Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: wt, 17 mar 2020 0:47:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 46
Witam,

Grzegorz Lewandowski pomógł

Chwała mu.
Jakie hash limit na kij @Jardo
Jakie wylaczanie QOS ?

Nie myslalem ze sprawa jest tak prosta i idzie ile fabryka dała
Wystarczy wypelnic te 3 rubryki i to wszystko:

DL_VDEV eth0 eth2 eth3 ....itd ethX
UL_VDEV eth1
USER_UL_CLSFY zaznaczyc

Leci teraz na full przy QOS=on

Intrux rządzi!


Na górę
Post: wt, 17 mar 2020 15:20:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1491
A wcześniej miałeś te pola puste? Coś dodatkowo musiałeś robić oprócz przeładowania?
Zauważyłeś jakieś efekty uboczne typu nie trzymanie prędkości klientów itp.?
Nie chce wywalić serwera w trakcie ruchu :(


Na górę
Post: wt, 17 mar 2020 20:37:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4532
Lokalizacja: woj Śląskie
czyli widać że problem leżał w interfejsach imq.

@baniak przycina klintom do zadanych taryf poprawnie?

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 19 mar 2020 19:50:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 02 maja 2012 7:29:02
Posty: 102
Pomogły komuś te ustawienia co opisał baniak?
U mnie niestety bez zmian.
W sobotę migruje na v14 i zmieniam karte na x520da2 i zobaczymy jak będzie.


Na górę
Post: pt, 20 mar 2020 20:46:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 639
strobol pisze:
Pomogły komuś te ustawienia co opisał baniak?
U mnie niestety bez zmian.
W sobotę migruje na v14 i zmieniam karte na x520da2 i zobaczymy jak będzie.



To napisz jak ci sie udało i jak to działa

Na jakim sprzecie to odpalasz ?


Na górę
Post: sob, 21 mar 2020 21:58:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 43
Cytuj:
strobol pisze:
Pomogły komuś te ustawienia co opisał baniak?
U mnie niestety bez zmian.
W sobotę migruje na v14 i zmieniam karte na x520da2 i zobaczymy jak będzie.
To napisz jak ci sie udało i jak to działa


ja ma v12 na procesor: 24 x Intel(R) Xeon(R) CPU X5675 @ 3.07GHz
ram: 48188

1,2 Tb ruchu przewala teraz w szczycie

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: sob, 21 mar 2020 22:23:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 639
hm....

ciekawe

masz porozkładane procesy na rdzenie ?

Jakie masz karty sieciowe ?


Na górę
Post: ndz, 22 mar 2020 12:51:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 43
Wykorzystanie procesora na poziomie 12% z tego co widzę
Intel X520-DA2‎ 2 portowa - spięte na 10g

limitowanie qos_iprtlm

QOS_ON / iprtlm
QOS_ALG / hfcs
QOS_FAST /204800/24800/wpoldzilona
QOS_PRIO /20480/auto/102400/auto
QOS_ROUTER /20490/auto/102400/auto
QOS_FAST_MTD /fq_codel
QOS_METHOD /fq_codel
QOS_USER_MTD /fq_codel
USER_CL 1

zaawansowane qos
HTB_quantum /quantum 10000
HTB_R2Q /r2q 1
RATE_P /95
FQC_PARAM / limit 1024 flows 64 quantum 300 noecn

zaawansowane limitowanie ruchu
HASH_LIMIT_DOWNLOAD /np 50000
HASH_LIMIT_upLOAD / np 30000
HASH_LIMIT_TYPE /raw

FRW_MODE /ipset
SNAT_MODE /ipset

zobacz może przy tych ustawieniach. ale to też wszystko zależy od topologii sieci. zobacz bezpośrednio np z 2-3 urządzeń plik po 10gb ftp spięte na 1 gb zobacz na ile obciąży

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: ndz, 22 mar 2020 13:50:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 46
@bobas69
Tak, pola byly wczesniej puste
Zadnych efektow ubocznych. upl. down. cięte wg taryf
Chodzi idealnie wszystko juz 5 dzien. Klienci GPON odżyli. 100Mbit kazdy fruwa.
Trzeba wypelnic jak podalem wyzej i to wszystko - zadnych innych zmian.

@Jardo tak problem jest w IMQ
IMQ nie nadaje sie na wysokie przepustowosci wystepowalo przeciazenie i cuda w kolejkowaniu ksoftirqd/1.. ksoftirqd/2 ........ksoftirqd/X
Obecnie: Intrux v.11 na E52620v4 8GB RAM z Kartą: lr-link-intel-82599-10gb-s-pcie-x8-dual-sfp-fiber
Niestety Intrux musi miec procesor mocny ta platforma zjada bardzo dużo zasobów procesora - co jest nienaturalne
@strobol
Musi dzialac - wklej konfig

Zadnych procesow nie rozkladalem na rdzenie - jest na domyslnych
USER_UL_CLSFY musi byc zaznaczone bo upload bedzie pływał.

Wg mnie wersja 11 najlepsza. Po zainstalowaniu v.13 zaliczylem kilka zwisow maszyny czego nie rozumiem?
Na v.11 idealnie wszystko dziala - wlaczasz i zapominasz - jak lodówke - bardzo ciekawe

Zdziwiony jestem ze to wogole wreszcie dziala tak jak chcialem - mialem wyrąbac serwer juz przez okno - taki nerw był - nawet kupilem juz 2 maszyny pod inny system :)


Na górę
Post: ndz, 22 mar 2020 14:32:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2888
Lokalizacja: Wrocław
Na takich potworach co piszecie to czysty Linux by z 40Gbps zrobił :)


Na górę
Post: ndz, 22 mar 2020 15:56:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 43
cabana pisze:
Na takich potworach co piszecie to czysty Linux by z 40Gbps zrobił :)


to zależy kto czego szuka.
intrux też robotę robi. masz panel i dość fajnie rozwiązane zarządzenie klientami.
reszta wodotrysków myślę że jest zbędna ale to zależy kto co lubi.
dla mnie to maszyna natująca i tnąca pasmo per klient i uważam że się sprawdza.

cabana wiem że wstawiłeś mikrotika itd więc każdy lubi co innego i na czym innym pracuje.

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 0:29:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1956
malyak pisze:
cabana pisze:
Na takich potworach co piszecie to czysty Linux by z 40Gbps zrobił :)


to zależy kto czego szuka.
intrux też robotę robi. masz panel i dość fajnie rozwiązane zarządzenie klientami.
reszta wodotrysków myślę że jest zbędna ale to zależy kto co lubi.
dla mnie to maszyna natująca i tnąca pasmo per klient i uważam że się sprawdza.

cabana wiem że wstawiłeś mikrotika itd więc każdy lubi co innego i na czym innym pracuje.
Przecież do tego wystarczy serwer pppoe z accountingiem i src-nat dla NAT. Po co pakować się w mega rozbudowane i komletnie zbędne narzędzia (Intrux) w dzisiejszych czasach, gdzie 10G staje się już popularne dla zwykłych użyszkodników?


Na górę
Post: pt, 27 mar 2020 18:22:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 43
dominiaz pisze:
malyak pisze:
cabana pisze:
Na takich potworach co piszecie to czysty Linux by z 40Gbps zrobił :)


to zależy kto czego szuka.
intrux też robotę robi. masz panel i dość fajnie rozwiązane zarządzenie klientami.
reszta wodotrysków myślę że jest zbędna ale to zależy kto co lubi.
dla mnie to maszyna natująca i tnąca pasmo per klient i uważam że się sprawdza.

cabana wiem że wstawiłeś mikrotika itd więc każdy lubi co innego i na czym innym pracuje.
Przecież do tego wystarczy serwer pppoe z accountingiem i src-nat dla NAT. Po co pakować się w mega rozbudowane i komletnie zbędne narzędzia (Intrux) w dzisiejszych czasach, gdzie 10G staje się już popularne dla zwykłych użyszkodników?



wiesz nie każdy ma lub chce pppoe itd. wszystko zależy od sieci wielkości topologii itd.
a czy to się będzie nazywać intrux czy inaczej to akurat nie ma znaczenia. każdy potrzebuje czegoś innego. mi się podoba w intruxie łatwa obsługa oraz zarządzenie klientami, nat, kolejkowanie reszty nie używam bo mam do tego inne narzędzia.

Ale napisałeś że zbędne narzędzia może i tak dla mnie dla Ciebie ale dla kowalskiego będą potrzebne i użyteczne :)

taki świat nie ma systemu idealnego :)

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: pt, 27 mar 2020 23:28:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 20 maja 2013 7:08:48
Posty: 358
Bez urazy ale mało wydajny ccr 1016 robi 5 gbps ruchu bez problemu przy tych maszynach mikrotik przewalił by z 50 gbps a pod mikrotika wystarczy też napisać panel i zarządzasz sobie tak samo jak intruxa wystarczą chęci i masz system wydajniejszy niż intrux i mniej problemowy ja mam zaintegrowany przez api z lms i smiga aż miło a wszystkie dodatkowe rzeczy mogę se dopisać jak coś potrzebuje


Na górę
Post: sob, 28 mar 2020 0:33:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 43
Cytuj:
Bez urazy ale mało wydajny ccr 1016 robi 5 gbps ruchu bez problemu przy tych maszynach mikrotik przewalił by z 50 gbps a pod mikrotika wystarczy też napisać panel i zarządzasz sobie tak samo jak intruxa wystarczą chęci i masz system wydajniejszy niż intrux i mniej problemowy ja mam zaintegrowany przez api z lms i smiga aż miło a wszystkie dodatkowe rzeczy mogę se dopisać jak coś potrzebuje


wiesz nie twierdze że tak jest ale jak napisałem wyżej nie każdy umie i zrobi sobie panel dopisze cokolwiek i będzie to chodzić
ja akurat ani z tym ani intruxem nie mam problemów

myślę że nie chodzi o spieranie się że mikrotik zrobi to lepiej czy intrux czy linux tylko o pomoc w dopasowaniu lub znalezieniu konfiguracji tak aby im to chodziło.

a stwierdzenia wywal i wstaw mikrotika to rozwiąże twoje problemy nic nie zmienią bo ten użytkownik wstawi mikrotika i za chwile napisze na forum że mikrotik nie daje rady bo leci mu 200 mega

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: sob, 28 mar 2020 14:01:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 543
Lokalizacja: Limanowa
sledz pisze:
Bez urazy ale mało wydajny ccr 1016 robi 5 gbps ruchu bez problemu przy tych maszynach mikrotik przewalił by z 50 gbps a pod mikrotika wystarczy też napisać panel i zarządzasz sobie tak samo jak intruxa wystarczą chęci i masz system wydajniejszy niż intrux i mniej problemowy ja mam zaintegrowany przez api z lms i smiga aż miło a wszystkie dodatkowe rzeczy mogę se dopisać jak coś potrzebuje


hmm to skąd tyle tematów o CCR, że nie nadają się do przewalania ruchu, BGP, zabijają procki, nie czytają wkładek 10Gb itp, itp
sory ale od miesiąca codziennie ktoś pisze, że coś nie działa na mietku, chyba że x86 (ale to inna sprawa)

PS. Jak pisał ktoś wyżej każdy używa tego co mu pasuje i nie da się jednego rozwiązania zastosować wszędzie.

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 30 mar 2020 19:10:55

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl