Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 24 kwie 2014 7:11:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 26 mar 2009 22:40:20
Posty: 98
Lokalizacja: Wrocław
Witam, uruchomiłem VPN L2TP/IPsec na Mikrotiku, po czym skonfigurowałem klienta na iPhone i zadowolony z sukcesu (działa bez zarzutu) przystąpiłem do konfiguracji Windowsa 7/Visty. Na żadnym nie chce się połączyć. Otrzymuję błąd 789. Wydaje mi się, że nie przechodzi nawet pierwszej fazy IPsec.

Załączam plik z widoczną konfiguracją MT i Windows.
Proszę o pomoc w konfiguracji.

Pozdrawiam!


Załączniki:
Komentarz: Zrzuty ekranu z ustawieniami MT i Windows
screenshots.zip [170.48 KiB]
Pobrany 238 razy
Na górę
Post: wt, 29 kwie 2014 14:51:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 cze 2007 13:43:20
Posty: 182
Musisz jeszcze przestawić jeden klucz w windzie.

AssumeUDPEncapsulationContextOnSendRule ustaw na wartość 2

http://support.microsoft.com/kb/926179

_________________
Naprawa protez dentystycznych Bydgoszcz


Na górę
Post: wt, 29 kwie 2014 18:11:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 26 mar 2009 22:40:20
Posty: 98
Lokalizacja: Wrocław
Stworzyłem ten klucz jednak nadal to samo :sciana: Może podesłać jakieś logi? Nie wiem tylko co i gdzie logować bo na Windowsie nigdy nie miałem z tym do czynienia.


DZIAŁA! :zlosnik:
Bawiłem się w firewall w ustawieniach IPsec i zobaczyłem domyślnie ustawione metody hashowania. Natknęło mnie żeby sprawdzić co mam na MikroTik ustawione. Zmieniłem metode hashowania z md5 na sha1 i śmiga. Żaden poradnik o tym VPN dla MT nie wspominał aby zmienić metodę hashowania dlatego może komuś się kiedyś przyda :)


Na górę
Post: czw, 22 maja 2014 12:33:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 22 maja 2014 12:31:27
Posty: 1
Czy możesz napisać gdzie dokładnie zmieniłeś ustawienia md5 na sha1?


Na górę
Post: pt, 23 maja 2014 20:51:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 26 mar 2009 22:40:20
Posty: 98
Lokalizacja: Wrocław
Poprzez Winbox, IP -> IPSec -> zakładka Peers -> wybierasz utworzonego peera i zmieniasz Hash Algorithm


Na górę
Post: pt, 31 maja 2019 0:19:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 19 sty 2013 20:38:56
Posty: 15
Witam,
odkopuje stary temat, ale nie mogę znaleźć rozwiązania.
Mam skonfigurowanego l2tp na mikrotiku z kluczem wstępnym. Przy próbie połączenia z Mac'a wszystko działa pięknie. System pyta się o klucz wstępny i ogólnie nie ma problemu.
Natomiast przy próbie połączenia z Windowsa połączenie nie jest nawiązywane. Po zmianie w ustawieniach VPN Windowsa z ustawienia Auto na L2TP komputer łączy się z mikrotikiem, ale bez klucza wstepnego!
Po wejsciu w zaawwansowane jak wpiszę klucz wstepny również się łaczy z VPN.
Chciałbym wyeliminować możliwość łączenia się bez podawania klucza wstępnego. Czy może ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Nigdzie na mikrotiku nie mogę odszukać opcji żeby używał tylko pre shared key.


Na górę
Post: ndz, 02 cze 2019 0:58:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 19 sty 2013 20:38:56
Posty: 15
Odnalazłem szukaną opcję. Może komuś przyda sie na przyszłość. W ustawieniach serwera l2tp w opcji "use ipsec" nalezy wybrać: "required"


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 17 cze 2019 16:40:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl