Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 24 wrz 2018 21:24:20 
   Tytuł: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 21 wrz 2018 0:23:29
Posty: 3
Witam, otóż od jakiegoś czasu zmagam się z problemem, jak ugryźć QinQ ;)

do dyspozycji mam 2x DCN s5750E-28F, wg specyfikacji wspiera QinQ,

problem polega na tym iż od SP dostaję przykładowo vlan 100 i chcę tym tunelem przerzucić swoje vlany,

przykładowa konfiguracja jaką znalazłem u wujka Google i zastosowałem wyglądała następująco:
globalnie włączam funkcję tunelowania dot1x, następnie portem 28 odbieram jako trunk vlan 00, przerzucam go na miedź na port 8 ustawiam w access vlan100 oraz opcję dot1q-tunnel, na porcie 7 ustawiam swój vlan x jako trunk i chcę przekrosować do portu 8, co nie przynosi żadnych rezultatów.

Może ktoś miał już podobny problem i znalazł rozwiązanie :)


Na górę
Post: pn, 24 wrz 2018 21:45:57 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1433
Lokalizacja: Myszków
Nie prześlesz QinQ przez cudzą transmisję, to zadziała na fizycznym włóknie.
Cytuj:
Q-in-Q jest mechanizmem pozwalającym przełącznikowi na obsługę podwójnie tagowanych ramek VLAN 802.1Q. Wprowadza to dodatkowy poziom zarządzania sieciami VLAN, pozwalając na utworzenie kilku niezależnych sieci wirtualnych w ramach nadrzędnie przydzielonej VLAN. Za pomocą Q-in-Q dostawcy usług sieciowych mogą separować klientów za pomocą oddzielnych sieci VLAN pozwalając im jednocześnie na tworzenie własnych sieci VLAN.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 24 wrz 2018 21:54:21 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1925
Jak na moje to powinieneś poprosić o vlan QinQ od strony SP np. S-VLAN100 i takie tagowanie QinQ zrobić na styku z SP i w tym przepuścić swoje C-VLANy.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: pn, 24 wrz 2018 22:25:15 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 21 wrz 2018 0:23:29
Posty: 3
Jeżeli dobrze zrozumiałem to zamiast ustawiania u siebie tunelu, mam swoje vlany jako tagowane dorzucić w vlan od SP?
coś podobnego jak zrobiłem u siebie tylko bez tunelowania QinQ? Jakby była możliwość obrazowo mniej więcej pokazać, byłbym niezmiernie wdzięczny :)


Na górę
Post: pn, 24 wrz 2018 22:50:26 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 478
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Pytanie czy ramki wystarczy na dodatkowy vlan. na 28 ustawiasz trunk z natywnym vlan100 a w środku swoje vlany które rozszywasz na przełączniku.

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2018 22:30:33 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 220
Lokalizacja: Wrocław
Kiedyś TKT zestawiło nam vlan z A do B i albo nie mogli albo nie chcieli zrobić QinQ
zestawiliśmy jednego Eoip-a na tym ich vlanie i do niego dopisaliśmy 5 swoich vlan-ów
Robiąc Eoip nie masz problemu z wielkością ramki bo dostajesz pełne L2.


Na górę
Post: wt, 09 paź 2018 18:59:35 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 21 wrz 2018 0:23:29
Posty: 3
teoretycznie tak, tylko że pojawił się inny problem związany z EoIP, nie przerzuca dhcp, na każdym urządzeniu muszę statycznie przypisywać adresację to by był pierwszy problem, a drugi ograniczenia na porcie do 1G, póki co to nie chcę testować na szkielecie sieci jakichś nowych urządzeń rzuconych przez MT :)

ale nie ukrywam że jako tymczasowe rozwiązanie to się sprawdza :)


Na górę
Post: wt, 09 paź 2018 19:12:27 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15994
Lokalizacja: Wrocław
mój MT o tym nie wiedział i przesyłał pakiety DHCP...

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 10 paź 2018 14:13:56 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 220
Lokalizacja: Wrocław
Mój tez nie wiedział i działało wszystko.
a teraz dodatkowy trik:
robicie serwer VPN na jednym MT i zapinacie zdalnego klienta bez zewnętrznego ip do tego serwera
po adresach tunelu zestawiacie Eoipa i do niego następnie vlany.

Efekt jest taki że za modemem USB wpiętym do np: Hap-a przerzucacie vlany gdzie chcecie.


Na górę
Post: śr, 31 paź 2018 4:25:58 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 18 lut 2009 19:33:46
Posty: 176
witaj

Powiem krótko: EoIP mówie stanowcze nie!
Jeśli chcesz mieć zrobione to po bożemu to po kolei:
1. Piszesz do SP prośbe o zwiększenie ramku mtu (czasami mówią na to jumbo frame)
2. wyciągasz swojego c-vlana na porcie docelowym wg jednego z dwóch opcji:

ETH1 -> SP
ETH2 -> port na którym wyciągasz vlan 200 z vlan 100
Kod:
ETH1
switchport mode trunk
switchport trunk allowed vlan 100
ETH2
switchport mode hybrid
switchport hybrid allowed vlan 100 untag
dot1q-tunnel selective s-vlan 100 c-vlan 200
dot1q-tunnel selective enable


lub

Kod:
ETH1
switchport mode trunk
switchport trunk allowed vlan 100
ETH2
switchport access vlan 100
dot1q-tunnel enable


druga z opcji jest (moim zdaniem) trochę mniej "obrazowa" bo domyślnie wyłuskuje wszystkie c-vlany i w przypadku problemów nie wiesz który c-vlan ustawiłeś na tym porcie.
Poza tym należy zwrócić uwage na fakt że DCN na c-vlanach nie poradzi sobie z wykryciem pętli ;/ (loop-back detection)


Na górę
Post: pn, 20 lip 2020 19:07:11 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 401
czy wie ktos może gdzie w mikrotiku dla vlan-a przestawic IEEE 802.1ad na IEEE 802.1q ???


Na górę
Post: pn, 20 lip 2020 19:15:47 
   Tytuł: Re: QinQ a DCN
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15994
Lokalizacja: Wrocław
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... Properties
"use service tag"

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 09 sie 2020 5:18:23

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl