Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 15 paź 2018 18:19:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 385
Tylko ten arris nie portow 10gbit.
Czy jest w ogole mozliwe sprzedanie klientowi 10gbit na dzien dzisiejszy bez dedykowanego wlokna? Czy jest ONT chociaz z jednym portem 10gbit lan?


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 22:37:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2263
Lokalizacja: Kraków
Szczotek pisze:
Tylko ten arris nie portow 10gbit.
Czy jest w ogole mozliwe sprzedanie klientowi 10gbit na dzien dzisiejszy bez dedykowanego wlokna? Czy jest ONT chociaz z jednym portem 10gbit lan?


przeczytaj jeszcze raz dokładnie i ze zrozumieniem specyfikację a dowiesz się że ma on 1 port 10G miedziany możliwy do użycia jako LAN

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... d8lz5KDLpA

WAN
Cytuj:
GPON 2.5 SFF, SFP+ cage for 10GPON
10G Ethernet RJ-45 (can be used as LAN)
AP-TLS, EAP-TTLS, EAP-SIM and (optional) 802.1x

LAN
Cytuj:
Concurrent 2.4GHz and 5GHz Wi-Fi support for
802.11ac or 802.11ax
Four-port 10/100/1000 Ethernet switch, RJ-45
Two USB3.0 network interface
Single-port, dual-line voice FXS, RJ-14 port
Optional IoT radios: ZigBee®, Z-Wave®, Bluetooth® LE


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 23:07:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 07 lut 2009 20:29:31
Posty: 796
hub_lan pisze:
ma on 1 port 10G miedziany możliwy do użycia jako LAN

W sam raz dla Maca Pro.


Na górę
Post: śr, 17 paź 2018 22:52:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 321
Lokalizacja: Kraków
Dobre dobre i koza gratis 8(


Na górę
Post: czw, 25 paź 2018 9:08:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 25 paź 2018 9:05:36
Posty: 1
Kochani, nie dajcie się naciągać Inei. Przecież to chodzi tylko o to, żeby Ministerstwo Cyfryzacji, które zawsza ich wspierało, mogło się pochwalić. Oczywistym jest, że parametrów, tak jak zresztą obecnie, nie dotrzymają.

Inea to mistrzowie świata w "przyklejaniu się" do Ministerstwa.


Na górę
Post: pt, 26 paź 2018 12:43:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3055
Camis pisze:
kamikaze pisze:

...

Swoją drogą jest to pewnie początek masowego wprowadzenia do ofert u operatorów przepływności 1 Gb a co za tym idzie za chwilę prędkości przestaną być metoda różnicowania oferty od konkurencji i przyciągania Abonentów na tym polu drzwi się niedługo zamkną a przekroczenie 1 Gb u detalu chwile potrwa więc w zakresie oferowanych przepływności nadchodzi parę lat stagnacji
...



Minęły niecałe 2 miesiące :)


Nooo szybciej świat się zmienia niż sądziłem może się starzeje i nie nadążam hehe :) Na tą chwilę to raczej dobry PR niż realna usługa ale ktoś już ten krok zrobił za chwilę znajdą się naśladowcy a po jakimś czasie rynek będzie musiał czy chce czy nie chce równać do góry........ z punktu widzenia ISP wyścig na prędkości jest tak samo wyniszczający jak wyścig na obniżanie opłat a jedno i drugie razem to już katastrofa bo wynikiem jest działanie przy coraz szczuplejszych przychodach i coraz bardziej rozdmuchanych inwestycjach, dla tych co nie będą łapać masy w odpowiednim tempie uczestnictwo w tym wyścigu to pewna śmierć. A przy tak nasyconym rynku budowanie masy można utrzymać tylko poprzez konsolidacje i to raczej te większe niż mniejsze jak już duzi się scalą na ile im regulator pozwoli pod młotek pójdą tacy jak np Leon co mają kikladziesią k gniazdek


Na górę
Post: pt, 26 paź 2018 16:27:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2263
Lokalizacja: Kraków
Jeśli Leon ma te kilkadziesiąt kilo gniazdek w jakimś niewielkim rejonie to wcale nie musi się sprzedać
bo kupno Nx100G do WAR i KAT nie jest już takie drogie :)


Na górę
Post: pt, 26 paź 2018 17:40:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3055
hub_lan pisze:
Jeśli Leon ma te kilkadziesiąt kilo gniazdek w jakimś niewielkim rejonie to wcale nie musi się sprzedać
bo kupno Nx100G do WAR i KAT nie jest już takie drogie :)


Ja nie mówię że się oni chcą się sprzedać ale że ktoś prędzej czy później ich będzie chciał za przyzwoite pieniądze kupić, a przy ich wielkości to już zwykły biznes jak cena będzie odpowiednia to udziałowcy ten biznes sprzedadzą zresztą znając życie za niedługi czas dojdą do pewnej bariery rozwojowej gdzie dalszy dynamiczny wzrost będzie możliwy jedynie przy całkowitej zmianie podejścia do prowadzenia biznesu i pozyskania kapitału do rozwoju. Dla 99% firm jest to zazwyczaj bariera nie do przejścia ani mentalnie ani organizacyjnie ani personalnie ani kapitałowo. Zresztą takich "kamieni milowych" które stanowią swoiste sito w tym i każdym innym biznesie jest więcej i na pewno ten kto chce mieć kilkadziesiąt kilkaset tysięcy gniazdek nie może myśleć o takich pierdołach jak Nx100G to Katowic i czy tam Warszawy trzeba się wzbić na inny poziom abstrakcji w prowadzeniu biznesu


Na górę
Post: pt, 26 paź 2018 19:12:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 226
Prawdopodobnie INEA wprowadzi też symetryczny upload w innych swoich opcjach FIBER.

Trwają już testy:


Obrazek


Obrazek



Brawo inni ISP niech się uczą!. A nie dają dziadowski upload rzędu 8-15% downloadu.


Na górę
Post: pt, 26 paź 2018 22:08:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 766
Lokalizacja: PL
brawo ty wykorzystaj chociaż 1%...


Na górę
Post: pt, 26 paź 2018 22:46:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 226
gmotyw pisze:
brawo ty wykorzystaj chociaż 1%...


Wykorzystuje bez problemu, często wysyłam projekty na zdalny serwer w pracy. Duży upload bardzo się przydaje. Z resztą w dobie chmury to całkiem inny komfort.


Na górę
Post: sob, 27 paź 2018 13:39:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2263
Lokalizacja: Kraków
Camis pisze:
gmotyw pisze:
brawo ty wykorzystaj chociaż 1%...


Wykorzystuje bez problemu, często wysyłam projekty na zdalny serwer w pracy. Duży upload bardzo się przydaje. Z resztą w dobie chmury to całkiem inny komfort.



naprawdę wykorzystujesz 100% prędkości przez więcej niż 1% czasu (np w skali miesiąca)? jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć


Na górę
Post: sob, 27 paź 2018 14:53:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 80
hub_lan pisze:
naprawdę wykorzystujesz 100% prędkości przez więcej niż 1% czasu (np w skali miesiąca)? jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć

Na pewno nie, ale co to zmienia? Nawet jeżeli wysyłam jakiś plik tylko raz dziennie, to wolę aby trwało to minutę a nie 30.


Na górę
Post: sob, 27 paź 2018 19:03:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 226
hub_lan pisze:
naprawdę wykorzystujesz 100% prędkości przez więcej niż 1% czasu (np w skali miesiąca)? jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć


Wiesz co, nie liczyłem tego, ze statystyk OPNsense wynika że downloadu mam około 2-3TB miesięcznie, uploadu jakieś 800GB.

Pagnite pisze:
Na pewno nie, ale co to zmienia? Nawet jeżeli wysyłam jakiś plik tylko raz dziennie, to wolę aby trwało to minutę a nie 30.


W punkt, po co mam czekać kilkadziesiąt minut jak mogę coś wrzucić w max kilka?.


Na górę
Post: ndz, 28 paź 2018 15:38:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3055
Camis pisze:
hub_lan pisze:
naprawdę wykorzystujesz 100% prędkości przez więcej niż 1% czasu (np w skali miesiąca)? jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć


Wiesz co, nie liczyłem tego, ze statystyk OPNsense wynika że downloadu mam około 2-3TB miesięcznie, uploadu jakieś 800GB.

Pagnite pisze:
Na pewno nie, ale co to zmienia? Nawet jeżeli wysyłam jakiś plik tylko raz dziennie, to wolę aby trwało to minutę a nie 30.


W punkt, po co mam czekać kilkadziesiąt minut jak mogę coś wrzucić w max kilka?.


Ale widzisz Ty mówisz o zastosowaniu takiego neta zawodowo i tutaj faktycznie takie przepustowości bywają potrzebne a czasami nawet niezbędne. A my mówimy o ofercie komercyjnej dla Kowalskiego, bo 10G dla biznesu jest już od wielu lat powszechnie dostępne i nie jest to jakieś aj waj,a dla statystycznego Kowalskiego jest to typowa nad sprzedaż gdzie w biznesplanie jest wykalkulowane że 99.9% nie wykorzysta tego nawet w ułamku procenta.

A co do Twojego zużycia danych to z prędkością 900 Mb/s tą ilość danych jesteś w stanie pobrać w 10 godzin czyli licząc że miesiąc ma 720 godzin to wykorzystywałeś swoje łącze przez 1,3% czasu :) czyli zakładając że zużycie by się nie zmieniało to przy migracji na łącze 10G twoje całe zapotrzebowanie to niecała godzina czyli w miesiącu łącze będzie wykorzystanie przez 0,13%. Ot cała magia sprzedawania wysokość przepustowości która opiera się na tym że nikt tego nie wykorzystuje czym wyższe taryfy tym większy może być overbonding nawet 100 albo 1000 krotny.


Na górę
Post: ndz, 28 paź 2018 17:04:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 80
kamikaze pisze:
czyli zakładając że zużycie by się nie zmieniało to przy migracji na łącze 10G twoje całe zapotrzebowanie to niecała godzina czyli w miesiącu łącze będzie wykorzystanie przez 0,13%. Ot cała magia sprzedawania wysokość przepustowości która opiera się na tym że nikt tego nie wykorzystuje czym wyższe taryfy tym większy może być overbonding nawet 100 albo 1000 krotny.

No i świetnie:
Ja jestem zadowolony bo szybciej pobieram co potrzebuję
Operator bo średnio sieć jest nadal tak samo obciążona


Na górę
Post: ndz, 28 paź 2018 17:10:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3055
Pagnite pisze:
kamikaze pisze:
czyli zakładając że zużycie by się nie zmieniało to przy migracji na łącze 10G twoje całe zapotrzebowanie to niecała godzina czyli w miesiącu łącze będzie wykorzystanie przez 0,13%. Ot cała magia sprzedawania wysokość przepustowości która opiera się na tym że nikt tego nie wykorzystuje czym wyższe taryfy tym większy może być overbonding nawet 100 albo 1000 krotny.

No i świetnie:
Ja jestem zadowolony bo szybciej pobieram co potrzebuję
Operator bo średnio sieć jest nadal tak samo obciążona


Tak ale operator nie odda Ci tego za 50 zł tylko za kilka stów przez co nie zmieniając pojemności sieci wydoi Kowalskiego 5-10 razy bardziej, a pazerny Kowalski będzie zadowolony a tak naprawdę to zrobił biznes jak zakup w promocji 100 bochenków chleba niby interes życia ale jak ich nie zjesz................ kwintesencja reklamy plusa "oszczędzanie przez wydawanie" całkowity absurd ale ludzie to kupują :)


Na górę
Post: ndz, 28 paź 2018 18:22:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1364
Camis pisze:
Prawdopodobnie INEA wprowadzi też symetryczny upload w innych swoich opcjach FIBER.

Trwają już testy:


Obrazek


Obrazek



Brawo inni ISP niech się uczą!. A nie dają dziadowski upload rzędu 8-15% downloadu.

+1, z resztą w wielu ofertach ISP z technicznego punktu widzenia, nie ma ku temu żadnych przeszkód, poza "januszowaniem" przez ISP.


Na górę
Post: ndz, 28 paź 2018 20:27:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 06 sty 2010 20:34:41
Posty: 48
Lokalizacja: Polska
jarek7714 pisze:
Camis pisze:
Prawdopodobnie INEA wprowadzi też symetryczny upload w innych swoich opcjach FIBER.

Trwają już testy:


Obrazek


Obrazek



Brawo inni ISP niech się uczą!. A nie dają dziadowski upload rzędu 8-15% downloadu.

+1, z resztą w wielu ofertach ISP z technicznego punktu widzenia, nie ma ku temu żadnych przeszkód, poza "januszowaniem" przez ISP.


Może weź załóż własną firmę i w tedy się wypowiadaj, na dany temat. A i rozdawaj swoje usługi nawet za darmo. Bo może sobie nie zdajesz sprawy ale cena zakupu samego internetu jest większa od tego co ISP sprzedaje do klienta, nie wspominając o innych kosztach.


Na górę
Post: ndz, 28 paź 2018 21:33:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2263
Lokalizacja: Kraków
snuk1 pisze:
jarek7714 pisze:
Camis pisze:
Prawdopodobnie INEA wprowadzi też symetryczny upload w innych swoich opcjach FIBER.

Trwają już testy:


Obrazek


Obrazek



Brawo inni ISP niech się uczą!. A nie dają dziadowski upload rzędu 8-15% downloadu.

+1, z resztą w wielu ofertach ISP z technicznego punktu widzenia, nie ma ku temu żadnych przeszkód, poza "januszowaniem" przez ISP.


Może weź załóż własną firmę i w tedy się wypowiadaj, na dany temat. A i rozdawaj swoje usługi nawet za darmo. Bo może sobie nie zdajesz sprawy ale cena zakupu samego internetu jest większa od tego co ISP sprzedaje do klienta, nie wspominając o innych kosztach.



Nie żebym się czepiał ale u mnie od zawsze łącza są symetryczne dla klienta indywidualnego również
Fakt że 90% kosztów w tym biznesie nie ma nic wspólnego z samym zakupem pasma powyżej mnie :)
bo główny puntk obciążenia finansowego spoczywa na accesie (około 60%), dystrybucji (około 20%) i wytworzeniu usługi (około 10%) te pozostałe 10% to są właśnie koszty łącz zewnętrznych


Na górę
Post: ndz, 04 lis 2018 22:49:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2272
jarek7714 pisze:
Camis pisze:
Prawdopodobnie INEA wprowadzi też symetryczny upload w innych swoich opcjach FIBER.

Trwają już testy:


Obrazek



Obrazek



Brawo inni ISP niech się uczą!. A nie dają dziadowski upload rzędu 8-15% downloadu.

+1, z resztą w wielu ofertach ISP z technicznego punktu widzenia, nie ma ku temu żadnych przeszkód, poza "januszowaniem" przez ISP.

Oj Januszu poczytaj o technologiach dostępowych bo większość jest asymetryczna

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pn, 05 lis 2018 2:01:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2263
Lokalizacja: Kraków
ludozerca pisze:
jarek7714 pisze:
Camis pisze:
Prawdopodobnie INEA wprowadzi też symetryczny upload w innych swoich opcjach FIBER.

Trwają już testy:


Obrazek



Obrazek



Brawo inni ISP niech się uczą!. A nie dają dziadowski upload rzędu 8-15% downloadu.

+1, z resztą w wielu ofertach ISP z technicznego punktu widzenia, nie ma ku temu żadnych przeszkód, poza "januszowaniem" przez ISP.

Oj Januszu poczytaj o technologiach dostępowych bo większość jest asymetryczna


no tak śmiesznie się składa że u siebie (poza resztkami radia na których też często mam już symetryki) mam od xPON przez AE po E i wszystkie są symetryczne


Na górę
Post: pn, 05 lis 2018 13:36:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 11 lip 2007 22:39:43
Posty: 226
I o to jest ! :)


Cytuj:
Symetryczny internet dostępny już dla wszystkich klientów FTTH w INEA bez dodatkowych opłat


Dziś INEA poinformowała nas o włączeniu symetrycznego internetu wszystkim klientom korzystającym ze światłowodów FTTH bez dodatkowych opłat.

Oznacza, to że od dziś klienci INEA będą mogli korzystać z takiej samej prędkości internetu światłowodowego przy pobieraniu, jak i przy wysyłaniu.

Wiemy, że dla wielu naszych klientów wysyłanie plików jest równie ważne, jak ich pobieranie. Jeśli technologia coś umożliwia, to my chcemy to udostępniać naszym klientom i stąd pomysł na tę zmianę.



Obrazek




https://antyweb.pl/symetryczny-internet-dostepny-inea/



Cytuj:
Od dzisiaj klienci INEA mają do dyspozycji łącza symetryczne.

Zmiana ta dotyczy nie tylko nowych, ale przede wszystkim dotychczasowych klientów INEA korzystających z łącza światłowodowego i obejmie ponad 90 tysięcy osób w całej Wielkopolsce.

Łącze symetryczne wprowadzone zostało do oferty na stałe, bez żadnych dodatkowych opłat czy warunków.



https://gsmonline.pl/artykuly/inea-inte ... rY3n51vieQ



Kilka speedtestów:


Obrazek



Obrazek



Obrazek




Aha z potwierdzonych info Netia za kilka miesięcy odpala łącza 2Gbps, już powoli trwają testy ;). Czyli jak widać rynek powoli rusza do przodu.



Cytuj:
Grupa Cyfrowego Polsatu szykuje swoje kablówki na DOCSIS 3.1 i prędkości ponad 1 Gbps


Nokia poinformowała o podpisaniu umowy z Netią (Grupa CP).

Netia w swojej sieci w Warszawie i Krakowie zamierza wdrożyć rozwiązanie Unified Cable Access.

Ma to być jeden z elementów pierwszej w Europie sieci kablowej wykorzystującej w pełni wirtualną architekturę dostępową - Distributed Access Architecture (vDAA).

Rozwiązania dostarczone przez Nokię mają zwiększyć pojemność obecnej sieci Netii w technologii Hybrid Fiber Coax (HFC).

Dodatkowo dzięki wirtualizacji część sprzętu będzie mogło być usunięte z obecnej sieci dystrybucyjnej.

Pierwsze elementy projektu wdrożenia rozwiązania Unified Cable Access zaczną się już w IV kw. 2018 r. Po wymianie pierwszych elementów Netia zacznie w szkielecie wykorzystywać transmisję 10Gbps Ethernet.




https://www.gsmonline.pl/artykuly/netia ... arto-gdzie


Na górę
Post: pn, 05 lis 2018 23:48:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2272
Juz sie zaczynają speedtesty lte przemineło Ineo sie zaczyno :ok:

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: wt, 06 lis 2018 11:35:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3055
A ja sie pytam skoro płace Inei za 1 Gb a dostaje 940 Mb - gdzie jest moje 60 Mb??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!! Przez to cała rodzina tj ja, żona i dzieci sztuk 36 na raz ogląda Netflixa w 4k a dla mojego dziadka nie starcza................ nie po to kupuje 1 Gb żeby dziadek nie mógł w 4k Stranger Things oglądać :okularnik:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: mpmac i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 25 kwie 2019 9:48:21

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl