Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 14 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 17 lis 2018 13:12:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 43
sabat pisze:
Ja polece mimosa C5c+ultradish rfelements. Bardzo dobrze działa i stabilnie

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Pewnie tak. Tylko cena tego to Cambium ePMP Force-300 razy dwa z małym RF ultradish ;)


Na górę
Post: sob, 17 lis 2018 19:47:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 31 paź 2005 13:21:57
Posty: 255
ePMP Force-300 to ten sam hardware który mikro-tikowi sprawia tyle problemów czyli ARM....obeszli część z tego wyłączając 3 rdzenie puki co chyba cały czas używają jednego ????


Na górę
Post: sob, 17 lis 2018 20:21:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 43
2jarek pisze:
ePMP Force-300 to ten sam hardware który mikro-tikowi sprawia tyle problemów czyli ARM....obeszli część z tego wyłączając 3 rdzenie puki co chyba cały czas używają jednego ????


Nie wiem, mnie MT obchodzi tyle co zeszłoroczne roztopy ;-)


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 11:22:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 107
Lokalizacja: Wschowa
neospot pisze:
fred_cs pisze:
Testował i ma. Tak to wygląda. ;-)

http://community.cambiumnetworks.com/t5 ... td-p/93144

neospot pisze:
Pytanie czy ktoś z Was ma w użyciu taki zestaw Cambium force-300
https://www.cambiumnetworks.com/product ... ce-300-25/

Może ktoś testował?




Dzięki za info

Zapytam jeszcze czy ktoś może porównywał wspomniany zestaw cambium Force300 z linkiem na Ubiquiti PowerBeam AC 500

Musze zrobić link na 4km i ciągle się zastanawiam na którym sprzęcie będzie to wydajniej i stabilniej działać


U mnie Force 300 zastąpiło link na UBNT AC. Z niestabilnego 50/60Mbps z tej samej lokalizacji otrzymuję pasmo 250Mbps a to jeszcze nie ostatnie słowo Cambium. Kolejne wersje softu będą zwiększały możliwości tych urządzeń.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 11:25:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 43
chris_voyager pisze:
neospot pisze:
fred_cs pisze:




Dzięki za info

Zapytam jeszcze czy ktoś może porównywał wspomniany zestaw cambium Force300 z linkiem na Ubiquiti PowerBeam AC 500

Musze zrobić link na 4km i ciągle się zastanawiam na którym sprzęcie będzie to wydajniej i stabilniej działać


U mnie Force 300 zastąpiło link na UBNT AC. Z niestabilnego 50/60Mbps z tej samej lokalizacji otrzymuję pasmo 250Mbps a to jeszcze nie ostatnie słowo Cambium. Kolejne wersje softu będą zwiększały możliwości tych urządzeń.


Dokładnie tak jest. Potwierdzam.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 11:59:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1825
Lokalizacja: W-wa
Przyznaje, sprzet na AC wyglada zacnie. Szkoda ze tak pozno.


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 12:09:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 43
czolo pisze:
Przyznaje, sprzet na AC wyglada zacnie. Szkoda ze tak pozno.


Lepiej późno niż wcale. :)


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 14:50:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 107
Lokalizacja: Wschowa
czolo pisze:
Przyznaje, sprzet na AC wyglada zacnie. Szkoda ze tak pozno.



Stacje bazowe ePMP3000 powinny być dostępne w Q1/2019. Na prototypie który testowaliśmy na trzech SMach przekroczyliśmy 500Mbps jednoczesnego ruchu.
Ważne że Cambium dotrzyma obietnicy i do stacji ePMP3000 będziemy mogli podłączyć wszystkie dotychczasowe SMy - również te obce - elevatowane.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 22:24:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 334
Lokalizacja: Kraków
Przy jakich szerokosciach kanałów jakie predkosci?


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 22:59:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 107
Lokalizacja: Wschowa
matszosa pisze:
Przy jakich szerokosciach kanałów jakie predkosci?


Na razie udało mi się uzyskać 280Mbps (sumarycznie) z 40MHz

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 19:53:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 1075
Lokalizacja: Wrocław
W jakiej cenie będzie baza ePMP3000 i sektor do niej ?

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: śr, 12 gru 2018 23:33:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: wt, 24 mar 2015 3:45:58
Posty: 107
Lokalizacja: Wschowa
ans01 pisze:
W jakiej cenie będzie baza ePMP3000 i sektor do niej ?


Pierwszej dostawy urządzeń spodziewamy się w Q1/2019.
Cena AP + sektor na polski rynek jest jeszcze ustalana, ale należy spodziewać się ceny na poziomie 1000$ za komplet.
Nieco droższe będą też SMy w AC do dotychczas dostępnych 802.11n

Nadal będzie utrzymywna produkcja i dostępność systemu ePMP2000. Wg moich doświadczeń z ePMP1000/2000 stosowanie ePMP3000 będzie miało sens ekonomiczny w solidnie zagęszczonych klientami sektorach. Będzie to też dobra ścieżka na dla lokalizacji gdzie dotychczas pracowały poprzednie urządzenia ePMP i potrzebne będzie zwiększenie wydajności. Stacja ePMP3000 będzie podłączała również poprzednie SMy Cambium oraz Elevatowane UBI i MT.

_________________
http://www.epmp.pl/


Na górę
Post: czw, 13 gru 2018 3:07:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2425
Lokalizacja: Kraków
zadam jedno może głupie pytanie ale bardzo mnie nurtujące....

jaki jest sens inwestowanie dziś w radia na taką skalę kiedy wszystko co działa na częstotliwościach niekomercyjnych jest uznawane za białą plamę i będzie podlegać dotacji z popc teraz albo za rok


Na górę
Post: czw, 13 gru 2018 10:49:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3088
hub_lan pisze:
zadam jedno może głupie pytanie ale bardzo mnie nurtujące....

jaki jest sens inwestowanie dziś w radia na taką skalę kiedy wszystko co działa na częstotliwościach niekomercyjnych jest uznawane za białą plamę i będzie podlegać dotacji z popc teraz albo za rok


Nawet z POPC nie zrobią 100% białych plam. Można spytać jaki jest sens sprzedawania LTE jako dostępu stacjonarnego i TV z satelity skoro POPC zaora cały rynek i wszędzie będzie Światło internety 1G i TV 4k via IP. Myśląc tym tokiem można śmiało stwierdzić że po zakończeniu tej perspektywy finansowej UE nie będzie w Polsce miejsca dla platform DTH i dla dostępu stacjonarnego via radio koncesjonowane LTE jak i uwolnione WiFi i dla xDSL i dla skrętki 100 Mbs i starszych koncentryków - a dam sobie głowę uciąć że jeszcze wiele wiele lat te sieci będą nadal zarabiać. Aby odpowiedzieć na pytanie czy warto inwestować w radio trzeba rozpocząć od kalkulacji czy można na tym zarobić w perspektywie np 3-5 lat i czy stopa zwrotu z inwestycji będzie na zadowalającym poziomie. Jednak żeby to dostrzec trzeba wyjść ze skóry pasjonata który chce być ISP do końca życia a wejść w skórę biznesmena który ma na koncie parę baniek i nie wie w co je zainwestować tak by za trzy lata wyjąć odpowiednio więcej. Oczywiście trzeba by policzyć czy wywalenie paru banie w ISP radio ma sens i przyniesie spodziewaną stopę zwrotu czy może lepiej zainwestować w sieć salonów kosmetycznych i obstrzykiwać botksami, wypełniaczami i naciągać niciami żądne braku mimiki Panie i Panów. Tak samo czas pokaże czy wywalenie kilku baniek i dotacji w budowę sieci bez Abonentów nie okaże się chybiona inwestycją.


Na górę
Post: czw, 13 gru 2018 22:42:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2425
Lokalizacja: Kraków
kamikaze pisze:
hub_lan pisze:
zadam jedno może głupie pytanie ale bardzo mnie nurtujące....

jaki jest sens inwestowanie dziś w radia na taką skalę kiedy wszystko co działa na częstotliwościach niekomercyjnych jest uznawane za białą plamę i będzie podlegać dotacji z popc teraz albo za rok


Nawet z POPC nie zrobią 100% białych plam. Można spytać jaki jest sens sprzedawania LTE jako dostępu stacjonarnego i TV z satelity skoro POPC zaora cały rynek i wszędzie będzie Światło internety 1G i TV 4k via IP. Myśląc tym tokiem można śmiało stwierdzić że po zakończeniu tej perspektywy finansowej UE nie będzie w Polsce miejsca dla platform DTH i dla dostępu stacjonarnego via radio koncesjonowane LTE jak i uwolnione WiFi i dla xDSL i dla skrętki 100 Mbs i starszych koncentryków - a dam sobie głowę uciąć że jeszcze wiele wiele lat te sieci będą nadal zarabiać. Aby odpowiedzieć na pytanie czy warto inwestować w radio trzeba rozpocząć od kalkulacji czy można na tym zarobić w perspektywie np 3-5 lat i czy stopa zwrotu z inwestycji będzie na zadowalającym poziomie. Jednak żeby to dostrzec trzeba wyjść ze skóry pasjonata który chce być ISP do końca życia a wejść w skórę biznesmena który ma na koncie parę baniek i nie wie w co je zainwestować tak by za trzy lata wyjąć odpowiednio więcej. Oczywiście trzeba by policzyć czy wywalenie paru banie w ISP radio ma sens i przyniesie spodziewaną stopę zwrotu czy może lepiej zainwestować w sieć salonów kosmetycznych i obstrzykiwać botksami, wypełniaczami i naciągać niciami żądne braku mimiki Panie i Panów. Tak samo czas pokaże czy wywalenie kilku baniek i dotacji w budowę sieci bez Abonentów nie okaże się chybiona inwestycją.


ad 1 - na popc dotacje się nie kończą - będą kontynuowane

ad 2 - lte nie ma służyć jako internet stacjonarny a oferowanie takich usług jest możliwe tylko z powodu gównianego działania uke i uokik które mają w d. abonentów i biorą łapówy od gsm-ów

ad3 - wifi nie służy do świadczenia usługi dostępu stacjonarnego

ad4 xDSL, coax, fast/gigabitethernet to technologie spełniające wymagania dla łącz szerokopasmowych - na pkt adrsowe objęte tymi technologiami nie ma dotacji z popc

ad5 technologia stacjonarnego dostępu (p2mp i p2p) na uwolnionych częstotliwościach to nie wifi tylko FWA

ad6 patrzę z pozycji inwestora i dla infrastruktury kablowej przeliczam maksymalny okres zwrotu około 5-6 lat natomiast dla radia max 2 lata (okres umowy) i ni jak nie zamyka się w tym postawienie nowej bazy na 40-50 userów oraz zakup im stacji abonenckich przy kosztach 3,4k netto za sektor i 400 netto za stację kliencką (+koszty wykonania kabli itp)
bo daje to średni koszt miesięczny +40 netto per klilent a gdzie łącze, obsługa, dosył, f-ry, księgowość i setki innych kosztów?


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 2:44:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 43
hub_lan pisze:
kamikaze pisze:
hub_lan pisze:
zadam jedno może głupie pytanie ale bardzo mnie nurtujące....

jaki jest sens inwestowanie dziś w radia na taką skalę kiedy wszystko co działa na częstotliwościach niekomercyjnych jest uznawane za białą plamę i będzie podlegać dotacji z popc teraz albo za rok


Nawet z POPC nie zrobią 100% białych plam. Można spytać jaki jest sens sprzedawania LTE jako dostępu stacjonarnego i TV z satelity skoro POPC zaora cały rynek i wszędzie będzie Światło internety 1G i TV 4k via IP. Myśląc tym tokiem można śmiało stwierdzić że po zakończeniu tej perspektywy finansowej UE nie będzie w Polsce miejsca dla platform DTH i dla dostępu stacjonarnego via radio koncesjonowane LTE jak i uwolnione WiFi i dla xDSL i dla skrętki 100 Mbs i starszych koncentryków - a dam sobie głowę uciąć że jeszcze wiele wiele lat te sieci będą nadal zarabiać. Aby odpowiedzieć na pytanie czy warto inwestować w radio trzeba rozpocząć od kalkulacji czy można na tym zarobić w perspektywie np 3-5 lat i czy stopa zwrotu z inwestycji będzie na zadowalającym poziomie. Jednak żeby to dostrzec trzeba wyjść ze skóry pasjonata który chce być ISP do końca życia a wejść w skórę biznesmena który ma na koncie parę baniek i nie wie w co je zainwestować tak by za trzy lata wyjąć odpowiednio więcej. Oczywiście trzeba by policzyć czy wywalenie paru banie w ISP radio ma sens i przyniesie spodziewaną stopę zwrotu czy może lepiej zainwestować w sieć salonów kosmetycznych i obstrzykiwać botksami, wypełniaczami i naciągać niciami żądne braku mimiki Panie i Panów. Tak samo czas pokaże czy wywalenie kilku baniek i dotacji w budowę sieci bez Abonentów nie okaże się chybiona inwestycją.


ad 1 - na popc dotacje się nie kończą - będą kontynuowane

ad 2 - lte nie ma służyć jako internet stacjonarny a oferowanie takich usług jest możliwe tylko z powodu gównianego działania uke i uokik które mają w d. abonentów i biorą łapówy od gsm-ów

ad3 - wifi nie służy do świadczenia usługi dostępu stacjonarnego

ad4 xDSL, coax, fast/gigabitethernet to technologie spełniające wymagania dla łącz szerokopasmowych - na pkt adrsowe objęte tymi technologiami nie ma dotacji z popc

ad5 technologia stacjonarnego dostępu (p2mp i p2p) na uwolnionych częstotliwościach to nie wifi tylko FWA

ad6 patrzę z pozycji inwestora i dla infrastruktury kablowej przeliczam maksymalny okres zwrotu około 5-6 lat natomiast dla radia max 2 lata (okres umowy) i ni jak nie zamyka się w tym postawienie nowej bazy na 40-50 userów oraz zakup im stacji abonenckich przy kosztach 3,4k netto za sektor i 400 netto za stację kliencką (+koszty wykonania kabli itp)
bo daje to średni koszt miesięczny +40 netto per klilent a gdzie łącze, obsługa, dosył, f-ry, księgowość i setki innych kosztów?


Masz częściowo być może rację, ALE.
1) Są miejsca, gdzie prawdopodobnie nigdy (lub przy b.dużych nakładach, które nigdy się nie zwrócą) nie będzie FTTH. Tam tylko technologie bezprzewodowe (np.rozproszona struktura osadnicza), a dotacje nie będą kontynuowane w takiej skali jak popc już nigdy.
2) Cambium to nie po WiFi, LTE jest uzupełnieniem oferty (też mamy w swoim portfolio usług jako ISP).
3) A po co wymieniać terminalne abonenckie? W Elevate właśnie tego nie trzeba robić = b.duży plus.
4) Wymieniasz tylko tym, którzy chcą mieć lepszą = dużo szybszą usługę (np. 50-100 Mbs na dziś bez ePMP3000)


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 10:34:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2425
Lokalizacja: Kraków
fred_cs pisze:
Masz częściowo być może rację, ALE.
1) Są miejsca, gdzie prawdopodobnie nigdy (lub przy b.dużych nakładach, które nigdy się nie zwrócą) nie będzie FTTH. Tam tylko technologie bezprzewodowe (np.rozproszona struktura osadnicza), a dotacje nie będą kontynuowane w takiej skali jak popc już nigdy.
2) Cambium to nie po WiFi, LTE jest uzupełnieniem oferty (też mamy w swoim portfolio usług jako ISP).
3) A po co wymieniać terminalne abonenckie? W Elevate właśnie tego nie trzeba robić = b.duży plus.
4) Wymieniasz tylko tym, którzy chcą mieć lepszą = dużo szybszą usługę (np. 50-100 Mbs na dziś bez ePMP3000)


ad 1 - owszem w takiej skali nie ale to co zostanie to już będą ilości symboliczne stąd też i niepotrzebna będzie taka skala
ad 2 - Cambium to właśnie FWA a LTE nie jest usługą stacjonarną (choć niektórzy ją tak sprzedają ze względu na idiotyczne podejście uokik i uke)
ad 3 - ok nie zawsze trzeba wymieniać a licencja elevate też nie jest darmowa
ad 4 - jeśli usługa miałaby być porównywalna prędkościowo do szkła to już niestety trzeba wymieniać i w dodatku redukować ilość abo na sektor


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 10:45:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 43
hub_lan pisze:
fred_cs pisze:
Masz częściowo być może rację, ALE.
1) Są miejsca, gdzie prawdopodobnie nigdy (lub przy b.dużych nakładach, które nigdy się nie zwrócą) nie będzie FTTH. Tam tylko technologie bezprzewodowe (np.rozproszona struktura osadnicza), a dotacje nie będą kontynuowane w takiej skali jak popc już nigdy.
2) Cambium to nie po WiFi, LTE jest uzupełnieniem oferty (też mamy w swoim portfolio usług jako ISP).
3) A po co wymieniać terminalne abonenckie? W Elevate właśnie tego nie trzeba robić = b.duży plus.
4) Wymieniasz tylko tym, którzy chcą mieć lepszą = dużo szybszą usługę (np. 50-100 Mbs na dziś bez ePMP3000)


ad 1 - owszem w takiej skali nie ale to co zostanie to już będą ilości symboliczne stąd też i niepotrzebna będzie taka skala
ad 2 - Cambium to właśnie FWA a LTE nie jest usługą stacjonarną (choć niektórzy ją tak sprzedają ze względu na idiotyczne podejście uokik i uke)
ad 3 - ok nie zawsze trzeba wymieniać a licencja elevate też nie jest darmowa
ad 4 - jeśli usługa miałaby być porównywalna prędkościowo do szkła to już niestety trzeba wymieniać i w dodatku redukować ilość abo na sektor


1) pożyjemy zobaczymy
2) taaa, net domowy
3) póki co licencje specjalnie ma rynek polski są darmowe (w cenie bazy/sektora)
4) to można robić stopniowo tam gdzie będą większe wymagania klientów.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 13:21:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 1075
Lokalizacja: Wrocław
hub_lan pisze:
fred_cs pisze:
Masz częściowo być może rację, ALE.
1) Są miejsca, gdzie prawdopodobnie nigdy (lub przy b.dużych nakładach, które nigdy się nie zwrócą) nie będzie FTTH. Tam tylko technologie bezprzewodowe (np.rozproszona struktura osadnicza), a dotacje nie będą kontynuowane w takiej skali jak popc już nigdy.
2) Cambium to nie po WiFi, LTE jest uzupełnieniem oferty (też mamy w swoim portfolio usług jako ISP).
3) A po co wymieniać terminalne abonenckie? W Elevate właśnie tego nie trzeba robić = b.duży plus.
4) Wymieniasz tylko tym, którzy chcą mieć lepszą = dużo szybszą usługę (np. 50-100 Mbs na dziś bez ePMP3000)


ad 1 - owszem w takiej skali nie ale to co zostanie to już będą ilości symboliczne stąd też i niepotrzebna będzie taka skala
ad 2 - Cambium to właśnie FWA a LTE nie jest usługą stacjonarną (choć niektórzy ją tak sprzedają ze względu na idiotyczne podejście uokik i uke)
ad 3 - ok nie zawsze trzeba wymieniać a licencja elevate też nie jest darmowa
ad 4 - jeśli usługa miałaby być porównywalna prędkościowo do szkła to już niestety trzeba wymieniać i w dodatku redukować ilość abo na sektor

Kolega hub_lan chyba nie lubi radia....
Radio sie nie skończy ponieważ zostanie wiele miejsc bez dostępu do światłowodu, do których POPC nie ma szans żeby było robione, więc nie wiem poco forsujesz tu swoje czarne wizje, od wielu lat słyszę, że nie ma co już robic na 5GHz, a jakoś ciągle podłączamy klientów

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 13:54:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 43
ans01 pisze:
hub_lan pisze:
fred_cs pisze:
Masz częściowo być może rację, ALE.
1) Są miejsca, gdzie prawdopodobnie nigdy (lub przy b.dużych nakładach, które nigdy się nie zwrócą) nie będzie FTTH. Tam tylko technologie bezprzewodowe (np.rozproszona struktura osadnicza), a dotacje nie będą kontynuowane w takiej skali jak popc już nigdy.
2) Cambium to nie po WiFi, LTE jest uzupełnieniem oferty (też mamy w swoim portfolio usług jako ISP).
3) A po co wymieniać terminalne abonenckie? W Elevate właśnie tego nie trzeba robić = b.duży plus.
4) Wymieniasz tylko tym, którzy chcą mieć lepszą = dużo szybszą usługę (np. 50-100 Mbs na dziś bez ePMP3000)


ad 1 - owszem w takiej skali nie ale to co zostanie to już będą ilości symboliczne stąd też i niepotrzebna będzie taka skala
ad 2 - Cambium to właśnie FWA a LTE nie jest usługą stacjonarną (choć niektórzy ją tak sprzedają ze względu na idiotyczne podejście uokik i uke)
ad 3 - ok nie zawsze trzeba wymieniać a licencja elevate też nie jest darmowa
ad 4 - jeśli usługa miałaby być porównywalna prędkościowo do szkła to już niestety trzeba wymieniać i w dodatku redukować ilość abo na sektor

Kolega hub_lan chyba nie lubi radia....
Radio sie nie skończy ponieważ zostanie wiele miejsc bez dostępu do światłowodu, do których POPC nie ma szans żeby było robione, więc nie wiem poco forsujesz tu swoje czarne wizje, od wielu lat słyszę, że nie ma co już robic na 5GHz, a jakoś ciągle podłączamy klientów

My tak samo. Cały czas jest przypływ klientów nowych, a jednocześnie rozwijamy ofertę oferując nowe, szybsze usługi.
„Psy szczekają, karawana [Cambium] jedzie dalej” parafrazując przysłowie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 14:48:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2425
Lokalizacja: Kraków
to nie jest kwestia lubienia czy nie lubienia - też podłączamy klientów po radiu tyle że jest to etap przejściowy przed dobudową szkła


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 15:59:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 334
Lokalizacja: Kraków
Oto screen z Libre z Cambium
Ilość klientów 53 najbliższy 5km najdalszych jest dwóch i są na 16km,
Ani jeden nie ma anteny Cambium Wszystko Elevate.
10 osób ma pakiety włączone testowe od 30 do 50mbit.
Średnia pakietów u ludzi to 15mbit.
Mamy brak zgłoszeń że coś nie działa, nadajnik na górze i widzi 3 wioski i trochę miasta na wszystkich wioskach jest po 4 operatorów z nami,


Załączniki:
Komentarz: cambium
Zrzut ekranu 2018-12-14 14.53.14.png
Zrzut ekranu 2018-12-14 14.53.14.png [ 204.88 KiB | Przejrzano 602 razy ]
Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 17:08:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 1075
Lokalizacja: Wrocław
najbliżsi 5km, najdalsi 16km ??? kurde to jakie CPE oni mają, i jaka antena od strony Cambium ?

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 17:13:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2425
Lokalizacja: Kraków
ans01 pisze:
najbliżsi 5km, najdalsi 16km ??? kurde to jakie CPE oni mają, i jaka antena od strony Cambium ?

ci na 16km pewnie jakiegoś jurika 60cm i rocket m5

:)


Na górę
Post: pt, 14 gru 2018 17:20:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 334
Lokalizacja: Kraków
Wszystko Powerbeam lub Nanobridge. Ci najdalsi mają Nanobridge 25db i większość ludzi ma duże Ubnt.
Tym najdalszym leci po 30/40mbit jak testowaliśmy wieczorem na instalacji lub jakiejś wizycie.
Antena Sektorowa to produkt Cambium.
Kupiłem wszystko u nich od razu. Odpukać w przeciągu 2 lat raz zmwiniałem kanał.
Rozwiązaniem Cambium zastąpiłem 3 sektory.
Znajomy pobił rekord bo zastąpił 6 sektorów tym jednym! zapiął ponad 60userów.
My mieliśmy też ponad 60 w szczytowym momencie ale zrobiliśmy bazę bliższą i przepieliśmy troche ludzi na bliższy nadajnik.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 14 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 20 lip 2019 9:48:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl