Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 15 mar 2020 15:38:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 249
Lokalizacja: Poznań/Gniezno
Dzień dobry!

Zainteresował mnie temat dot. uruchomienia Inei na własnym routerz z SFP + wkładka.

W mojej lokalizacji mam urządzenie Alcatel, myślałem o zakupie wkładki SFP i zapiąc to w RB760iGS.

Pytanie do was, cyz ktoś z was to robił ?
Jaka wkładka zagada do OLT-a Nokii / Alcatela, modem prawdopodobnie autiryzuje się z OLTem po numerze seryjnym (jeśli się mylę to mnie proszę poprawić), więc konieczna będzie zmiana numeru seryjnego w EEPROMie wkładki.

Pozdrawiam.

_________________
Pozdrawiam wszystkich czytających stopki.


Na górę
Post: ndz, 15 mar 2020 18:58:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 cze 2016 9:49:55
Posty: 65
Pierwsza strona ze stopki nie działa.


Na górę
Post: ndz, 15 mar 2020 20:45:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 16 sty 2016 22:13:38
Posty: 64
Jeśli poszukujesz wkładek w których zaprogramować możesz własny SN PON to masz co najmniej wkładki: (1) V-SOL 1GE SFP ONU znana także jako OPTON GP801R (2) ZISA OP151S.

Autoryzacja poprzez SN PON to jedno, dalej możesz mieć SLID (hasło), a w dalszych etapach może się zdarzyć nawet weryfikacja zgodności wersji oprogramowania wystawianej z OLT'a.


Na górę
Post: ndz, 15 mar 2020 21:01:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 249
Lokalizacja: Poznań/Gniezno
evangelion pisze:
Pierwsza strona ze stopki nie działa.


Wiem. Ale :polacmu: za spostrzegawczość ;)


mklopocki pisze:
Jeśli poszukujesz wkładek w których zaprogramować możesz własny SN PON to masz co najmniej wkładki: (1) V-SOL 1GE SFP ONU znana także jako OPTON GP801R (2) ZISA OP151S.

Autoryzacja poprzez SN PON to jedno, dalej możesz mieć SLID (hasło), a w dalszych etapach może się zdarzyć nawet weryfikacja zgodności wersji oprogramowania wystawianej z OLT'a.


Czyli troche się komplikuje sprawa, dlatego liczyłem że ktoś już temat "ugryzł" jak w przypadku Orange.

_________________
Pozdrawiam wszystkich czytających stopki.


Na górę
Post: pn, 16 mar 2020 0:08:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 cze 2017 13:17:03
Posty: 21
A czy sprawdzałeś czy da się jakoś zalogować do tego ont które teraz masz np przez telnet, ssh albo http. Możesz za pomocą programu zenmap zrobić skan portów tego ont. Jeśli nic nie wyjdzie to sprawdź czy ma port serial w obudowie.


Na górę
Post: pn, 16 mar 2020 0:32:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 249
Lokalizacja: Poznań/Gniezno
ONT w trybie bridge mam.

_________________
Pozdrawiam wszystkich czytających stopki.


Na górę
Post: pn, 16 mar 2020 16:35:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 70
zdzichu6969 pisze:
ONT w trybie bridge mam.


no tak ale skoro masz w trybie bridge to po co chcesz zapinać się z własnym sprzętem po sfp pon ?

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: pn, 23 mar 2020 15:02:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 249
Lokalizacja: Poznań/Gniezno
malyak pisze:
zdzichu6969 pisze:
ONT w trybie bridge mam.


no tak ale skoro masz w trybie bridge to po co chcesz zapinać się z własnym sprzętem po sfp pon ?


Cele edukacyjne :)

_________________
Pozdrawiam wszystkich czytających stopki.


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 14:14:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 70
hehe :) spoko spoko

generalnie tez mi kolo domu wystawili swiatlo moze nie dlugo podepna i tez bede kabinować jak to sprzegnac do wlasnego sprzetu :)

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 18:11:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 249
Lokalizacja: Poznań/Gniezno
malyak pisze:
hehe :) spoko spoko

generalnie tez mi kolo domu wystawili swiatlo moze nie dlugo podepna i tez bede kabinować jak to sprzegnac do wlasnego sprzetu :)


Oni to mają OLTy od Huaweia, Alcatela, Nokii, ciekawe na jaki węzeł sieci trafisz ;)

_________________
Pozdrawiam wszystkich czytających stopki.


Na górę
Post: pt, 27 mar 2020 18:24:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 70
nowo budowane więc nie wiem. na pewno wołączali się już do czego co było wybudowane. bo część miejscowości miała światło już wcześniej.

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: ndz, 29 mar 2020 12:52:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 15 cze 2014 22:17:32
Posty: 249
Lokalizacja: Poznań/Gniezno
malyak pisze:
nowo budowane więc nie wiem. na pewno wołączali się już do czego co było wybudowane. bo część miejscowości miała światło już wcześniej.


W mojej klatce mam Alcatela, w klatce obok Huaweia. Ale pewnie teraz nowe lokalizacje to Huawei.. jak każdy

_________________
Pozdrawiam wszystkich czytających stopki.


Na górę
Post: śr, 08 lip 2020 19:56:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 mar 2013 9:54:00
Posty: 140
Lokalizacja: WLKP
Witam
czy komuś udało się opanować temat
chciałbym zakończyć sobie światełko na 4011

_________________
---------------------------------
internet mi śnieży


Na górę
Post: śr, 08 lip 2020 21:32:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1901
Nie pozwalają, nawet przy łączach biznesowych


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 24 wrz 2020 16:36:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl