Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 11 sty 2017 22:23:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 90
Witam,

od kilku dni zauważyłem spadek sygnału z -61dBm do -80dBm. Spadek sygnału jest natychmiastowy, czyli nie następuje stopniowo. Sprawdziłem wizualnie instalację odbiornika i nadajnika - nie widać aby anteny się przesunęły. Link działał stabilnie przez ostatnie 1.5 roku z sygnałem -61dBm.

Zakładam 3 przyczyny:
1. któraś antena uległa zużyciu lub uszkodzeniu z powodów warunków atmosferycznych (zima, wiatr, śnieg)
2. któraś karta radiowa uległa uszkodzeniu na wskutek warunków atmosferycznych
3. niewyobrażalne interferencje

Możecie mi dać wskazówki jeśli coś takiego wcześniej widzieliście? Jak najlepiej dojść do przyczyny tego problemu i przywrócić -61dBm? Poprostu powymieniać anteny na obydwu końcówkach? dodam że zmieniałem już kanały. Dzięki za pomoc.

AP: Metal 5Ghz
Client: Groove 5Ghz
Anteny: 13dbi i 14dbi


Załączniki:
sygnal.png
sygnal.png [ 14 KiB | Przejrzano 507 razy ]
Na górę
Post: śr, 11 sty 2017 23:11:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1871
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Padło radio. Sygnał spadł w obie strony?


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 8:29:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1259
Lokalizacja: Góry
Mrozy mrozy mrozy. W tym tygodniu kilka szt. 711 tak padło u mnie.


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 19:23:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 90
Łukasz Witek pisze:
Padło radio. Sygnał spadł w obie strony?


miałem wcześniej Tx/Rx -57dBm/-61dBm (ten rozjazd głównie z powodu braku bezpośredniej widoczności)
teraz mam Tx/Rx -73dBm/-81dBm

O to Ci chodzi czy o transfer w jedną i drugą stronę?


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 19:24:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 90
wojtekc pisze:
Mrozy mrozy mrozy. W tym tygodniu kilka szt. 711 tak padło u mnie.


A miałeś podobne objawy? To jest PtP, jest jak sprawdzić czy padł AP czy klient? Czy faktycznie muszę podpiąć inne radio zamiast AP albo Klienta aby dojść do tego?

Dzięki!


Na górę
Post: czw, 12 sty 2017 20:43:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1259
Lokalizacja: Góry
U mnie poleciały akurat sztuki u klientów więc nie było problemów z diagnozą.


Na górę
Post: pt, 13 sty 2017 9:12:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 90
wojtekc pisze:
U mnie poleciały akurat sztuki u klientów więc nie było problemów z diagnozą.


jasne


Na górę
Post: ndz, 15 sty 2017 20:58:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 425
Lokalizacja: Jastrzebie-Zdrój
To jest wibrator z mt- wiec obstawiam zalanie (jak puscily mrozy).
Klasyka.... czesto zalewa nawet te, ktore sa poprawnie zamontowane (z beczka 90 stopni)


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 3:04:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3130
Lokalizacja: Szczecin
sniper pisze:
Klasyka.... czesto zalewa nawet te, ktore sa poprawnie zamontowane (z beczka 90 stopni)
To nie izolujecie tego standardową metodą, czyli taśma zwykła+samowulkanizująca+trytytki?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 10:19:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2387
Lokalizacja: Wrocław
Samowulkanizacyjna robi serio robotę i do tego trytka ta czarna od ubnt co dają do nanostation :oczko:

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 15:19:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 2812
Lokalizacja: Mazury
zajadacz pisze:
sniper pisze:
Klasyka.... czesto zalewa nawet te, ktore sa poprawnie zamontowane (z beczka 90 stopni)
To nie izolujecie tego standardową metodą, czyli taśma zwykła+samowulkanizująca+trytytki?
Dokładnie tak zabezpieczona końcówka wytrzyma wszystko. Tylko pierwsza taśma samowulkanizująca. Osobiście tylko w zime nie nakładałem zwykłej tasmy, bo pękała przy nakładaniu.

_________________
www.kazuko.pl - coś dla Twojej sieci


Na górę
Post: pn, 16 sty 2017 16:12:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3130
Lokalizacja: Szczecin
Ja robię zwykła, samowulkanizująca i znowu zwykła. Potem na końce taśmy trytytki żeby nie rozwinęła się. Zamiast samowulkanizującej można dać tez butylową, ale tego nie testowałem. Zwykłą daje na spód, bo potem usuwanie samowulkanizującej to masakra.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 8:39:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 90
Tak jak piszecie, mam złącze kątowe na obydwu wibratorach i taśma termo owinięta w okół złącza, więc jest dosyć bezpiecznie. A od spodu te nakrętki z pierścieniem gumowym.

Na razie jest dla mnie za zimno by wyjść na dwór i sprawdzić czy to AP czy klient. Ale dziwne to, że od ok. tygodnia sygnał stopniowo się poprawia. bylo -81dBm, dzisiaj jest -75dBm tak jakby coś odtajało.

dzieki za komentarze, pozdro.


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 9:06:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2387
Lokalizacja: Wrocław
Może winna jest kątowa, ja bym na próbę zrobił na krótkim :oczko: kablu , a to normalne że sygnał rośnie jak woda wyleci

_________________
www.meblemeblarz.pl - meble na wymiar, zamówienie, Wrocław, Trzebnica, Prusice, Oborniki Śląskie


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 10:03:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1259
Lokalizacja: Góry
ohara pisze:
Tak jak piszecie, mam złącze kątowe na obydwu wibratorach i taśma termo owinięta w okół złącza, więc jest dosyć bezpiecznie. A od spodu te nakrętki z pierścieniem gumowym.

Na razie jest dla mnie za zimno by wyjść na dwór i sprawdzić czy to AP czy klient. Ale dziwne to, że od ok. tygodnia sygnał stopniowo się poprawia. bylo -81dBm, dzisiaj jest -75dBm tak jakby coś odtajało.

dzieki za komentarze, pozdro.

U mnie kilka razy dostała się woda do kątowego złącza - maiłem zaizolowane przy antenie i przy RB - teraz zawsze na całej długości złącza kątowego je izoluję,


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 18:41:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 lip 2011 21:41:27
Posty: 90
Dzięki za wskazówki, wymienię faktycznie kątownik na nowy tak jak piszecie, zamiast wnosić nowego RB'ka. Krótki kabel antenowy też gdzieś mam. No i zastosuje technikę zwykła taśma izolacyjna, termo, trytytki - tak jeszcze nie robiłem :) Pozdro.


Na górę
Post: czw, 19 sty 2017 20:02:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7555
My akurat robiliśmy zawsze odwrotnie do podanego schematu:
na gołe złącze: najpierw taśma samowulkanizująca, np, ANTICOR ELECTRIX 221 http://www.anticor.pl/_get/id_offer_gro ... oductsView

na to dobrej jakości taśma elektoinstalacyjna (dobre robi np 3M)

a na koniec trytytka.

Dlaczego tak? Sama taśma samowulkanizująca po kilku sezonach na słońcu robi się maślata. Z reguły jest nieodporna na UV, dlatego ją owijam jedną warstwą zwykłej taśmy i jest spokój na lata. Najstarsze złącza zrobione w ten sposób mamy jeszcze przy 2 nieczynnych już sztachetach na 2,4 GHz z kablami H-1000.... Wiem że są sprawne ale jakoś nigdy nie ma czasu wdrapać się na maszt i ściągnąć ten złom.

Żeby nie było za kolorowo, tak zabezpieczone kable też nabierają wody i idą do wymiany.... ale w 100% z powodu rozszczelnienia anteny.
Drugi minus - odkręcić i skręcić ponownie to na maszcie bez ucinania złącza jest ciężko. W szczególności w zimie.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 20 sty 2017 1:29:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl