Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 512 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 22 sty 2016 15:08:14 
   Tytuł: Intrux - Wasze opinie
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 09 gru 2006 9:50:55
Posty: 125
Witam, posiadam router z Intruxem i co bym nie robił nie chce rozdać więcej niż 170-190Mbps. Wykluczyłem już prawie wszystkie możliwe problemy. Producent na moje zapytania siedzi cicho. W jakiej konfiguracji pracuje on w Waszych sieciach? Ja mam 300Mbps do dyspozycji i 600 osób. Macie jakieś zdanie, przygody związane z Intruxem??


Na górę
Post: pt, 22 sty 2016 15:33:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1895
Prawdopodobnie masz dużo kolejek bez filtrów mieszających i to zabija ci procka.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: pt, 22 sty 2016 15:46:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 497
Podobna sieć, ale spokojnie dobija do 300


Na górę
Post: pt, 22 sty 2016 16:42:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3984
Lokalizacja: Szczecin
Na jakim sprzęcie masz tego Intruxa? Bo to też może stanowić problem, że masz za słaby sprzęt.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 22 sty 2016 18:41:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6572
Lokalizacja: Polska
liczba corow i sieciowki?

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pt, 22 sty 2016 19:42:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 09 gru 2006 9:50:55
Posty: 125
Dell PowerEdge 1950 w sumie 8 rdzeni, 16G RAM


Na górę
Post: sob, 23 sty 2016 2:25:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1466
Może Cache-u w procku masz za mało? Jaki model?
Mi spokojnie przelatuje 300M w obecnym serwerze (FX 8320E) ale na nowym serwerze (E3-1220v5) Intrux nie chce się zainstalować (klawiatura usb nie reaguje).


Na górę
Post: sob, 23 sty 2016 9:00:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 mar 2009 10:31:14
Posty: 450
300Mb Intruxa to juz sufit. Problem polega nie na samym przetzucaniu ruchu a ilosci kolejek. Lstat nie pokaze obciazenia a serwer zamula. Mam 3x dell 2950 i tutaj osiagam okolo 300Mb w szczycie ale wiem, ze czesc klientow zglasza brak predkosci w szczycie. Mam tez jakiegos slabszego HP i tutaj max idzie 150Mb. Przerzucajac klientow na nowy, czysty serwer net smiga. Jestem w trakcie przechodzenia z intruxa na redbacka, bo temperstura wytworzona przy 4 serwerach zabija latem ;)


Na górę
Post: sob, 23 sty 2016 13:56:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 860
radas pisze:
Witam, posiadam router z Intruxem i co bym nie robił nie chce rozdać więcej niż 170-190Mbps. Wykluczyłem już prawie wszystkie możliwe problemy. Producent na moje zapytania siedzi cicho. W jakiej konfiguracji pracuje on w Waszych sieciach? Ja mam 300Mbps do dyspozycji i 600 osób. Macie jakieś zdanie, przygody związane z Intruxem??


Mamy ten sam problem. Autor niby coś poprawił ale działa nadal tak samo. Na kolejne zapytania o naprawe sytuacji ,olewa temat.
Obecnie rezygnacja z Intruxa i przesiadka na CCR. Niby w nowej wersji ma być lepiej ale kto to wie.


Na górę
Post: sob, 23 sty 2016 14:33:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1895
Jak ktoś jest zainteresowany skryptami z filtrami mieszającymi to zapraszam do skorzystania z moich skryptów (minus: nie mają GUI).

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: sob, 23 sty 2016 17:46:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 09 gru 2006 9:50:55
Posty: 125
Dziękuje za takie coś. Co wersję zgłaszam mu jakieś problemy. Odpowiedź jest zawsze jedna, w kolejnej wersji Intruxa tego problemu już nie będzie. Ale kup, zapłać a i tak jakiś bubel później wyjdzie. Czasami mam wrażenie, że producent intruxa testuje go sobie na sieci z 100-200 userami. Problemy, które pojawiają się w większych sieciach nie są mu znane. Jeszcze jedna ciekawostka, wystawcie 500-600 publicznych adresów na intruxie i zobaczcie co się dzieje z obciążeniem systemu w szczycie.


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 9:26:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2067
Lokalizacja: Kłaj
Po co płacić tyle pieniędzy za coś takiego skoro np. MT zrobi wszystko lepiej, taniej i prościej?

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 12:50:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1725
Tylko trza umić ;)

_________________
http://www.netfix.pro


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 15:45:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 09 gru 2006 9:50:55
Posty: 125
Rzeczywiście, chyba już czas przesiąść na CCRa. Jakie platformy używacie, ile userów i jakie pasmo przerzucają?


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 16:39:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2067
Lokalizacja: Kłaj
300Mbit/s obróci nasłabszy CCR.

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: pn, 25 sty 2016 18:58:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 31 maja 2010 19:52:51
Posty: 249
Lokalizacja: Grodzisk wllkp
u mnie
dell T20 (i5 4 gb) dobija bez problemu do 500 mega ( na prawie fabrycznych ustawieniach) przy 1200 userów


Na górę
Post: pn, 25 sty 2016 19:13:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 860
pikol pisze:
u mnie
dell T20 (i5 4 gb) dobija bez problemu do 500 mega ( na prawie fabrycznych ustawieniach) przy 1200 userów

Widać co sprzęt to inne działanie. Jaką masz największą taryfe ustawiona dla klienta?


Na górę
Post: pn, 25 sty 2016 19:57:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 31 maja 2010 19:52:51
Posty: 249
Lokalizacja: Grodzisk wllkp
alien52 pisze:
pikol pisze:
u mnie
dell T20 (i5 4 gb) dobija bez problemu do 500 mega ( na prawie fabrycznych ustawieniach) przy 1200 userów

Widać co sprzęt to inne działanie. Jaką masz największą taryfe ustawiona dla klienta?

mam ok 20 szt 40Mbit/s i pare 60Mbit/s


Na górę
Post: śr, 27 sty 2016 5:08:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4672
Z tymi 300 Mbps to chyba coś na rzeczy bo 1 klient isp ma intruxa i jak widziałem taki nie duzy ddos 300 Mbps zabijał maszyne, że ping nawet nie odpowiadał :)

Ten dell PE 1950 (nie wiem która wersja bo chyba było parę generacji jak dobrze kojarzę?) to spokojnie powinien przewalić 1 Gbps...

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: śr, 27 sty 2016 21:54:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 02 maja 2012 7:29:02
Posty: 95
Jaki masz ustawiony podział kolejki użytkownika USER_CL - 1 czy 2 ?
Mi przy 200 userach i USER_CL=2 (podwójne kolejkowanie) maszyna klękała. Teraz mam USER_CL=1 i przy prawie 400 userach wszystko działa bez problemu.


Na górę
Post: sob, 30 sty 2016 21:40:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 28 mar 2011 14:30:32
Posty: 86
Cytuj:
u mnie
dell T20 (i5 4 gb) dobija bez problemu do 500 mega ( na prawie fabrycznych ustawieniach) przy 1200 userów


Na Intruxie czy Mikrotiku?
Lekko się zgubiłem bo odpowiedź była pod CCR.


Na górę
Post: ndz, 31 sty 2016 21:28:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2168
radas pisze:
Rzeczywiście, chyba już czas przesiąść na CCRa. Jakie platformy używacie, ile userów i jakie pasmo przerzucają?
ie na CCR a na mt np.: na i3 :) Łykie ci 1500 klientów na miękko, no może i5. :ok:


Na górę
Post: pn, 01 lut 2016 0:45:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 19 mar 2013 12:29:37
Posty: 63
Z doświadczenia napiszę, że problemem w softowych podziałach pasma jest poniekąd ilość kolejek, a nie pasmo. O ile dobrze sobie to skonfigurujemy :) U jednego ISP mam router, na którym działa około 1,5 - 2 tysiące IP. Dodatkowo na nim MRTG (co 5 min) + Nagios + SNMP, OSPF, DNS, DHCP, i inne prot. sieciowe. Generalnie wszystko w jednym. Wszystko na starym sprzęcie HP DL360 G4p (na allegro chodzą po 200zł). Obciążenie procków jakieś 20-30% z tego co pamiętam. U innego na jednym serwerze mam 4 tysiące IP i ruch w szczycie 3Gb/s. Obciążenie również w granicach 20-30%. Dodatkowo "VRRP", dla zwiększenia SLA - większy HA :) (Sprzęt za około tysiaka zł).
Przy kilkuset IP raczej poszedłbym w MT, mniej prądu, ciepła, lecz również mniej możliwości debugowania, itd - ale coś za coś :) Przy większych sieciach można pobawić się w router na Linux lub Unix. Przy jeszcze większych... no cóż - kto się z tym zmierzył ten wie. Później to wszystko połączyć w jakiś soft, co wszystkim steruje i problem rozwiązany. Tutaj rozwiązań również wiele. Ostatnio wyszedł ipot24, który wspiera MT, Linuxy itd. Można oskryptować LMS'a, itd. Rozwiązań jest wiele i nie każde pasuje w danym momencie. Gdyby zaszła potrzeba to mogę zaproponować współpracę, gdyż siedzę w tym od ponad 10 lat. A gdy ktoś chce się samemu pobawić to radzę tak jak wyżej ;) Btw. dziwie się, że mimo iż są z danym produktem stałe problemy to nadal w tym tkwicie ;)


Na górę
Post: pn, 01 lut 2016 21:17:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 765
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
Wszystkie te intruxy / mms to zabawki, jeśli stać operatora warto zainwestować w autorski program do obsługi sieci, tak jak ja np. mam u sb.

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/hua.php


Na górę
Post: pn, 01 lut 2016 22:53:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 19 mar 2013 12:29:37
Posty: 63
Racja... i zacząć się zajmować tym czym się powinno... rozwojem przedsiębiorstwa.
Do wszystkiego trzeba dojrzeć, więc na różnych etapach proponuje różne rozwiązania.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 512 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 10 gru 2019 10:17:48

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl