Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 29 lis 2020 17:03:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 02 wrz 2013 16:28:46
Posty: 587
Witajcie

Pytanie do osób juz posiadających produkcyjnie ten link na 60 Ghz.
Na jaką odległość zestawiacie te urządzenia? jakieś problem z ich działaniem podczas ulewy deszczu/sniegu.

Jak Wam się to spisuje? rozpina się?

Pytam bo mam do zrobienia link na około 600 metrów - fresnel czysty
i nie wiem czy iść w tym kierunku czy nie.

Proszę o poradę osób z doświadczeniem.
Dzięki.


Na górę
Post: ndz, 29 lis 2020 18:32:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 746
600 metrów bez problemu. Mam link na 1050m i tylko czasami pada na kilka chwil przy intensywnym deszczu. Mam na 450m i ten to chyba z 2 czy 3 razy przez ponad rok się rozłączył więc na 600 tez dostępność powinna być dobra.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: ndz, 29 lis 2020 21:07:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2573
Bez problemu. :)


Na górę
Post: śr, 02 gru 2020 1:44:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 08 sty 2011 21:29:27
Posty: 94
szedł bym w nrey-a


Na górę
Post: śr, 02 gru 2020 9:09:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2573
czargrze pisze:
szedł bym w nrey-a

Nie szedłbym :)


Na górę
Post: śr, 02 gru 2020 19:18:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 08 sty 2011 21:29:27
Posty: 94
czemu ?


Na górę
Post: śr, 02 gru 2020 20:35:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 210
czargrze pisze:
czemu ?


Na większe odległości tzn. 300m+ jest to samo co w lhg przy 600m+
Zobacz tutaj
viewtopic.php?f=26&t=65072


Na górę
Post: czw, 10 gru 2020 11:54:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2011 16:40:31
Posty: 131
Spokojnie, u nas na 1150 m działa bez problemu, tylko przy bardzo intensywnym deszczu sie zerwie ale to jest prawie niezauważalne.
Na 600 m spokojnie poleci.


Na górę
Post: pt, 11 gru 2020 1:06:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16678
Lokalizacja: Nowa Ruda
LHG60 działa spokojnie do 1,5km. Mamy taki link i działa bez problemu nawet przy całkiem mocnym deszczu. Kanał 64GHZ. Przy 66GHZ da się wykręcić coś w okolicach 2km.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 11 gru 2020 20:28:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 613
Lokalizacja: Ostróda
Mam kilka linków na LHG60, najdłuższy 1300m i zdycha dopiero jak jest ściana wody, czekam jeszcze na lepki śnieg. Backup 5GHz zapięty przez RSTP i w zasadzie dostępność 100% ;)
Wizowane na to co widać na zrzutach, oryginalne uchwyty, anteny zapakowane w obudowy Jirous w tle widać nawet komin z którym ta sztuka się łączy. Zdycha też przy bardzo silnym wietrze jak się te kominy gibają ;)


Załączniki:
lhg2.jpg
lhg2.jpg [ 108.47 KiB | Przejrzano 2273 razy ]
lhg.jpg
lhg.jpg [ 86.62 KiB | Przejrzano 2273 razy ]

_________________
brak.
Na górę
Post: sob, 12 gru 2020 11:59:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 paź 2008 16:22:08
Posty: 133
porównywałeś może bez osłon potem z osłonami? zastanawiam się czy stosować.


Na górę
Post: sob, 12 gru 2020 13:15:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 22 kwie 2005 21:05:27
Posty: 613
Lokalizacja: Ostróda
Nie porównywałem, ale zakładam że śnieg lepi się lepiej do drobnej wklęsłej siatki niż gładkiego wypukłego plastiku a że mam to na kominach >100m to średnio wygląda wchodzenie tam i odśnieżanie tego w razie potrzeby, dlatego dałem w obudowy bez testowania.

_________________
brak.


Na górę
Post: czw, 14 sty 2021 11:19:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 676
broken pisze:
LHG60 działa spokojnie do 1,5km. Mamy taki link i działa bez problemu nawet przy całkiem mocnym deszczu. Kanał 64GHZ. Przy 66GHZ da się wykręcić coś w okolicach 2km.

Jak uzyskujesz kanał 66 ghz? U mnie kończy sie 64800.


Na górę
Post: czw, 14 sty 2021 13:25:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 666
Z terminala tylko się da:
Kod:
/int w60g set frequency=66000


Na górę
Post: śr, 03 lut 2021 18:35:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 15 sie 2008 9:24:28
Posty: 118
atmel pisze:
Z terminala tylko się da:
Kod:
/int w60g set frequency=66000

Na jakim sofcie,bo jakoś nie wchodzi.


Na górę
Post: czw, 04 lut 2021 9:06:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 666
6.44.3 i 6.48
Działa to raczej na wszystkich.


Na górę
Post: czw, 04 lut 2021 17:25:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 15 sie 2008 9:24:28
Posty: 118
Próbowałem na MIKROTIK WIRELESS WIRE WAP-60AD KIT 60GHZ bo nie chciało mi się lhg rozpakowywać i nie szło wklepać 66.


Na górę
Post: pt, 05 lut 2021 14:40:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 666
"u mnie działa"
Na WAPie też.

na kliencie rozszerzamy listę skanowania
Kod:
/interface w60g
set scan-list=58320,60480,62640,64800,66000 numbers=0


na apeku ustawiamy kanał
Kod:
/interface w60g
set frequency=66000 numbers=0


Na górę
Post: pt, 05 lut 2021 20:23:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 15 sie 2008 9:24:28
Posty: 118
No to ja już nie wiem o co biega,popatrzę jeszcze raz.


Na górę
Post: śr, 14 kwie 2021 18:14:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 746
Ma ktoś produkcyjnie WAP60G z kilkoma antenami wdrożone. Bo ostatnio na moim sektorze testowym (5 klientów na Cube60) zaczęły się rozłączania klientów nawet na dystansie 150m. I tak się zastanawiam czy muszę lepiej dowizować anteny czy może jakieś inny soft wgrać (teraz mam 6.45.9). W pobliżu jest też 2 linki na LGH60 ale na innych częstotliwościach.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.

I wtedy pojawia się ten jeden,

który nie wie, że się nie da,

i on właśnie to coś robi.



Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: czw, 15 kwie 2021 8:27:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 paź 2008 16:22:08
Posty: 133
pomieszaj kanałami, u mnie pomogło a dziwnie się zachowywało (wysokie pingi itp), na jednym maszcie blisko siebie LHG. soft mam nadal 6.45.9


Na górę
Post: pn, 10 maja 2021 11:40:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 995
Ja miałem podobne cuda z 2 linkami LHG oddalonymi od siebie o kilka metrów. Mieszałem kanałami, bez skutku. Były na różnych Port-Based VLANach w jednym switchu CSS106, problem się skończył, jak zasiliłem je z 2 różnych switchy CSS106 nie zmieniając pozycji anten. Nie wiem o co chodzi ale działa.

_________________
Rafał


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 13 maja 2021 12:04:45

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl