Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 08 maja 2019 19:25:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 08 maja 2019 18:36:57
Posty: 7
Cześć! Przybywam do Was z niecodziennym problemem z którym walczę już szmat czasu - mianowicie WOL (Wake on Lan) a raczej jego gorsza odmiana czyli "Wake on Lan via Wan".
Walczę ponieważ jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Orange Funbox 2.0 i o ile z cała reszta (przekierowywanie portów itp.) działa o tyle WoW'a nie mogę za nic skonfigurować.

Po stronie sprzętowej wszystko jest wykonane jak najbardziej prawidłowo (komputer budzi się wew. sieci po WiFi).
Najgorzej jest w specyficznym przypadku - mianowicie po wyłączeniu komputera oraz zrestartowaniu router'a, wtenczas komputer nie ma jeszcze adresu IP no i router nie ma zielonego pojęcia o jego istnieniu (natomiast po uruchomieniu komputera i wyłączeniu, WoW działa - testowane przy pomocy telefonu (Android) przy transmisji danych).

Podczas tej nierównej walki stwierdziłem, że może Wireshark powie mi co jest nie tak, no i wygląda na to, że Funbox nie przepuszcza kompletnie ramek broadcast, w porównaniu:
Załącznik:
Zrzut ekranu z 2019-05-08 18-52-22.png
Zrzut ekranu z 2019-05-08 18-52-22.png [ 112.84 KiB | Przejrzano 736 razy ]


Pierwsze trzy wpisy są wykonane z poza sieci(transmisja danych) a kolejne wew (przez WiFi). Zresztą dokładnie tak samo jest ustawiając przekierowanie na adres broadcast (na funbox'ie) - wywala błędny adres IP.
Na jakimś zagranicznym forum znalazłem typka który również miał podobny problem i zastosował on u siebie dodatkowy router, tak się składa, że również mam na tą chwilę taki na stanie więc postanowiłem spróbować zrobić:
Orange Funbox (za ddns) port: 1523 | 1523 -> Tp-link TL-R860 v4 port: 1523 | 9 -> Fizyczna maszyna port: 9

Głównym urządzeniem jest oczywiście FunBox, tam mam taką adresacje:
Adres: 192.168.1.1
DHCP: 192.168.1.2-254
Mask: 255.255.255.0

Router Tp-link'a (DHCP off) dostał 192.168.1.15 i został zablokowany na Funbox'ie (wykluczony z puli). Dodałem także odpowiednie przekierowanie i nici, urządzenia są spięte kablem nie skrosowanym (na obu nie są to gniazda WAN). Niestety nie mam za wiele doświadczenia w konfigurowaniu dwóch router'ow które mają działać wewnątrz tej samej sieci stąd to pytanie.

Funbox naturalnie (reszta rzeczy jest w niego wpięta - mam też kilka urządzeń ze statycznym adresem IP) widzi wszystkie komputery i rozpoznaje je natomiast na tp-link'u nie do końca wiem jak to zrobić aby widział chociaż sprzęt który ma wybudzać (próbowałem IP & MAC binding ). Na ten moment w przypadku dwóch routerów wgl. magic package nie dociera do stacji docelowej. Jeżeli macie jakieś pomysły jak to rozwiązać będę ogromnie wdzięczny (mam już nawet skonfigurowany OpenVPN oraz pulpit zdalny jednak dalej bujam się z tym Wol'em).

Nie chce robić DMZ ani żadnych innych cudów z malinką (Rpi).


Na górę
Post: czw, 09 maja 2019 7:43:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5319
po pierwsze wypadałoby, żebyś miał ustawione na ruterze ip i mac do tego kompa sparowany na stałe (czyli stały adres przydzielany przez dhcp).
po drugie, nie wiem jak funbox, na linuksie trzeba wklikać: 'arp -s adresip adresmac'
no i po ostatnie jest fajny program wakeonlanmonitor który pomaga przy diagnozie.


Na górę
Post: czw, 09 maja 2019 13:10:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 08 maja 2019 18:36:57
Posty: 7
IP & Mac jest sparowane na Funbox'ie, a na tym Tp-link'u nie do końca wiem jak to uzyskać ale również jest zrobione (IP & Mac binding - chyba o to chodzi).
Na tym pudełku Orange praktycznie rzecz biorąc sporo rzeczy jest okrojonych (oryg. Sagemcom) nie ma np. telnetu.
Propsy za wakeonlanmonitor jednak bazuje na linux'owych środowiskach a komputer który chce uruchamiać jest pod Debian'em (x64 Stretch) i dostaje adres 192.168.1.50.


Na górę
Post: czw, 09 maja 2019 18:00:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5319
nie do końca rozumię tą twoją konstrukcję i po co ten tp-link.... ale przekieruj port 9 z funboxa na tplinka, a z tplinka na komputer (lub wywal tplinka i przekieruj bezpośrednio na komputer) zobacz czy do komputera dochodzi pakiet wybudzający.
(dla windowsa program jest tu https://www.depicus.com/wake-on-lan/wake-on-lan-monitor , dla linuksa też zapewne coś znajdziesz) i tutaj już mniej więcej powinieneś wiedzieć w zależności od wyników gdzie dłubać, żeby coś znaleźć.


Na górę
Post: pn, 13 maja 2019 21:08:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 08 maja 2019 18:36:57
Posty: 7
Tp-link potrzebny jest mi tylko po to bo Funbox nie przepuszcza pakietów broadcast.

Tandem Funbox -> Komputer działa ale tylko wew. sieci po Wifi (a nie o taki zastosowanie mi chodzi).


Na górę
Post: wt, 14 maja 2019 8:02:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 516
Lokalizacja: Łódź
Nie qmam. Masz podwójny nat tak?? Najpierw matuje ci funbox a później TP-Link? Jeśli tak to przecież funbox musi przepuszczać te pakiety skoro do tplinka docierają one...

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 14 maja 2019 17:28:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 08 maja 2019 18:36:57
Posty: 7
gavron pisze:
Jeśli tak to przecież funbox musi przepuszczać te pakiety skoro do tplinka docierają one...


I przepuszcza ale tylko do jednego konkretnego urządzenia (pod warunkiem, że ma przydzielone IP), a jeżeli chce wybudzać komputery (czyt. włączać) z innej sieci potrzebuje żeby ten pakiet dochodził do wszystkich ~ broadcast (bo niestety wyłączone komputery nie mają adresu IP).

Funbox jest jako główny router, natomiast tp-link pełni jedynie role switcha z ekstra opcjami jak przekierowanie pakietów pochodzących od Funbox'a..

Główny router - Funbox:
Adres IP: 192.168.1.1
Mask: 255.255.255.0
DHCP On: 192.168.1.2 - 254

Pomocniczy - Tp-link:
Adres IP: 192.168.1.15 (przypisany na drugim na stałe), dhcp off
Mask: 255.255.255.0

Minus jest taki, że pakiety od Funbox'a nie docierają do Tp-linka albo ten z jakiś powodów nie chce ich przekazać dalej...


Na górę
Post: śr, 15 maja 2019 7:14:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5319
nie jest do końca tak jak piszesz..
No ale jak nie chcesz sobie pomóc, to ja już się nie wtrącam.


Na górę
Post: śr, 15 maja 2019 16:05:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 08 maja 2019 18:36:57
Posty: 7
krasnoludek pisze:
nie jest do końca tak jak piszesz..
No ale jak nie chcesz sobie pomóc, to ja już się nie wtrącam.


W takim razie co powiesz na screen z wireshark'a powyżej?

Jeżeli z wew. sieci są po dwa wpisy:
- 192-.168.1.26 -> 192.168.1.50
- 192-.168.1.26 -> 192.168.1.255

A robiąc to samo (na telefonie z transmisją) idą tylko:
46.134.75.48 -> 192.168.1.50

Program ten sam, liczba pakietów taka sama (3), więc wydaje mi się, że FunBox zwyczajnie je wycina (na pewnym etapie).


Na górę
Post: czw, 16 maja 2019 7:23:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5319
ale po co ślesz na rozgłoszeniowy? chcesz wybudzić wszystkie maszyny, czy jedną? W aplikację wpisujesz adres zewnętrzny funboxa, na funboxie robisz przekierowanie portu na wybrany ip, sprawdzasz programem czy pakiet dochodzi do komputera.
Uwaga:
tym sposobem nie będzie ci działać wewnątrz sieci.


Na górę
Post: pt, 24 maja 2019 17:06:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 08 maja 2019 18:36:57
Posty: 7
krasnoludek pisze:
ale po co ślesz na rozgłoszeniowy? chcesz wybudzić wszystkie maszyny, czy jedną? W aplikację wpisujesz adres zewnętrzny funboxa, na funboxie robisz przekierowanie portu na wybrany ip, sprawdzasz programem czy pakiet dochodzi do komputera.
Uwaga:
tym sposobem nie będzie ci działać wewnątrz sieci.


Chce wybudzić jedną maszynę, jednak tak jak wspominałem:
Cytuj:
Najgorzej jest w specyficznym przypadku - mianowicie po wyłączeniu komputera oraz zrestartowaniu router'a....

Wtedy WoL nie działa a ja chce się dowiedzieć dlaczego tak jest.

Adres zewnętrzny w moim przypadku jest zastąpiony domeną bo stoi za DDNS.


Na górę
Post: pt, 24 maja 2019 20:25:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 130
Po co tak kombinować?
VPN do sieci i WoL działa jak ta lala.
Zresztą WoL bym na WAN nie dawał...


Na górę
Post: sob, 25 maja 2019 15:35:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 08 maja 2019 18:36:57
Posty: 7
VPN (OpenVPN) jest postawiony na komputerze który próbuje uruchomić, więc trochę lipa.

Pudel pisze:
Zresztą WoL bym na WAN nie dawał...

Dlaczego? Maksymalne zagrożenie z tym związane to uruchomienie komputera przez kogoś innego (raczej łatwo zauważyć).


Na górę
Post: sob, 25 maja 2019 16:07:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 130
Jak uważasz że to żaden problem to sobie na wan wystaw rdp do kompletu.
Ja bym postawił Mietka, na nim openvpn i finał.
Korzystam, polecam. Konfiguracja trwa tyle co wypicie browaru :-D


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 18 sie 2019 13:45:04

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl