Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11 12 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 06 wrz 2016 9:40:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 360
Lokalizacja: woj.śląskie
powerek pisze:
Ten wykres ma sie nijak do wydajnosci calego systemu. Tutaj wyktes bedzie podobnie wyglądał, a predkosci u klientow beda zbijane.

Potwierdzam. Wystarczy puścić większego speedtesta a rdzenie procka dobijają pod 90-100%. Sprawdzane przez Htop. Dlatego u siebie zmieniłem maszynę na lepszą a nadal nie jestem zadowolony z wydajności intruxa (v9).


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 9:41:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 mar 2009 10:31:14
Posty: 450
Moze tak byc, bo wykresy zawsze pokazuja mala utylizacje systemu, a problem istnieje. Zwracalem na ten problem uwage kilka lat temu. Dalem sobie spokoj i dokladalem nastepne serwery, co na jakis czas rozwiazywalo problem.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 11:34:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 kwie 2014 17:50:12
Posty: 9
sabat pisze:
Intrux się zaczyna dlawic, każda zmiana w routing to przerwa, nawet przeładowanie panelu czy zmiana taryfy dzień/noc to zerwanie na jakiś czas...

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


czy komuś udało się opanować te przerwy i zerwania ?


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 23:43:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1466
marekmarek pisze:
sabat pisze:
Intrux się zaczyna dlawic, każda zmiana w routing to przerwa, nawet przeładowanie panelu czy zmiana taryfy dzień/noc to zerwanie na jakiś czas...

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


czy komuś udało się opanować te przerwy i zerwania ?

U nas rozwiązaniem był procesor z większą ilością cache-u. Ten z małym cache 1,5M też się nudził ale po zmianie na taki z 8M problem z przeładowaniami ustał (albo mam takie małe wymagania :P )


Na górę
Post: śr, 07 wrz 2016 0:19:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
GieTe pisze:
Potwierdzam. Wystarczy puścić większego speedtesta a rdzenie procka dobijają pod 90-100%. Sprawdzane przez Htop.


A tak po naszemu? :-)

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: śr, 07 wrz 2016 12:42:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 360
Lokalizacja: woj.śląskie
Pyxis4SQL pisze:
GieTe pisze:
Potwierdzam. Wystarczy puścić większego speedtesta a rdzenie procka dobijają pod 90-100%. Sprawdzane przez Htop.


A tak po naszemu? :-)


Był serwer na procku 2-rdzeniowym 2,3Ghz. Ustawiłem sobie prędkość np na 300Mb i przy odpaleniu speedtest.net wyniki dochodziły do np 220-240Mb gdzie w tym samym czasie rdzenie procesora pracowały niemal na maxa 93-98%. Ewidentnie pożerało procka. Teraz przy nowym procku Xeonie i łącznie 8-rdzeniach 2,4Ghz już mogę wysycić pełne 300Mb dla klienta - ale i tak 6 z 8 rdzeni dobija do 75%. Troszkę masakra, widać jak słabo intrux jest zoptymalizowany. Dodam że nic oprócz kolejek dla userów tam nie ma. Dlatego szacuje że ten Xeon 8-rdzeniowy nie przepcha więcej z intruxem jak 0,5Gb - nie ma szans. Zresztą potwierdza się to w postach innych użytkowników.

Normalnie byłbym zadowolony z intruxa ale zmusza mnie to powoli do szukania innego rozwiązania. Tylko jakiego?


Na górę
Post: śr, 07 wrz 2016 12:51:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
No chyba, ze jest jakas graniczna wartosc dla tych 300Mbit/s gdzie obciazenie skacze nieliniowo, ale przy ruchu 250M czegos takiego zupelnie nie widze.

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: śr, 07 wrz 2016 13:07:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2308
Pyxis4SQL pisze:
No chyba, ze jest jakas graniczna wartosc dla tych 300Mbit/s gdzie obciazenie skacze nieliniowo, ale przy ruchu 250M czegos takiego zupelnie nie widze.

powtórzę się:

Cytuj:
z tego co wiem, to IMQ pier dzieli się od prędkości >= 300mbps ...

oraz zapewne brak jest w Intrux IPSET ...

pewnie w tym jest problem i nikt tego nie brał pod uwagę !


niech autor się wypowie w tym temacie.


Na górę
Post: śr, 07 wrz 2016 16:47:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16553
Lokalizacja: Nowa Ruda
To nie pierwsza taka opinia o Intruxie - generalnie znam sporo firm które z tego korzystają i mają dokładnie ten sam problem. Ruch powyżej 300Mbit i robi się sieczka. Nawet jeśli top nie pokazuje 100% to ksoftirqd wskakuje powyżej 90% i jest już kiszka. Problemem jest obciążenie regułkami iptables oraz conntrackiem. Problem nie leży w samym wygenerowanym ruchu a po prostu w ilości userów dopiętych do sprzętu - im więcej tym gorzej. W tej chwili testuję EdgeRouter'a PRO jako maszynę do QoS i ... przy ruchu 50-80Mbit przy ok. 90 userach CPU się nudzi na poziomie 2-3%.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 08 wrz 2016 21:34:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 20 maja 2013 7:08:48
Posty: 331
Dlatego polecam wywalenie np lmsa na vpsa jako baza mysql i serwer radius i wstawienie ccra i problem z głowy :) ccr przy ruchu 500 mbps się poprostu nudzi ja u siebie mam to jeszcze dopieszczone bardziej na vpsie inetlms z monitoringiem pomiędzy mikrotik a vps zestawiony tunnel live ping z lmsa idzie na urządzenia sieciowe konieczne było zrobienie statystycznej trasy routingu monitoring urządzeń w zakładce klienta widzę takie informację jak status online czy offline statystyki down up pobierane po api i zapisywane są do bazy danych lmsa blokada www z wyświetlaną informacją powiadomienia www tzn wiadomość do klienta wyświetlana w przeglądarce www przeładowanie prędkości poprzez wysyłanie pakietów coa do mt taryfa dzień noc czyli tak naprawdę w pełni działający lms jak by na maszynie lokalnej a działa to wszystko w pełni na mt wystarczy trochę chęci wiedzy i czasu by napisać kilka skryptów php w oparciu o api :) i ma się router tak naprawdę pierwsza klasa bez bawienia się z takimi wynalazkami jak intrux który moim zdaniem jest zbyt bardzo spasiony niepotrzebnymi rzeczami gdzie większość ludzi nie wie co dana funkcja do czego służy albo nawet z tego po prostu nie korzysta dlatego ubija maszynę bo nie jest to router na pewno mało obciążający maszynę pisząc własne skrypty można sobie dostosować do swojej sieci co jest potrzebne co też nie i zrobić router taki jaki się chce a tak naprawdę wszystko co jest w intruxie można samemu sobie zrobić za darmo


Na górę
Post: czw, 08 wrz 2016 23:59:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
Ja mam wszystkie zbedne mi rzeczy w Intruxie powylaczane.

A ze mozna samemu kolejny raz wynalezc kolo - pewnie. Zalezy tylko kogo co bawi i na co ma czas. :-)

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: wt, 13 wrz 2016 22:27:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2308
gdzie znajdę jakieś CHANGELOG
tego całego INTRUXa ?

ps.
szukałbym mechanizm tablic mieszających (hash tables) oraz list ipset,
na 90% tego NIE MA,
dlatego zamula przy większym ruchu lub większej ilości userów.
!


Na górę
Post: śr, 14 wrz 2016 0:18:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16553
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ponąć w nowej wersji są tablice mieszające - ale nie chce mi się coś wierzyć.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 14 wrz 2016 1:47:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1466
broken pisze:
Ponąć w nowej wersji są tablice mieszające - ale nie chce mi się coś wierzyć.



Na górę
Post: czw, 15 wrz 2016 17:28:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 kwie 2014 17:50:12
Posty: 9
bobas69 pisze:
broken pisze:
Ponąć w nowej wersji są tablice mieszające - ale nie chce mi się coś wierzyć.



Potwierdzam. Sa


Na górę
Post: czw, 15 wrz 2016 20:01:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2308
marekmarek pisze:
bobas69 pisze:
broken pisze:
Ponąć w nowej wersji są tablice mieszające - ale nie chce mi się coś wierzyć.


Potwierdzam. Sa


Jeżeli śa to dlaczego tak zamula?
(od pewnej ilości userów lub prędkości)


Na górę
Post: czw, 15 wrz 2016 20:24:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 kwie 2014 17:50:12
Posty: 9
CezaRRR pisze:
marekmarek pisze:
bobas69 pisze:

Potwierdzam. Sa


Jeżeli śa to dlaczego tak zamula?
(od pewnej ilości userów lub prędkości)


Tego jeszcze nie wiem. Dopiero konfigurujemy. Za tydzień zaczynamy przepinać klientow. Na razie bez tablic mieszających. Jak zacznie zamulać dopiero je włączymy.
Pytanie jak to będzie w wersji 11. Z tego co czytałem większość forumowiczów ma starsze wersje.


Na górę
Post: pt, 16 wrz 2016 0:42:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1466
marekmarek pisze:
CezaRRR pisze:
marekmarek pisze:
Potwierdzam. Sa


Jeżeli śa to dlaczego tak zamula?
(od pewnej ilości userów lub prędkości)


Tego jeszcze nie wiem. Dopiero konfigurujemy. Za tydzień zaczynamy przepinać klientow. Na razie bez tablic mieszających. Jak zacznie zamulać dopiero je włączymy.
Pytanie jak to będzie w wersji 11. Z tego co czytałem większość forumowiczów ma starsze wersje.

To napisz jak ci poszło bo ja też wdrażam nowy serwer v11 ale jak zwykle coś przeszkadza, a to budowa a to kolejne małe www się urodzi :)


Na górę
Post: pt, 16 wrz 2016 20:29:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4518
Lokalizacja: woj Śląskie
Też jestem ciekaw jak się sprawdzi I11 i tablice mieszające

_________________
Jardo


Na górę
Post: wt, 20 wrz 2016 2:02:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 26 wrz 2006 21:39:58
Posty: 2404
Lokalizacja: s dópy
Nie sprawdzi się bo twórca nie testuje na żywym organizmie, gdzieś tam komuś zadziała na jakimś trzepaku i sprawa załatwiona. Gdyby to robił już dawno wiedziałby co tam nie gra

CezaRRR pisze:
powerek pisze:
Pisałeś ze masz lacze 250Mb wiec problemu nie widzisz. Problem zaczyna sie od okolo 300Mb+ i duzej ilosci wpisow w plikach konfiguracyjnych.
Gdyby nie bylo tego problemu ne rozbijalbym klientow na 4 serwery, a zostawilbym na 1.


z tego co wiem, to IMQ pier dzieli się od prędkości >= 300mbps ...

oraz zapewne brak jest w INTRUX IPSET ...


pewnie w tym jest problem i nikt tego nie brał pod uwagę !


To już zależy głównie ile ci per wątek CPU przepuści te IMQ (to samo IFB), bo przy zastosowaniu klasyfikatora nie rozłożysz ruchu na wszystkie jego wątki. Rozkładać można tylko przy kolejce mqueue. Wypierdoooolcie te balasy sztuczne interfejsy to wam maszyny odżyją

Lektura https://www.mail-archive.com/netdev@vger.kernel.org/msg69514.html


Na górę
Post: śr, 21 wrz 2016 15:15:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 kwie 2014 17:50:12
Posty: 9
Witam
Tak jak zapowiadałem właśnie testujemy Intruxa v11 na Dell Poweredge r710 v2 z 8 kartami LAN. Maszyna ma dwa procesory XENON po 3.4GHz, razem 12 rdzeni (24 w HT), 48GB RAM.
Tak wiem, przesada ale był tani ;).
Podłączyliśmy do niego łącze 500Mbit (500mbit w L1 tj. ok 470MBbit w L3).

Poniżej wstępne wyniki testów:
1. Łącze testowane z pominięciem serwera, wpięte bezpośrednio do laptopa. Wynik Speedtest.net 474/470MBit. OK
2. Łącze wpięte w serwer. Pod niego tylko jeden "klient". Ten sam laptop co powyżej. Wyniki 420/380MBit. ?????

Wg mnie przy jednym kliencie wyniki nie powinny się pogarszać. Tablice mieszające nie mają tu znaczenia.

Gdzie jest słabe ogniwo ...?

Testujemy dalej. Jak mielibyście jakieś sugestie na przeprowadzenie testów przy różnych konfiguracjach to bardzo proszę. Jeszcze do końca tygodnia możemy się bawić bez podłączonych abonentów.

Marek


Na górę
Post: śr, 21 wrz 2016 15:30:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 22 gru 2003 23:32:41
Posty: 363
Lokalizacja: wawa
Nie koniecznie ... może zostawia sobie "zapas" na nagłe pojawienie się drugiego klienta?

_________________
/slawek-k


Na górę
Post: śr, 21 wrz 2016 15:37:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 kwie 2014 17:50:12
Posty: 9
marekmarek pisze:
Witam
Tak jak zapowiadałem właśnie testujemy Intruxa v11 na Dell Poweredge r710 v2 z 8 kartami LAN. Maszyna ma dwa procesory XENON po 3.4GHz, razem 12 rdzeni (24 w HT), 48GB RAM.
Tak wiem, przesada ale był tani ;).
Podłączyliśmy do niego łącze 500Mbit (500mbit w L1 tj. ok 470MBbit w L3).

Poniżej wstępne wyniki testów:
1. Łącze testowane z pominięciem serwera, wpięte bezpośrednio do laptopa. Wynik Speedtest.net 474/470MBit. OK
2. Łącze wpięte w serwer. Pod niego tylko jeden "klient". Ten sam laptop co powyżej. Wyniki 420/380MBit. ?????

Wg mnie przy jednym kliencie wyniki nie powinny się pogarszać. Tablice mieszające nie mają tu znaczenia.

Gdzie jest słabe ogniwo ...?

Testujemy dalej. Jak mielibyście jakieś sugestie na przeprowadzenie testów przy różnych konfiguracjach to bardzo proszę. Jeszcze do końca tygodnia możemy się bawić bez podłączonych abonentów.

Marek


Uzupełnienie: W trakcie testów HTOP pokazuje wykorzystanie rdzeni na bardzo niskim poziomie tj. od 0 do 3%


Na górę
Post: śr, 21 wrz 2016 16:02:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 26 wrz 2006 21:39:58
Posty: 2404
Lokalizacja: s dópy
marekmarek pisze:
Gdzie jest słabe ogniwo ...?


Jeżeli ruch masz na IMQ/IFB to masz swoje słabe ogniwo, RX iface rzeczywistego możesz sobie porozkładać per HT dowolnie ale IMQ/IFB już bez kolejki mq nie, więc leci per 1 HT. Kolejka mq jest bezklasowa więc nie zrobisz tam tego co byś pewnie chciał i masz teraz wykonane. Jeżeli te Intrux jest na tym oparte to można już śmiało powiedzieć że nadaje się tylko na trzepak a nie na sieci

Podałem lekturę wyżej więc wysil szare komórki


Na górę
Post: wt, 27 wrz 2016 18:58:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 27 wrz 2016 17:10:46
Posty: 1
Po pobieżnym przejrzeniu w kilka minut tego 9-stronicowego wątku na forum, wyłącznie na prośbę kilku naszych klientów, postanowiłem zamieścić tutaj jeden post z podstawowymi informacjami. Zwrócono mi niedawno uwagę, iż treści w wypowiedziach niektórych osób na tym forum wprowadzają w błąd lub są nieprawdziwe. Tak więc krótko:

1. Skrypty uruchomieniowe firewall i qos ("fiqs") są skompilowane w 10%, zaś 90% jest dostępna do edycji spod konsoli przez każdego zaawansowanego administratora. Jest to oczywiście opisane w instrukcji.
2. Support via e-mail jest zawsze bezpłatny i bezterminowy (od wersji 7 z 2008 roku (!) do aktualnej na tą chwilę 11).
3. System jest rozwijany od ponad 13 lat i dostosowywany do potrzeb klientów na podstawie ich zgłoszeń propozycji nowych funkcjonalności. Jest uniwersalny, ale nie dla każdego i nie dla każdej sieci. Dlatego od zawsze oferujemy specjalną gwarancję 21 dni, a przed zakupem chętnie odpowiadamy na pytania.
4. Restart ustawień nie powoduje żadnych przerw w działaniu sieci.
5. IPset jest używany już w wersjach od 2009 roku (!)
6. Funkcjonalność tablic mieszających (hashtables) dla dużych sieci jest dostępna na życzenie od wersji 10 (2013r.), a jako standardowa opcja - od aktualnej wersji 11.
7. Funkcjonalność działania całego rozwiązania bez użycia modułu IMQ jest od samego początku (2003 rok (!)). Oczywiście jest to opisane w instrukcji.
8. Informacja o konieczności zabezpieczeń i zmiany haseł jest wyświetlana po każdym zalogowaniu na konsolę systemu, jest też to oczywiście opisane w instrukcji. Początkującym administratorom polecamy też nasze bezpłatne, 12-dniowe szkolenie w krótkich lekcjach via e-mail.

Nie komentuję żadnych innych, poprzednich oraz kolejnych wypowiedzi na tym forum. Wiele z nich nie dotyczyło absolutnie żadnych aspektów technicznych, które rozwiązujemy indywidualnie (w zdecydowanej większości skutecznie). Na wszelkie rzeczowe pytania, bez nieuzasadnionej antypatii, chętnie odpisuję w ciągu max 48h - tylko i wyłącznie via e-mail: intrux(at)intrux.net.pl.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11 12 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 10 gru 2019 10:13:02

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl