Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 30 wrz 2019 7:06:07 
   Tytuł: Most radiowy na 150m
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 wrz 2019 6:58:33
Posty: 10
Hej.
Potrzebuję spiąć 3 lokalizację poprzez radio. Odległości to 150 metrów i 100 metrów. Teren w miarę czysty, jest kilka drzew ale nie w prostej linii od nadajnika do odbiornika. Przeglądam różne rozwiązania ale chciałbym zapytać ekspertów co możecie polecić w rozsądnej cenie.
Kąt między nadajnikiem a 2 odbiornikami to ok 20 stopni. Łącze do przepchnięcia to symetryczne 100 Mbit. Zależy mi na stabilności i prędkości ok 150 Mbit (suma up+down). Wysokość anten to +- 5 metrów różnicy.


Załączniki:
screen.JPG
screen.JPG [ 123.93 KiB | Przejrzano 957 razy ]
Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 10:45:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8717
LHG 60 GHz jeśli jest widoczność.

Optix SM 1x9um jeśli widoczności nie ma.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 11:11:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 264
RouterBoard wAP 60G AP (RBwAPG-60ad-A) - na budynku głównym
na odległość 100m sxt sq lite60
na odległość 150m lhg lite60


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 11:53:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 wrz 2019 6:58:33
Posty: 10
Czy warto iść w 60 Ghz?
Jest to szkoła w małej miejscowości i raczej nie ma dużego zaszumienia w 5Ghz.


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 13:39:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8717
To że obecnie szkoły będą mieć łącza symetryczne w kwocie kilku misek ryżu nie znaczy że taką przepustowość prosto, łatwo i tanio przesłać.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 13:51:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 wrz 2019 6:58:33
Posty: 10
A jaka przepustowość jestem w stanie przesłać na 5ghz?
Boje się trochę inwestować w porządną radiolinie nie mając do końca pewności że zadziała.


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 14:05:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2891
Lokalizacja: Kraków
przecież to jest 1500 netto i 10h pracy i masz to wszystko po szkle z torem symetrycznym 1G


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 14:06:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 wrz 2019 6:58:33
Posty: 10
Tyle że nie mam zgody na kabel i tu jest pies pogrzebany


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 14:18:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8717
Sprzęt na 60 GHz z mikrotika to żadna "porządna radiolinia" :)

Jak masz widoczność między budynkami, to będzie to działać poprawnie. Jeśli nie masz 100% widoczności, to zostaje Ci co najwyżej 2,4 GHz, bo osobiście już kiedyś się na 5GHz przejechałem na dystansie całych 70 metrów....

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 15:22:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 wrz 2019 6:58:33
Posty: 10
Widoczność jest jako taka tzn, dopóki nie wejdę na dach do masztu to ciężko oszacować ale wydaje mi się, że mogę być albo lekko nad drzewami albo mieć czysty korytarz pomiędzy drzewami ( dalszy link ).
Bliższy link jest na 100 % czysty.

Bliższy link to warsztaty gdzie będzie góra 3 komputery.
Dalszy link to internat na 200 osób który teraz ma do dyspozycji 10 mbit DSL-a.
Po zasileniu go stabilnym dosyłem 20 Mbit i pingach odpowiednich dla światłowodu powinno wystarczyć.


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 18:26:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 424
Lokalizacja: Wrocław
Powie


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 18:32:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 424
Lokalizacja: Wrocław
Powieś 3x Loco M5 kupione po taniości od kogoś z forum za 80PLN / sztuka.
Drobne pojedyńcze liście na tej odległości nie powinny mu zrobić różnicy - o ile rzeczywiście "smyrniesz" po górnych gałęziach a nie że będzie walić prosto przez ścianę liści - wtedy NSM2 duże we wszystkich 3 miejscach.
Tylko piszę to w odniesieniu do drugiego postu (20Mbps), a nie pierwszego (100/50).
Do AC musisz mieć czyściutko.

Patrząc po mapie można też zaryzykować:
LocoM5 -))((- LocoM5 (Internat) ~~~ LocoM5 (Internat) -))((- LocoM5 szkoła
O ile między szkołą a internatem jest LoS.

PS. Internat zeżre ile dasz.:)
PS2 - w teorii po 5G i po 2.4G prześlesz dokładnie tyle samo.


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 18:51:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 wrz 2019 6:58:33
Posty: 10
Zaczynam powoli myśleć o takim rozwiązaniu zeby przesłać na punkt pośredni i na drugiej antenie wysłać dalej.
Tam mam względnie czysto.
Ewentualnie tak jak namalowałem puścić kabel poprzez budynek warsztatów i dopiero z tego punktu wysłać link radiem.


Załączniki:
screen4.JPG
screen4.JPG [ 192.36 KiB | Przejrzano 839 razy ]
Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 19:06:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8717
szkoła drwali a nie ma komu gałęzi przyciąć.... wstyd.... :rotfl:

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 19:10:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 424
Lokalizacja: Wrocław
:D

jak sobie teraz po streetview popatrzyłem - hopka w wyższym bezdrzewnym punkcie to jedyne sensowne rozwiązanie, ale 2G ma szanse pyknąć.
Wycofuje się z 5G ;)


Na górę
Post: pn, 30 wrz 2019 19:30:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 wrz 2019 6:58:33
Posty: 10
Drwale walą całe drzewa a nie wspinają się na czubek i golą gałęzie :)
Czyli najsensowniejsza opcja to kabel do 1 miejsca i dalej na 2G ? czy 5G ?

EDIT
Chyba już rozumiem co masz na myśli. Albo link do internatu z hopką albo 2G od razu do internatu ?

EDIT2
Tak wygląda miejsce na hopkę. Te drzewa które są pomiędzy są bliżej fotografa. W prostej linii jest czysto


Załączniki:
screen5.JPG
screen5.JPG [ 161.07 KiB | Przejrzano 826 razy ]
Na górę
Post: wt, 01 paź 2019 11:02:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2780
Lokalizacja: Wrocław
https://allegro.pl/oferta/100m-linka-li ... 6951756269
+
https://cdr.pl/p5518,kabel-swiatlowodow ... 657a2.html
+
https://cdr.pl/p3411,opton-125g-sm-wdm5 ... 0-ddm.html
+
https://cdr.pl/p3409,opton-125g-sm-wdm3 ... 0-ddm.html
+
2x https://cdr.pl/p1253,tp-link-mc220l.html
+
trytki czarne do przypiecia linki z kablem
+ 2 śruby rzymskie


NA pierwszy budynek :zlosnik:


Na górę
Post: czw, 03 paź 2019 18:50:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 14 cze 2012 20:59:39
Posty: 233
Nie dawaj trytek do mocowania kabla z linką,bo za parę lat będziesz zamawiał podnośnik koszowy :D Zastosuj obejmy do mocowania przewodów. Najlepiej daj kabel z linką nośną :)


Na górę
Post: czw, 03 paź 2019 21:57:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2780
Lokalizacja: Wrocław
Jakie obejmy masz na myśli?
Ja daje czarne trytki 4.8mm i nic nie odpadło do tej pory :zlosnik:


Na górę
Post: czw, 03 paź 2019 22:12:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8717
Nie dziaduj, zwiąż drutem :)

Trytytki to faktycznie badziewie. Wytrzymują 2 (gorsze) - 3 (lepsze) sezony i koniec.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 17 paź 2019 9:15:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 wrz 2019 6:58:33
Posty: 10
Mam jeszcze jedno pytanie do Was specjalistów.
Czy połączenie na zdjęciu 1 czy 2 jest prawidłowe?
W 1 przypadku internet z punktu A odbiornik w punkcie B i C
A i C - nanobeam 5ac loco
B - LiteAP AC
Czy w 2 przypadku żeby nie robić ptmp dać 4 urządzenia nanobeam 5ac loco ?
Czyli połaczenie A-B i C-D ?

Z tego co liczy mi strona ubnt to strefe fresnela w tych położeniach mam idealnie czystą.
Czy jest możliwe wyciągnięcie na tym symetrycznych 100 Mbit ?


Załączniki:
2.JPG
2.JPG [ 410.92 KiB | Przejrzano 430 razy ]
1.JPG
1.JPG [ 398 KiB | Przejrzano 430 razy ]
Na górę
Post: czw, 17 paź 2019 12:32:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 375
giecik pisze:
Mam jeszcze jedno pytanie do Was specjalistów.
Czy połączenie na zdjęciu 1 czy 2 jest prawidłowe?
W 1 przypadku internet z punktu A odbiornik w punkcie B i C
A i C - nanobeam 5ac loco
B - LiteAP AC
Czy w 2 przypadku żeby nie robić ptmp dać 4 urządzenia nanobeam 5ac loco ?
Czyli połaczenie A-B i C-D ?

Z tego co liczy mi strona ubnt to strefe fresnela w tych położeniach mam idealnie czystą.
Czy jest możliwe wyciągnięcie na tym symetrycznych 100 Mbit ?




100Mb/s powinieneś osiągnać bez problemu jeżeli nie ma syfu w eterze w sensie innych sieci


Na górę
Post: pt, 08 lis 2019 17:54:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 wrz 2019 6:58:33
Posty: 10
Temat drgnął w stronę kabla.
Pomóżcie proszę czy taki kabel jest odpowiedni?
https://www.wisp.pl/p6034,przewod-drop1 ... -lsoh.html
Czy na 150 metrach będzie mógł wisieć bez dodatkowych linek?


Na górę
Post: pt, 08 lis 2019 19:32:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2891
Lokalizacja: Kraków
giecik pisze:
Temat drgnął w stronę kabla.
Pomóżcie proszę czy taki kabel jest odpowiedni?
https://www.wisp.pl/p6034,przewod-drop1 ... -lsoh.html
Czy na 150 metrach będzie mógł wisieć bez dodatkowych linek?


sprawdź dokładnie specyfikacje bo sprzedawca mocno mija się z prawdą na podanej przez ciebie stronie
1000N to on ma max naciąg w trakcie instalacji a jaki jest max naciąg stały to nawet producent w karcie katalogowej się nie pochwalił
co nie wróży za dobrze :)

Ja bym nie zaryzykował na więcej niż 80m

Pamiętaj tylko że zakładając zwis 3% (a to standardowy zwis przeliczeniowy) to najniższy punkt kabla wypadnie 4,5m poniżej punków zawieszenia

a jak zmniejszasz zwis to zwiększasz naciąg tu masz kalkulator

http://www.xbest.pl/kalkulator/index.php

przy czym przyjmij bufor pomiędzy wyliczonym naciągiem a maksymalnym 30% na oblodzenie wiatr itp


Na górę
Post: pt, 08 lis 2019 19:54:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 30 wrz 2019 6:58:33
Posty: 10
Cos takiego znalazłem
https://pl.solarix.cz/db/repository.nsf ... NCO_EN.pdf

Jeśli uważacie, że 150 metrów to za dużo dla kabla samonośnego to najlepiej będzie powiesić linkę i tańszy kabel niż pchać się w jakieś wzmacniane ?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 17 lis 2019 10:04:02

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl