Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 16 sty 2019 22:00:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1833
Mam w lapku Intel® Dual Band Wireless-AC 7265 który teoretycznie rozwija do 876 w 2x2 5GHz. Niestety przy współpracy z moim Huawei B618 rozwija max 200mega. Myślałem, że na tyle tylko pozwala ten standard WiFi ale po kablu jest identycznie więc obstawiam koniec CPU w routerze. Zastanawiam się, czy jest sens wymieniać mojego B618 tzn ile więcej mogę wycisnąć z tej karty AC726 i w jakich cenach dostanę jakąś dobrą alternatywę?


Na górę
Post: czw, 17 sty 2019 1:10:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3870
Lokalizacja: Szczecin
Mam u siebie w laptopie intel AC 7260 i pod RB911G (najnowszy ROS) z kartą mini PCIe AC Mikrotika, przy bezpośredniej widoczności nie przekraczam 300 Mbit/s. Eter w domu, w 5 GHz czysty, kanał 80 MHz.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 17 sty 2019 9:55:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 483
Ja mam kilka pytań:
1. Czy to ma działać w LTE? Nazwa routera mi to sugeruje.
2. Te 200 Mb/s to przy jakim rate link osiągasz?
3. Ile chcesz wydać?


Na górę
Post: czw, 17 sty 2019 11:39:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1833
Zakładam dwie opcje:
A) Jeśli nie będę w stanie uzyskać więcej niż 200-300mega to sobie podaruję LTE lub w ogóle odpuszczę temat
B) Jeśli jest sprzęt oferujący realną przepustowość w ganichach 400-500mega to jestem w stanie wyłożyć kilka stówek na coś porządnego. Jeśli chodzi o LTE to MT z USB odpada bo modemy USB nie mają CA a u mnie bez CA leci zaledwie kilka-kilkanaście mega


Na górę
Post: czw, 17 sty 2019 13:25:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 483
300 Mbps w LTE może i osiągniesz, ale na pewno nie przez całą umowę. Z czasem zrobi się 100, 50, 20 Mbps.
Ponadto masz router 2CA w MiMo 4x4. Nawet jak coś Ci doradzę to nie będzie to już 256QAM tylko 64QAM. Musisz wiedzieć co masz na stacji. Co tam się agreguje, itp.
Także muszę jasno wiedzieć czy Ty routerem LTE dzielisz łącze z WAN czy korzystasz na dobre z mobilnego dostępu.


Na górę
Post: czw, 17 sty 2019 16:35:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1833
Mówię o transferze 300mega z łącza kablowego. Dysponuje opcja 700/700 z Winogradzkiej Telewizji Kablowej i nie chce, żeby ponad połowa leżała odłogiem. Natomiast LTE wykorzystuje epizodycznie i tu nie liczę na spektakularne transfery bo mieszkam na blokowisku gdzie LTE daje po kilka-kilkanaście mega aczkolwiek CA się przyda bo na starym modemie co ma tylko 1800mghz zdarza się, ze nie osiągam jednego megabita. Dla ciekawych: mieszkam w tym mieście, gdzie PLAY chwali się pilotażowym wyłączeniem roamingu krajowego i z usług tejże sieci korzystam


Na górę
Post: czw, 17 sty 2019 16:59:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 929
Juz pare razy wspominalem - moj Netis WF2780 kosztujacy jakies grosze bez problemu ciagnie 350Mbps po wifi.
Oczywiscie na 80MHz 5GHz AC.


Na górę
Post: czw, 17 sty 2019 17:40:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 483
Zostaw Huawei jako alternatywę i kup sobie Asus RT-AC56U. Tu o nim poczytaj: https://openlinksys.info/forum/viewthre ... d_id=18046


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 15:19:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1694
Lokalizacja: szczecin
Ja na Intelu 7260 miałem problemy z dużymi transferami. Z 7265 już nie mam problemów.

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 17:37:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 483
Dodam, że jest to tylko lub aż karta 2x2, więc stosowanie routerów 3x3 czy 4x4 nic nie da. Wobec tego może to dobry moment żeby umówić się z CDR.pl (są na forum) i wziąć na testy https://wikidevi.com/wiki/Phicomm_KE_2P czy Uplink WR1200AC. Możesz też skontaktować się z Batna (są na forum) i pobawić się https://wikidevi.com/wiki/TOTOLINK_A3002RU


Na górę
Post: śr, 23 sty 2019 18:42:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 696
czy sieciowka 7265 sa tyl;ko na m.2 ? potrzebowalbym na mpice, nie znajduje nigdize


Na górę
Post: śr, 23 sty 2019 20:59:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 483
Mini PCIe pełne czy half?

Jakie złącze antenowe?

Intel Dual Band Wireless-AC 7265 jest tylko M.2


Ostatnio zmieniony śr, 23 sty 2019 21:01:24 przez glitzy, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 23 sty 2019 21:01:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 18 gru 2007 0:35:20
Posty: 508
Witam.

obecnie nie mam dostępu do routera PHICOMM KE 2P mam pytanie
w 5g linkuje się na 860mb a prędkość w godzinach wieczornych na osiedlu 100/140 a pakiet jest 200/200
klient chce 200/200 zeby było po wifi :|


czy w tym routerze jest możliwość włączenia dual band zęby 2,4 i 5ghz pracowało razem tak żeby osiągnąć 200/200
?


Na górę
Post: pt, 25 sty 2019 11:45:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 18 cze 2011 22:27:56
Posty: 195
https://www.google.com/search?client=fi ... ieci+wi-fi
podesłać.
poprosić o przeczytanie .... ze zrozumieniem pewnie nie będzie tak łatwo .....

PKK


Na górę
Post: sob, 26 sty 2019 0:46:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 631
Lokalizacja: Poznań
Napiszę tak informacyjnie że dokładnie na tej karcie 7265 (M.2 1216) podłączonej pod access pointa Cisco 3702 w jednej sesji TCP wyciągnąłem 540Mb/s. Myślę że to max. dla synchro 866Mb/s.

btw. korzystam też właśnie z neta z Winogradzkiej Telewizji Kablowej :)


Na górę
Post: sob, 26 sty 2019 0:53:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1833
Oj ale to raczej nie moja półka cenowa. Gdyby miał o jedno zero mniej na końcu to jeszcze bym rozważył zakup :)


Na górę
Post: sob, 26 sty 2019 1:11:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 631
Lokalizacja: Poznań
Ja swojego kupiłem na allegro za 400zł :) Ale przede wszystkim chciałem przekazać jakie mogą być wyniki przy synchro 2x2 866Mb/s


Na górę
Post: pt, 08 mar 2019 17:16:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1833
Dzisiaj zupełnym przypadkiem udało mi się wyciągnąć na moim routerze 300mega:

Obrazek


Pomogło wstawienie RB450G pomiędzy Huaweia B618 a mojego dostawcę. Jednak 200mega to nie koniec możliwości sprzętowych tego routera. Musiało coś być na Ethernecie


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 21 maja 2019 20:28:39

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl