Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 14 wrz 2021 11:50:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 03 lip 2013 12:42:58
Posty: 33
Lokalizacja: Warka
Witam,

Podpowie ktoś jak najlepiej zrobić obraz iso z serwera linuxowego ?
Debian 10 na serwerze z rajdem sprzętowym 1.
Chciałem zrobić to za pomocą clonezilla ale krzyczy że nie może wykonać obrazu iso i żeby zrobić sprawdzenie struktury plików - jak nic nie przekręciłem...


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 14:28:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 1004
próbowałeś dd?

_________________
Rafał


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 14:35:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 03 lip 2013 12:42:58
Posty: 33
Lokalizacja: Warka
Nie, wiem że to stare dobre narzędzie ale można też uszkodzić nim dane...
Szukam coś sprawdzonego co mi zrobi obraz i jak padną mi dyski to po prostu wrzucę na szybko poprzedni obraz...
Dodatkowo jak by to było graficzne narzędzie to by było super ponieważ nie zawsze muszę być to ja przy serwerze a ktoś kto ma mniejszą wiedzę żeby też sobie poradził...


Na górę
Post: śr, 15 wrz 2021 7:45:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 744
Lokalizacja: Łódź
milo-23 pisze:
Nie, wiem że to stare dobre narzędzie ale można też uszkodzić nim dane...
Szukam coś sprawdzonego co mi zrobi obraz i jak padną mi dyski to po prostu wrzucę na szybko poprzedni obraz...
Dodatkowo jak by to było graficzne narzędzie to by było super ponieważ nie zawsze muszę być to ja przy serwerze a ktoś kto ma mniejszą wiedzę żeby też sobie poradził...
"stare narzędzie"? Ale zdajesz sobie sprawę że innych narzędzi nie ma. Wszystko wykorzystuje dd łącznie z clonezilla.

Też jestem za dd.


Na górę
Post: śr, 15 wrz 2021 8:31:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 1004
Ja zrobiłem sobie RAID1 na 3 dyskach z możliwością bootowania z każdego z nich. Jeden planuję odłączyć w ogóle.
Może pójdź w tym kierunku,w ten sposób przygotujesz sobie dysk "na gotowo". I tak potrzebujesz dysku do trzymania iso.

_________________
Rafał


Na górę
Post: śr, 15 wrz 2021 15:43:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 15 gru 2014 13:46:14
Posty: 93
rear

https://relax-and-recover.org/


Na górę
Post: pt, 17 wrz 2021 14:44:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 03 lip 2013 12:42:58
Posty: 33
Lokalizacja: Warka
misiek_1212 pisze:


Jest to jakiś sposób ale trzeba zainstalować coś na systemie a wolał bym coś co startuje z usb...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 wrz 2021 20:54:38

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl