Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 21 lip 2021 14:03:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
Witam

Mam TP-LINK Archer A6 z wgranym softem OPENWRT 19.07.

Męczę się już dłuższy czas i nie udaje mi się ustawić pełnego łącza pop Wi-Fi 5GHz. Mam łącze 600MB,a po Wi-Fi w 5GHz 80MHz (ta ustawiony A6) mam raptem 30MB. Nie wiem czemu A6 nie działa mi w pełnym paśmie 80MHz, tylko karta łączy się z szerokością kanału 20MHz.
Doradźcie mi co i gdzie ustawić, by mięć większy przesył.


Na górę
Post: śr, 21 lip 2021 14:05:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 937
Masz łącze 600 MegaBajtów?


Na górę
Post: śr, 21 lip 2021 14:10:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
600 Mbit/s


Ostatnio zmieniony śr, 21 lip 2021 14:11:06 przez Romanek100, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 21 lip 2021 14:10:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 937
Heh, edytowałeś :)
Zwracaj uwagę na jednostki.
MB != Mb

Jeżeli chodzi o prędkość WiFi. Sprawdź czy na pewno WiFi jest poprawnie skonfigurowane na owrt.
Mam C6 u znajomego z wgranym owrt i leci pięknie 450Mbps w AC.


Na górę
Post: śr, 21 lip 2021 14:14:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
Po kablu speedtest pokazuje mi 632 Mbps. A po Wi-Fi 20-30 Mbps.


Na górę
Post: śr, 21 lip 2021 14:17:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
Obrazek

A co tu jeszcze można ustawić?


Na górę
Post: śr, 21 lip 2021 18:36:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2341
Lokalizacja: W-wa
Primo to AES. Wywal TKIP, przetestuj i pokaz wszystkie ustawienia
Przy 23dB na radiu, masz -68dBm sygnalu? Jak daleko od tego AP jestes?
Masz niby -106 noise, ale przestaw kanala na jakies 5300 albo 5500. Sprawdz po zmianie.

Podaj dane, co jest klientem w tej sieci (model karty, wersja sterownikow)
Nie zmieniaj na raz, kazda zmiana zakonczona testem.


Na górę
Post: czw, 22 lip 2021 0:16:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 680
Stawiam ze samo wywalenie TKIP pomoże.


Na górę
Post: czw, 22 lip 2021 18:24:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
Niestety nie pomogło. Ale zauważyłem, że to jest coś dziwnego, bo jak kilka razy wgram oprogramowanie, to za którymś razem zaskoczy i jest ponad 600.
Może to jest wina softu. Skąd mogę pobrać jakieś starsze wersje lub takie sprawdzone na 100%?


Na górę
Post: czw, 22 lip 2021 18:31:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 727
Lokalizacja: Łódź
Zobacz na eko.one.pl


Na górę
Post: czw, 22 lip 2021 19:57:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2341
Lokalizacja: W-wa
Nie wylaczyles sobie przypadkiem WMM? Mowisz ze nie masz roznicy z TKIP i AES? Oba po 30Mb tylko pokazuja?

Nie kumam po co wgywac ponownie oprogamowanie, jak juz zaczyna dzialac. Po co wgrywasz ponownie, zeby przestalo?

PS. Elegancko by bylo nie olewac ludzi, ktorzy probuja Ci pomoc, i odpowiadac na ich pytania:
1) pokaz wszystkie ustawienia
2) Podaj dane, co jest klientem w tej sieci (model karty, wersja sterownikow)


Na górę
Post: czw, 22 lip 2021 20:03:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
Nie WMM mam włączone.
Wgrywałem po to, bo jak zmieniam coś w konfiguracji, to potem różnie jest z tą prędkością.
Klientami są dwa laptopy z kartami Archer T2U z najnowszymi sterownikami.
Jutro zrobię zrzuty konfiguracji.
Znalazłem nowa wersję 21.2 i jutro będę testował.

OJEJU! Panowie! Teraz mnie olśniło.
Przecież to moje T2U nie przeniesie więcej jak 400.
Przepraszam, teraz sobie przypomniałem, że kupiłem je przed zmianą łącza, bo miałem 300, a potem zmieniłem na 600.
teraz po prostu muszę zmienić karty na T3U.


Na górę
Post: pt, 23 lip 2021 10:52:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2341
Lokalizacja: W-wa
Rozumiesz juz, dlaczego odpowiedzi na pytania zadawane na forum sa wazne :)

Obrazek


Nie 400, ale 433Mbps i to w warstwie radiowej. Sam wiesz ze masz tam super anteny wbudowane. Pytanie o sile sygnalu/odleglosc od AP - pozostawiles rowniez bez odpowiedzi. Niech to bedzie nauczka dla innych.

I zebys sie nie obrazal, to masz bonusowa rade: nie kupuj T3U. Kup od razu T9UH (mozna za 80pln upolowac na alledrogo).


Na górę
Post: pt, 23 lip 2021 13:13:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
Przepraszam, już odpowiadam. Odległość jest to po prostu sąsiedni pokój lub drugi za dwoma ścianami.


Na górę
Post: pt, 23 lip 2021 16:39:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2341
Lokalizacja: W-wa
Romanek100 pisze:
Przepraszam, już odpowiadam. Odległość jest to po prostu sąsiedni pokój lub drugi za dwoma ścianami.


Spoko, teraz jak wiemy co to za karta...


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 7:27:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
Obiecałem foto z ustawień, i oto one.
Po pierwsze jak sami widzicie tracę 200M na samym routerze.

Przed routerem na kablu:

Obrazek


Po routerze:

Obrazek



Za chwilę ustawienia Interfejsów.


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 7:37:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
Teraz ustawienia LAN:

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 7:43:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
Tak wygląda ustawienie WAN (wszystko po kablu)

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Teraz powiedzcie mi na czym tracę 200M?


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 8:06:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
Ustawienia Wi-Fi

Obrazek


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 8:35:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5733
a dlaczego ruter nie jest gatewayem dla lanu??
Próbowałeś go ustawić od zera raz jeszcze?


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 8:44:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 10:19:40
Posty: 311
Lokalizacja: Polska
A jak to zmienić?
Tak, już się z nim męczę kilka dni.


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 9:38:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 727
Lokalizacja: Łódź
krasnoludek pisze:
a dlaczego ruter nie jest gatewayem dla lanu??
Próbowałeś go ustawić od zera raz jeszcze?
A skąd to wyczytałes?


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 9:39:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 727
Lokalizacja: Łódź
Dobra już widzę.


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 9:39:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 937
/cgi-bin/luci/admin/network/firewall
Spróbuj włączyć "Programowy flow offloading", jeżeli nie jest uruchomione.
Natomiast na "Sprzętowy flow offloading" miałem straty pakietów.

A jeśli chodzi o bramę, to OpenWRT od jakiegoś czasu chyba tak to dziwnie prezentuje :)
Załącznik:
chrome_ke8bb8Zui4.png
chrome_ke8bb8Zui4.png [ 11.71 KiB | Przejrzano 115 razy ]


Ostatnio zmieniony pn, 26 lip 2021 9:41:06 przez thekrzos, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 9:39:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 727
Lokalizacja: Łódź
Ja dodatkowo wszędzie wylaczylbym ipv6


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 03 sie 2021 19:58:32

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl