Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 21 gru 2019 20:09:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 gru 2014 13:46:14
Posty: 75
Cześć
Może mieliście podobny problem.
Przenosiliśmy LMS`a na nowy serwer. Były spore cyrki z wczytaniem bazy z backupu. (swoją droga zwykły backup/dump bazy z mysql w tym systemie na niewiele się przydaje - żyliśmy w błogiej nieświadomości robiąc backupy)
anyway został zrobiony backup przez guja lms`a i tylko ten sposob lms z backupy przyjął bazę bez wypierdzielenia się.
Baza całkiem spora - no i po odpaleniu lms`a nie widzę listy komputerów. Tabela nodes - widzę jest pełna. Po wejsciu na klienta widac jego kompa.
Nie działa również fping/pinger - czyli status urządzenia.
Jakiś pomysł jak zrobić aby te kompy były widoczne na liscie - bardziej jednak zależy mi aby fping sprawdzał status.
Lepiej bez nowego wczytywania backupu bazy bo osiwieje :)


Na górę
Post: sob, 21 gru 2019 20:18:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lut 2007 20:47:55
Posty: 167
misiek_1212 pisze:
Cześć
Może mieliście podobny problem.
Przenosiliśmy LMS`a na nowy serwer. Były spore cyrki z wczytaniem bazy z backupu. (swoją droga zwykły backup/dump bazy z mysql w tym systemie na niewiele się przydaje - żyliśmy w błogiej nieświadomości robiąc backupy)
anyway został zrobiony backup przez guja lms`a i tylko ten sposob lms z backupy przyjął bazę bez wypierdzielenia się.
Baza całkiem spora - no i po odpaleniu lms`a nie widzę listy komputerów. Tabela nodes - widzę jest pełna. Po wejsciu na klienta widac jego kompa.
Nie działa również fping/pinger - czyli status urządzenia.
Jakiś pomysł jak zrobić aby te kompy były widoczne na liscie - bardziej jednak zależy mi aby fping sprawdzał status.
Lepiej bez nowego wczytywania backupu bazy bo osiwieje :)


Poprawnie zrobiona kopia bazy, zostanie zaimportowana poprawnie ;).
Masz jakieś błędy pod listą komputerów ? Pewnie brakuje Ci jakiejś funkcji, albo masz jakiś stary schemat db a nowszą bazę.

_________________
Administracja zdalna
www.PRO-Admin.pl

Łącza dla ISP/zakupy grupowe
www.epix.net.pl - w kupie siła !


Na górę
Post: sob, 21 gru 2019 20:38:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3680
Lokalizacja: Mazury
Włącz wyświetlanie błędów w php, może coś powie.

Może nie macie tabeli vnodes, vnodes_mac (i jeszcze paru innych), dlatego nie wyświetla.

Od długiego czasu robie kopie mysqldump i nie ma problemu, bardziej kwestia odpowiedniej kolejności przywracania.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜ synchronizacja LMS -> MikroTik (DHCP,PPPoE,Simple Queue) po API / GUS / JPK


Na górę
Post: sob, 21 gru 2019 20:50:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 gru 2014 13:46:14
Posty: 75
noyo pisze:
Włącz wyświetlanie błędów w php, może coś powie.

Może nie macie tabeli vnodes, vnodes_mac (i jeszcze paru innych), dlatego nie wyświetla.

Od długiego czasu robie kopie mysqldump i nie ma problemu, bardziej kwestia odpowiedniej kolejności przywracania.


Pliki i baza zgrane z poprzedniego systemu - bez updatu lms`a, silnik mysqla nowy

rzeczywiscie nie ma vnodes i vnodes mac , nie ma tych tabel również w backupie z lms-gui, ale sa w innym backupie lms`a

idzie to jakoś dograć , bez wczytywania kolejnego backupu ? - bo sie zaraz cos innego wysypie


Na górę
Post: sob, 21 gru 2019 20:53:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3680
Lokalizacja: Mazury
idzie w folderze doc masz plik lms.mysql wyodrębnij struktury dla wszystkich tabel VIEW i wrzuć w baze danych
Moga to być te tabele (wzorowałem się na aktualnym lms git na github.com)
Cytuj:
vnetworks
customermailsview
teryt_ulic
teryt_simc
teryt_terc
customeraddressview
contractorview
customerview
vaddresses
vmacs
vnodes
vnodes_mac
nas
vusers
vdivisions
vnodetariffs_allsuspended
vnodetariffs_tariffs
vnodetariffs
vnodealltariffs_nodes
vnodealltariffs_tariffs
vnodealltariffs

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜ synchronizacja LMS -> MikroTik (DHCP,PPPoE,Simple Queue) po API / GUS / JPK


Na górę
Post: sob, 21 gru 2019 21:04:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 gru 2014 13:46:14
Posty: 75
noyo pisze:
idzie w folderze doc masz plik lms.mysql wyodrębnij struktury dla wszystkich tabel VIEW i wrzuć w baze danych
Moga to być te tabele (wzorowałem się na aktualnym lms git na github.com)


dziekuję


Na górę
Post: pn, 23 gru 2019 13:09:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 gru 2014 13:46:14
Posty: 75
misiek_1212 pisze:
noyo pisze:
idzie w folderze doc masz plik lms.mysql wyodrębnij struktury dla wszystkich tabel VIEW i wrzuć w baze danych
Moga to być te tabele (wzorowałem się na aktualnym lms git na github.com)


dziekuję



No to już zgłupiałem.
Widoki są, w vnodes są kompy, w vnodes_mac są maki kompow.
W LMS-ie raz pojawiają się kompy w Komputery -- > Lista a innym razem jest pusto.
Statusy kompow nie wystepuja , chociaz działa fping w cronie.
Macie jakiś pomysł ?


Na górę
Post: pn, 23 gru 2019 13:13:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 10 gru 2019 11:14:09
Posty: 26
Lokalizacja: Trójmiasto
włącz wyświetlanie errorow w php, tam powinno być więcej info, lub przejrzyj logi na serwerze ;)


Na górę
Post: pn, 23 gru 2019 14:25:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3680
Lokalizacja: Mazury
MaciekF pisze:
włącz wyświetlanie errorow w php, tam powinno być więcej info, lub przejrzyj logi na serwerze ;)
+1

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜ synchronizacja LMS -> MikroTik (DHCP,PPPoE,Simple Queue) po API / GUS / JPK


Na górę
Post: pn, 23 gru 2019 14:43:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 gru 2014 13:46:14
Posty: 75
noyo pisze:
MaciekF pisze:
włącz wyświetlanie errorow w php, tam powinno być więcej info, lub przejrzyj logi na serwerze ;)
+1


Panowie raportowanie błedow w php włączone.
W logach nic nie ma. Kompow w liscie nie pokazuje jesli ustawiony jest filtr "online" filtr "wszystkie" pokazuje kompy.
W logach nic nie ma.

Nie wyswietla on-line - w /tmp widze, ze tworzy sie tymczasowy plik dla fpinga z hostami - wiec tu przypuszczam jest ok. czemu nie wrzuca statusu do bazy ?

Jaka jest składnia dla fpinga - zeby sprobowac z palucha wywołać ?

cos takiego fping -ar1 10.0.0.x ?

=================================================================
==20066==ERROR: LeakSanitizer: detected memory leaks

Direct leak of 64 byte(s) in 1 object(s) allocated from:
#0 0x7f14b5b9a728 in __interceptor_malloc (/usr/lib64/libasan.so.3+0xc4728)
#1 0x7f14b46bee7d in gaih_inet.constprop.7 (/lib64/libc.so.6+0xe1e7d)
#2 0x7f14b46c06e3 in __GI_getaddrinfo (/lib64/libc.so.6+0xe36e3)
#3 0x7f14b5b69356 in __interceptor_getaddrinfo (/usr/lib64/libasan.so.3+0x93356)
#4 0x55c6fee045e7 in add_name /home/abuild/rpmbuild/BUILD/fping-3.13/src/fping.c:1837
#5 0x55c6fedfe8e9 in main /home/abuild/rpmbuild/BUILD/fping-3.13/src/fping.c:731
#6 0x7f14b45fdf89 in __libc_start_main (/lib64/libc.so.6+0x20f89)

SUMMARY: AddressSanitizer: 64 byte(s) leaked in 1 allocation(s).


Na górę
Post: pn, 23 gru 2019 19:53:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3680
Lokalizacja: Mazury
Kod:
/usr/sbin/fping -ar1 -f /tmp/fping_hosts

gdzie w /tmp/fping_hosts na jedną linie przypada jeden IP

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜ synchronizacja LMS -> MikroTik (DHCP,PPPoE,Simple Queue) po API / GUS / JPK


Na górę
Post: pt, 27 gru 2019 13:11:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 gru 2014 13:46:14
Posty: 75
noyo pisze:
Kod:
/usr/sbin/fping -ar1 -f /tmp/fping_hosts

gdzie w /tmp/fping_hosts na jedną linie przypada jeden IP


zgadza się
fping byl z pakietu fping6 potrzebnego do zabbixa i sie sypal - po zmianie na zwyklego jest ok.
dzieki


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 01 cze 2020 18:54:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl