Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12
Autor Wiadomość
Post: ndz, 27 paź 2019 16:16:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 497
jetrules pisze:
sabat pisze:
Ja wiem, że zaraz czeka mnie x86, ale zostanę na mt.
Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Czy w związku z migracją na MT wykonywałeś segmentacje sieci na VLANy, migracje robiłeś sam czy ktoś Tobie pomagał ?
Używasz możesz też PYXISA z MT ?
Pomagał mi kolega z forum z firewall i bgp.

Segmentację sieci miałem wczesniej, routing, ale zmieniłem na vlany.

Mam phisyx, ale nie połączyłem go ostatecznie z MT..


Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 27 paź 2019 19:56:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 364
sabat pisze:
Mam phisyx, ale nie połączyłem go ostatecznie z MT..

Czy możesz napisać co było powodem że nie spiąłeś Pyxisa z MT ?


Na górę
Post: ndz, 27 paź 2019 20:52:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 497
jetrules pisze:
sabat pisze:
Mam phisyx, ale nie połączyłem go ostatecznie z MT..

Czy możesz napisać co było powodem że nie spiąłeś Pyxisa z MT ?
Lenistwo ;) a tak naprawdę nie widzę aktualnie dużych plusów dla mnie.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 27 paź 2019 20:58:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 364
Rozumiem że masz lojalnych klientów i nie musisz stosować komunikatów przypominających dla nich ?
U Mnie w tym Pyxis bardzo pomaga :)


Na górę
Post: ndz, 27 paź 2019 21:01:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 497
Komunikaty i tak niedziałaja na HTTPS więc są bezsensu

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 27 paź 2019 23:03:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 364
To prawda, ale nie wszyscy o tym wiedzą, choć miałem jedną klientkę która to wykorzystała, na szczęście nie jest już moim klientem. Masz na problem z komunikatami na porcie 80 jakieś rozwiązanie, prócz całkowitego odcięcie neta ?


Na górę
Post: ndz, 27 paź 2019 23:08:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 497
Nie ma rozwiązania

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 28 paź 2019 0:50:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1466
jetrules pisze:
Rozumiem że masz lojalnych klientów i nie musisz stosować komunikatów przypominających dla nich ?
U Mnie w tym Pyxis bardzo pomaga :)

Kto jeszcze używa komunikatów. Nie masz żadnej pewności czy potwierdzający to np. jakiś czterolatek. Teraz tylko sms/messenger w ostateczności pisemko.


Na górę
Post: pn, 28 paź 2019 8:46:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 364
Używam komunikatów bo dla mnie jest to wygoda i jakby nie patrzeć automatyzacja, niestety brak blokady https to jest duża wada, ale od strony Pyxis mamy jeszcze opcje obniżenia prędkości dla zalegających która też jest skuteczna. SMS/telefon do klienta oraz pisma z ZPO to standard tak jak piszesz.


Na górę
Post: wt, 29 paź 2019 0:54:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 39
@malyak

Ponawiam pytanie
Jaką masz wersje Intruxa?


Na górę
Post: wt, 29 paź 2019 12:14:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2790
Lokalizacja: Wrocław
jetrules pisze:
Używam komunikatów bo dla mnie jest to wygoda i jakby nie patrzeć automatyzacja, niestety brak blokady https to jest duża wada, ale od strony Pyxis mamy jeszcze opcje obniżenia prędkości dla zalegających która też jest skuteczna. SMS/telefon do klienta oraz pisma z ZPO to standard tak jak piszesz.


Przecież technicznie w ruch HTTPS nie da się ingerować, bo jest szyfrowany, poza tym musiałbyś instalować CA na komputerów użytkowników by się przeglądarka nie skarżyła że certyfikat się nie zgadza z domeną :jezyk:


Na górę
Post: śr, 30 paź 2019 22:46:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 19
thekrzos pisze:
Błagam, zmigrujcie to na Debiana/CentOSa lub MT lub VyOS... Skończą się wasze problemy z prędkościami i wszystkim innym...


powiem tak po co ma migrować cnetosa na centosa? albo na mikrotika ? - mam w sieci mikrotika też i nie uważam że był by lepszy niż linux, zresztą jak każdy wie lub może sobie doczytać mt ma sporo ograniczeń


jetrules pisze:
Używam komunikatów bo dla mnie jest to wygoda i jakby nie patrzeć automatyzacja, niestety brak blokady https to jest duża wada, ale od strony Pyxis mamy jeszcze opcje obniżenia prędkości dla zalegających która też jest skuteczna. SMS/telefon do klienta oraz pisma z ZPO to standard tak jak piszesz.


tak rzeczywiście z komunikatami jest problem chyba że się odcina itd. Ale problem powstał tez że nowe przeglądarki wykorzystują kilka strumieni i ciężko to zablokować.

baniak pisze:

@malyak

Ponawiam pytanie
Jaką masz wersje Intruxa?


v12 na ten moment karta sieciowa x520 spięta na 10gb

co tam masz qos - której metody kolejkowania używasz ? (masz yes, hasht, iptrim - tutaj chyba jeszcze w v11 nie było)

mam już v14 postawionego ale nie ma czasu na konfiguracje i testy

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: śr, 30 paź 2019 22:50:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 19
Jardo pisze:
malyak pisze:
test intrux+dasan końcówka h660gw

xeon 3,07
48gb ram



Jaki model Xeona dokładnie?
Jaka płyta?

Jaką masz szybkość od strony WAN sumaryczną?



wan na 10 gb
2x X5675 @ 3.07GHz
serwer dell r720 albo r620
lan x520 10gb

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: czw, 31 paź 2019 0:32:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1466
malyak pisze:
wan na 10 gb
2x X5675 @ 3.07GHz
serwer dell r720 albo r620
lan x520 10gb

Sieciówka fajna ale procki to już powoli staruszki.
W zestawieniu 1:1 moja "starowinka" E3-1230v5 jest oszczędniejsza i kilkadziesiąt procent wydajniejsza.
BTW. Czy ktoś z was ma już jako systemowy dysk NVMe m.2 w adapterze PCIe?


Na górę
Post: czw, 31 paź 2019 11:16:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 19
bobas69 pisze:
malyak pisze:
wan na 10 gb
2x X5675 @ 3.07GHz
serwer dell r720 albo r620
lan x520 10gb

Sieciówka fajna ale procki to już powoli staruszki.
W zestawieniu 1:1 moja "starowinka" E3-1230v5 jest oszczędniejsza i kilkadziesiąt procent wydajniejsza.
BTW. Czy ktoś z was ma już jako systemowy dysk NVMe m.2 w adapterze PCIe?


tak to fakt - ale założone i zapomniane nie do zajechania :)
będę zmieniał jak zacznie brakować zasobów wtedy od razu na jakieś E5 bo takie już mam na virtualkach

na ten moment do 2Gb ruchu jest ok

_________________
__________
malyak


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 10 gru 2019 9:12:05

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl