aBaZ pisze:
Niczego nie wciskam... montowałem to ostatnio u mojej siostry w Górach Opawskich (las dookoła), gdzie nigdy nie było LTE i jestem mega zadowolony z funkcjonowania tego zestawu.
SXT LTE działał dużo słabiej.
Z tym Mikrotikiem to nie warto porównywać (na szybko sklecona tandeta, mająca na celu drenaż kieszeni klienta i pozbycie się starych, słabych leżaków magazynowych CPU), dziś są o wiele lepsze rozwiązania od Huawei
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=16&t=58170.
djrobson pisze:
I się okaże, że wszystkie BTS'y w około są mocno obciążone i kupa, i tysiak pójdzie w piz.... Kolega autor wątka nie czyta co pisałem, jest jak widać przekonany w cudowność lte, podobnie ja nasz Jareczek w wykresy speedtestów.
Wykresy to są dla ciebie (gdzie jeszcze na początku 2014 roku próbowałeś wmawiać ludziom że LTE1800 działa z prędkością 0,5Mbps, przed wprowadzeniem taryf "bez limitu") i jaraczy na Telepolis (którym się wydaje że operator im pozwoli ściągać dane w agregacji za dnia z prędkością 250Mbps). LTE działało dobrze i nadal działa-jak stabilnie można spojrzeć na Plusa
Kod:
Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.9.0.3 (r49208), by obsy
Model:WD My Net N600
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:63MB / 123MB (51.2%)
Połączenia:53/4096
Średnie obciążenie CPU:0.00 / 0.01 / 0.05 (1/5/15 min.)
Czas pracy:340 dni, 6 godz., 22 min.
Bieżąca data i czas:2018-03-28 23:34 CEST
Adres IP WAN:192.168.8.100
Maska podsieci WAN:255.255.255.0
Adres MAC WAN:00:90:A9:AF:...
Adres bramy WAN:192.168.8.1
Serwer(y) DNS WAN:208.67.220.220
208.67.222.222
.
djrobson pisze:
A wystarczy wystawić na kiju od szczotki do testów na kilka dni takiego E3372 podłączyć do mietka i przetestować, szczególnie w godzinach szczytu, i co ważne na różnych kartach czyli operatorach. Mam taką instalację już kilka lat, modem okręcony izolacją samowulkanizującą i wystawiony poza obrys blachodachówki w plastikowym kanale wentylacyjnym. RB433UL robi w zasadzie wszystko, jest NAT, QOS, jest karta na 2,4 na zasięg w domu, jest karta na 5Ghz do połączenia z sąsiadem, jakieś tam VPN'y do kamer alarmu itd. Sąsiad ma identyczną od niedawna instalację, z tym, że ma orange a ja playa. W razie padu któregoś LTE rolę przejmuje na całej sieci ten aktywny.
Mikrotik to się nadaje tylko do obsługi modemów miniPCI, USB to jakieś nieporozumienie, poza tym jest taka liczba modemo-routerów LTE Huawei z rynku wtórnego w cenie już od ok. 100zł które i owszem można podłączyć wówczas do Mikrotika celem zarządzania ruchem i dodatkowymi usługami dostępnymi w sofcie.