Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 27 lip 2020 9:53:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 288
Cześć, mam dwie identyczne maszyny składające się z dwóch dysków sas (RAID 1) i dwóch zwykłych (RAID 1).

Na jednej z maszyn postawiłem Debiana i maszyna robi mi za router brzegowy. Ja teraz sprytnie zrobić kopię całości na drugi (identyczny) serwer, podczas kiedy pierwszy serwer pracuje i nie mogę go wyłączyć?

Biorę pod uwagę ewentualnie zrobienie tego w nocy w okienku technicznym także tutaj też możecie podzielić się doświadczeniem jak najszybciej to ogarnąć.


Na górę
Post: pn, 27 lip 2020 11:08:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 582
...


Ostatnio zmieniony pn, 27 lip 2020 11:08:09 przez sabat, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: pn, 27 lip 2020 11:08:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 582
SCP lub rcp / [email protected]:/

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 27 lip 2020 11:54:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 13 kwie 2008 10:18:25
Posty: 42
Odpalasz sobie nowy system z jakiegos live, skladasz raidy, formatujesz partycje, montujesz katalogi tak jak na systemie wzorcowym i pozniej:
rsync -aHv --numeric-ids --progress [email protected]:/* /mnt --exclude=/dev --exclude=/proc --exclude=/sys --exclude=/tmp

Po takiej synchronizacji zalecane jest uruchomienie maszyny wzorcowej z jakiegos live, podmontowanie katalogow i puszczenie rsynca jeszcze raz. Jesli to nie jest mozliwe, to powtorz rsynca jeszcze raz na dzialajacym systemie, ale ze zgaszonymi uslugami korzystajacymi intensywnie z dysku (np. bazy danych) i zaloz pominiete katalogi.

Na koncu na nowej kopii do poprawy /etc/fstab, ewentualnie przegenerowanie initramfs, instalacja gruba i powinno byc ok.


Na górę
Post: czw, 30 lip 2020 15:22:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 22 kwie 2020 13:06:38
Posty: 4
Robisz kopie partycji ( kopie mbr lub gpt) za pomoca dd, sgdisk, fdisk w zależnosci od sytuacji.
potem na włączonym serwerze z live cd np system rescue - robisz kopie blokową dysków.. (dd, ddresciue,dd_rescue, partimage) - albo clon dysków za pomoc plecenia partclone wtedy nawet zgadzają się uuidy partycji.. możesz tez przez sieć to zrobić.
jeśli masz lvm.. możesz zrobić snapshoty i zrobić clonowanie partclonem całych lvm w trakcie działania systemu.

oczywiście wiele możliwości jest.


Na górę
Post: czw, 30 lip 2020 15:35:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 22 kwie 2020 13:06:38
Posty: 4
Ps.
Jest jeszcze taka możliwości ale to raczej musiał byś przetestować na twoich serwerach. Nie na produkcji...

Jeśli to raid 1.. to mozesz jeden dysk wyciągnąć i włożyć 2 czysty dysk i przeprowadzić procedure taką jak by była awaria dysku.
Zazwyczaj kontroler SAS przyjmuje dyski SATA nie wiadomo jaki masz serwer albo jaki kontroler:) .
W ten sposób możesz zrobić tak jakby kopie dysku. potem użyć go w celu postawienia kopi maszyny.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 09 sie 2020 5:20:00

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl