Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 13
Autor Wiadomość
Post: ndz, 24 lis 2019 19:24:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 19 lis 2019 21:34:15
Posty: 3
glitzy pisze:
@lokocool walczę z tym gównem od 17 października. Wszystko co sprawdziłem opisałem tutaj: https://forum.kitz.co.uk/index.php?topic=23948.0 (Forum wymaga rejestracji i zalogowania się, ale jak to uczynisz nie ma już żadnych restrykcji. A spotkasz się z falą pomocy).
Co wiem na pewno:
- zablokowany bootloader (po wstępnym logu prosi o hasło) żeby wgrać niebrandowany soft tym sposobem: https://www.boards.ie/vbulletin//attach ... 1412518250
- po zwarciu TX i RX, np. śrubokrętem jeśli ktoś nie ma konwertera TTL-USB ukazuje się tryb Recovery (czy jak to tam nazwać) pod adresem 192.168.1.1. Jednak po wczytaniu softu router go nie przyjmuje (w Tera Term widać, że wszedł, ale w celu zapisania prosi o w/w hasło),
- zablokowane porty 21, 22, 23 żeby wyciągnąć plik konfiguracyjny z zaszyfrowanym hasłem w Base64: https://berkayyildiz.com/vmg8324-b10a-t ... ve-tr-064/ lub wyczyścić ROM-D: https://support.aa.net.uk/VMG1312-B10A:_Factory_Reset
- nie działa kalkulator hasła dla Supervisor: https://supervisorcalc.000webhostapp.co ... r_calc.php
- nie działa emulator QEMU, bo ma inny serial niż włoskie: https://mega.nz/#!rBhBkSQD!PfQA-F85tmTA ... 0BS2PRJOZc
Założyłem konto i pociągnąłem temat: https://www.hwupgrade.it/forum/showthread.php?t=2891309 , ale zbytnio nic nie odpisują. Podobnie jak Anglicy nie mają problemu z blokadą.
- GUI jest dostępne pod 10.0.0.1 i logujemy się user/user lub bpack/bpack nie mając przy tym dostępu do NICZEGO ISTOTNEGO poza ustawieniami WiFi,
- infolinia ISP zarządza tymi Zyxelami przez TR-064 i TR-069: https://forum.kitz.co.uk/index.php/topic,19022.0.html jednak ja nie umiem się do niego dostać po porcie 7547: https://www.broadband-forum.org/downloa ... ment-1.pdf
- bez hasła admina, supervisora jest to bezużyteczny złom, dlatego myślę, że w naszym przypadku chyba trzeba uderzać do Orange (przez kogoś życzliwego i uzyskać dostęp do hasła)


No cóż.... bridge działa. Mi najbardziej przeszkadza brak danych do VoIP, bo zamiast mieć fajnie skonfigurowana centrale z wszystkimi plusami jakie daje sip, mam podłączona pseudo analogowa linie ze wszystkimi jej ograniczeniami. No nic. Szkoda, bo w tym momencie dla mnie Orange to pomyłka. Niestety o fakcie niemożliwości korzystania z innego sprzętu niż operatora nikt nie informuje, to się nadaje do uokik.


Na górę
Post: pn, 25 lis 2019 8:13:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 576
Konwerter TTL-USB 3,3V to wydatek kilku złotych. Kup i przekonaj się sam. Może jakimś cudem nie masz blokady na UART i uzyskasz znak zachęty CFE.
Dostanie się do złącza to odkręcenie czterech śrubek obudowy i dwóch na płycie. A następnie odpięcie/odklejenie trzech anten.


Na górę
Post: ndz, 01 gru 2019 19:06:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 576
marianob85 pisze:
Trzeba postawić server PPPoE z uwierzytelnianiem PAP i zobaczyć z jakimi danymi loguje się router ( pamiętać o tym że logowanie leci po vlan 35 )


Linuxa nie mam opanowanego, ale wygląda, że rzeczywiście tym sposobem da się co nie co zrobić.

Link do postu: https://www.hwupgrade.it/forum/showpost ... stcount=68

Przetłumaczona treść postu: Dla odważnych, zautoroot!

Na komputerze z systemem Linux podłącz port WAN routera Tiscali, który nigdy nie dotknął portu Ethernet, rozpakuj archiwum, wejdź do katalogu i uruchom skrypt za pomocą sudo.

I mamy nadzieję na dobre!

Zasadniczo konfiguruje on serwer pppoe w locie, router łączy się i wykrywa, że komputer ma „bezpieczny” adres IP, z którego można połączyć się jako root za pośrednictwem ssh.

Skrypt łączy się jako root (potrzebne hasło) i modyfikuje plik menu, umożliwiając dostosowanie dostępu ftp / ssh / telnet z sieci LAN.

Jeśli to zadziała, zaloguj się przez Internet, a następnie jako użytkownik Tiscali, pojawią się dwa nowe „przywileje”, które można również przyznać „adminowi”.

Link do skryptu: https://mega.nz/#!vKAWiCYZ!42a-QFzBplxq ... Y3SN_XOdpM

Próbujcie, może zadziała.

Nie wiem tylko o jakie hasło chodzi? No, bo jeśli o admina, supervisora to po co z tego skryptu korzystać, gdy można posiadane hasło użyć bezpośrednio w GUI?


Na górę
Post: ndz, 01 gru 2019 21:16:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 25 lip 2018 21:18:08
Posty: 2
Jest jakiś sprzęt nie za miliony w którym da się wszystko skonfigurować z menu graficznego? Ewentualnie czy ktoś podjął bu się konfiguracji mojego sprzętu, po kilku podejściach mam pewność że sam nie dam rady. Obecnie mam linsysa wrt1900ac z lede.


Na górę
Post: czw, 12 gru 2019 2:40:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 793
Cześć.

Od dzisiaj mam w domu światłowód od Orange (300/50), dodatkowe łącze to radiówka (20/10).
Od Orange dostałem FunBox-a 3.0, radiówkę natuję na RB433.

Na RB433 mam od dostawcy stałe IP publiczne, i skonfigurowałem sobie (bezpośrednio na tym RB433) VPN-a, dzięki czemu mogę łatwo wbijać do swojej sieci LAN z zewnątrz.

Na FunBox-ie pozostaje (tak mi się wydaje przynajmniej) co najwyżej DynDNS i klony oraz przekierowywanie portów. O stałym IP użytkownik Orange może co najwyżej pomarzyć.

Ponieważ mam teraz 2 bramy (FunBox 3.0 i RB433), chciałbym oba zastąpić jednym urządzeniem (jakimś mikrotikiem) i skonfigurować sobie na nim 2 alternatywne WAN-y działające równolegle.

Podpowiedzcie proszę jakieś urządzenie (Mikrotik z L4, może być bez WiFi):
- z portami Gigabit Ethernet (np. 5 sztuk) oraz wejściem na światłowód (1 sztuka).
- taki na którym uruchomię / obsłużę bez problemu światłowód i ogarnę konfigurację Orange (będę się mógł połączyć z internetem od orange).

Chciałbym pozbyć się FunBox-a 3.0 bo zakładam, że na nim raczej żadnego VPN-a nie uda mi się skonfigurować (brak opcji)

No chyba, że kombinować coś w stylu:

Funbox zostaje i jest jedną (z dwóch) bramą dla

Urządzenia np. hAP ac2 lub hEX (RB750Gr3):
- do Ether1 wpięta brama w postaci FunBox 3.0 - ta brama posiada zmienne, publiczne IP
- do Ether2 wpięty kabel od dostawcy raiowego - ta brama posiada stałe, publiczne IP
- na urządzeniu będę w stanie uruchomić klienta jakiegoś darmowego dynamicznego DNS-a (by wbijać od strony WAN na bramę od Orange)
- na urządzeniu postawię VPN-a, do którego będę miał dostęp zarówno przez Ether1 (brama1) jaki i przez Ether2 (brama2)

Pytanie tylko jakie porty przekierować na FunBox-ie 3.0 by wbijać za jego pośrednictwem na VPN-a postawionego na hAP ac2 lub hEX (RB750Gr3) ?
Zakładam, że VPN-a jakotakiego na Funbox-ie postawić się nie da, więc trzeba będzie co najwyżej przekierowywać jakieś porty na VPN-a dzaiałającego na hAP ac2 lub hEX (RB750Gr3).

Jeśli się da chciałbym posprzątać ten bałagan i zastąpić FunBox-a oraz dotychczasowego RB433 jednym urządzeniem. Na nim mieć jednego VPN-a, na którego będzie się dało wbijać przez dowolną ze wspomnianych bram.

Z góry pięknie dziękuję za pomoc w podpowiedzi sprzętu i scenariusza konfiguracji.
Mariusz


Na górę
Post: czw, 12 gru 2019 8:21:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4086
Lokalizacja: Szczecin
Jest cały temat na forum ( viewtopic.php?f=20&t=51177 ) o podpięciu czegoś zamiast szajowatego sprzętu Orange i póki co brak jakiejś jednoznacznej i uniwersalnej instrukcji, co wpiąć żeby działało.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 12 gru 2019 9:58:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 793
Też obawiam się że będę musiał zostać przy Funboxie. Obie bramy kablami wepnę do czegoś takiego: https://www.cdr.pl/p6153,mikrotik-route ... -band.html

Jak (i jakiego) na tym postawić bezpiecznie VPNa i jakie potem porty przekierować na funboxie by przez WAN Orange-a dało się wbijać na VPNa postawionego na podlinkowanym MT? Chodzi mi o możliwość podłączenia się do domowej sieci LAN wbijając od strony Internetu przez dowolną z bram.

Jak sprawnie sprzęgnąć 2 WANy? Ma ktoś jakiegoś tutoriala jak to (plus VPN dostępny z obu bram) sprawnie wyklikac w WinBoxie ?


Na górę
Post: pt, 27 gru 2019 22:51:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 27 gru 2019 21:49:16
Posty: 1
Witam,

Pytanie. Mam od trzech miesięcy światło od orange bez telewizji i telefonu, sam net. Chciałbym się pozbyć funboxa i zamienić go go na router mikrotik rb4011. Czy wystarczy konwerter światła i po ethernecie do mirkotika, konfig pppoe i będzie hulać? Czy nie jest to takie proste?

Z góry dziękuje za pomoc.


Na górę
Post: pn, 02 mar 2020 22:18:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 cze 2017 13:17:03
Posty: 21
Witam.

Niestety nadal nie mam światłowodu który miałem już mieć jakiś czas temu, ale ciekawi mnie gdybym już miał mieć ten światłowód to jaki model ont muszę mieć żeby dało się wydobyć z niego dane do światłowodu, które potem się wpisuje do zisa op151s? Czy te dane są w każdym routerze takie same czy dla każdego są inne?


Na górę
Post: pt, 15 maja 2020 15:00:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 15 maja 2020 14:46:01
Posty: 2
Witam.

To mój pierwszy post na tym forum.
Dziś udało mi się uruchomić całość na Mikrotiku i uwaga Funbox 3.0 przełączonym w tryb bridge! Sugerując się zdjęciem:
Obrazek
zacząłem grzebać w źródłach strony konfiguracji routera i znalazłem. Opcja jest tylko ukryta przed użytkownikami. Nie ma problemu z dostępem do niej. Wystarczy wejść na adres:
Kod:
http://xxx.xxx.xxx.xxx/advConfigNetworkBridgeMode.html
i kliknąć prawy przycisk (u mnie nie było opisów). Uwaga mi się nie udało przywrócić Funboxa do normalnego trybu (reset przyciskiem nie działa)!!! Więc albo skonfigurujesz, albo zasuwasz wymienić sprzęt.

Pozdrawiam.


Na górę
Post: czw, 21 maja 2020 9:52:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 21 maja 2020 9:42:24
Posty: 1
Dostałem w końcu ONT, mikrotik skonfigurowany, po kablu wszystko śmiga, port 3 jest w bridgu razem z wlan2 do TV)
Niestety, po kabelku telewizja działa, po wifi nie mam pomysłu jak skonfigurować.
Podpowie ktoś?

Konfig którego używam:
Kod:
/interface bridge
add name=LAN
add name=TV
add name=TV_Bridge
add name=VOD
/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] comment="Internet ETH1 - Orange" name=ORANGE
set [ find default-name=ether2 ] comment="Internet ETH2 - UPC" name=UPC
set [ find default-name=ether3 ] comment="Interface TV Orange" name=ether3-tv
set [ find default-name=ether4 ] comment="Interface WAN#3"
set [ find default-name=ether5 ] comment="Interface LAN"
/interface vlan
add interface=ORANGE mtu=1492 name=vlan-orange vlan-id=35
add interface=ORANGE name=vlan-tv vlan-id=839
add interface=ORANGE name=vlan-vod vlan-id=838
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes comment="Interface Diall Out PPPOE" disabled=no \
    interface=vlan-orange keepalive-timeout=disabled name=pppoe-orange \
    password=xxx use-peer-dns=yes user=\
    [email protected]
/interface list
add name=iptv
add name=internet
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
add authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk eap-methods="" group-ciphers=\
    tkip,aes-ccm management-protection=allowed mode=dynamic-keys name=profile1 \
    supplicant-identity="" unicast-ciphers=tkip,aes-ccm wpa-pre-shared-key=\
    xxx wpa2-pre-shared-key=xxx
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n channel-width=20/40mhz-Ce \
    disabled=no frequency=2432 mode=ap-bridge security-profile=profile1 ssid=\
    MikroTik wps-mode=push-button-virtual-only
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-a/n/ac channel-width=20/40/80mhz-Ceee \
    disabled=no frequency=5240 mode=ap-bridge multicast-helper=disabled \
    security-profile=profile1 ssid=MikroTik5 vlan-id=839 vlan-mode=use-tag \
    wps-mode=push-button-virtual-only
add disabled=no keepalive-frames=disabled mac-address=76:4D:28:DC:31:DC \
    master-interface=wlan1 multicast-buffering=disabled name=wlan3 \
    security-profile=profile1 ssid=UPC247918647 wds-cost-range=0 \
    wds-default-cost=0 wps-mode=disabled
add disabled=no keepalive-frames=disabled mac-address=76:4D:28:DC:31:DE \
    master-interface=wlan2 multicast-buffering=disabled name=wlan5 ssid=\
    UPC507918647 wds-cost-range=0 wds-default-cost=0 wps-mode=disabled
/ip dhcp-client option
add code=60 name=vendor-class-identifier value="'sagemcom'"
add code=61 name=dhcp-client-identifier value=0x01xxx
add code=77 name=user-class value="0x2646535644534c5f66756e626f78322e4d4c54562e7\
    36f66746174686f6d652e46756e626f7832"
/ip hotspot profile
set [ find default=yes ] html-directory=flash/hotspot
/ip pool
add name=pool-net ranges=192.168.1.10-192.168.1.199
add name=pool-iptv ranges=192.168.2.10-192.168.2.20
/ip dhcp-server
add address-pool=pool-net disabled=no interface=LAN lease-time=3d name=dhcp-net
add address-pool=pool-iptv disabled=no interface=TV_Bridge lease-time=3d name=\
    dhcp-iptv
/queue tree
add name=out-queue parent=ORANGE queue=default
add name=in-queue parent=TV_Bridge queue=default
add name=in-queue-iptv packet-mark=iptv parent=in-queue queue=default
add name=out-queue-iptv packet-mark=iptv parent=out-queue queue=default
/interface bridge filter
add action=mark-packet chain=input comment="Mark packets IPTV" in-interface=\
    vlan-vod new-packet-mark=iptv
add action=mark-packet chain=input in-interface=vlan-tv new-packet-mark=iptv
add action=set-priority chain=output comment="Set 802.1p for IPTV out packets" \
    new-priority=4 out-interface=vlan-vod passthrough=yes
add action=set-priority chain=output new-priority=5 out-interface=vlan-tv \
    passthrough=yes
/interface bridge port
add bridge=TV interface=vlan-tv
add bridge=VOD interface=vlan-vod
add bridge=LAN interface=ether5
add bridge=LAN interface=ether4
add bridge=LAN interface=wlan1
add bridge=TV_Bridge interface=wlan2
add bridge=TV_Bridge interface=*11
add bridge=TV_Bridge interface=ether3-tv
add bridge=LAN interface=wlan5
/interface bridge settings
set use-ip-firewall=yes use-ip-firewall-for-vlan=yes
/interface list member
add interface=VOD list=iptv
add interface=TV list=iptv
add interface=TV_Bridge list=iptv
add interface=UPC list=internet
add interface=pppoe-orange list=internet
/ip address
add address=192.168.1.1/24 comment=LAN interface=LAN network=192.168.1.0
add address=192.168.2.1/24 interface=TV_Bridge network=192.168.2.0
add address=192.168.3.1/24 interface=TV network=192.168.3.0
/ip dhcp-client
add default-route-distance=210 dhcp-options=\
    vendor-class-identifier,dhcp-client-identifier,user-class,hostname \
    disabled=no interface=VOD
add disabled=no interface=UPC
/ip dhcp-server lease
add address=192.168.1.100 comment=Serwer mac-address=AA:BB:CC:DD:EE:FF server=\
    dhcp-net
/ip dhcp-server network
add address=192.168.1.0/24 dns-server=194.204.159.1,194.204.152.34 gateway=\
    192.168.1.1 netmask=24
add address=192.168.2.0/24 gateway=192.168.2.1 netmask=24
/ip firewall filter
add action=drop chain=input comment="Drop Invalid Connections" \
    connection-state=invalid
add action=drop chain=forward comment="Drop Invalid Connections" \
    connection-state=invalid
add action=fasttrack-connection chain=forward comment="defconf: fasttrack" \
    connection-state=established,related
add action=accept chain=input comment="Accept IPTV packets" in-interface-list=\
    iptv
add action=accept chain=forward in-interface=TV_Bridge out-interface=\
    pppoe-orange
add action=accept chain=forward in-interface=TV_Bridge out-interface=VOD
add action=accept chain=forward in-interface=TV out-interface=TV_Bridge
add action=accept chain=forward connection-state=established,related \
    in-interface=VOD
add action=drop chain=forward comment="Drop all other IPTV packets" \
    in-interface-list=iptv
add action=accept chain=input comment=\
    "Accept Related or Established Connections" connection-state=\
    established,related
add action=accept chain=forward comment="Accept New Connections" \
    connection-state=new
add action=accept chain=forward comment=\
    "Accept Related or Established Connections" connection-state=\
    established,related
add action=accept chain=input comment="Forwarded Ports TCP/UDP" dst-port=80 \
    protocol=tcp
add action=accept chain=input dst-port=1194 protocol=udp
add action=drop chain=forward comment=\
    "defconf:  drop all from WAN not DSTNATed" connection-nat-state=!dstnat \
    connection-state=new in-interface-list=internet
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=VOD
add action=dst-nat chain=dstnat comment="Port forwarding to serwer host" \
    dst-port=80 in-interface-list=internet protocol=tcp to-addresses=\
    192.168.1.100 to-ports=80
add action=dst-nat chain=dstnat dst-port=1194 in-interface-list=internet \
    protocol=udp to-addresses=192.168.1.100 to-ports=1194
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=UPC
add action=dst-nat chain=dstnat comment=6672 dst-port=6672 in-interface=UPC \
    protocol=udp to-addresses=192.168.252.12 to-ports=6672
add action=dst-nat chain=dstnat comment=61455 dst-port=61455 in-interface=UPC \
    protocol=udp to-addresses=192.168.252.12 to-ports=61455
add action=dst-nat chain=dstnat comment=61457 dst-port=61457 in-interface=UPC \
    protocol=udp to-addresses=192.168.252.12 to-ports=61457
add action=dst-nat chain=dstnat comment=61456 dst-port=61456 in-interface=UPC \
    protocol=udp to-addresses=192.168.252.12 to-ports=61456
/ip service
set telnet disabled=yes
set ssh disabled=yes
set www-ssl disabled=no
set api disabled=yes
set api-ssl disabled=yes
/ip upnp
set enabled=yes
/ip upnp interfaces
add interface=ether5 type=internal
add interface=UPC type=external
/routing igmp-proxy
set quick-leave=yes
/routing igmp-proxy interface
add alternative-subnets=0.0.0.0/0 interface=TV upstream=yes
add alternative-subnets=0.0.0.0/0 interface=TV_Bridge
/system clock
set time-zone-name=Europe/Warsaw
/system ntp client
set enabled=yes primary-ntp=80.50.231.226 secondary-ntp=194.146.251.100
/tool graphing interface
add interface=LAN
add interface=ORANGE
add interface=VOD
add interface=TV
add interface=UPC


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 23:49:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 15 maja 2020 14:46:01
Posty: 2
Usuń vlan-id i use-tag z interfejsu wlan2. U mnie konfiguracja jest trochę inna. Oba VLAN od vod i iptv mam w jednym mostku, na którym jest ustawiony klient dhcp od vod. Do TV mam dedykowany interfejs już bez mostka z uruchomionym serwerem dhcp dla dekodera.


Na górę
Post: czw, 28 maja 2020 16:18:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 28 cze 2017 13:17:03
Posty: 21
A czy jak mam własne ont to wie ktoś może jak wyłączyć zdalne zarządzanie nim, żeby orange nie mógł mi w nim grzebać przez omci w centrali?


Na górę
Post: ndz, 31 maja 2020 14:33:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 793
Witam

Na razie testuję na oryginalnym FB3.0 (przed przesiadką na Mikrotika).

Mam problem z uruchomienia Orangowego Neofonu na drugim urządzeniu: Telefon z androidem, Redmi 4A.

Konto skonfigurowane zdalnie przez Orange na FB3.0 działa poprawnie. W opcjach FB3.0 jest tylko sygnalizacja, że usługa działa. W każdym razie FB3.0 jako bramka VoIP spisuje się poprawnie.

Wprowadzam konfig jak poniżej do domyślnej aplikacji telefonu od Redmi 4A. Do nazwy użytkownika i nazwy do uwierzytelniania dodałem literkę b. Hasło takie jak otrzymałem drogą mailową od Orange po aktywacji usługi.

Obrazek
Obrazek
Obrazek


Co robię źle ?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 13


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 05 cze 2020 14:56:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl