broken pisze:
Ale co to w ogóle są za wybiegi - "zapraszamy do współpracy" ja się pytam? Albo coś działa albo coś nie działa. Wszyscy są zainteresowani produktami więc chętnie by się dowiedzieli. Po screenshotach nic nie widać - oba są z dwóch różnych komputerów więc nie wiadomo co jest z czego, poza tym nie widać żadnej korelacji między adresem IP a końcówką kliencką. Trochę słabo to wygląda.
QAM256 da się uzyskać nawet na większych odległościach - to nie jest żaden problem.
Tutaj bardzo ciekawy test który w zeszłym roku udało mi się zrobić w Kudowie :
https://www.youtube.com/watch?v=Fw-itykwzwwNa maszcie wisi sektor UBNT (mały) wraz z Rocketem M5 (XW). I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że na maszcie wiszą graty właśnie Cambium jadące na szerokości 40MHZ - na każdym możliwym kanale (tak.. na Polskim maszcie wiszą Czesi

. Do tego jeszcze Kudowa jest przy samej Czeskiej granicy więc SSIDów i szumów jest ilość oszałamiająca - Site Survey pokazuje ponad 70 sieci (!). Ciężko wygospodarować jakikolwiek wolny kanał w tej okolicy. Do sektora nie ma co prawda dopiętych kilkadziesiąt osób - a kilkanaście - niemniej robi to chyba wrażenie? Oczywiście kanał 20MHZ bez żadnych specjalnych udziwnień. Dzisiaj pewnie można byłoby wykręcić większe prędkości bo w czasie testu nam się łącze już kończyło (wtedy był symetryk 100/100).
Na wiosnę planujemy tam zdemontować sektory UBNT i powiesić tam Rockety AC + Horny z RF Elements - tak żeby odizolować się od szumów.
Wybiegi?
Zaproponowałem jakiś czas temu - w tym właśnie wątku - przetestowanie ePMP Elevate i do dzisiaj nie zgłosił się nikt na poważnie zainteresowany tematem - stąd było ponowienie zaproszenia do współpracy. Owszem, padły jakieś komentarze w typowo polskim stylu, że drogo, że zimno itp. - jednym słowem zrobiło się przedświątecznie "śmiesznie" i tradycyjnie - jak na większości forów: trochę sobie potrolowaliśmy, a życie toczy się dalej...
Aż się zacząłem poważnie zastanawiać czy komukolwiek z Trzepaka potrzeba zmian... (?) i ponowiłem zaproszenie do współpracy po poście
misiekgo.
Ktokolwiek? Za drogo? Ile by było w sam raz za potrojenie pojemności sieci bez wizyty u klienta?Screeny wnoszą w sumie tyle samo co filmiki. Jak ktoś zechce, to i przy filmiku i przy screenie pokombinuje i oszuka, tylko po co jak wszystko można łatwo zweryfikować? Na mnie (tak jak na szybkim123) oba Twoje filmiki - choć wierzę w pełni, że są prawdziwe - nie robią żadnego wrażenia, bo na ePMP przy takich odległościach i w takim terenie nawet w trybie synchronizacji GPS spokojnie da radę pociągnąć około 80Mbps@20MHz w dół i będzie to 75% pojemności stacji prz 20MHz a nie wszystkie zasoby (przypominam: sztywny podział dl/ul).
A już mieszanie w to biednych Czechów co to każdy możliwy kanał ukradli jest po prostu nieetyczne

.