Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 04 gru 2019 20:20:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4537
Lokalizacja: woj Śląskie
Pytanie teoretyczne:

1 fizyczna sieć, jest serwer pppoe (Intrux).
zadziała patent z drugim serwerem pppoe?
na obu serwerach zupełnie inne konta - zadziała?

_________________
Jardo


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 21:22:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8870
Nie widzę przeszkód, bo coś takiego skutecznie zabezpiecza przed padem jednego koncentratora. Jeśli chcesz by któryś z nich był ważniejszy to musisz się pobawić czasami nawiązywania połączeń. W intruxie się tym nie bawiłem , ale zapewne można to wyrzeźbić w konfiguracji.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 21:49:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4537
Lokalizacja: woj Śląskie
każdy z serwerów obsługiwałby zupełnie różne konta - rozumiem że nawiąże połączenie ten który będzie miał w swoich zasobach konto zgodne z zapytaniem klienta

_________________
Jardo


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 22:04:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3682
Lokalizacja: Mazury
Na kliencie zawsze możesz wskazać do którego serwera ma się podłączać.
Ja to kiedyś cyrki miałem z dwoma koncentratorami w sieci, dlatego odpuściłem to, a i mniejszą wiedze miałem, ale może faktycznie pomoże tak jak @orin pisze.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜ synchronizacja LMS -> MikroTik (DHCP,PPPoE,Simple Queue) po API / GUS / JPK


Na górę
Post: śr, 04 gru 2019 22:43:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 642
Mamy uruchomione 2 koncentratory w sieci i nie ma żadnych problemów.
W przypadku awarii jednego sesje przeskakują na drugi.
W przypadku poprawnego działania obu koncentratorów sesje rozkładają się mniej więcej po połowie.


Na górę
Post: czw, 05 gru 2019 13:50:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 411
Lokalizacja: Zamość
Pado-Delay i tu wybierasz który ma szybciej ludzikom odpowiadać, jeśli chodzi o różne konta to nie ma żadnego problemu , każdy loguje się tam gdzie go zautoryzują

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: pt, 06 gru 2019 13:22:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 534
Jardo pisze:
na obu serwerach zupełnie inne konta - zadziała?

Będzie działać losowo, zależnie od tego który serwer odpowie wcześniej i albo zautoryzuje jak dane konta będą się zgadzały, albo nie zautoryzuje jak nie będą się zgadzały. Kolejne próby klienta nadal będą kierowane do tego samego serwera, bo skąd urządzenie klienckie ma wiedzieć, że w kolejnej próbie ma szukać serwera pod innym makiem, niż już ma w swojej tablicy interfejsu.


Na górę
Post: pt, 06 gru 2019 20:51:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4537
Lokalizacja: woj Śląskie
atmel pisze:
Jardo pisze:
na obu serwerach zupełnie inne konta - zadziała?

Będzie działać losowo, zależnie od tego który serwer odpowie wcześniej i albo zautoryzuje jak dane konta będą się zgadzały, albo nie zautoryzuje jak nie będą się zgadzały. Kolejne próby klienta nadal będą kierowane do tego samego serwera, bo skąd urządzenie klienckie ma wiedzieć, że w kolejnej próbie ma szukać serwera pod innym makiem, niż już ma w swojej tablicy interfejsu.


No właśnie tego się obawiam. Jest jakiś sposób na to?

_________________
Jardo


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 12:18:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 511
Tak, dwa rozne service name i w klientach wpisywać service-name


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 18:46:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 20 maja 2013 7:08:48
Posty: 368
Albo jeszcze inaczej by były od siebie odseparowane stwórz w sieci osobną sieć tak zwany vlan i inny koncentrator wstaw na inny vlan tyle że w tedy w routerach klienckich na wanie musisz tego vlana wskazać. w innym przypadku beedzie tak jak przedmówca pisał że część osób będzie się próbowało do jednego dobić inny do drógiego co może skutkować tym że część sesji nie będzie sie chciało w tedy zautoryzować ale jak by obydwa koncentratory autoryzowały tą samą grupe osób to będzie działać jak najbardziej no chyba że w routerach klienckich będziesz wskazywać servicename do którego koncentratora mają się łączyć czemu nie chcesz dopisać tych wszystkich osób do jednego koncentratora no chyba że ma być wydzielone dla osobnej sieci to stwórz osobnego vlana dla tej sieci i po problemie


Na górę
Post: sob, 07 gru 2019 21:13:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8870
Oczywiście wszystko trzeba przemyśleć co się chce osiągnąć.

Np. dwa serwery pppoe działające naraz w tej samej sieci dają Ci jednak coś "bezcennego": protekcję :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest sob, 06 cze 2020 22:44:22

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl