Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 13 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 10 lip 2019 15:10:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 358
Witam,

Czy posiadając ruter zyxela w usłudze orange światłowód biznes można w jakiś sposób wyciągnąć login i hasło pppoe?

_________________
www.shih-tzu.pl


Na górę
Post: wt, 16 lip 2019 7:10:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 lis 2005 18:30:45
Posty: 9
Lokalizacja: Kielce
Bez problemu w ORANGE powinni Ci podać, ja dostałem od techników w trakcie montażu. A jaki masz terminal światłowodowy?


Na górę
Post: czw, 18 lip 2019 15:42:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 358
Nie byłem obecny przy instalacji - w ofercie dla klienta indywidualnego podają, na biznes wg. infolinii nie ma takiej opcji
Terminal echolife hg8010h

_________________
www.shih-tzu.pl


Na górę
Post: czw, 18 lip 2019 20:48:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 lis 2005 18:30:45
Posty: 9
Lokalizacja: Kielce
Masz namiary do techników?. Może zgłoś usterkę, że router co chwile się resetuje, traci zasięg itp Będziesz przy instalacji to napewno ci podadzą. Mam ten sam terminal i za żadne skarby nie mogę go spiąć z MikroTikiem.


Na górę
Post: czw, 18 lip 2019 20:51:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 lis 2005 18:30:45
Posty: 9
Lokalizacja: Kielce
A jaki Ci dali router? Dla klientów biznesowych też pchają FUNBOXA 3.0? Jeśli to jest FUNBOX to przy instalacji musisz wprowadzić ustawienia czy wbudowany terminal, albo zewnętrzny no i musisz podać login i hasło.


Na górę
Post: pt, 19 lip 2019 10:20:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 358
ja mam zyxel vmg8924-ac, poki co w trybie bridge. nic sie nie wiesza ale chcialbym sie go pozbyc. do technikow kontaktu nie mam, zapytam czy ktos ma, na infolinii regulkowo, ze mam spadac

_________________
www.shih-tzu.pl


Na górę
Post: pt, 19 lip 2019 19:07:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 30 maja 2019 18:23:06
Posty: 6
Nie da się w prosty sposób wyciągnąć danych PPPoE dla Danych i Voip'a z zyxel vmg8924-ac. Trzeba się trochę nagimnastykować ( via PM ). Jeśli technik podał ci dane to miałeś szczęście. Ja nie wyciągałem nic od techników ani z infolini. Standardowa reguła że tylko ich sprzęt ponieważ mają zdalny dostęp i mogą szybko zlokalizować usterkę. :/

U mnie na CCR1009-7G-1C-1S+PC pakiet 900Mbps/100 śmiga aż miło. Ich ONT nie ominiesz ( chociaż chyba komuś na forum się to udało ). Jeśli chodzi o VOIP'a to też działa z wykorzystaniem ich zyxel'a ale tylko jako bramka VOIP podłączona do MT.


Na górę
Post: ndz, 21 lip 2019 11:45:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 358
marianob85 pisze:
Nie da się w prosty sposób wyciągnąć danych PPPoE dla Danych i Voip'a z zyxel vmg8924-ac. Trzeba się trochę nagimnastykować ( via PM ).


Możesz trochę rozjaśnić?
My nie mamy voipów, tylko internet i chcemy pominąć jedynie ruter, ont ma zostać orange.

_________________
www.shih-tzu.pl


Na górę
Post: ndz, 21 lip 2019 17:01:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 30 maja 2019 18:23:06
Posty: 6
Trzeba postawić server PPPoE z uwierzytelnianiem PAP i zobaczyć z jakimi danymi loguje się router ( pamiętać o tym że logowanie leci po vlan 35 )


Na górę
Post: czw, 25 lip 2019 21:55:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 lis 2005 18:30:45
Posty: 9
Lokalizacja: Kielce
No to może ktoś pomoże skonfigurować terminal HUAWEI EchoLife z MikroTikiem. Mam login i hasło.


Na górę
Post: czw, 25 lip 2019 22:08:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 518
RaTsU pisze:
No to może ktoś pomoże skonfigurować terminal HUAWEI EchoLife z MikroTikiem. Mam login i hasło.

Ustawiasz vlan 35, na nim PPPoE i tyle.


Na górę
Post: pt, 26 lip 2019 11:30:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 lip 2019 9:12:36
Posty: 16
marianob85 pisze:
Nie da się w prosty sposób wyciągnąć danych PPPoE dla Danych i Voip'a z zyxel vmg8924-ac. Trzeba się trochę nagimnastykować ( via PM ). Jeśli technik podał ci dane to miałeś szczęście. Ja nie wyciągałem nic od techników ani z infolini. Standardowa reguła że tylko ich sprzęt ponieważ mają zdalny dostęp i mogą szybko zlokalizować usterkę. :/


Także dostałem info, że nie dadzą hasła. Tylko przestawią zyxela w tryb bridge. Czy wystarczy podpiąć zyxela np. do MT na vlan=35 z odpalonym serwerem pppoe? :P


Na górę
Post: sob, 27 lip 2019 11:58:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 30 maja 2019 18:23:06
Posty: 6
rufens pisze:
marianob85 pisze:
Nie da się w prosty sposób wyciągnąć danych PPPoE dla Danych i Voip'a z zyxel vmg8924-ac. Trzeba się trochę nagimnastykować ( via PM ). Jeśli technik podał ci dane to miałeś szczęście. Ja nie wyciągałem nic od techników ani z infolini. Standardowa reguła że tylko ich sprzęt ponieważ mają zdalny dostęp i mogą szybko zlokalizować usterkę. :/


Także dostałem info, że nie dadzą hasła. Tylko przestawią zyxela w tryb bridge. Czy wystarczy podpiąć zyxela np. do MT na vlan=35 z odpalonym serwerem pppoe? :P


Dokładnie.


Na górę
Post: ndz, 28 lip 2019 23:51:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 lis 2005 18:30:45
Posty: 9
Lokalizacja: Kielce
thekrzos pisze:
RaTsU pisze:
No to może ktoś pomoże skonfigurować terminal HUAWEI EchoLife z MikroTikiem. Mam login i hasło.

Ustawiasz vlan 35, na nim PPPoE i tyle.

No właśnie... tylko dlaczego nie chce działać. Coś pewnie robię źle, może ktoś coś jeszcze pomoże?


Na górę
Post: sob, 03 sie 2019 2:33:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 10 cze 2013 9:00:41
Posty: 115
Lokalizacja: Rzeszów / Warszawa
RaTsU pisze:
No właśnie... tylko dlaczego nie chce działać. Coś pewnie robię źle, może ktoś coś jeszcze pomoże?

Ten temat ma 12 stron. Standardowe łączenie się na vlanach z MT było opisane kilkakrotnie, przy okazji poruszono trochę problemów technicznych - najpierw sprawdź, czy tamte posty odnoszą się do tego co zrobiłeś/próbujesz zrobić. Jeżeli i tak nic to nie da, to wrzuć logi z próby połączenia, pppoe-scanner, /int eth exp i /ppp exp - wtedy będziemy mieć w ogóle jakikolwiek materiał, by coś zdiagnozować :)


Na górę
Post: ndz, 11 sie 2019 14:14:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 30 mar 2013 22:53:00
Posty: 16
Może ktoś wie jak to jest w przypadku gdy do mnie dochodzi światłowód Netii ( dawnego Dialogu ) który idzie sobie w pionie a w piwnicy w skrzynce jest podłączony do własnej infrastruktury Orange.
Otóż na forum Orange twierdzą, że nie mogę mieć osobnego ONT tylko wyłącznie sam Funbox 3, tak samo mówił technik który do mnie przyszedł, w salonie natomiast mówią, że nie ma problemu żebym miał osobne ONT...
Narazie jestem na ich Funboxie 3 i umowie na czas nieokreślony ale chciałbym bardzo korzystać ze swojego routera, tym bardziej, że ten ich Funbox 3 ma pełno błędów i np. przekierowane porty potrafią się same zmienić po restarcie ...
Alternatywą jest własny router po DMZ ale też nie jest to idealne rozwiązanie, czytając ten temat i widząc, że we Francji mają własne wkładki a w Hiszpanii można w ich liveboxie włączyć tryb bridge...
Przykro widzieć, że Polska jest po raz kolejny totalnie olewana.


Na górę
Post: wt, 13 sie 2019 15:08:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 lis 2005 18:30:45
Posty: 9
Lokalizacja: Kielce
Mitar pisze:
Może ktoś wie jak to jest w przypadku gdy do mnie dochodzi światłowód Netii ( dawnego Dialogu ) który idzie sobie w pionie a w piwnicy w skrzynce jest podłączony do własnej infrastruktury Orange.
Otóż na forum Orange twierdzą, że nie mogę mieć osobnego ONT tylko wyłącznie sam Funbox 3, tak samo mówił technik który do mnie przyszedł, w salonie natomiast mówią, że nie ma problemu żebym miał osobne ONT...
Narazie jestem na ich Funboxie 3 i umowie na czas nieokreślony ale chciałbym bardzo korzystać ze swojego routera, tym bardziej, że ten ich Funbox 3 ma pełno błędów i np. przekierowane porty potrafią się same zmienić po restarcie ...
Alternatywą jest własny router po DMZ ale też nie jest to idealne rozwiązanie, czytając ten temat i widząc, że we Francji mają własne wkładki a w Hiszpanii można w ich liveboxie włączyć tryb bridge...
Przykro widzieć, że Polska jest po raz kolejny totalnie olewana.

Gadają głupoty, ja na początku miałem FUNBOXA 3.0 bez ONT (tzn.
Z działającym wbudowanym). Zadzwoniłem na infolinię i poprosiłem, ich o ONT. Przyszli technicy i podłączyli ONT+FUNBOX 3.0. Mówili, że czasami tak robią jak np. Nie ma możliwości doprowadzić światłowodu bezpośrednio do mieszkania a jest już wszędzie rozprowadzona skrętka. Montują na zewnątrz mieszkania ONT (tam gdzie jest światłowód) podpinają do Skrętki (zastanawia mnie jeszcze kwestia zasilania ONT) a końcówkę wpinają już w FUNBOXA w mieszkaniu.


Na górę
Post: pt, 30 sie 2019 10:19:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 30 maja 2019 18:23:06
Posty: 6
Ponieważ nie da się wyciągnąć danych SIP dla usługi Orange Bizness, trzeba użyć Zyxel'a jako bramkę VoIP. Przykładowa konfiguracja dla MT bez maskarady itp.... Tylko info potrzebne do odpalenia internetu i VoIP'a. Zyxel idzie do ether5ZyxelVoip, Orange ONT do ether1Orange.

Kod:
/interface bridge
add ingress-filtering=yes name=Bridge-Orange protocol-mode=none \
    vlan-filtering=yes
/interface ethernet
set [ find default-name=ether5 ] comment=Zyxel name=ether5ZyxelVoip
set [ find default-name=ether1 ] comment=OrangeONT name=ether1Orange
/interface vlan
add comment=OrangeData interface=ether1Orange name=VlanOrange35Data vlan-id=\
    35
/interface pppoe-client
add disabled=no interface=VlanOrange35Data name=OrangeData password=yyy \
    profile=default-encryption user=xxx@data.gpon.bp
/interface bridge filter
add action=set-priority chain=forward new-priority=from-ingress passthrough=\
    no
/interface bridge port
add bridge=Bridge-Orange interface=ether1Orange
add bridge=Bridge-Orange interface=ether5ZyxelVoip
/interface bridge vlan
add bridge=Bridge-Orange tagged=ether1Orange,ether5ZyxelVoip vlan-ids=36


Na górę
Post: czw, 05 wrz 2019 15:36:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 17 mar 2019 16:54:50
Posty: 2
Witam
Czy komuś udało się uruchomić adresację IPv6 na routerze PfSense ?

Z dotychczasowej lektury udało mi się ustalić,że Orange wykorzystuje DHCPv6 do przyznawania adresacji, wysyłany jest prefix o rozmiarze /56. Czy ktoś mógłby ustalić,czy do zestawienia połączenia wymagane są raw-options, a jeżeli tak, to jakie ?

Na chwilę obecną jedyne co mogę otrzymać to połączenie z bramą po adresie ipv6, ale nie otrzymuję ani prefixu ani pełnego adresu, więc nie jestem pewien, czy jest to wina konfiguracji, czy elementu niezależnego ode mnie.

W załączniku config połączenia
Załącznik:
Config.png
Config.png [ 46.88 KiB | Przejrzano 2257 razy ]


Na górę
Post: wt, 10 wrz 2019 17:34:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 10 wrz 2019 17:12:17
Posty: 1
Przy drugim podejściu techników (chociaż wcześniej byli poinformowani, że klient zechciał ONT z Funboxem 2.0 - chociaż mógłbym nawet żądać o ONT + Funbox 3.0, takie też łączą) zainstalowano mi dopiero ONT z funboxem 2.0.
Zaraz po instalacji przydarzył mi się czeski błąd - cały dzień próbowałem każdej durnej konfiguracji, żeby połączyć sam FTTH z ONT na własnym routerze ( FritzBox ). Migrowałem z vDSL więc miałem już wcześniej wygenerowane hasło autoryzujące PPoE. Tego samego hasła cały dzień próbowałem użyć przy moim routerze, jednak jak się okazało: nowa usługa = nowe hasło autoryzujące. Wystarczyło zmienić hasło i gotowe. Co najśmieszniejsze raz mi przy próbie zabawy z parametrami w sekcji IPv6 - mimo błędnego hasła spingowało mi wp.pl :P

Gotowa konfiguracja pod FritzBox (kabel od ONT podłączony jest pod LAN1 - służy on wtedy jako port WAN):

Obrazek


Obrazek


Na górę
Post: śr, 02 paź 2019 10:33:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 paź 2019 10:09:42
Posty: 1
Witam.

Mam wykupiony w Orange dostęp do internetu wraz z telewizją IPTV. Ich sprzęt, który wykorzystuję to Funbox 3.0 + Samsung ICU 100.
Czy istnieje sposób żeby oglądać tą telewizję na komputerze ze strumienia sieciowego (łącząc się bezpośrednio lub pośrednio przez dekoder) np. przez VLC?
W starszych wersjach sprzętowych w hiszpańskim i francuskim Orange taka możliwość istniała, opisywane to było chociażby tu: https://www.adslzone.net/foro/orange-tv.72/tutorial-orange-tv-pc.147622/ i tu http://sed.free.fr/orange/.
Podłączyłem się bezpośrednio do portu LAN Funboxa, i poprzez Wiresharka znalazłem ok. 206 adresów pod UDP, które mogą być strumieniami sieciowymi do telewizji (ustaliłem też że kilka z nich odpowiada za EPG). Przy próbie otworzenia takiego strumienia przez VLC (np. udp://@232.0.18.41:5350) jest zupełny brak reakcji: VLC próbuje się łączyć, ale nic się nie dzieje, nie pokazuje się ani obraz telewizyjny ani komunikat że żądany strumień jest nieprawidłowy. Co więcej, strumienie te nie odpowiadają przy próbie sprawdzenia ich pingiem.
Podejrzewam, że wszystko rozchodzi się o to, że telewizja wykorzystuje VLAN, ale również adresów VLANów nie da się sprawdzić pingiem ani tym bardziej do nich dołączyć.
Czy ktoś już próbował takiego odbioru, czy raczej jest to z góry skazane na niepowodzenie?


Na górę
Post: ndz, 17 lis 2019 20:40:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 16 lis 2019 18:51:31
Posty: 1
Witam bedzie u mnie jutro technik i ma mi podlaczyc gniazo ONT plus fb 2.0 czy jezeli posiadam login haslo do neostrady I router asus ax88 to połącze ze sie przez PPOE na wlasnym routerze do internetu czy technicy wysylaja gdzies do centrali Mac Adresse funboxa i tylko on moze sie polaczyc?


Na górę
Post: wt, 19 lis 2019 22:13:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 19 lis 2019 21:34:15
Posty: 3
Poprosiłbym o info jak wyciągnąć dane do PPPoE i do Voipa z zyxel vmg8924-ac.
Niestety nas też uszczęśliwili tym cudem i z mila chęcią bym się tego pudelka pozbył i poustawiał wszystko na Draytek-u i Voipowo centralę Grandstream-a, bez kombinacji że muszę oszukać centrale ze ma podpięta analogowa linie z bramki zyxela....


Na górę
Post: śr, 20 lis 2019 10:37:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 525
@lokocool walczę z tym gównem od 17 października. Wszystko co sprawdziłem opisałem tutaj: https://forum.kitz.co.uk/index.php?topic=23948.0 (Forum wymaga rejestracji i zalogowania się, ale jak to uczynisz nie ma już żadnych restrykcji. A spotkasz się z falą pomocy).
Co wiem na pewno:
- zablokowany bootloader (po wstępnym logu prosi o hasło) żeby wgrać niebrandowany soft tym sposobem: https://www.boards.ie/vbulletin//attach ... 1412518250
- po zwarciu TX i RX, np. śrubokrętem jeśli ktoś nie ma konwertera TTL-USB ukazuje się tryb Recovery (czy jak to tam nazwać) pod adresem 192.168.1.1. Jednak po wczytaniu softu router go nie przyjmuje (w Tera Term widać, że wszedł, ale w celu zapisania prosi o w/w hasło),
- zablokowane porty 21, 22, 23 żeby wyciągnąć plik konfiguracyjny z zaszyfrowanym hasłem w Base64: https://berkayyildiz.com/vmg8324-b10a-t ... ve-tr-064/ lub wyczyścić ROM-D: https://support.aa.net.uk/VMG1312-B10A:_Factory_Reset
- nie działa kalkulator hasła dla Supervisor: https://supervisorcalc.000webhostapp.co ... r_calc.php
- nie działa emulator QEMU, bo ma inny serial niż włoskie: https://mega.nz/#!rBhBkSQD!PfQA-F85tmTA ... 0BS2PRJOZc
Założyłem konto i pociągnąłem temat: https://www.hwupgrade.it/forum/showthread.php?t=2891309 , ale zbytnio nic nie odpisują. Podobnie jak Anglicy nie mają problemu z blokadą.
- GUI jest dostępne pod 10.0.0.1 i logujemy się user/user lub bpack/bpack nie mając przy tym dostępu do NICZEGO ISTOTNEGO poza ustawieniami WiFi,
- infolinia ISP zarządza tymi Zyxelami przez TR-064 i TR-069: https://forum.kitz.co.uk/index.php/topic,19022.0.html jednak ja nie umiem się do niego dostać po porcie 7547: https://www.broadband-forum.org/downloa ... ment-1.pdf
- bez hasła admina, supervisora jest to bezużyteczny złom, dlatego myślę, że w naszym przypadku chyba trzeba uderzać do Orange (przez kogoś życzliwego i uzyskać dostęp do hasła)


Na górę
Post: sob, 23 lis 2019 14:15:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 23 lis 2019 13:58:59
Posty: 1
Może komuś przyda się wskazówka jak można zestawić IPTV z wykorzystaniem switcha TP-Link TL-SG108E za 115zł oraz jakimkolwiek routerem z OpenWRT (w moim przypadku TP-Link C2600).

Jak udało mi się przekonać do działania telewizji rzeczywiście niezbędne jest odpowiednich priorytetów na vlanie 838 i 839. Jednakże tani switch nie posiada takowych możliwości, także co można zrobić w takim przypadku? Przepchać ruch z vlanów IPTV przez router i na nim otagować je odpowiednio :D

VLANy można skonfigurować w następujący sposób (użyłem w tym przypadku VID 100 do połączenia dekoderów i routera):

ONT: VLAN 35, 838, 839
Router: VLAN 100, 35, 838, 839
STB: VLAN 100

Na routerze konfigurujemy switcha zgodnie z powyższym i dodajemy odpowiedni bridge w /etc/config/network:
Kod:
config interface 'iptv'
        option proto 'none'
        option type 'bridge'
        option ifname 'eth1.10 eth1.838 eth1.839'
        option igmp_snooping '1'


Teraz kluczem do sukcesu jest wykorzystanie funkcjonalności wbudowanej w Linuksowy kernel mapującej priorytety 802.1p:
Kod:
ip link set eth1.838 type vlan egress 0:4 1:4 2:4 3:4 4:4 5:4 6:4 7:4
ip link set eth1.839 type vlan egress 0:5 1:5 2:5 3:5 4:5 5:5 6:5 7:5


Nie jest to co prawda tak prawilne rozwiązania jak to z wykorzystaniem samego switcha do ustawiania priorytetów... ale działa i oszczędzamy 135zł kupując model bez ACLi :P

Jeszcze mały protip z VoIP przy okazji: hasło do konta SIP jest wysyłane SMSem po kontakcie z konsultantem na czacie.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 19 10 11 12 13 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 sty 2020 12:15:15

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl