Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 18 lut 2008 15:38:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
Witam!

Mam małe pytanie co do połaczenia routera z antena nadawcza. Obecnie mam tam zastosowany 5metrowy kabel h-155 z odpowiednimi wtykami. Jednakże od samego poczatku siła, a w sumie moze jakos sygnału który widnieje w Tomato->Device list jest bardzo słąby(RSSI na ok 82, Quality na 17) w trybie G, i podejrzewam ze moze miec to zwiazek własnie z tym kablem :/ Dodam jeszcze ze juz nie pamietam jego pochodzenia, ale na 90% nie jest on z jakiegos firmowego sklepu wiec byc moze jest on typu "made in wyciep"

Zastanawiam sie nad zastosowaniem tego kable: http://www.dipol.com.pl/przewod_koncent ... 1173_1.htm
z tego co widze to ma dobre parametry, koncówki sa przystosowane pod ta srednice kabla, wiec powinno byc wszystko ok. Czy ktoś stosuje ten kabel i moze napsiac jak sie sprawuje??
No i moze jakies opinie jeszcze czego sie jeszcze złapać zeby sygnał był lepszy.
Aha odległosci to od 30m do 1500m, anteny klienckie z interline-a i dipol-a
karty sieciowe TP-link


Na górę
Post: pn, 18 lut 2008 17:26:44 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2024
Lokalizacja: Kłaj
tomato czasem zle pokazuje sile sygnalu
dawanie w twoim przypadku triseta 400 nie ma sensu
jakie sygnaly u klientow?
po co chcesz zmieniac? cos zle dziala?

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: pn, 18 lut 2008 17:41:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 16 kwie 2007 9:41:43
Posty: 969
Lokalizacja: Podkarpacie
bvc pisze:
RSSI na ok 82,
matko i Ty mowisz ze słabo ? na rssi 35 działą dobrze.


Na górę
Post: pn, 18 lut 2008 17:51:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
yyy tzn zauważyłęm ze ostatnio sygnał sie pogarsza.....i jsli chodzi o Tomato i RSSI to kurcze mi sie wydaje ze to im wiecej na minusie(bo własnie tam jest "-" a którym zapomniałem wspomniec, bo myslałem ze to oczywiste) tym gorzej, no i to sie potwierdza w sumie. Spadek na RSSI jest juz o jakieś 5-6dBm w skali roku wiec coś jest nei tak.
Z sygnałem u klientów jest tez gorzej, co nawet oni zauważyli.


Na górę
Post: pn, 18 lut 2008 18:13:22 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2024
Lokalizacja: Kłaj
a jaka masz antenke?

moze to ona zlapala wode albo zlaczka przy antenie?

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: pn, 18 lut 2008 18:19:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 16 kwie 2007 9:41:43
Posty: 969
Lokalizacja: Podkarpacie
jesli jest "-" to -82 dBm czyli tak nie za ciekawie. Moze jakies sieci na tym samym kanale ?


Na górę
Post: pn, 18 lut 2008 19:12:18 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
Sa w okolicy dwie sieci nadajace na poziomo, jedna na 1kanale druga z tego co pamietam była na 7(ja jestem na 4 najlepiej działa, ale przy zmianie kanału sygnał pozostaje taki sam, tych dwóch sieci Tomato wogóle nie wykrywa). Antenka Interlin maxi 12dBi. Wszytsko było zaizolowane perfekcyjnie przy antence. Jedyne co to własnie mnie martwi ten kabel, wtedy jeszcze nie wiedziqałem gdzie i co kupic i prawdopodobnie kabelek jest z Allegro(chociaz nei jestem pewny bo to rok temu przeszło było)


Na górę
Post: wt, 19 lut 2008 9:09:49 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 16 kwie 2007 9:41:43
Posty: 969
Lokalizacja: Podkarpacie
pewnie problem nie lezy w samym kablu a w złaczkach. Posprawdzaj czy nie zamokły. Jesli inne sieci pracuja w poziomie to nie ma problemu z zakłoceniami.


Na górę
Post: wt, 19 lut 2008 17:21:22 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
MaxFM pisze:
pewnie problem nie lezy w samym kablu a w złaczkach. Posprawdzaj czy nie zamokły. Jesli inne sieci pracuja w poziomie to nie ma problemu z zakłoceniami.


Nie wiem dokłądnie ale na złaczki nie postawiłbym:/
Problem z tak niskim RSSI miałem od samego poczatku założenia sieci - no powiedzmy ze było o 6-8dBi mniej na minusie, ale moze obecna aura powoduje takie spadki. Ryzykuje i zainwestuje w nowy, dobry kabel, bo jakos innego rozwiazania nie widze, a u mnie musi działac jak nalezy :zlosnik: .
Napisze co i jak jak zamontuje juz nowy kabelek.....tj prawdopodobnie w piatek
pozdro i dzieki za rady.


Na górę
Post: pt, 22 lut 2008 16:49:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
kurcze wymieniłem ten kabelek?(no i zeczywiscie był No-name) no ale po wymianie jakoś wzrosła o jakies 4-5dBi...tylko i dalej ok -83dBi:(

Ma ktos jeszcze jakies pomysły? Niby pigi wszytko ok ale nie daje mi spokoju ta niska jakość :zly:


Na górę
Post: pt, 22 lut 2008 17:32:27 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1883
Lokalizacja: k/Rzeszowa
A jak sygnał wygląda od strony klienta? Jaki sprzęt i warunki?


Na górę
Post: pt, 22 lut 2008 18:17:17 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
no z sygnałem nie jest najgorzej tylko ze dość czesto skacze sygnał,wiec odrazu i ping skoczy. Sprzet firmowy, przedewszystki bazowany na interline i dipolu.. na bazie Horizon maxi. Widocznosc u 3/4 prawie idealna.....o 1/4 nie wspominam bo tam to wiem co i jak i dlaczego. Sieciówki TP-linka wn551G. Wszystko niby git a to RSSI padaka :/


Na górę
Post: pt, 22 lut 2008 18:46:26 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1883
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Pytam się czy sprawdzałeś u klientów czy sygnał jest taki sam jak na bazie bo (możesz go odczytać na tym TP-Linku w oknie Advanced Status) może ten Linksys przekłamuje. Jeśli nie możesz już poprawić sygnałów ostatecznie możesz ustawić bazę w B, kosztem wydajności. Przyszłościowe jest jednak poprawienie tych słabych sygnałów.


Na górę
Post: pt, 22 lut 2008 18:58:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
Łukasz Witek pisze:
Pytam się czy sprawdzałeś u klientów czy sygnał jest taki sam jak na bazie bo (możesz go odczytać na tym TP-Linku w oknie Advanced Status) może ten Linksys przekłamuje. Jeśli nie możesz już poprawić sygnałów ostatecznie możesz ustawić bazę w B, kosztem wydajności. Przyszłościowe jest jednak poprawienie tych słabych sygnałów.



Sprawdzałem dzisiaj u jednego klienta jak ten TP-link pokazuje, no i niestety wskazania Linksysa pokrywaja sie ze wskazaniami karty sieciowej: :\
Jak kolega proponuje, przyszłosciowe jest poprawienie tych parametrów.....tylko nie mam pojecia co zrobic aby było lepiej.
MOze to jest kwestia za wyokiego połozenia dokólnej(chociaż jest to raczej jakieś 10m w stosunku do najblizszego klienta, i ok 5m do najdalszego(moze mniej)
Czy antena telewizyjna umieszczona na tym samym maszcie, bezposrednio pod Antena bazowa moze miec wpływ na tak niski sygnał?
Co jeszcze sprawdzić, lub poprawic aby bł lepiej??
pozdr!


Na górę
Post: ndz, 24 lut 2008 13:45:12 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
czy Interline Horizon Max jest za słaby?, czy moze ma on za mały kąt rozsiewania synału?? No kurcze nei wiem, albo ta antena jest jakas felerna.........dajcie jakis pomysł prosze.


Na górę
Post: ndz, 24 lut 2008 21:53:49 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 sie 2007 2:00:48
Posty: 940
Lokalizacja: Piastów
Interline Horizon Maxi ma tylko 6° w pionie. Może masz zbyt dużą różnicę wysokości między anteną na bazie a anteną u klienta. Napisz jaka odległość.


Na górę
Post: ndz, 24 lut 2008 22:09:05 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
odległości sa rózne od 50 do 1000m. Przy tej oddalonej o 50m jest róznica wysokosci ok 10m, w tej oddalonej o 1000m to chyba nawet mniej.


Na górę
Post: ndz, 24 lut 2008 22:33:10 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15772
Lokalizacja: Wrocław
klientów bliskich i dalejkich nie powinno sie łączyć na tej samej antenie... a pozatym 10 metrów na 50 to zdecydowanie za dużo! policz sobie ten kąt

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pn, 25 lut 2008 0:48:41 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
Lukasz Piotrowski pisze:
klientów bliskich i dalejkich nie powinno sie łączyć na tej samej antenie... a pozatym 10 metrów na 50 to zdecydowanie za dużo! policz sobie ten kąt


ok 10m na 50 to wiem ze za duzo, no ale akurat z tymi blisko nie mam najgorzej(pozatym oni łacza sie na standardowych patykach, przedłuzonych o kilka(ok 2m) metrów kabla)
Dlaczegop nie wolno łaczyc klientów z róznymi odległosciami?? 1000m to duza odległosc? W jaki sposób rozwiazac takie połaczenie aby wszystko smigało na jednym routerze? Chyba raczej sie nie da?
Czy zastosowanie inego typu anteny coś tu pomoze?
Np Senao SAG-2408 z 60* kątem promieniowania w pionie? Czy bedzie odpowiednia dla klientów w promieniu 1km?


Ostatnio zmieniony śr, 27 lut 2008 23:49:03 przez bvc, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: śr, 27 lut 2008 22:36:01 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
bvc pisze:
Dlaczegop nie wolno łaczyc klientów z róznymi odległosciami?? 1000m to duza odległosc?
Czy zastosowanie inego typu anteny coś tu pomoze?
Np Senao SAG-2408 z 60* kątem promieniowania w pionie? Czy bedzie odpowiednia dla klientów w promieniu 1km?



Moze mi ktos odpowiedziec :ups:


Na górę
Post: czw, 28 lut 2008 2:42:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
bvc pisze:
bvc pisze:
Dlaczegop nie wolno łaczyc klientów z róznymi odległosciami?? 1000m to duza odległosc?
Czy zastosowanie inego typu anteny coś tu pomoze?
Np Senao SAG-2408 z 60* kątem promieniowania w pionie? Czy bedzie odpowiednia dla klientów w promieniu 1km?



Moze mi ktos odpowiedziec :ups:


Witam,
hmm ale o co chodzi ?? 1 km to nie jest dużo tylko że zależy to jeszcze od warunków ale mniejsza o to. Nie wiem o co chodzi Ci z tymi różnymi odległościami bo przecież możesz podłączać klientów np na jakieś dobrej antenie dookólnej nawet i do 2 km przy zastosowaniu dobrych anten odbiorczych.
Co do anteny to nie miałem nigdy tej senao. Ale jakaś dobra anetna dookólna spokojnie sobie poradzi z klientami oddalonymi o 1000 metrów


Pozdrawiam

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: czw, 28 lut 2008 10:13:28 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 16 kwie 2007 9:41:43
Posty: 969
Lokalizacja: Podkarpacie
senao 8-ka w czystej strefie do 1,5km spokojnie. Klientow podłaczasz w odleglosci jakiej chcesz. Oczywiscie niektóre anteny bazowe o waskim kacie propagacji w pionie nie pozwola na podłaczenie klienta znajdujacego sie np zaraz pod antena, a dlaczego ? bo po prostu sygnał bedzie tam znikomy. W senao ten kat jest dosyc duzy ok 60st) wiec mozesz sobie wstepnie skorzystac z kalkulatora np http://www.interline.pl/html/modules/co ... s=pokrycie .


Na górę
Post: czw, 28 lut 2008 16:56:38 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 27 wrz 2006 23:44:06
Posty: 102
szakal91 pisze:
Nie wiem o co chodzi Ci z tymi różnymi odległościami bo przecież możesz podłączać klientów np na jakieś dobrej antenie dookólnej nawet i do 2 km przy zastosowaniu dobrych anten odbiorczych.

Ale jakaś dobra anetna dookólna spokojnie sobie poradzi z klientami oddalonymi o 1000 metrów


Pozdrawiam


No ja w sumie tez nie wiem o co chodzi z tymi odległosciami, ale kolega Lukasz Piotrowski napisał mi ze nie powinno sie łaczyć klientów oddalonych dalej z tymi blzej, na jednbej antenie :ups: No i dlatego pytam bo ja tez byłem zaskoczony ta wypowiedzia......w sumie liczyłem na wyjasnienie tego od Lukasz-a Piotrowski ale skoro nie ma czasu to trudno:/

Obecnie mam Horizon Maxi od interliana no i troche lichawo z jakości sygnału - klienci oddaleni o kilkadziesiat lub kilkaset(no do 400m) metrów nie maja u mnei szans wejsc w główna wiaske z anteny, ale dziwie sie czemu niski sygnał jest u resztu położonej conajmiej o 500-600m, i dlatego pytam o dobór nowej anteny bo prawdopodobnie w niej siedzi problem.
pozdro!


Na górę
Post: czw, 28 lut 2008 17:10:37 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 23 lut 2008 0:13:22
Posty: 162
ja to bym walnal Horizona Midi 9dBi wystarczy na 1km w zuplnosci


Na górę
Post: czw, 28 lut 2008 17:18:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
ale popatrz horizon maxi ma bardzo małe promieniowanie w pionie więc tutaj duże znaczenie ma wysokość na jakiej znajduje się antena odbiorcza i nadawcza. Ja bym na Twoim miejscu zastosował coś co ma większy kąt promieniowania. Druga sprawa to końcówki - muszą być dobrze zarobione bo też antena nie będzie dawała oczekiwanego efektu. Trzecia sprawa to anteny klienckie - napisz coś jakie stosujesz.

Pozdrawiam

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 16 sie 2018 5:59:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl