Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 16 wrz 2019 10:04:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 09 sie 2019 9:21:20
Posty: 5
Witam,
Jakich używacie stacji meteorologicznych w domu? szukam czegoś sprawdzonego.


Na górę
Post: pn, 16 wrz 2019 13:38:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 22 wrz 2015 10:35:55
Posty: 72
RB411 wraz kartą 5 GHz i termometry DS18B20 :D
Działa od ok. 5 lat bez żadnych problemów.

Oprócz tego mam jeszcze barometr BMP180 wpięty z chińskim Arduino po USB do domowego serwera.


Na górę
Post: pn, 16 wrz 2019 16:15:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 258
Lokalizacja: Wrocław
kkonrad pisze:
RB411 wraz kartą 5 GHz i termometry DS18B20 :D
Działa od ok. 5 lat bez żadnych problemów.

Oprócz tego mam jeszcze barometr BMP180 wpięty z chińskim Arduino po USB do domowego serwera.

Dodałbym jeszcze czujnik smogu SDS011, wykres np.: http://amsnet.pl/smog


Na górę
Post: pn, 16 wrz 2019 23:44:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1621
ams pisze:
kkonrad pisze:
RB411 wraz kartą 5 GHz i termometry DS18B20 :D
Działa od ok. 5 lat bez żadnych problemów.

Oprócz tego mam jeszcze barometr BMP180 wpięty z chińskim Arduino po USB do domowego serwera.

Dodałbym jeszcze czujnik smogu SDS011, wykres np.: http://amsnet.pl/smog


Na czym to masz? :P

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 17 wrz 2019 8:14:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 287
kkonrad pisze:
RB411 wraz kartą 5 GHz i termometry DS18B20 :D
Działa od ok. 5 lat bez żadnych problemów.

Oprócz tego mam jeszcze barometr BMP180 wpięty z chińskim Arduino po USB do domowego serwera.
Też jestem ciekawy? Jak to masz zrobione?


Na górę
Post: wt, 17 wrz 2019 9:30:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2952
Lokalizacja: Wrocław
djvolt1942 pisze:
ams pisze:
kkonrad pisze:
RB411 wraz kartą 5 GHz i termometry DS18B20 :D
Działa od ok. 5 lat bez żadnych problemów.

Oprócz tego mam jeszcze barometr BMP180 wpięty z chińskim Arduino po USB do domowego serwera.

Dodałbym jeszcze czujnik smogu SDS011, wykres np.: http://amsnet.pl/smog


Na czym to masz? :P


Pewnie OpenWRT
https://krystiankozak.pl/index.php/openwrt-gpio/


Na górę
Post: wt, 17 wrz 2019 9:52:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 476
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
SDS011 zakłamuje przy wilgotności większej niż ok 70%

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: wt, 17 wrz 2019 10:08:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1621
A jakies gotowce macie na RB411 zeby pokazywalo temp, wilgotnosc i smog? :P

Ewentualnie nowe pele stacje z portem LAN albo wifi co by mozna bylo wyciagnac dane do bazy?

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 17 wrz 2019 11:25:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 22 wrz 2015 10:35:55
Posty: 72
qbal pisze:
kkonrad pisze:
RB411 wraz kartą 5 GHz i termometry DS18B20 :D
Działa od ok. 5 lat bez żadnych problemów.

Oprócz tego mam jeszcze barometr BMP180 wpięty z chińskim Arduino po USB do domowego serwera.
Też jestem ciekawy? Jak to masz zrobione?

Termometry DS18B20 są podłączone do portu szeregowego RB411 przez prosty układ z kilkoma diodami. Można to sobie wygooglować. W przypadku RB411 jest mały problem, bo RS232 ma tylko linie RX oraz TX i brakuje DTS. Aczkolwiek wystarczy tylko pociągnąć na spodzie płytki kawałek opornika z nóżki od elektrolitu (3.3V) do odpowiedniego pinu w gniazdku DE-9.

Na RB411 jest zainstalowany OpenWRT z moim prostym programem w C, który odpala co minutę digitemp dla każdego sensora, trzyma 5 ostatnich pomiarów i uśrednia wynik. Na oddzielnym wątku działa pseudo-serwer HTTP który wypisuje w kolejnych liniach uśrednione wartości temperatur dla każdego czujnika. RB411 jest podpięte przez Wi-Fi do domowej sieci, a mój główny domowy serwer ma w cronie skrypt, który włącza się co 5 minut i odpytuje RB411 o temperatury, zapisując wartości do bazy danych. Podobnie mam zrobione zapisywanie wartości ciśnienia.

Do domowego serwera mam podpięty także ekranik 16x4 działający przez LCDd i kawałek skryptu, ale oprócz tego całość jest dostępna przez stronę internetową z wykresem.

Niestety moje pomiary nie maja zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością, ponieważ:
- nie mam klatki meteorologicznej, więc słońce całkowicie zakłamuje pomiar,
- termometr wisi na bloku gdzieś na wysokości ok. 6-7 metrów.

Miałem plan postawić to gdzieś na wsi, ale odkąd IMGW udostępniło swoje stacje pomiarowe na żywo (monitor.pogodynka.pl) dałem sobie spokój.


Na górę
Post: wt, 17 wrz 2019 14:21:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2952
Lokalizacja: Wrocław
kkonrad pisze:
qbal pisze:
kkonrad pisze:
RB411 wraz kartą 5 GHz i termometry DS18B20 :D
Działa od ok. 5 lat bez żadnych problemów.

Oprócz tego mam jeszcze barometr BMP180 wpięty z chińskim Arduino po USB do domowego serwera.
Też jestem ciekawy? Jak to masz zrobione?

W przypadku RB411 jest mały problem, bo RS232 ma tylko linie RX oraz TX i brakuje DTS. Aczkolwiek wystarczy tylko pociągnąć na spodzie płytki kawałek opornika z nóżki od elektrolitu (3.3V) do odpowiedniego pinu w gniazdku DE-9.


Poproszę więcej szczegółów (zdjęć) :zlosnik:


Na górę
Post: wt, 17 wrz 2019 18:38:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 618
Lokalizacja: Łódź
djvolt1942 pisze:
A jakies gotowce macie na RB411 zeby pokazywalo temp, wilgotnosc i smog?

Ewentualnie nowe pele stacje z portem LAN albo wifi co by mozna bylo wyciagnac dane do bazy?
Bez problemu na wemosie ogarniesz... Cena 30zl w pl lub na Ali za 7zl

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 18 wrz 2019 15:40:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 22 wrz 2015 10:35:55
Posty: 72
cabana pisze:
Poproszę więcej szczegółów (zdjęć) :zlosnik:

DTR wystarczy podciągnąć do plusa na stałe. Ja tam wlutowałem opornik 75Ω.
Już dokładnie nie pamiętam, na tym RS232 są chyba napięcia -5 … 5 V. Ale 3.3V z nóżki kondensatora też wystarcza :)

Obrazek


We wtyczce jest coś takiego:
https://lanmisoft.com/Automation/Help/HTML/1wire.jpg

Trzeba również pamiętać, żeby wyłączyć konsolę na porcie szeregowym w OpenWRT.


Na górę
Post: śr, 18 wrz 2019 20:20:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2952
Lokalizacja: Wrocław
Dziekuje!


Na górę
Post: wt, 26 lis 2019 22:09:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 22 sie 2007 22:48:38
Posty: 131
Wywarzacie otwarte drzwi, osobny dzial na temat termometru , dobry skrypt chociaz autor ostatnio sie nie odzywa. Mysle ze uruchomi to nawet poczatkujacy z openwrt. >>>> http://eko.one.pl/forum/viewforum.php?id=8

Chociaz brak tu pomiaru kierunku i predkosci wiatru. Sam sie zastanawiam nad stacja majaca wszystko oraz wejscie usb zeby podlaczyc do tego net za posrednictwem jakiegos linuxa. Koszt okolo 200 zeta. Oplaca sie kombinowac ? Chyba nie mimo ze sam nieustannie grzebie w openwrt. Po zatym doloze jeszcze pomiar skazenia promieniotworczego i wrzuce na jedna z lokalnych moich stron aby inni mogli sprawdzic co sie aktualnie dzieje.


Na górę
Post: czw, 28 lis 2019 11:52:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 863
tomcio96 pisze:
Witam,
Jakich używacie stacji meteorologicznych w domu? szukam czegoś sprawdzonego.


WS-1001
Na zewnątrz:
- teperartura
- wilgotność
- wielkość opadu
- natężenie promieniowania słonecznego (średnio precyzyjne)
- siła i kierunek wiatru

W domu:
- temperatura + wilgotnośc.

Czujnik zewnętrzny i wewnętzny gada bezprzewodowo (433MHz) ze stacją bazową, która ma ekran z podglądem.
Dane wysyłane przez WiFi do weatherunderground, apka na telefon pokazująca stan pogody, ostrzeżenia itp.

Działa bez zająknięcia 3 lata.


Na górę
Post: wt, 10 gru 2019 10:33:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 10 gru 2019 10:25:36
Posty: 1
Ja od kilku lat korzystam z Meteo SP72 i chociaż stosunkowo często trzeba w nim wymieniać baterie, to ogólnie jestem zadowolony. Względnie precyzyjnie przewiduje pogodę, pokazuje ciśnienie, opady, informacje o wietrze, no i temperaturę oczywiście. Czujnikowi zewnętrznemu zdarza się raz na jakiś czas zgubić połączenie, ale co najwyżej na kilka minut.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 06 cze 2020 22:12:10

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl