNKI TELETECHNICZNE w patodeweloperce mają być najtańsze więc są najmniejsze


Na górę
Post: wt, 11 maja 2021 11:36:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 222
Lokalizacja: Wrocław
Trzeba bylo powiedziec technikowi zeby Ci przyniosl HG8245Q2 ktory Netia rowniez daje. Po co Ci ONT i router w trybie bridge? Powinienes ONT podlaczyc do ich routera do portu WAN i zostawic go w trybie routera, a jesli oba urzadzenie nie mieszcza Ci sie w rozdzielnicy, to trzeba bylo powiedziec zeby przyniesli Ci 1 urzadzenie.

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: wt, 11 maja 2021 23:12:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 cze 2016 9:49:55
Posty: 83
Które nie mieści się w skrzynce...


Na górę
Post: śr, 12 maja 2021 0:13:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 222
Lokalizacja: Wrocław
evangelion pisze:
Które nie mieści się w skrzynce...

Skąd wiesz? Były gdzieś podane wymiary tejże skrzynki?

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: śr, 12 maja 2021 19:56:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 cze 2016 9:49:55
Posty: 83
Tej konkretnej OPa czy pytasz o to czy wymiary są podane w rozporządzeniu?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 13 maja 2021 11:23:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl