Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 24 lip 2021 14:05:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5742
Cześć, czy ktoś wie na jak działa vpn przez sieć virgin mobile?
Problem jest taki, że raz działa a raz nie.
Nie wiem czy to zależy od roamingu czy od czego??
Jak jestem u siebie i testuję, to działa, a jak jestem u jakiegoś klienta i akurat jest mi potrzebny to przeważnie nie działa.
Niedziała w sensie, że nawet nie zestawia połączenia.
Jak wspomniałem wyżej, nie wiem czy jest to kwestia roamingu, bo jeszcze tego nie przyuważyłem, ale wydaje mi się jedynie sensowny trop.


Na górę
Post: sob, 24 lip 2021 14:06:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 998
Szczegóły techniczne. Przecież VPNów jest w cholere różnych :)


Na górę
Post: sob, 24 lip 2021 14:51:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1536
Lokalizacja: Góry
krasnoludek pisze:
Cześć, czy ktoś wie na jak działa vpn przez sieć virgin mobile?
Problem jest taki, że raz działa a raz nie.
Nie wiem czy to zależy od roamingu czy od czego??
Jak jestem u siebie i testuję, to działa, a jak jestem u jakiegoś klienta i akurat jest mi potrzebny to przeważnie nie działa.
Niedziała w sensie, że nawet nie zestawia połączenia.
Jak wspomniałem wyżej, nie wiem czy jest to kwestia roamingu, bo jeszcze tego nie przyuważyłem, ale wydaje mi się jedynie sensowny trop.


Miałem podobny przypadek z Orange. Powodem był ustawiony APN IPv6, zmiana na telefonie na APN IPv4 rozwiązała problem.


Na górę
Post: sob, 24 lip 2021 17:36:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5742
thekrzos pisze:
Szczegóły techniczne. Przecież VPNów jest w cholere różnych :)

Z komórki robię hotspot, i z lapka łączę się przezeń do mojej sieci.
Używam na lapku OpenVPN natomiast napewno jest to problem z komunikacją przez komórkę, ponieważ od innych operatorów stacjonarnych nigdy nie było problemu, zresztą tak jak napisałem, przez komórkę też zdarza się że jest ok (a jak mam czas i chęci i chcę rozwikłać tę zagadkę, to u mnie, na miejscu zawsze jest ok).
@wojtekc, z orange jest ponoć wogóle dziwna sprawa, bo ponoć na infolinii gadają że vpn jest dodatkowo płatny, i jak sobie nie zażyczysz, to jest blokowany, natomiast odblokowanie polega na zmianie apn (adresu) -tak mi przekazał user orange.
Natomiast w moim przypadku jest to chyba chybiony trop, ponieważ skoro w niektórych okolicznościach działa to chyba nie kwestia konfiguracji.


Na górę
Post: sob, 24 lip 2021 22:36:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1536
krasnoludek pisze:
z orange jest ponoć wogóle dziwna sprawa, bo ponoć na infolinii gadają że vpn jest dodatkowo płatny, i jak sobie nie zażyczysz, to jest blokowany, natomiast odblokowanie polega na zmianie apn (adresu) -tak mi przekazał user orange.
Natomiast w moim przypadku jest to chyba chybiony trop, ponieważ skoro w niektórych okolicznościach działa to chyba nie kwestia konfiguracji.

Nie powielajmy na technicznym forum fake, w Orange wszystko działa w porządku, a vpn jest nazwą APN przy wykupionym dostępie z publicznym IP (zamiast APN:internet). Co do Virgin Mobile-sprawdź czy nie wpadasz w roaming, dwa jak możesz to zmień na "czystego" Play (coś u nich jest skopane w konfiguracji sieci, bo zdarzają się totalne zwiechy transferu...).


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 9:06:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 04 gru 2010 19:51:09
Posty: 353
Korzystam z OpenVPN na telefonie z kartą Virgin jak również na komputerze za pośrednictwem tego telefonu i nie miałem nigdy problemów z VPN.


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 9:51:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 20 kwie 2021 16:53:23
Posty: 56
@krasnoludek: Open VPN pokazuje dość obszerny log, jaki jest komunikat gdy nie możesz się połączyć?


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 16:38:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 411
Ciekawy temat bo te mnie dotyczył.
Na virgin mobile miałem kilka razy taką sytuację jak wyżej
Może 3 razy raptem i później działało.
Więc albo mieli jakiś problem techniczny albo jest to zależne od BTS.
Podobna sytuację mam w Orange flex ale chyba tylko raz tak było.
Sytuacja analogiczna że w domu zawsze działa.
Na infolinii dział pierwszego wsparcia VPN myli zawsze z stałym adresem IP


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 18:51:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2345
Lokalizacja: W-wa
Ale wy tak serio dyskutujecie, nie znajac typu tunelu, nie majac logow?
Jak tak nie potrafie, szacun!

PS. Brawo thekrzos


Na górę
Post: pn, 26 lip 2021 19:55:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 998
czolo pisze:
PS. Brawo thekrzos

No to jest coś podobnego do "mam 1500 pingu!!!"
Ale pingu do czego... do routera lokalnego... czy do Australii? :)


Na górę
Post: pt, 17 wrz 2021 19:45:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 411
Ostatnio więcej podróżuje pociągiem więc temat mogłem wymęczyć.
W przypadku Orange flex w Wrocławiu nie działał ale w Katowicach tak.
Rozwiązanie które pomogło to ustawienie APN dla internetu tylko IPv4 zamiast IPv4 i IPv6


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 wrz 2021 20:40:11

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl