Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 10 paź 2019 21:33:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 39
Pochwalilem sie i juz sie pitoli. Zmienilem wkladke z 1G SM na 10G SM i mam dropy na WAN. Wiem ze za duza moc bo wkladka na 20km a kabel mam 2 m :)
1G tez byla na 20KM i ten sam patchcord i 0 bylo errorow. Ogolnie loteria blad admina i sprzetu Intruxa nie ma co obwiniac.
Jutro zamawiam multimode na 300m i zobaczymy czy pomoze wrrr
Jak jest u Was?


Na górę
Post: wt, 15 paź 2019 21:08:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 364
GieTe pisze:
baniak pisze:
Mam jeszcze v.11 bo nie bylo czasu na v.14
Zadnych przerw nie ma.
Porzadna sieciowka na wkladkach SFP Intela zalatwia sprawe. Zadnych miedziakow nie dawac.
0 droppow.
Montujac WAN na realteku dziwicie sie potem ze macie przerwy

Racja. Ja mam miedziaka Intela 2x1G i wymagało to zmiany kilku parametrów samej sieciówki (bufory itp) bo inaczej fakt były dropy, ale działa teraz ok.


Czy możesz podesłać jakie parametry dla karty ustawiłeś, mam taki sam zestaw czyli Intel 4x1GB, droppy zaczęły się pojawiać od jakiegoś czasu, najgorsze że Multiwan zaczął świrować a nie powinien bo dosył po WAN jest bardzo dobry.

Czy nie macie problemu z prędkościami ponad 200Mbps, kiedyś był wątek na forum Intruxa na ten temat problemu z dużymi przepustowościami ?


Na górę
Post: wt, 15 paź 2019 22:22:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 39
Poczytaj moj watek w kategorii Linux walcze z dropami na wkladkach 10G.
Dobrze ze mam zapas wkladek wstawilem tej samej firmy ale z innej polki o dziwo jest lepiej
Przed chwila wygrzebalem juz szóstą wkladke OPTIX-a i mam juz 0 dropow i 0 errorow wszedzie
Hurra !
Jutro jak przyjdzie Intel to temat zamykam 0 dropami 0 errorami. W sumie nawet nie musze nic robic bo juz jest 0 na liczniku odrzutów
Czeka Cie walka jak u mnie. Wymiana patchcordow i wkladek pomiar sygnalow
Na wadliwych mialem za mocny sygnal i przester albo sie grzaly po pomiarze temp. bardziej niz inne.
Niby nowki ze sklepu


Na górę
Post: śr, 16 paź 2019 0:04:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 364
Rozumiem że wymieniając wkładki z 1GBit na 10GBit spowodowane to było u Ciebie obciążeniem sieci na ruch sięgający w Intruxie ponad 1Gbit ? Czy miałeś na Ethernecie jakieś duże problemy że przeszedłeś na SFP ?


Na górę
Post: czw, 17 paź 2019 0:52:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 39
Odpowiem tak

Robie GPON-a przebije 1G wiec miedzi nie chce
Nawet jakbym GPON-a nie robil tez miedzi nie chce
Jak mialem rj45 na WAN to zawsze mialem errory. na Lanie rzadko
Trafi Ci sie maly DDos na miedzi i errory rosna to norma

Na miedzi masz po jednym tx_queue rx_queue - czyli 1 kolejka dla tx i 1 rx i az tyle
Przy wkladce SFP jest inna bajka kolejek mozesz miec nawet 70 z czego wykorzystanych np u mnie jest od 0 -15
To jest glowna zaleta, zalet jest wiecej ale ta jest przewazajaca.
Tylko SFP zadnej miedzi!


Na górę
Post: czw, 17 paź 2019 19:15:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 364
A nie myślałeś żeby z Intruxa przemigrować na coś bardziej profesjonalnego, robisz GPONa, rdzeń robisz na SFP 10GBit, aż się prosi o coś lepszego :)


Na górę
Post: czw, 17 paź 2019 22:15:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4518
Lokalizacja: woj Śląskie
baniak pisze:
Odpowiem tak

Robie GPON-a przebije 1G wiec miedzi nie chce
Nawet jakbym GPON-a nie robil tez miedzi nie chce
Jak mialem rj45 na WAN to zawsze mialem errory. na Lanie rzadko
Trafi Ci sie maly DDos na miedzi i errory rosna to norma

Na miedzi masz po jednym tx_queue rx_queue - czyli 1 kolejka dla tx i 1 rx i az tyle
Przy wkladce SFP jest inna bajka kolejek mozesz miec nawet 70 z czego wykorzystanych np u mnie jest od 0 -15
To jest glowna zaleta, zalet jest wiecej ale ta jest przewazajaca.
Tylko SFP zadnej miedzi!



Na jakim sprzęcie masz Intruxa?

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 17 paź 2019 23:28:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 39
Proc E5-2620v4
Karta Intela 10G


Na górę
Post: sob, 19 paź 2019 15:13:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4518
Lokalizacja: woj Śląskie
jaka płyta?

_________________
Jardo


Na górę
Post: sob, 19 paź 2019 21:40:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1466
baniak pisze:
Proc E5-2620v4
Karta Intela 10G

Karta Intela czy na chipie Intela? :zlosnik:


Na górę
Post: wt, 22 paź 2019 22:12:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 39
Karta i płyta juz nie wazna ..........
Odpalilem GPON. OLT polaczony portem 10G z intruxem i kicha
1 klient nie wyssa wiecej niz 300 Mbit
Objaw wyszedl bo nigdy wiecej niz 50 Mbit klientowi nie dawalem na radiu, proste ..... a lanow mam kilka
Takze moge dac speed nawet na auto i klapa nie pojdzie wiecej niz 300 a nawet skacze od 200-300 Mbit
Mam kilka lanow miedziowych jesli odpale na kazdym 300 Mbit to wyssam wana
Ale OLT idzie na jednym porcie czyli 300 Mbit bedzie sie dzielilo na calego GPON-a
Dramat, nie rozumiem Intruxa
Czas na zmiane ale na co?, mam wqrwa dzis do kwadratu
GPON zweryfikowal Inruxa :////


Na górę
Post: śr, 23 paź 2019 11:18:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 19
baniak pisze:
Karta i płyta juz nie wazna ..........
Odpalilem GPON. OLT polaczony portem 10G z intruxem i kicha
1 klient nie wyssa wiecej niz 300 Mbit
Objaw wyszedl bo nigdy wiecej niz 50 Mbit klientowi nie dawalem na radiu, proste ..... a lanow mam kilka
Takze moge dac speed nawet na auto i klapa nie pojdzie wiecej niz 300 a nawet skacze od 200-300 Mbit
Mam kilka lanow miedziowych jesli odpale na kazdym 300 Mbit to wyssam wana
Ale OLT idzie na jednym porcie czyli 300 Mbit bedzie sie dzielilo na calego GPON-a
Dramat, nie rozumiem Intruxa
Czas na zmiane ale na co?, mam wqrwa dzis do kwadratu
GPON zweryfikowal Inruxa :////


no to coś masz źle skonfigurowane i tyle. Jaka wersja Intruxa ? masz vlany czy lecisz na 1 eth ?
mamy gpona, ethernet i radio pakiety różne nie ma problemów z wydajnością.
Fakt siedzieliśmy dość długo aby to poukładać.

sprawdzałeś czy procesor nie jest na 100% ?

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: śr, 23 paź 2019 13:07:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 360
Lokalizacja: woj.śląskie
baniak pisze:
...
1 klient nie wyssa wiecej niz 300 Mbit
Objaw wyszedl bo nigdy wiecej niz 50 Mbit klientowi nie dawalem na radiu, proste ..... ..
mam wqrwa dzis do kwadratu

HAHA, też tak miałem i też takiego wqrwa :D. Ale to już dawno temu było jak też wdrażałem FTTH.
Proste rozwiązanie "z buta" -> zmienna QOS=OFF, a kolejki generować na koncentratorach PPPoE Mikrotika.
Ja innego rozwiązania nie znalazłem a długo kombinowałem. Jednej osobie pisząca ze mną w tym tygodniu też pomogło.


Na górę
Post: czw, 24 paź 2019 10:51:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 19
jaka wersje macie ?
zrobie i wrzuce testy z ont dasana na pakiet 600 mega poprzez intruxa (może jutro się uda jak znajdę chwile)

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: czw, 24 paź 2019 12:10:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 364
Proponuje abyście dołączyli także na jakich platformach sprzętowych macie Intruxa uruchomionego i czy wykorzystujecie opcje 1XWAN czy z większą liczbą 2xWAN czy Multiwan. Ze względu na brak aktywnego forum Intruxa myślę że wymieniajmy się wszystkimi doświadczeniami na Trzepaku.


Na górę
Post: czw, 24 paź 2019 14:08:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 lut 2009 21:28:13
Posty: 91
fajnie byłoby gdyby stworzyć dział INTRUX

_________________
sc


Na górę
Post: pt, 25 paź 2019 15:54:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 19
test intrux+dasan końcówka h660gw

xeon 3,07
48gb ram


Załączniki:
Zrzut ekranu 2019-10-25_5.png
Zrzut ekranu 2019-10-25_5.png [ 392.03 KiB | Przejrzano 471 razy ]
Zrzut ekranu 2019-10-25_2.png
Zrzut ekranu 2019-10-25_2.png [ 401.3 KiB | Przejrzano 471 razy ]
Zrzut ekranu 2019-10-25_6.png
Zrzut ekranu 2019-10-25_6.png [ 300.28 KiB | Przejrzano 471 razy ]

_________________
__________
malyak
Na górę
Post: sob, 26 paź 2019 0:20:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 39
@malyak

Zapiepsza Ci to pięknie.
hmm.

Mam kilka interfejsow lan CU
SFP+ 2 szt narazie bez vlan ale będą
CPU mam 8 core 16 wątków - nudzi się model: E5-2620v4
Obecnie v.11 mam qos na yes

Bede Instalowal v.14 na dniach tam widze ze jest kilka opcji qos do wyboru - moze to mnie uratuje :)
V.11 jest bieda maly wybor
Qos nie moge dac off bo mi zadusi radyjka inne.

Napisz please, jaka masz wersje Intruxa i co masz w QOS ?
Jak Ci sie udalo tyle pchnąć na 1 interfejsie jakis cudowny parametr? :)
Daj zrzut ekr co trzeba przestawic jesli mozna

Dzieki


Na górę
Post: sob, 26 paź 2019 12:58:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 504
Błagam, zmigrujcie to na Debiana/CentOSa lub MT lub VyOS... Skończą się wasze problemy z prędkościami i wszystkim innym...


Na górę
Post: sob, 26 paź 2019 16:41:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 497
thekrzos pisze:
Błagam, zmigrujcie to na Debiana/CentOSa lub MT lub VyOS... Skończą się wasze problemy z prędkościami i wszystkim innym...
Tak, przejście na ccr rozwiązało wszytkie problemy sieci

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 26 paź 2019 16:42:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 mar 2009 10:31:14
Posty: 450
sabat pisze:
thekrzos pisze:
Błagam, zmigrujcie to na Debiana/CentOSa lub MT lub VyOS... Skończą się wasze problemy z prędkościami i wszystkim innym...
Tak, przejście na ccr rozwiązało wszytkie problemy sieci

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka
Do czasu kolego- przekonasz sie ;)

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 26 paź 2019 16:50:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 497
Ja wiem, że zaraz czeka mnie x86, ale zostanę na mt.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: sob, 26 paź 2019 19:33:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4518
Lokalizacja: woj Śląskie
thekrzos pisze:
Błagam, zmigrujcie to na Debiana/CentOSa lub MT lub VyOS... Skończą się wasze problemy z prędkościami i wszystkim innym...


Przecież Intrux od wersji 10 czy 11 (nie pamiętam) jest na CentOS

_________________
Jardo


Na górę
Post: sob, 26 paź 2019 19:35:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4518
Lokalizacja: woj Śląskie
malyak pisze:
test intrux+dasan końcówka h660gw

xeon 3,07
48gb ram



Jaki model Xeona dokładnie?
Jaka płyta?
Jaką masz szybkość od strony WAN sumaryczną?

_________________
Jardo


Na górę
Post: ndz, 27 paź 2019 12:31:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 364
sabat pisze:
Ja wiem, że zaraz czeka mnie x86, ale zostanę na mt.
Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Czy w związku z migracją na MT wykonywałeś segmentacje sieci na VLANy, migracje robiłeś sam czy ktoś Tobie pomagał ?
Używasz możesz też PYXISA z MT ?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 10 gru 2019 9:12:00

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl