Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 17 mar 2020 0:47:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 50
Witam,

Grzegorz Lewandowski pomógł

Chwała mu.
Jakie hash limit na kij @Jardo
Jakie wylaczanie QOS ?

Nie myslalem ze sprawa jest tak prosta i idzie ile fabryka dała
Wystarczy wypelnic te 3 rubryki i to wszystko:

DL_VDEV eth0 eth2 eth3 ....itd ethX
UL_VDEV eth1
USER_UL_CLSFY zaznaczyc

Leci teraz na full przy QOS=on

Intrux rządzi!


Na górę
Post: wt, 17 mar 2020 15:20:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1573
A wcześniej miałeś te pola puste? Coś dodatkowo musiałeś robić oprócz przeładowania?
Zauważyłeś jakieś efekty uboczne typu nie trzymanie prędkości klientów itp.?
Nie chce wywalić serwera w trakcie ruchu :(


Na górę
Post: wt, 17 mar 2020 20:37:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4544
Lokalizacja: woj Śląskie
czyli widać że problem leżał w interfejsach imq.

@baniak przycina klintom do zadanych taryf poprawnie?

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 19 mar 2020 19:50:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 02 maja 2012 7:29:02
Posty: 104
Pomogły komuś te ustawienia co opisał baniak?
U mnie niestety bez zmian.
W sobotę migruje na v14 i zmieniam karte na x520da2 i zobaczymy jak będzie.


Na górę
Post: pt, 20 mar 2020 20:46:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 660
strobol pisze:
Pomogły komuś te ustawienia co opisał baniak?
U mnie niestety bez zmian.
W sobotę migruje na v14 i zmieniam karte na x520da2 i zobaczymy jak będzie.



To napisz jak ci sie udało i jak to działa

Na jakim sprzecie to odpalasz ?


Na górę
Post: sob, 21 mar 2020 21:58:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 70
Cytuj:
strobol pisze:
Pomogły komuś te ustawienia co opisał baniak?
U mnie niestety bez zmian.
W sobotę migruje na v14 i zmieniam karte na x520da2 i zobaczymy jak będzie.
To napisz jak ci sie udało i jak to działa


ja ma v12 na procesor: 24 x Intel(R) Xeon(R) CPU X5675 @ 3.07GHz
ram: 48188

1,2 Tb ruchu przewala teraz w szczycie

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: sob, 21 mar 2020 22:23:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 660
hm....

ciekawe

masz porozkładane procesy na rdzenie ?

Jakie masz karty sieciowe ?


Na górę
Post: ndz, 22 mar 2020 12:51:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 70
Wykorzystanie procesora na poziomie 12% z tego co widzę
Intel X520-DA2‎ 2 portowa - spięte na 10g

limitowanie qos_iprtlm

QOS_ON / iprtlm
QOS_ALG / hfcs
QOS_FAST /204800/24800/wpoldzilona
QOS_PRIO /20480/auto/102400/auto
QOS_ROUTER /20490/auto/102400/auto
QOS_FAST_MTD /fq_codel
QOS_METHOD /fq_codel
QOS_USER_MTD /fq_codel
USER_CL 1

zaawansowane qos
HTB_quantum /quantum 10000
HTB_R2Q /r2q 1
RATE_P /95
FQC_PARAM / limit 1024 flows 64 quantum 300 noecn

zaawansowane limitowanie ruchu
HASH_LIMIT_DOWNLOAD /np 50000
HASH_LIMIT_upLOAD / np 30000
HASH_LIMIT_TYPE /raw

FRW_MODE /ipset
SNAT_MODE /ipset

zobacz może przy tych ustawieniach. ale to też wszystko zależy od topologii sieci. zobacz bezpośrednio np z 2-3 urządzeń plik po 10gb ftp spięte na 1 gb zobacz na ile obciąży

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: ndz, 22 mar 2020 13:50:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 50
@bobas69
Tak, pola byly wczesniej puste
Zadnych efektow ubocznych. upl. down. cięte wg taryf
Chodzi idealnie wszystko juz 5 dzien. Klienci GPON odżyli. 100Mbit kazdy fruwa.
Trzeba wypelnic jak podalem wyzej i to wszystko - zadnych innych zmian.

@Jardo tak problem jest w IMQ
IMQ nie nadaje sie na wysokie przepustowosci wystepowalo przeciazenie i cuda w kolejkowaniu ksoftirqd/1.. ksoftirqd/2 ........ksoftirqd/X
Obecnie: Intrux v.11 na E52620v4 8GB RAM z Kartą: lr-link-intel-82599-10gb-s-pcie-x8-dual-sfp-fiber
Niestety Intrux musi miec procesor mocny ta platforma zjada bardzo dużo zasobów procesora - co jest nienaturalne
@strobol
Musi dzialac - wklej konfig

Zadnych procesow nie rozkladalem na rdzenie - jest na domyslnych
USER_UL_CLSFY musi byc zaznaczone bo upload bedzie pływał.

Wg mnie wersja 11 najlepsza. Po zainstalowaniu v.13 zaliczylem kilka zwisow maszyny czego nie rozumiem?
Na v.11 idealnie wszystko dziala - wlaczasz i zapominasz - jak lodówke - bardzo ciekawe

Zdziwiony jestem ze to wogole wreszcie dziala tak jak chcialem - mialem wyrąbac serwer juz przez okno - taki nerw był - nawet kupilem juz 2 maszyny pod inny system :)


Na górę
Post: ndz, 22 mar 2020 14:32:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 3015
Lokalizacja: Wrocław
Na takich potworach co piszecie to czysty Linux by z 40Gbps zrobił :)


Na górę
Post: ndz, 22 mar 2020 15:56:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 70
cabana pisze:
Na takich potworach co piszecie to czysty Linux by z 40Gbps zrobił :)


to zależy kto czego szuka.
intrux też robotę robi. masz panel i dość fajnie rozwiązane zarządzenie klientami.
reszta wodotrysków myślę że jest zbędna ale to zależy kto co lubi.
dla mnie to maszyna natująca i tnąca pasmo per klient i uważam że się sprawdza.

cabana wiem że wstawiłeś mikrotika itd więc każdy lubi co innego i na czym innym pracuje.

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 0:29:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1962
malyak pisze:
cabana pisze:
Na takich potworach co piszecie to czysty Linux by z 40Gbps zrobił :)


to zależy kto czego szuka.
intrux też robotę robi. masz panel i dość fajnie rozwiązane zarządzenie klientami.
reszta wodotrysków myślę że jest zbędna ale to zależy kto co lubi.
dla mnie to maszyna natująca i tnąca pasmo per klient i uważam że się sprawdza.

cabana wiem że wstawiłeś mikrotika itd więc każdy lubi co innego i na czym innym pracuje.
Przecież do tego wystarczy serwer pppoe z accountingiem i src-nat dla NAT. Po co pakować się w mega rozbudowane i komletnie zbędne narzędzia (Intrux) w dzisiejszych czasach, gdzie 10G staje się już popularne dla zwykłych użyszkodników?


Na górę
Post: pt, 27 mar 2020 18:22:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 70
dominiaz pisze:
malyak pisze:
cabana pisze:
Na takich potworach co piszecie to czysty Linux by z 40Gbps zrobił :)


to zależy kto czego szuka.
intrux też robotę robi. masz panel i dość fajnie rozwiązane zarządzenie klientami.
reszta wodotrysków myślę że jest zbędna ale to zależy kto co lubi.
dla mnie to maszyna natująca i tnąca pasmo per klient i uważam że się sprawdza.

cabana wiem że wstawiłeś mikrotika itd więc każdy lubi co innego i na czym innym pracuje.
Przecież do tego wystarczy serwer pppoe z accountingiem i src-nat dla NAT. Po co pakować się w mega rozbudowane i komletnie zbędne narzędzia (Intrux) w dzisiejszych czasach, gdzie 10G staje się już popularne dla zwykłych użyszkodników?



wiesz nie każdy ma lub chce pppoe itd. wszystko zależy od sieci wielkości topologii itd.
a czy to się będzie nazywać intrux czy inaczej to akurat nie ma znaczenia. każdy potrzebuje czegoś innego. mi się podoba w intruxie łatwa obsługa oraz zarządzenie klientami, nat, kolejkowanie reszty nie używam bo mam do tego inne narzędzia.

Ale napisałeś że zbędne narzędzia może i tak dla mnie dla Ciebie ale dla kowalskiego będą potrzebne i użyteczne :)

taki świat nie ma systemu idealnego :)

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: pt, 27 mar 2020 23:28:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 20 maja 2013 7:08:48
Posty: 372
Bez urazy ale mało wydajny ccr 1016 robi 5 gbps ruchu bez problemu przy tych maszynach mikrotik przewalił by z 50 gbps a pod mikrotika wystarczy też napisać panel i zarządzasz sobie tak samo jak intruxa wystarczą chęci i masz system wydajniejszy niż intrux i mniej problemowy ja mam zaintegrowany przez api z lms i smiga aż miło a wszystkie dodatkowe rzeczy mogę se dopisać jak coś potrzebuje


Na górę
Post: sob, 28 mar 2020 0:33:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 70
Cytuj:
Bez urazy ale mało wydajny ccr 1016 robi 5 gbps ruchu bez problemu przy tych maszynach mikrotik przewalił by z 50 gbps a pod mikrotika wystarczy też napisać panel i zarządzasz sobie tak samo jak intruxa wystarczą chęci i masz system wydajniejszy niż intrux i mniej problemowy ja mam zaintegrowany przez api z lms i smiga aż miło a wszystkie dodatkowe rzeczy mogę se dopisać jak coś potrzebuje


wiesz nie twierdze że tak jest ale jak napisałem wyżej nie każdy umie i zrobi sobie panel dopisze cokolwiek i będzie to chodzić
ja akurat ani z tym ani intruxem nie mam problemów

myślę że nie chodzi o spieranie się że mikrotik zrobi to lepiej czy intrux czy linux tylko o pomoc w dopasowaniu lub znalezieniu konfiguracji tak aby im to chodziło.

a stwierdzenia wywal i wstaw mikrotika to rozwiąże twoje problemy nic nie zmienią bo ten użytkownik wstawi mikrotika i za chwile napisze na forum że mikrotik nie daje rady bo leci mu 200 mega

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: sob, 28 mar 2020 14:01:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 560
Lokalizacja: Limanowa
sledz pisze:
Bez urazy ale mało wydajny ccr 1016 robi 5 gbps ruchu bez problemu przy tych maszynach mikrotik przewalił by z 50 gbps a pod mikrotika wystarczy też napisać panel i zarządzasz sobie tak samo jak intruxa wystarczą chęci i masz system wydajniejszy niż intrux i mniej problemowy ja mam zaintegrowany przez api z lms i smiga aż miło a wszystkie dodatkowe rzeczy mogę se dopisać jak coś potrzebuje


hmm to skąd tyle tematów o CCR, że nie nadają się do przewalania ruchu, BGP, zabijają procki, nie czytają wkładek 10Gb itp, itp
sory ale od miesiąca codziennie ktoś pisze, że coś nie działa na mietku, chyba że x86 (ale to inna sprawa)

PS. Jak pisał ktoś wyżej każdy używa tego co mu pasuje i nie da się jednego rozwiązania zastosować wszędzie.

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: wt, 11 sie 2020 10:42:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 418
Lokalizacja: woj.śląskie
strobol pisze:
W sobotę migruje na v14 i zmieniam karte na x520da2 i zobaczymy jak będzie.

Mam problem po wymianie karty na x520da2 w intrux14. Niestety co 22-35dni serwer zalicza zwis tzn przepuszcza ruch internetowy, ale nie odpowiada na żadne usługi typu radius, nie można się zalogować przez konsolę, www itp. Już sprawdzałem na innym sprzęcie i innej karcie - to samo. Tak jakby się mu jakiś bufor przepełniał i wszystkie usługi stają w miejscu. Wcześniej podejrzewałem dysk, ale już wiem że to nie to. Ktoś coś ??


Na górę
Post: wt, 11 sie 2020 11:50:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 3015
Lokalizacja: Wrocław
Jak wygladaja przerwanie irq, zuzycie ram, load, cpu? jakis info z dmesg wiele powie


Na górę
Post: wt, 11 sie 2020 18:39:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 418
Lokalizacja: woj.śląskie
cabana pisze:
Jak wygladaja przerwanie irq, zuzycie ram, load, cpu? jakis info z dmesg wiele powie

Generalnie system ma małe obciążenie, wszystko działa normalnie do czasu krachu.
Załącznik:
intrux1.jpg
intrux1.jpg [ 33.5 KiB | Przejrzano 2178 razy ]

Kod:
dmesg | grep -i failed
ACPI: \: failed to evaluate _DSM (0x1001)
pci 0000:01:00.0: BAR 7: failed to assign [mem size 0x00100000 64bit]
pci 0000:01:00.0: BAR 10: failed to assign [mem size 0x00100000 64bit]
pci 0000:01:00.1: BAR 7: failed to assign [mem size 0x00100000 64bit]
pci 0000:01:00.1: BAR 10: failed to assign [mem size 0x00100000 64bit]
scsi: <fdomain> Detection failed (no card)
ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PMI0._GHL, AE_NOT_EXIST (20170728/psparse-550)
ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PMI0._PMC, AE_NOT_EXIST (20170728/psparse-550)

Kod:
dmesg | grep -i error
ERST: Error Record Serialization Table (ERST) support is initialized.
ACPI Error: No handler for Region [IPMI] (ffff88013a95b288) [IPMI] (20170728/evregion-166)
ACPI Error: Region IPMI (ID=7) has no handler (20170728/exfldio-299)
ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PMI0._GHL, AE_NOT_EXIST (20170728/psparse-550)
ACPI Error: Method parse/execution failed \_SB.PMI0._PMC, AE_NOT_EXIST (20170728/psparse-550)


Z jakichkolwiek błędów znalazłem to co wyżej, cokolwiek to znaczy, ale wszystko działa teraz prawidłowo.

Hmm, teraz jeszcze widzę że na na jednym z portów wzrasta dość znacznie liczba pakietów porzuconych, ale błędów jest 0.
eth1 Błędy/Porzucone - 0/40094


Na górę
Post: wt, 01 wrz 2020 9:10:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 19 maja 2011 11:56:26
Posty: 154
Lokalizacja: Stronie Sląskie
GieTe pisze:
strobol pisze:
W sobotę migruje na v14 i zmieniam karte na x520da2 i zobaczymy jak będzie.

Mam problem po wymianie karty na x520da2 w intrux14. Niestety co 22-35dni serwer zalicza zwis tzn przepuszcza ruch internetowy, ale nie odpowiada na żadne usługi typu radius, nie można się zalogować przez konsolę, www itp. Już sprawdzałem na innym sprzęcie i innej karcie - to samo. Tak jakby się mu jakiś bufor przepełniał i wszystkie usługi stają w miejscu. Wcześniej podejrzewałem dysk, ale już wiem że to nie to. Ktoś coś ??


Miałem ten sam problem . U mnie zawieszał sie co kilka dni jak było na IMQ. Zmień kolejkowanie na IPRTLM , jak chcesz zostać np. na HFSC to ustaw kolejkowanie na interfejsach fizycznch , no i zaznacz koniecznie CLASSIFY , bo nie będzie cięcia uploadu.

Intrux u mnie przewala 1Gps bez żadnego problemu , chodzi idealnie , i absolutną bzdurą jest że zżera procesor na maxa , ja mam intela Silver 1,8 Ghz 16 rdzeni , bez żadnego trybu turbo , obciążenie przy 1Gbps ruchu nie przekracza 10%.
Wykosztowałem się trochę za to , ale było warto . Bardzo ważna rzecz w/g mnie to trzeba włożyć porządną karte sieciową , bo te intele co są zintegrowane na płycie nie nadają się do niczego , ruch na nich nie przekraczał 400Mbps. Ja do swojej maszyny wsadziłem karte SUPERMICRO 2x 10GB , fakt koszt grubo ponad 1000zł ale było warto , działa teraz pięknie, przy tej karcie wszystkie 16 rdzeni procka są obciążone równiutko, a przy kartach zintegrowanych było tak że 2 rdzenie były obciążone na 100% a reszta leżała obłogiem.


Na górę
Post: wt, 01 wrz 2020 21:56:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 660
na jakim sprzecie to stawiasz ?

zastanaiam się żeby przejść z prądożernych serwerów na supermicro

może coś autor napisze w tej kwestii :)

a karta 10GB to podstawa


Na górę
Post: śr, 02 wrz 2020 18:00:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 19 maja 2011 11:56:26
Posty: 154
Lokalizacja: Stronie Sląskie
phlp pisze:
na jakim sprzecie to stawiasz ?

zastanaiam się żeby przejść z prądożernych serwerów na supermicro

może coś autor napisze w tej kwestii :)

a karta 10GB to podstawa



Maszyna Supermicro Super Server/X11SPL-F, BIOS 3.0b 03/04/2019
CPU Liczba procesorów: 16
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
Intel(R) Xeon(R) Silver 4108 CPU @ 1.80GHz
PCI Liczba urządzeń: 111
Host bridge: Intel Corporation Sky Lake-E DMI3 Registers
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E CBDMA Registers 8
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E MM/Vt-d Configuration Registers
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E RAS
PIC: Intel Corporation Sky Lake-E IOAPIC
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E Ubox Registers 2
Performance counters: Intel Corporation Sky Lake-E Ubox Registers
Unassigned class [ff00]: Intel Corporation C620 Series Chipset Family MROM 0
Unassigned class [ff00]: Intel Corporation C620 Series Chipset Family MROM 1
USB controller: Intel Corporation C620 Series Chipset Family USB 3.0 xHCI Controller
Signal processing controller: Intel Corporation C620 Series Chipset Family Thermal Subsystem
Communication controller: Intel Corporation C620 Series Chipset Family MEI Controller #1
Communication controller: Intel Corporation C620 Series Chipset Family MEI Controller #2
Communication controller: Intel Corporation C620 Series Chipset Family MEI Controller #3
SATA controller: Intel Corporation C620 Series Chipset Family SATA Controller [AHCI mode]
PCI bridge: Intel Corporation C620 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1
PCI bridge: Intel Corporation C620 Series Chipset Family PCI Express Root Port #6
ISA bridge: Intel Corporation C621 Series Chipset LPC/eSPI Controller
Memory controller: Intel Corporation C620 Series Chipset Family Power Management Controller
SMBus: Intel Corporation C620 Series Chipset Family SMBus
Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation C620 Series Chipset Family SPI Controller
PCI bridge: ASPEED Technology, Inc. AST1150 PCI-to-PCI Bridge
VGA compatible controller: ASPEED Technology, Inc. ASPEED Graphics Family
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E VT-d 3
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E RAS Configuration Registers 3
PIC: Intel Corporation Sky Lake-E IOxAPIC Configuration Registers 3
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E CHA Registers 24
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E PCU Registers 7
PCI bridge: Intel Corporation Sky Lake-E PCI Express Root Port A
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E Integrated Memory Controller 12
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E LM Channel 1 2
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E LMS Channel 1 2
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E LMDP Channel 1 2
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E DECS Channel 2 2
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E LM Channel 2 2
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E LMS Channel 2 2
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E LMDP Channel 2 2
Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Controller 10-Gigabit X540-AT2 2
PCI bridge: Intel Corporation Sky Lake-E PCI Express Root Port C
Performance counters: Intel Corporation Sky Lake-E KTI 0 2
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E UPI Registers 2
Performance counters: Intel Corporation Sky Lake-E M3KTI Registers 2
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E M3KTI Registers
System peripheral: Intel Corporation Sky Lake-E M2PCI Registers 3
SCSI Liczba urządzeń: 1
ATA ST91000640NS (Direct-Access)
USB Liczba urządzeń: 4
ATEN International Co., Ltd Hub
Linux Foundation 2.0 root hub
Linux Foundation 3.0 root hub
ATEN International Co., Ltd
I2C Liczba urządzeń: 2
SMBus I801 adapter at 0780
AST i2c bit bus

co do zużycia prądu to byś się zdziwił, niecałe 100W przy pełnym obciążeniu , jest to nowa maszyna za którą wydałem kilka klocków nie licząc procka , który był droższy od samego serwera . jest najnowsze dziecko Intela które naprawdę jest bardzo oszczędne .


Na górę
Post: śr, 02 wrz 2020 18:26:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 402
Na dyskach SSD wszystko masz. Robiłeś macierz z nich ?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 04 wrz 2020 9:12:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 19 maja 2011 11:56:26
Posty: 154
Lokalizacja: Stronie Sląskie
jetrules pisze:
Na dyskach SSD wszystko masz. Robiłeś macierz z nich ?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Mam jeden dysk Segate Constellation 2 2,5 cala, 1TB
Moim zadaniem dyski SSD i robienie jakiś macierzy jest bez sensu , jedyny chyba plus tego to by był szybszy start systemu.
Twardziel w routerze niema nic do roboty , poza zbieraniem jakiś śmieci i logów raz na dobę .


Na górę
Post: pt, 04 wrz 2020 9:30:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3253
Lokalizacja: Kraków
phlp pisze:
na jakim sprzecie to stawiasz ?

zastanaiam się żeby przejść z prądożernych serwerów na supermicro

może coś autor napisze w tej kwestii :)

a karta 10GB to podstawa



też się zastanawiałem nad tym :) ale

wydajność obu rozwiązań jest zbliżona

moje dele r710 jedzą około 220W średnio per szt
czyli jak ten super hiper je 100W to mam oszczędność 120 W
na dodatkowe chłodzenie deli niech klima zje 80W
czyli razem około 200W oszczędności

serwy dela kupiłem po 2,5k a ten super hiper kosztuje koło 10k
różnica w kosztach prądu zwróci mi różnicę kosztów zakupu po około 5 latach
czyli wtedy kiedy każdy będzie trzeba zmienić na nowszy tak samo
tyle że nie wydałem kasy od razu a rozłożyłem 2/3 na 5 lat
z mojej perspektywy żaden zysk

jedyny zysk widzę kiedy ktoś ma takich maszyn 50-100 wtedy problemem może okazać się wydajność przyłączy elektrycznych


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 24 wrz 2020 17:18:33

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl