Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 23 sie 2021 9:17:39 
   Tytuł: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 05 lut 2015 21:39:05
Posty: 271
Cześć,
Padł pomysł w firmie aby kupić jeden dobry serwer na którym działałby sobie Windows Server i pracownicy łączyliby się do niego z małych terminali, zamiast kupować dla każdego laptopa czy stacjonarke. Czy ktoś z was testował takie rozwiązanie, wie może jak to cenowo z licencjami wygląda i czy ogólnie się sprawdza?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 11:09:35 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 3083
Lokalizacja: Wrocław
Licencje CAL


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 11:21:42 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 05 lut 2015 21:39:05
Posty: 271
Tak, tyle to wiem, cenę już też znam.
Pytanie jak to wygląda w praktyce :)

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 11:42:57 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
lewyx pisze:
Tak, tyle to wiem, cenę już też znam.
Pytanie jak to wygląda w praktyce :)

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka



wiesz ile jest składowych do jakości działania takiego układu ?


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 12:46:25 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 758
dobry host, na którym będziesz miał Windows Server
napisz jeszcze jaka ma to być aplikacja dla stanowisk? użytkowników? - program księgowy na tych terminalach?
- możesz uruchamiać program przez RemoteApp - na terminalu nie musisz instalować aplikacji, ale to chyba rozumiesz i takie jest Twoje założenie
+ host możesz wyposażyć o dyski SSD, a jeśli Cię stać to i NVMe
+ jak wyżej - musisz posiadać licencje CAL

dobrze skonfigurowane, zainstalowane będzie bez problemu działać.
osobiście wdrażałem kilka takich rozwiązań w firmach, ba! nawet szkole i nie ma problemów

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 13:38:18 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 608
Nie zapominajcie o RDSCAL.
No i sposobie licencjonowania produktów, bo nie wszystko tak wolno, a niektóre rzeczy trzeba licencjonować inaczej (np office).


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 13:41:36 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 05 lut 2015 21:39:05
Posty: 271
Czyste konta, żadnych office.
Pracujemy na gmail i dokumentach google. Przybliżona kwota takiego dobrego hosta?

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 15:55:54 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 550
Używam XP/VS Terminal Server Professional
https://www.thinstuff.com/products/xpvs-server/
działa znakomicie na kilkudziesięciu stanowiskach.


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 17:41:14 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 608
Tak na pierwszy rzut oka to licencji CAL i tak potrzebujesz.
A na windows np 10 to raczej nie zgodne z licencją.


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 20:23:44 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 550
Autor watku pisal o win srv. Przy oprogramowaniu, ktore podałem nie trzeba licencji cal od ms.


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 22:16:20 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 700
Mam wdrożenie na 150 RDCAL. Po jakimś czasie pojawił się problem z działaniem aplikacji na Windows Server, bo producenta olał wsparcie na tą platformę.


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 23:07:13 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 13 sty 2016 22:47:22
Posty: 99
Pinki pisze:
Autor watku pisal o win srv. Przy oprogramowaniu, ktore podałem nie trzeba licencji cal od ms.
Oczywiście, że trzeba - przynajmniej od Windowsa 2012 jest w licencji taki zapis:
Cytuj:
You must acquire and assign the appropriate CAL to each device or user that accesses your instances of the server software directly or indirectly.
Nie ma znaczenia czy używasz RDP od Microsoftu (direct), czy innego programu firm trzeciej (indirect) - liczy się liczba użytkowników. Są wyłączenia dla specyficznych zastosowań (np. aplikacji webowe).


Na górę
Post: pn, 23 sie 2021 23:37:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 550
Jacek pisze:
Pinki pisze:
Autor watku pisal o win srv. Przy oprogramowaniu, ktore podałem nie trzeba licencji cal od ms.
Oczywiście, że trzeba - przynajmniej od Windowsa 2012 jest w licencji taki zapis:
Cytuj:
You must acquire and assign the appropriate CAL to each device or user that accesses your instances of the server software directly or indirectly.
Nie ma znaczenia czy używasz RDP od Microsoftu (direct), czy innego programu firm trzeciej (indirect) - liczy się liczba użytkowników. Są wyłączenia dla specyficznych zastosowań (np. aplikacji webowe).
Dzieki, jutro to sobie sprawdze.


Na górę
Post: wt, 24 sie 2021 8:48:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 608
Jacek pisze:
Pinki pisze:
Są wyłączenia dla specyficznych zastosowań (np. aplikacji webowe).


Są wyłączenia, ale jest ich bardzo mało, ale są też inne rodzaje licencji :) (per core/EC)


Na górę
Post: wt, 24 sie 2021 9:33:48 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 550
Sprawdziłem i faktycznie jest taki zapis, ale on dotyczy licencji CAL na Windows Server. I te licencje oczywiście muszą być (na użytkownika czy urządzenie).
W mojej ocenie licencje na RDS CAL nie są wymagane używając programu, który podałem. Ogólnie RDP oparte o MS to droga zabawa. Licencje są drogie, przepadają razem z komputerem (CAL DEV) do którego są przypisane (można chyba tylko 10 czy 20% odzyskać, ale już nie pamiętam szczegółów). Do tego serwer licencji trzeba u siebie postawić. Jeśli chodzi o office to licencja Microsoft 365 Business Premium umożliwia pracę terminalową.


Na górę
Post: wt, 24 sie 2021 10:57:24 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 20 kwie 2021 16:53:23
Posty: 56
Z mojego doświadczenia wynika, że programy księgowe, magazynowe itp. działają lepiej w środowisku RDP niż na zwykłych komputerach.
Nie każdy się jednak na to decyduje ze względu na koszt licencji właśnie...
Znane mi firmy które korzystają z RDP używają ich żeby było lepiej, nie taniej :)

Natomiast nie sądzę by webowe aplikacje o których pisał OP działy dużo lepiej, oczywiście zakładając odpowiednie parametry komputera...


Na górę
Post: wt, 24 sie 2021 11:46:31 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 758
a napisz, czy usługę możesz mieć na serwerze nie u siebie?

- wtedy:
1. odchodzą Ci koszty zakupu hosta, oprogramowania winsrv oraz licencji
2. odchodzi Ci koszt utrzymania hosta (klimatyzacja, pomieszczenie, prąd)
3. odchodzi Ci koszt konfiguracji i supportu tego wszystkiego

jeśli tak, to odezwij się do mnie. chętnie porozmawiam i Ci wyjaśnię wszystko

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: wt, 24 sie 2021 14:51:29 
   Tytuł: Re: Praca na RDP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 13 sty 2016 22:47:22
Posty: 99
Pinki pisze:
licencje na RDS CAL nie są wymagane używając programu, który podałem

Oczywiście:
- albo Windows Server + User CAL (osobne) + RDS CAL,
- albo Windows Server + User CAL (osobne) + program trzeci do zapewnienia sesji (niekorzystający z RDS).

Od jakiegoś CAL-a na pewno nie uciekniesz ;)


Na górę
Post: wt, 24 sie 2021 14:58:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 08 gru 2009 9:21:34
Posty: 550
Jacek pisze:
Pinki pisze:
licencje na RDS CAL nie są wymagane używając programu, który podałem

Oczywiście:
- albo Windows Server + User CAL (osobne) + RDS CAL,
- albo Windows Server + User CAL (osobne) + program trzeci do zapewnienia sesji (niekorzystający z RDS).

Od jakiegoś CAL-a na pewno nie uciekniesz ;)
Dokladnie, czyli tak jak pisalem.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 wrz 2021 20:57:16

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl