Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 08 cze 2020 14:09:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 10 kwie 2015 9:20:40
Posty: 28
Witam wszystkich, mam pewien problem.
Klient nie chce w domu żadnych kabli, posiada w salonie router, zadaszony taras i oddalony o 15 metrów garaż w linii prostej nie przesłonięty niczym, sygnał testowałem leciwym wr841n z Gargoylem na pokładzie, jest ok.

Muszę na tarasie zamontować wzmacniacz sygnału pracujący w trybie repeater, z WiFi do WiFi i tu powstaje problem bo nic nie ma. TP-link miał kiedyś CAP300-outdoor, ale nie można go już nigdzie dostać, CPE210 jest kierunkowa odsyła w tym z którego dostaje (kabel nie wchodzi w grę), reszta rozwiązań jest do zastosowań wewnątrz (taras jest zakryty, ale rano jest rosa i wilgoć)
Czy ktoś ma jakiś pomysł, jakieś urządzenie innej firmy które mogło by pracować w tym trybie?


Na górę
Post: pn, 08 cze 2020 18:35:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3256
Lokalizacja: Kraków
navigat0r pisze:
Witam wszystkich, mam pewien problem.
Klient nie chce w domu żadnych kabli, posiada w salonie router, zadaszony taras i oddalony o 15 metrów garaż w linii prostej nie przesłonięty niczym, sygnał testowałem leciwym wr841n z Gargoylem na pokładzie, jest ok.

Muszę na tarasie zamontować wzmacniacz sygnału pracujący w trybie repeater, z WiFi do WiFi i tu powstaje problem bo nic nie ma. TP-link miał kiedyś CAP300-outdoor, ale nie można go już nigdzie dostać, CPE210 jest kierunkowa odsyła w tym z którego dostaje (kabel nie wchodzi w grę), reszta rozwiązań jest do zastosowań wewnątrz (taras jest zakryty, ale rano jest rosa i wilgoć)
Czy ktoś ma jakiś pomysł, jakieś urządzenie innej firmy które mogło by pracować w tym trybie?



Weź to jakoś trochę bardziej opisz a najlepiej narysuj bo ni jak nie kumam co chcesz zrobić


tak przy okazji skąd weźmiesz zasilanie skoro nie ma być żadnych kabli?


Na górę
Post: pn, 08 cze 2020 18:47:25 
Odpowiedz z cytatem
Online
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 401
Nie wiem jaki kąt potrzebujesz pokryć, ale wydaje mi się że na Nanostation M5 powinno się to udać.
U nich się to chyba nazywało AP-Reapeter


Na górę
Post: pn, 08 cze 2020 21:37:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 442
Lokalizacja: Wrocław
Jak ma prąd to pchnij mu to przez PLC, gniazdo do hermopuszki i już.

A jak chcesz coś wiszącego, może Picostation M2 uda Ci się ugrać?
Albo RB411AR po taniości z jakichś gratów, jeśli 100Mbps nie jest priorytetem.


Na górę
Post: pn, 08 cze 2020 21:55:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 576
Zamień całość na UniFi Mesh


Na górę
Post: pn, 08 cze 2020 23:54:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1575
Uświadom klienta, że albo ładnie albo dobrze i tyle. Ostatnio komuś robiłem do ogrodu budżetowo CPE210 i nie narzeka.


Na górę
Post: wt, 09 cze 2020 15:16:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 10 kwie 2015 9:20:40
Posty: 28
Myślałem o Mesh Dałbym w środku UAP-AC-LITE a na zewnątrz UAP ACM (bramką jest leciwy tp-link), ale to drogie zabawki łącznie 800 stówek. Prąd jest, gniazdo pod dachem tarasu przy lampie, można założyć hermetyczne.
CPE210 nigdzie nie dostanę szukałem, a seria 225 nie ma repeatera.
Prąd w garażu jest, więc PLC też byłoby dobrym rozwiązaniem (lepszy to wydatek zapewne około 600 zł). Nie wiem jak tam wygląda sytuacja z fazami, na pewno jest oddzielna skrzynka z bezpiecznikami, a RB411AR miałbym wsadzić w jakieś nieprzemakalne pudełko i do tego anteny?
LOCO Nanostation odpada, to antena kierunkowa wysyła tam skąd odbiera, fajna do tworzenia mostów gdzie ethernet do loco idzie po kablu. Jak powieszę na ścianie, to router będzie z tyłu a kabla położyć nie mogę. Poza tym przydałyby się dwie a to już znowu 7 stówek.

Wydaje mi się że PLC byłoby najbardziej ok.

Kwestia wyjaśnienia.
Salon z wyjściem na niewielki taras, w jednym rogu stary TP-Link z neostradą, po przeciwnej stronie drzwi tarasowe, taras i dach. patrząc w linii prostej w odległości około 15m znajduje się garaż z ogniwami fotowoltaicznymi. Jakieś niewielkie urządzenie do zarządzania którym używamy telefonu, nie wiem czy w tym urządzonku jest port RJ45 czy działa tylko po WiFi (więc PLC musiałoby być podpięte do kolejnego AP). Tam właśnie jest baaardzo słaby zasięg.


Na górę
Post: wt, 09 cze 2020 15:38:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3256
Lokalizacja: Kraków
navigat0r pisze:
Myślałem o Mesh Dałbym w środku UAP-AC-LITE a na zewnątrz UAP ACM (bramką jest leciwy tp-link), ale to drogie zabawki łącznie 800 stówek. Prąd jest, gniazdo pod dachem tarasu przy lampie, można założyć hermetyczne.
CPE210 nigdzie nie dostanę szukałem, a seria 225 nie ma repeatera.
Prąd w garażu jest, więc PLC też byłoby dobrym rozwiązaniem (lepszy to wydatek zapewne około 600 zł). Nie wiem jak tam wygląda sytuacja z fazami, na pewno jest oddzielna skrzynka z bezpiecznikami, a RB411AR miałbym wsadzić w jakieś nieprzemakalne pudełko i do tego anteny?
LOCO Nanostation odpada, to antena kierunkowa wysyła tam skąd odbiera, fajna do tworzenia mostów gdzie ethernet do loco idzie po kablu. Jak powieszę na ścianie, to router będzie z tyłu a kabla położyć nie mogę. Poza tym przydałyby się dwie a to już znowu 7 stówek.

Wydaje mi się że PLC byłoby najbardziej ok.

Kwestia wyjaśnienia.
Salon z wyjściem na niewielki taras, w jednym rogu stary TP-Link z neostradą, po przeciwnej stronie drzwi tarasowe, taras i dach. patrząc w linii prostej w odległości około 15m znajduje się garaż z ogniwami fotowoltaicznymi. Jakieś niewielkie urządzenie do zarządzania którym używamy telefonu, nie wiem czy w tym urządzonku jest port RJ45 czy działa tylko po WiFi (więc PLC musiałoby być podpięte do kolejnego AP). Tam właśnie jest baaardzo słaby zasięg.



Czekaj bo teraz to już całkiem sie zgubiłem ;) Ty chcesz rozszerzyć zasięg tego tplinka z rogu salonu na garaż itp ?

czy dosłac łącze z zewnątrz do tego tplinka


Na górę
Post: wt, 09 cze 2020 19:26:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 442
Lokalizacja: Wrocław
https://allegro.pl/oferta/tp-link-tl-wp ... 7876374848

Zapierdziela nawet między fazami.
No ale hermetyczne nie jest ;) Możesz w jakąś plastikową hermetyczną puchę wrzucić i po sprawie.


Na górę
Post: śr, 10 cze 2020 11:11:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 10 kwie 2015 9:20:40
Posty: 28
Nie muszę konfigurować żadnych VPN ani przekierowań, więc wygląda na to że tylko rozszerzyć zasięg, apka na urządzeniu widocznie łączy się z chmurą i wymaga netu.

Co do TP-LINK TL-WPA4220 wygląda na to że jedno z urządzeń nadaje po wifi, z tego co się dowiedziałem garaż jak i dom podłączone są pod jeden licznik znajdujący się na zewnątrz, ale na oddzielnych przewodach.


Na górę
Post: pn, 15 cze 2020 17:54:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2390
navigat0r pisze:
Nie muszę konfigurować żadnych VPN ani przekierowań, więc wygląda na to że tylko rozszerzyć zasięg, apka na urządzeniu widocznie łączy się z chmurą i wymaga netu.

Co do TP-LINK TL-WPA4220 wygląda na to że jedno z urządzeń nadaje po wifi, z tego co się dowiedziałem garaż jak i dom podłączone są pod jeden licznik znajdujący się na zewnątrz, ale na oddzielnych przewodach.

Kupujesz nanostaiony2 po 10 zł i robisz co chcesz w standardzie b/g.


Na górę
Post: pn, 15 cze 2020 19:59:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 290
Lokalizacja: Miechów/Kraków
zuhjk pisze:
navigat0r pisze:
Nie muszę konfigurować żadnych VPN ani przekierowań, więc wygląda na to że tylko rozszerzyć zasięg, apka na urządzeniu widocznie łączy się z chmurą i wymaga netu.

Co do TP-LINK TL-WPA4220 wygląda na to że jedno z urządzeń nadaje po wifi, z tego co się dowiedziałem garaż jak i dom podłączone są pod jeden licznik znajdujący się na zewnątrz, ale na oddzielnych przewodach.

Kupujesz nanostaiony2 po 10 zł i robisz co chcesz w standardzie b/g.


Tak z ciekawości zapytam, gdzie znajde nanostationy2 po 10zł?


Na górę
Post: pn, 15 cze 2020 22:24:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 lis 2013 20:47:16
Posty: 7
Wszelakie wzmacniacze sygnału wifi oraz prądowe przesyłanie danych to tylko i wyłącznie proszenie się o problemy. Niby pierwsze 2-5 mieś będzie wszystko działało super, ale po tym czasie zawsze dojdzie jakaś nowa sieć (może z 5) + nowa mikrofala, kuchenka indukcyjna, lodówka która robi lód, śpiewa i tańczy (co wszystko przeciąża sieć energetyczną). W 90% kończy się to tekstem ` Panie tyle lat działało i jak to teraz nie bedzie!? Przecież tyle za to zapłaciłem/am`.

https://allegro.pl/oferta/tp-link-tl-wp ... 7876374848
A toto już gó... jakiego świat nie widział, może świeżym domu z perfekcyjną instalacją zadziała, ale z drugiej strony w dzisiejszych czasach peszle to podstawa ...


Ostatnio zmieniony pn, 15 cze 2020 22:35:31 przez jeregor, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 15 cze 2020 22:30:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 290
Lokalizacja: Miechów/Kraków
Co jakby na garażu dać ubiquiti airgrid m2 używka +-50zł na tarasie dać Ubiquiti NanoStation Loco M2 i ustwić w tryb repeter i w pokoju dać jakikolwiek router który w trybie repeter odbierać sygnał z tarasu i rozsyłać już po mieszkaniu. Wszystko oczywiście m2 żeby potem nie było problemu z odbieraniem na routerze. Jakby patrzeć pod kątem sprzętu używanego to myślę że dało by rade zamknąć się w 150 zł z zasilaczami kablami etc.


Na górę
Post: wt, 16 cze 2020 7:47:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5525
@jeregor -zabardzo się nie zgodzę. PLC działają bardzo dobrze. Dużo nie zakładałem, ale wszędzie gdzie robiłem jest spokój przez lata (raz się zdarzyła usterka urządzenia, ale jeszcze gwarancja była) Co do repeaterów, to wolę unikać, aczkolwiek obecne modele działają o wiele lepiej nię te z przed 5 lat.
@br004d -o ile dobrze kojarzę (z pamięci) od dłuższego czasu softy w ubnt nie mają już trybu repeater.
Jeśli chodzi o sprzęt starszej generacji to standardowo chodzi po 20zł, a czasem się zdarzy że faktycznie ktoś po 10zł czy wręcz za darmo odda. Tego już nikt na montaż nie używa.


Na górę
Post: wt, 16 cze 2020 8:26:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 230
Nie jestem taki optymistyczny co do PLC, stawialem kiedys proste adaptery, bez wifi, to był bodajże ten zestaw, do gniazdek w pokojach obok sobie czyli prawdopodobnie ten sam obwód. https://www.tp-link.com/pl/home-network ... 8010p-kit/
O ile predkość była wyższa od wifi, połączenie IP dziwnie zanikało w losowych sytuacjach, nie bylo dnia bez takiego problemu.


Na górę
Post: wt, 16 cze 2020 10:11:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 290
Lokalizacja: Miechów/Kraków
krasnoludek pisze:
@jeregor -zabardzo się nie zgodzę. PLC działają bardzo dobrze. Dużo nie zakładałem, ale wszędzie gdzie robiłem jest spokój przez lata (raz się zdarzyła usterka urządzenia, ale jeszcze gwarancja była) Co do repeaterów, to wolę unikać, aczkolwiek obecne modele działają o wiele lepiej nię te z przed 5 lat.
@br004d -o ile dobrze kojarzę (z pamięci) od dłuższego czasu softy w ubnt nie mają już trybu repeater.
Jeśli chodzi o sprzęt starszej generacji to standardowo chodzi po 20zł, a czasem się zdarzy że faktycznie ktoś po 10zł czy wręcz za darmo odda. Tego już nikt na montaż nie używa.



@krasnoludek - Z tego co kojarze najnowszy soft
Załącznik:
repeter.PNG
repeter.PNG [ 43.81 KiB | Przejrzano 1191 razy ]

Załącznik:
ver.PNG
ver.PNG [ 4.57 KiB | Przejrzano 1191 razy ]


Na górę
Post: wt, 16 cze 2020 10:14:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 290
Lokalizacja: Miechów/Kraków
krasnoludek pisze:
Jeśli chodzi o sprzęt starszej generacji to standardowo chodzi po 20zł, a czasem się zdarzy że faktycznie ktoś po 10zł czy wręcz za darmo odda. Tego już nikt na montaż nie używa.


Jeśli chodzi o sprzęt na 5Ghz m5 to faktycznie można znaleźć po 10/20zł a nawet za darmo lecz z sprzętem na 2.4Ghz m2 to raczej nie jest tak łatwo dostać w takiej cenie


Na górę
Post: wt, 16 cze 2020 10:46:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5525
br004d pisze:
krasnoludek pisze:
Jeśli chodzi o sprzęt starszej generacji to standardowo chodzi po 20zł, a czasem się zdarzy że faktycznie ktoś po 10zł czy wręcz za darmo odda. Tego już nikt na montaż nie używa.


Jeśli chodzi o sprzęt na 5Ghz m5 to faktycznie można znaleźć po 10/20zł a nawet za darmo lecz z sprzętem na 2.4Ghz m2 to raczej nie jest tak łatwo dostać w takiej cenie

kolego, mylisz określenia. Seria m5 i m2 to nie to samo co bez literki 'm'. m5 też w tych pieniądzach nie znajdziesz. Zwykłe nanostation 2 czy 5 bez większego problemu (tak jak np. wispy)


Na górę
Post: sob, 03 paź 2020 11:22:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 10 kwie 2015 9:20:40
Posty: 28
Postawiłem na PLC, od czerwca do października działa bez zastrzeżeń.
U drugiego klienta również próbowałem wykorzystać, ale niestety albo odległość albo zakłócenia, niby połączenie jest ale nie rozpoznaje sieci, stary budynek i instalacja. Wykorzystałem Loco 5 jako most i śmiga aż miło.
Dzięki wszystkim za pomoc.


Na górę
Post: pn, 05 paź 2020 20:40:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 377
Nigdy nie zadziałały mi PLC między fazami, to jakieś czary musiały być... Instalując PLC czasem istnieje konieczność zmiany fazy w tablicy rozdzielczej i jeżeli obwód jest jakiś garażowy bez elektronarzędzi to jest to na ogół do zrobienia.


Na górę
Post: pn, 05 paź 2020 20:45:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8944
Ja ostatnio testowałem zestaw plc tp-linka i się skubaniec zlinkował między różnymi fazami. Fakt że połączenie miało oszałamiające 15 mbit, ale fakt jest faktem.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 07 paź 2020 9:33:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2480
piterus90 pisze:
https://allegro.pl/oferta/tp-link-tl-wpa4220-kit-ap-wifi-powerline-plc-av600-7876374848

Zapierdziela nawet między fazami.
No ale hermetyczne nie jest ;) Możesz w jakąś plastikową hermetyczną puchę wrzucić i po sprawie.



No to ciekawe bo "fazy" nie maja miedzy soba zadnego galwanicznego polaczenia. :)

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: śr, 07 paź 2020 9:53:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 589
bobas69 pisze:
Uświadom klienta, że albo ładnie albo dobrze i tyle. Ostatnio komuś robiłem do ogrodu budżetowo CPE210 i nie narzeka.
Mam 30szt na sprzedaż

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 07 paź 2020 12:34:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 442
Lokalizacja: Wrocław
games pisze:
piterus90 pisze:
https://allegro.pl/oferta/tp-link-tl-wpa4220-kit-ap-wifi-powerline-plc-av600-7876374848

Zapierdziela nawet między fazami.
No ale hermetyczne nie jest ;) Możesz w jakąś plastikową hermetyczną puchę wrzucić i po sprawie.



No to ciekawe bo "fazy" nie maja miedzy soba zadnego galwanicznego polaczenia. :)

Ty games, to lubisz dyskutowac jak widze Twoje posty. Jak zatem uzyskujesz 400V miedzyfazowego zasilania, jesli miedzy nimi nie ma galwanicznego polaczenia?
Czujnika wirowania faz nie mam zeby Ci udowodnic, ze dziala - dziala powoli ale dziala - moze mu wystarcza bliskosc obwodow w rozdzielni, bo to ze zamyka sie przez podstacje trafo - nie uwierze ;)

Piotrek.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 26 paź 2020 21:08:49

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl