Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 1012 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 12 kwie 2016 15:56:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
matciok pisze:
A co ma piernik do wiatraka? Nadal nie rozumiesz jak działa FPGA a wypowiadasz się jak ekspert. Na jakie instrukcje tłumaczony jest program napisany w Verilogu?


Jak kazdy program jest kompilowany do poziomu kodu maszynowego. Tylko to jedno "rozumieja" tego typu uklady. Roznica jest w ich specjalizacji, tzn. jak szybko potrafia wykonac dane zadanie, a nie to, ze jedne robia je w magiczny sposob "same", bez oprogramowania.

matciok pisze:
Koledzy baroo i zajadacz mają rację - najpierw uzupełnij braki wiedzy a później zabieraj się za dyskusję.


Czy uwazasz, ze fakty podlegaja "glosowaniu"? :D

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: wt, 12 kwie 2016 16:09:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3985
Lokalizacja: Szczecin
Człowieku, czy Ty naprawdę nie potrafisz odróżnić kodu maszynowego, od loogiki? Hasło klucz bramki logiczne i algebra Boole'a. FPGA i ASIC służą do wykonywania operacji Boolowskich i mogą zrobić co tylko sobie wymyślisz w czasie rzeczywistym, pod warunkiem, że wystarczy zasobów (bramek). A procesor wykona tylko takie operacje jakie zostaną mu zaimplementowane na poziomie sprzętowym. Jak nie będzie mieć np. operacji mnożenia, to nie będziesz mógł bezpośrednio mnożyć. A w FPGA możesz sobie sprzętowo zaimplementować wszystko, nawet najbardziej złożone operacje DSP.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 12 kwie 2016 16:11:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1725
@pyxis W konataktach klientami odnośnie funkcjonalności też tak filozujesz?
Jeżeli tak, to trochę im współczuję :)

_________________
http://www.netfix.pro


Na górę
Post: wt, 12 kwie 2016 16:22:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
zajadacz pisze:
Człowieku, czy Ty naprawdę nie potrafisz odróżnić kodu maszynowego, od loogiki? Hasło klucz bramki logiczne i algebra Boole'a. FPGA i ASIC służą do wykonywania operacji Boolowskich i mogą zrobić co tylko sobie wymyślisz w czasie rzeczywistym, pod warunkiem, że wystarczy zasobów (bramek). A procesor wykona tylko takie operacje jakie zostaną mu zaimplementowane na poziomie sprzętowym. Jak nie będzie mieć np. operacji mnożenia, to nie będziesz mógł bezpośrednio mnożyć. A w FPGA możesz sobie sprzętowo zaimplementować wszystko, nawet najbardziej złożone operacje DSP.



"Instrukcje procesora identyfikowane są na podstawie binarnego kodu maszynowego, jednak dany kod nie musi oznaczać wykonywania tych samych operacji przez procesor do tego samego (lub innego) zadania. W tym celu, w procesorach niedostępnych masowo, można spotkać możliwość programowania rozkazów CPU, czyli mikroprogramowania. Rozwiązanie takie daje pełniejszą kontrolę nad procesorem oraz możliwość np. zwiększenia wydajności procesora w pewnych zastosowaniach, w znacznie większym stopniu niż w przypadku np. dostępnych powszechnie procesorów, w których kody maszynowe są na stałe przypisane do odpowiednich ciągów mikroinstrukcji."

"Troszke" sie to nie zgadza z tym, co napisales.

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: wt, 12 kwie 2016 16:30:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
zlyZwierz pisze:
@pyxis W konataktach klientami odnośnie funkcjonalności też tak filozujesz?
Jeżeli tak, to trochę im współczuję :)


Podpytaj klientow. :)

Faktem jest, ze jesli jakas idee uwazam za bledna, to trzeba mnie przekonac, ze taka nie jest, zebym ja zaakceptowal. Nie da sie tego raczej zrobic, uzywac jako argumentu odwolania sie do swojego "autorytetu".
Druga sprawa, ze w raz z plynacymi latami czlowiek rozwaza coraz czesciej, czy warto miec racje, czy swiety spokoj.

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: wt, 12 kwie 2016 16:34:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2308
Pyxis4SQL pisze:
Faktem jest, ze jesli jakas idee uwazam za bledna, to trzeba mnie przekonac, ze taka nie jest, zebym ja zaakceptowal.

w większości przypadków odpowiadasz:
U mnie tak nie ma, to nie występuje, mi to nie jest potrzebne więc nie ma sensu się tym zajmować.

i to jest wada zamkniętego oprogramowania.


Na górę
Post: wt, 12 kwie 2016 16:49:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
Zawsze staram sie mniej ciekawe pomysly przedyskutowac z klientem i dojsc do jakis wspolnych wnioskow. Sa jednak tacy, ktorzy odmowe traktuja jako "obraze majestatu", bo przeciez ich pomysl MUSI byc wspanialy. Nie ma tu wiec pola manewru.

Nie liczylem tego nigdy, ale piszac, ze 3/4 funkcjonalnosci Pyxisa to zaimplementowane pomysly uzytkownikow, zbytnio sie nie pomyle.

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: wt, 12 kwie 2016 17:21:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3985
Lokalizacja: Szczecin
Pyxis4SQL pisze:
W tym celu, w procesorach niedostępnych masowo, można spotkać możliwość programowania rozkazów CPU, czyli mikroprogramowania. Rozwiązanie takie daje pełniejszą kontrolę nad procesorem oraz możliwość np. zwiększenia wydajności procesora w pewnych zastosowaniach, w znacznie większym stopniu niż w przypadku np. dostępnych powszechnie procesorów, w których kody maszynowe są na stałe przypisane do odpowiednich ciągów mikroinstrukcji."

"Troszke" sie to nie zgadza z tym, co napisales.
A może tak źródło? VHDL niektórzy nazywają językiem programowania, ale językiem programowania układów logicznych. I jako taki nie może być zastosowany do programowania w rozumieniu tego słowa, jako programowania w sensie klasycznycm, bo zwyczajnie kod VHDL nie jest wykonywany sekwencyjnie, jak to ma miejsce w procesorze i języku maszynowym. Przecież zwykły język maszynowy działa tak, że proc leci instrukcja po instrukcji, ewentualnie wykonuje skok pod określony adres. A VHDL to jest język, który opisuje logikę układu. Tam nie zrobisz skoku pod określony adres, bo nie ma sekwencyjności i wykonywania programu instrukcja po instrukcji. Dane zapisane w pamięci Flash, którą po uruchomieniu czyta układ FPGA służą tylko i wyłącznie do powiedzenia układowi FPGA jaką logikę programowalną ma zbudować w sobie. Po wczytaniu ta logika zostaje cały czas w FPGA i wszystko jest niejako "wykonywane" jednocześnie. ASIC od FPGA różni się tylko i wyłącznie tym, że to jest układ robiony na zamówienie, ma logikę zbudowaną na stałe, w procesie produkcji układu scalonego. Nie da się zmienić tej logiki, a co za tym idzie, nie można i nie trzeba jej wczytywać z pamięci po uruchomieniu. Żeby było ciekawiej, to jego prototypy ASIC-ów praktycznie zawsze powstają w FPGA, gdzie testuje się logikę i robi się niezbędne poprawki. Więc porównywanie CPU do FPGA/ASIC to jest jakiś absurd. Do tego Twoje źródło nie ma racji, co do tego, że te procesory są niedostępne masowo. Wbrew pozorom łatwo kupić jakiś mikrokontroler z dobudowaną programowalną logiką, choć nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby można było definiować własne instrukcje, ale może coś mnie ominęło, bo od jakiegoś czasu nie siedziałem w temacie.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 12 kwie 2016 23:09:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
Wiki haslo: Procesor.

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: śr, 13 kwie 2016 1:21:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1467
Prosiłbym Moderatora o wyczyszczenie tematu lub przeniesienie niepotrzebnej dyskusji do OT.
Panie Piotrze rozumiem, że "koleguje" się Pan z Panem Grzegorzem ale to chyba on powinien bronić swojego produktu.
Tymczasem nie zabrał jeszcze ani razu głosu. I to jest właśnie zastanawiające.


Na górę
Post: śr, 13 kwie 2016 9:54:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
Wydaje mi sie, ze w kwestii samego Intruxa staralem sie jakos specjalnie glosu nie zabierac, zeby uniknac takich "skojarzen", ale faktem jest, ze u mnie w sieci od paru lat wlasnie Intrux robi za router. Co prawda musi obsluzyc tylko 300Mb, bom maly ISP, ale po prostu po instalacji go nie dotykam (jedynie w logi zagladam) - nie musze i chociaz cos tam "o linuxach" wiem, wcale mi to nie przeszkadza. :)

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: śr, 13 kwie 2016 12:12:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 18 gru 2010 12:15:55
Posty: 276
Pyxis4SQL pisze:
ale po prostu po instalacji go nie dotykam (jedynie w logi zagladam) - nie musze i chociaz cos tam "o linuxach" wiem, wcale mi to nie przeszkadza. :)




I właśnie o to wielu małym isp chodzi - uruchomić (szybko bo klienci czekają) i niech robi swoją robotę (lepiej lub gorzej)...


Na górę
Post: śr, 13 kwie 2016 21:52:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16553
Lokalizacja: Nowa Ruda
Czasy moim zdaniem Intruxów i innych rozwiązań (gotowców) już dawno minęły.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 13 kwie 2016 23:23:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1467
broken pisze:
Czasy moim zdaniem Intruxów i innych rozwiązań (gotowców) już dawno minęły.

Chyba masz rację bo nawet Intruxowe forum już nie jest tak oblegane jak kiedyś. I na pytanie kto używa nowej wersji
mogę policzyć osoby na palcach jednej dłoni. Sam uważam, ze chyba v10/11 to będzie ostatni Intrux a potem już tylko Redback lub coś innego.


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 0:31:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
Dla jednego szklanka jest w polowie pusta, a dla drugiego w polowie pelna. :)

Moze mniejsze olezenie forum ma przyczyne w mniejszej ilosci problemow, o ktore trzeba bylo by pytac?

Nie kazdy od razu rzuca sie na nowa wersje. Na to trzeba troszke czasu. I w sensie "okrzepniecia" nowej wersji i czasu na zajecie sie tym. :)

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: sob, 16 kwie 2016 11:50:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16553
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ale czemu od razu RedBack - w tej chwili masz co najmniej kilkadziesiąt rozwiązań. Z uwagi, że współpracuję z wieloma ISP to trend jest taki, że sporo osób używa Mikrotika, EdgeRouterów i pfSense. Sporo też używa standardowego Linuxa z prostymi skryptami i to im w zupełności wystarcza. Tak jak pisałem wcześniej - kiedy przejmowałem jedną sieć - sercem był właśnie Intrux którego czym prędzej się pozbyłem dlatego, że był w owym czasie kompletnie nieskalowny i naszpikowany błędami. Nie da się poprawić pewnych rzeczy które są jak to się ładnie mówi "defected by design".

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 05 wrz 2016 20:24:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 02 kwie 2014 17:50:12
Posty: 9
No dobra. Przeczytałem całe 8 podstron w większości złych opinii o intruxie. Przy okazji dostało się pyxisowi. Za miesiąc lub dwa będę mógł się wypowiedzieć.
Staram sie nie tracic wiary. Mam nadzieje ze bedzie to dobre rozwiazsnie.
Za kilka dni zaczynamy wdrażanie obu powyższych systemów na serwerze dell poweredge r710 z 8 kartami LAN.
Serwer ma obsłużyć na początek 500 klientów. Docelowo dwa razy tyle. Od początku podłączone do niego będą dwa łączą. 400mbit z overboostem do 800mbit oraz drugie 350mbit. Początkowy ruch to 250mbit łącznie. Planujemy szybkie jego zwiększenie do 400mbit. Docelowo chciałbym aby pociągnął do 1gbit.

Wszelkie sugestie mile widziane


Na górę
Post: pn, 05 wrz 2016 23:22:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 498
To się raczej nie uda... Ja mam ponad 599 i zmieniam na ros. Intrux się zaczyna dlawic, każda zmiana w routing to przerwa, nawet przeładowanie panelu czy zmiana taryfy dzień/noc to zerwanie na jakiś czas...

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 7:13:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 09 gru 2006 9:50:55
Posty: 125
Używałem intruxa naprawdę wiele lat, leszcz przy 600 końcówkach i 250Mb/s ruchu zaczyna się dławić. Trzeba przyznać, że dla małych sieci jest doskonały. Bez obsługowy i zaglądać do niego nie trzeba. Obecnie mam CCRa i jedynie czego mi "fabryczne" w nim brakowało to powiadomień i blokad dla niepłacących.


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 9:03:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
Ponad 850 urzadzen klientowskich w sieci. Lacze 250M (czekam cierpliwie na wiecej) bardzo czesto wykorzystane na maxa.
Intrux (v10 jeszcze) dziala w zasadzie na PCcie w rackowej obudowie. Procesor i5 ~3GHz, karty sieciowe Intela (nie jakies serwerowki). Generalnie sie nuuuudzi mocno. Najwieksze obciazenie dla niego to rotacja logow:

Obrazek


Faktem jest, ze na v8 mialem problemy i to z mniejsza siecia, ale to bylo kilka ladnych lat temu. Moze te opinie, ze "nie daje rady", dotycza ktorejs z wczesniejszych wersji Intruxa?

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 9:07:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 mar 2009 10:31:14
Posty: 450
Ten wykres ma sie nijak do wydajnosci calego systemu. Tutaj wyktes bedzie podobnie wyglądał, a predkosci u klientow beda zbijane. Testowane na 4x Dell 2950 16Gb i 32Gb RAM, po okolo 800userow na 1 sprzet. Ponadto kupilem v10, ktora regularnie wieszala sie na roznych maszynch, gdzie v9 do 300Mb dziala ok. Z szacunkiem do autora softu, ale rozlozyl rece dlatego tez na v11 nie zdecydowalem sie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 9:29:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 161
Lokalizacja: Strzegom
Jak by u klientow przycinal predkosci, to uwierz mi, ze wiedzial bym o tym. :-)

Zreszta sam korzystam z wlasnego internetu na takich samych warunkach jak klienci, wiec jak cos jest globalnie nie tak, to tez to widze.

Ja sie nie mam do czego przyczepic. Moze mam szczescie.

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 9:31:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 mar 2009 10:31:14
Posty: 450
Pisałeś ze masz lacze 250Mb wiec problemu nie widzisz. Problem zaczyna sie od okolo 300Mb+ i duzej ilosci wpisow w plikach konfiguracyjnych.
Gdyby nie bylo tego problemu ne rozbijalbym klientow na 4 serwery, a zostawilbym na 1.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 9:37:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 mar 2009 10:31:14
Posty: 450
Pyxis4SQL pisze:
Ponad 850 urzadzen klientowskich w sieci. Lacze 250M (czekam cierpliwie na wiecej) bardzo czesto wykorzystane na maxa.
Intrux (v10 jeszcze) dziala w zasadzie na PCcie w rackowej obudowie. Procesor i5 ~3GHz, karty sieciowe Intela (nie jakies serwerowki). Generalnie sie nuuuudzi mocno. Najwieksze obciazenie dla niego to rotacja logow:

Obrazek


Faktem jest, ze na v8 mialem problemy i to z mniejsza siecia, ale to bylo kilka ladnych lat temu. Moze te opinie, ze "nie daje rady", dotycza ktorejs z wczesniejszych wersji Intruxa?

Zapnij te 850osob na 2 serwery, a ruch Ci wzrosnie o 30%. 250Mb lacza nie starczy ;) Przekonasz sie na 10000%.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 06 wrz 2016 9:38:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2308
powerek pisze:
Pisałeś ze masz lacze 250Mb wiec problemu nie widzisz. Problem zaczyna sie od okolo 300Mb+ i duzej ilosci wpisow w plikach konfiguracyjnych.
Gdyby nie bylo tego problemu ne rozbijalbym klientow na 4 serwery, a zostawilbym na 1.


z tego co wiem, to IMQ pier dzieli się od prędkości >= 300mbps ...

oraz zapewne brak jest w INTRUX IPSET ...


pewnie w tym jest problem i nikt tego nie brał pod uwagę !


Ostatnio zmieniony śr, 07 wrz 2016 10:12:13 przez CezaRRR, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 1012 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 15 gru 2019 2:11:00

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl