Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 01 lut 2020 19:51:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 650
Jak w temacie

testował ktos albo komus działa to produkcyjnie z kartą 10Gb ?

czy n ie ma sensu się pakować ?

Taryfy klienckie od 100 Mbps do 900 Mbps

jakie maszyny

Pytam narazie ogólnikowo kto ma i ile ruchu przewalacie tym intruxem

Bo jak narazie kontakt z Panem Grzegorzem utrudniony


Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 15:44:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1725
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
Duża kwestia to ilu klientów masz, bo wrzucenie samej sieciówki to nie problem.

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 15:53:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 650
zalozenie jest do 500 klientow na jeden serwer


Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 18:51:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1532
Wydaje mi się ze ilość klientów nie ma znaczenia. Mój serwer na E3 1230v5 się nudzi ale gdy pochrzaniłem coś na liście klientów że nie trzymało prędkości klientów to ruch się wcale nie zmienił.
Więc albo Intrux v12 daje radę do 700M albo moi klienci więcej nie używają :hmm:
Ile przewalacie na Intruxie? I jak ogarniacie firmy które potrzebują czyste publiki?


Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 21:28:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 394
Lokalizacja: woj.śląskie
U mnie było Max=875M w ciągu ostatniego miesiąca, więc też wypadało by zbierać się ku wymianie karty na SFP+.
Ja daję NAT 1:1, więc to takie "nieczyste" publiki ale wygodne.


Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 21:56:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 27 sty 2020 12:29:34
Posty: 1
Zasadnym staje się pytanie dla ilu klientów to potrzebujesz?


Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 22:33:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 49
Mam 10GB

620 Mbit MAX puszcza mimo ze mam pełny 1 Gbit/s łącza
Obecnie mam v.11
Moze jak zmienie na wyzsza to cos sie zmieni
8 rdzeni CPU się obecnie nudzi a mimo to nie pusci wiecej
100 konfigów przerabiałem i nic jak wyłącze qos to leci ile fabryka dała ale klienci są nie przycinani :/
Teraz jest pod sufit mozliwosci intruxa sie skonczyly reszta łącza leży odłogiem jak na foto..:/


Załączniki:
intrux.png
intrux.png [ 10.64 KiB | Przejrzano 1733 razy ]
Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 22:46:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 641
Na wyższych wersjach jest jeszcze gorzej.
Problemem jest QoS w tym systemie, wyłączenie i przeniesienie kolejkowania poza intrux pomaga... Jednak to takie tymczasowe ominięcie problemu i dodaje kolejny punkt z możliwą awarią.

Obecnie migruję kolejnego klienta na Mietka. Intrux 12, download na łączu 1Gbit nie przekracza 300Mbps :)


Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 22:48:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2952
Lokalizacja: Wrocław
może pora na mikrotika? :zlosnik:


Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 23:01:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 49
Mikrotik jeszcze, jeszcze każdy mikrotik byłby lepszy od tego co teraz mam :/
Cos z tym trzeba zrobic bo życ sie nie da.

A w tych ustawieniach ponizej da się coś grzebnąć zeby szło to chociaz wiecej niz 620 ?
qos_on =yes oczywiscie musi zostac :)


Załączniki:
qos.png
qos.png [ 94.96 KiB | Przejrzano 1717 razy ]
Na górę
Post: pn, 03 lut 2020 9:51:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 394
Lokalizacja: woj.śląskie
qos=OFF :)
Ja mam wyłączony QOS na Intrux już jakieś 3 lata - wtedy też walczyłem z takimi problemami jak wyżej i nic mi wtedy z tego nie wyszło.

Mam na tej samej maszynie Radiusa, tam się dopisują taryfy klienckie, a koncentrator Mikrotik przy tworzeniu sesji PPPoE sam tworzy kolejkę SQ na podstawie tych wpisów.
Wszystko mam ogarnięte z poziomu Pyxisa - polecam.


Na górę
Post: pn, 03 lut 2020 19:24:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1532
Na początek zmień QOS na iprtlm jesli masz.


Na górę
Post: pn, 03 lut 2020 20:26:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 650
W dobie dzisiejszych łączy i ich cenach, wydaję mi się zę intrux powinien miec tylko parametr ustawiania max. prędkości dla
poszczególnych IP, i chyba reszta parametrów powinna być zbędna

a jak autor faktycznie tworzył intruxa to były inne łącza a na dzień dzisiejszy nikt nie chce mieć "ŁĄCZA UPOŚLEDZONEGO"

powinna być opcja wyłączająca zaawansowane kolejkowanie i zostać tylko opcja ustawiania taryf dla klientów

i myślę że to by rozwiązało problem.

Bo skoro problemem jest obsługa łącza powyżej 1Gb to znaczy że coś jest zrobione źle.
A po co mamy obciążać serwer zaawansowanym kolejkowaniem jak to nam nie potrzebne.

Przecież każdą kolejkę może autor rozpisać do czego służy i można ją wyłączyć - tak bym to widział

Bo jeśli nadal tak to będzie działało a kontaktu nie będzie to wydaje mi się że należy zakończyć użytkowanie tego systemu


Na górę
Post: czw, 06 lut 2020 13:17:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 20 maja 2013 7:08:48
Posty: 367
Ja już od 3 lat używam ccr 1036 i przewala bez problemu w szczycie 2 Gb/s ruchu i zero problemów intrux to wynalazek który ma swoje ograniczenia prócz tego również zdążały się zwiechy a ccr postawiony i zapomniałem o problemach


Na górę
Post: czw, 06 lut 2020 15:55:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 411
Lokalizacja: Zamość
mietek na x86 i + 2x 10gb sieciówki i spokojnie obrobisz 5/6gbit realnego ruchu

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: czw, 06 lut 2020 16:14:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1742
Robert_X pisze:
mietek na x86 i + 2x 10gb sieciówki i spokojnie obrobisz 5/6gbit realnego ruchu


Z tym "spokojnie" to tak na dwa razy :)
Ale, fakt - da się.

_________________
http://www.netfix.pro


Na górę
Post: czw, 06 lut 2020 16:25:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 411
Lokalizacja: Zamość
zlyZwierz pisze:
Robert_X pisze:
mietek na x86 i + 2x 10gb sieciówki i spokojnie obrobisz 5/6gbit realnego ruchu


Z tym "spokojnie" to tak na dwa razy :)
Ale, fakt - da się.


mam jednego mietka pod kontrolą na e31230 i przewala produkcyjnie prawie 5 gbit ruchu tyle że dhcp + proste cięcie per taryfa i mały nat dla ok 30% abonentów - śmiga aż miło

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: pt, 07 lut 2020 0:41:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 49
Ma ktos v.14 z włączonym QOS?
Tez 600 mbit max jak w poprzednich wersjach ?


Na górę
Post: pt, 07 lut 2020 9:14:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 02 maja 2012 7:29:02
Posty: 104
baniak pisze:
Ma ktos v.14 z włączonym QOS?
Tez 600 mbit max jak w poprzednich wersjach ?


Podpinam się pod pytanie.


Na górę
Post: pt, 07 lut 2020 9:27:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 386
Używa ktoś vlany na Intruxie ?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 09 lut 2020 23:20:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 60
jetrules pisze:
Używa ktoś vlany na Intruxie ?


ja używam vlanów na intruxie a co?
na ten moment na v12

baniak pisze:
Ma ktos v.14 z włączonym QOS?
Tez 600 mbit max jak w poprzednich wersjach ?


zrzut z dzisiaj z v12 z włączonym qos_iprtlm


Załączniki:
2020-02-09_22h17_02.png
2020-02-09_22h17_02.png [ 25.07 KiB | Przejrzano 1208 razy ]

_________________
__________
malyak
Na górę
Post: wt, 18 lut 2020 20:15:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4537
Lokalizacja: woj Śląskie
Mam v11

QOS_ON włączona opcja hasht

łącze 1 Gb

nie ma problemów z osiągnieciem max wysycenia łącza


Supermicro X11SSL-F z procem i3-6300T CPU @ 3.30GHz


Załączniki:
intrux11.jpg
intrux11.jpg [ 36.36 KiB | Przejrzano 1042 razy ]

_________________
Jardo
Na górę
Post: śr, 19 lut 2020 12:44:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 49
@Jardo

Mam v.11 i wiecej niz 600 nie pojdzie int 10GB SFTP+

Mozesz zdradzic ustawienie w tych zakladkach?
Gdzie jest to magiczne ustawienie ze pojdzie wiecej 600?
Samo przestawienie qos yes na hasht ? i ma leciec ile fabryka jakos mi nie dziala dalej 600.
Proc u mnie E5 2620v4 wiec mam mocy pod dostatkiem

Podstawowe ustawienia QoS
Zaawansowane ustawienia QoS
Zaawansowane ustawienia limitowania ruchu

HASH_LIMIT_LAN_DEV
HASH_LIMIT_DOWNLOAD
HASH_LIMIT_UPLOAD

Trzeba to wypelnic??
Najlepiej wklej swoje ustawienia bardzo Cie prosze
Dziekuje


Na górę
Post: śr, 19 lut 2020 17:40:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4537
Lokalizacja: woj Śląskie
@baniak

ma tak samo ustawione jak wklejałeś screen z różnicą tego hasht

w zaawansowanych ustawieniach:
HASH_LIMIT_DOWNLOAD 2000
UPLOAD 200

_________________
Jardo


Na górę
Post: śr, 19 lut 2020 21:16:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 49
@Jardo

Zmienilem - ale skutku brak 600 Mbit i intrux nie da wiecej.
Tak wyglada obciazenie - ogolnie luzno jest


Załączniki:
intrux_htop.png
intrux_htop.png [ 40.52 KiB | Przejrzano 897 razy ]
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 01 cze 2020 16:53:52

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl