Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 10 sie 2019 6:22:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 86
Nałogowo równiez ludzie korzystają z Netflixa albo oglądają telewizję? Nie twierdze, że kazdy tak korzysta jednak napisałem, że ludzie prędzej gry sciągną niż je zaczynają z grać z archiwum na dysku zewnętrznym albo płyt. Chyba, ze lepiej ignorowac ludzi czy źródła które zużywają dużo pasma jednak to nie jest już mój problem. Widzisz jak grają synowie, kilka osób nie reprezentuje całej grupy, pisałem ogólnie jak moze wyglądać sciąganie w porównaniu do innych czynników(małe dyski SSD w laptopach czy abonamenty w stylu PS+/Xbox Live Gold).


Na górę
Post: sob, 10 sie 2019 7:03:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 528
Lokalizacja: Limanowa
Tak coraz więcej ludzi nałogowo ogląda Netflixa (Binge-watching) :)
Ja nie pomijam ludzi zużywających dużo pasma, napisałem że jest ich około 5-15% klientów.
Co do przykładu to ja piszę na przykładzie realnym synów i ich kolegów ze szkoły, a ty teoretyzujesz jak może wyglądać...

_________________
http://www.AirplusN.pl


Na górę
Post: sob, 10 sie 2019 11:37:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 245
Mnie zastanawia dlaczego żaden z znanych mi operatorów nie wpadł na pomysł sprzedaży dostępu do internetu na zasadach podobnych jak sprzedaje się dzisiaj telewizję - chodzi mi tutaj o elastyczność i możliwość modyfikowania oferty praktycznie w dowolnym czasie.

Dla przykładu podpisuje umowę na 100Mb/s za 50zł/mc, i nagle okazuje się iż w miesiącu wrzesień potrzebuje pobrać czy wysłać jakąś zawrotną ilość danych. Oczywiście mogę iść do operatora i podpisać kolejną umowę na nową przepływność zakładamy 200Mb/s za 60zł/mc co nie zawsze ma sens szczególnie jak do końca umowy terminowej mamy sporo czau. Jak dla mnie bardzo fajną opcją by była możliwość zmiany sobie pakietu powiedzmy na miesiąc bez zobowiązania ale za cenę np różnica pomiędzy zobowiązaniem miesięcznym razy dwa. I wracając do przykładu za 70zł (50zł + 20zł) mogę sobie korzystać bez zobowiązania z pakietu który potrzebuje np raz na rok.

Inna opcja to np spotykany obecnie głównie u operatorów mobilnych pakiet nocny. I za dodatkową opłatą powiedzmy 20zł/mc w godzinach 23 do 5 rano umożliwiać klientowi osiągnięcie transferu do tych powiedzmy 500Mb/s.

Można by też zrobić coś na zasadzie umowy elastycznej na 24 mce która zakłada dowolną modyfikacje parametrów usługi (w sensie z tańszego na droższy pakiet i odwrotnie) ale nie częściej niż raz na 3 miesiące i powiedzmy cennikowo +15zł/mc do każdego pakietu. Generalnie takich "dodatków" do umowy można klientowi dać sporo jak np dopłata do symetryka czy sensowniejszego urządzenia u klienta.

Ale cóż żaden ISP z taką ofertą nie wyszedł i pytanie czy kiedykolwiek się to pojawi. Ale wydaje mi się iż takie opcje cieszyły by się sporym zainteresowaniem w zestawieniu z tym ile osób się zdecyduje płacić 80zł/mc za usługę przez okres 24mcy.


Na górę
Post: sob, 10 sie 2019 22:30:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2932
Lokalizacja: Kraków
przykro mi że nie trafiłeś na odpowiedniego dostawcę np u mnie jest opcja zmiany prędkości łącza na pełny okres rozliczeniowy czyli 1 m-c (pod warunkiem istnienia warunków technicznych w danej loalizacji)

co do taryf nocnych to wyszedłem z nich dwa lata temu bo przez bity rok nikt z tego nie korzystał a po drugie przy większej liczbie klientów zaczyna to być problematyczne technicznie


Na górę
Post: ndz, 11 sie 2019 2:08:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4672
Myślę, że zmiana prędkości w większości (jak nie u wszystkich) lokalnych isp się uda... nawet jak nie ma w cenniku to trzeba dobrze porozmawiać.

Tak czy siak opisanych usług przez ciebie nie ma bo porostu zapotrzebowanie na takie usługi jest znikome więc nie ma sensu ich wprowadzać do normalnego użytku.

Co do taryf nocnych to kiedyś miało sens przy mniejszych prędkościach, ale dziś to i tak 99% ludzi nie siedzi i nie ściąga po nocach.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pn, 12 sie 2019 13:49:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3145
Ogólnie gracze nałogowi lub prawie nałogowi to nieciekawy typ Abonenta, mają zazwyczaj oderwane od rzeczywistości wymagania co do usługi czyli płacimy 50 -100 zł i oczekujemy by Ping był jak żyleta, na zawołanie Admina który przekonfiguruje BGP lub zbuduje nowe styki by mieć PING niziutki do swojego ulubionego serwera, do tego transfer na poziomie setek Mbps bo szkoda wydawać kasy na dysk lepiej ściągać i kasować i ściągać i kasować............ :). No i SLA najlepiej w minutę od zgłoszenia awaria jaka by nie była ma być usunięta. Zresztą czasami zamiast systemów monitoringu sieci za tysiące to dajemy takiego nałogowca i miliseknude po zdarzeniu mamy głosową informację o awarii w stylu "kur..... znowu nie działa wyje.... mnie z meczu, przegrałem życie ide zaje... starą" :polacmu: Zresztą o skali problemu z dziećmi przykutymi do PADA niech świadczy Fakt że mamy usługę płatną która polega na całkowitej blokadzie internetu w godzinach nocnych i zrozpaczeni rodzice płacą za to by internetu nie było


Na górę
Post: pn, 12 sie 2019 15:52:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1895
kamikaze pisze:
Fakt że mamy usługę płatną która polega na całkowitej blokadzie internetu w godzinach nocnych i zrozpaczeni rodzice płacą za to by internetu nie było


Budowania wartości usługi przez odjęcie tej wartości :ok:

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: wt, 13 sie 2019 8:21:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2019 1:42:58
Posty: 67
Wszyscy narzekają na bramki na autostradzie. Pędzimy na A1 czy A4 by potem stać w korku przed bramkami. Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem jakiś komputer czy inny sprzęt z interfejsem 100Mb. Wszystko od chyba dobrych 5 czy więcej lat ma podłączenia 1Gb. I co taki ONT/Router z portami 1Gb może zrobić gdy bramka internetowa jest tylko 50Mb albo 100Mb. Będzie buforować.
Użytkownik może łatwo to sprawdzić. W jednym oknie odpalamy ping do google.pl, w drugim uruchamiamy speedtest.pl. Ciekawe jak wasz ping będzie się zachowywać w czasie testu?
Prędkość to nie wszystko ale łącze 1Gb może znacznie poprawić jakość połączenia dla domowników. Chyba że ktoś lubi grzebać. Wtedy podłączy własny router, na przykład: Ubiquiti albo OpenWRT z algorytmem fq_codel.


Na górę
Post: wt, 13 sie 2019 12:08:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2932
Lokalizacja: Kraków
C0FFEE pisze:
Wszyscy narzekają na bramki na autostradzie. Pędzimy na A1 czy A4 by potem stać w korku przed bramkami. Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem jakiś komputer czy inny sprzęt z interfejsem 100Mb. Wszystko od chyba dobrych 5 czy więcej lat ma podłączenia 1Gb. I co taki ONT/Router z portami 1Gb może zrobić gdy bramka internetowa jest tylko 50Mb albo 100Mb. Będzie buforować.
Użytkownik może łatwo to sprawdzić. W jednym oknie odpalamy ping do google.pl, w drugim uruchamiamy speedtest.pl. Ciekawe jak wasz ping będzie się zachowywać w czasie testu?
Prędkość to nie wszystko ale łącze 1Gb może znacznie poprawić jakość połączenia dla domowników. Chyba że ktoś lubi grzebać. Wtedy podłączy własny router, na przykład: Ubiquiti albo OpenWRT z algorytmem fq_codel.


Zakładasz że jeśli klilent dostanie usługę 1G to coś zmieni? no tak zmieni się miejsce buforowania z routerka domowego na router operatora (pierwszego albo któregoś po drodze) bo chyba nie liczysz na to że każdy odbiorca indywidualny będzie miał łącze gwarantowane 1G do wszystkich możliwych hostów na świecie. To niewykonalne technicznie a przy tym taki statystyczny kowalski musiałby dostawać f-rę miesięczną o rząd wielkości większą na co chyba nie ma ochoty


Na górę
Post: wt, 13 sie 2019 16:03:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2019 1:42:58
Posty: 67
hub_lan pisze:
Zakładasz że jeśli klilent dostanie usługę 1G to coś zmieni? no tak zmieni się miejsce buforowania z routerka domowego na router operatora (pierwszego albo któregoś po drodze) bo chyba nie liczysz na to że każdy odbiorca indywidualny będzie miał łącze gwarantowane 1G do wszystkich możliwych hostów na świecie. To niewykonalne technicznie a przy tym taki statystyczny kowalski musiałby dostawać f-rę miesięczną o rząd wielkości większą na co chyba nie ma ochoty


Zakładam że Kowalski jest bezradny i będzie się sugerować tylko prędkością. Dysproporcje pomiędzy sprzętem domowych a "łączem na świat" są w tej chwili zbyt duże. Można dramatycznie poprawić nawet statystyczne 100Mb ale jakoś nie widzę żeby klient chciał się w to bawić. Czytałem ostatnio dokument CableLabs na temat opóźnień. Odnosił się wprawdzie do sieci kablowych ale ciągle interesujący. Największe opóźnienia niestety, występują pomiędzy klientem końcowym a ISP (0-200ms)
O operatorów się nie martwię bo wiem że trzymają ręke na pulsie. Wystarczy że zaginie kilka pakietów po drodze i od razu dzwonią do dostawcy :)


Na górę
Post: wt, 13 sie 2019 16:06:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2932
Lokalizacja: Kraków
C0FFEE pisze:
hub_lan pisze:
Zakładasz że jeśli klilent dostanie usługę 1G to coś zmieni? no tak zmieni się miejsce buforowania z routerka domowego na router operatora (pierwszego albo któregoś po drodze) bo chyba nie liczysz na to że każdy odbiorca indywidualny będzie miał łącze gwarantowane 1G do wszystkich możliwych hostów na świecie. To niewykonalne technicznie a przy tym taki statystyczny kowalski musiałby dostawać f-rę miesięczną o rząd wielkości większą na co chyba nie ma ochoty


Zakładam że Kowalski jest bezradny i będzie się sugerować tylko prędkością. Dysproporcje pomiędzy sprzętem domowych a "łączem na świat" są w tej chwili zbyt duże. Można dramatycznie poprawić nawet statystyczne 100Mb ale jakoś nie widzę żeby klient chciał się w to bawić. Czytałem ostatnio dokument CableLabs na temat opóźnień. Odnosił się wprawdzie do sieci kablowych ale ciągle interesujący. Największe opóźnienia niestety, występują pomiędzy klientem końcowym a ISP (0-200ms)
O operatorów się nie martwię bo wiem że trzymają ręke na pulsie. Wystarczy że zaginie kilka pakietów po drodze i od razu dzwonią do dostawcy :)


Nie żebym się czepiał ale karty 100M były już powszechnie w użyciu na etapie kiedy łącza na poziomie 1-2M były uważane za wypasione a to znacznie większy poziom dysproporcji niż karta 1G w stosunku do łącza 100M


Na górę
Post: wt, 13 sie 2019 16:25:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2019 1:42:58
Posty: 67
Szczerze mówiąc pamiętam modemy 33.6kb ale łączy 1-2M już nie.
Czyż nie były to czasy kiedy strony internetowe używały prosty html, nie było krzykliwych animacji, wyskakujących wideo i youtube dopiero raczkował?


Na górę
Post: wt, 13 sie 2019 17:06:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 86
lanc70 pisze:
Tak coraz więcej ludzi nałogowo ogląda Netflixa (Binge-watching) :)
Ja nie pomijam ludzi zużywających dużo pasma, napisałem że jest ich około 5-15% klientów.
Co do przykładu to ja piszę na przykładzie realnym synów i ich kolegów ze szkoły, a ty teoretyzujesz jak może wyglądać...

Mhm czyli realny przyklad synow i kilku kolegow przedstawia caly przekroj klientow (zwlaszcza kwestii wydatkow przez granie w darmowego fortnite, sporo graczy jest jednak dorosłych https://www.statista.com/statistics/189 ... ince-2010/ ) a ja teoretyzuje patrząc na moje doswiadczenia czy innych osób siedzacych w temacie? Pisałem o realnych kwestiach, abonamenty na gry również są, zanikanie nośników również odnosi się do faktów, tak samo jak powoli wchodzenie dysków SSD? Najpierw nie ma po co korzystac z dużego transferu, teraz gracze czy ogólnie klienci to nieciekawy typ abonenta, ogolnie może lepiej nikomu nie sprzedawać albo żeby ludzie płacili i nic nie korzystali. Sa różne rodzaje rozrywki, w sumie narzekano na książki, teatr, kino, rock and rolla czy inne rodzaje muzyki, historia lubi się powtarzać. Nie twierdzę, że wszystko z tych rzeczy jest priorytetem jednak Steam czy inne usługi pozwalają sciągać z wysoką predkością a są tendencje żeby różne sprawy przyspieszać, płatności, zakupy, transport.


Na górę
Post: śr, 14 sie 2019 1:08:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1407
C0FFEE pisze:
Szczerze mówiąc pamiętam modemy 33.6kb ale łączy 1-2M już nie.
Czyż nie były to czasy kiedy strony internetowe używały prosty html, nie było krzykliwych animacji, wyskakujących wideo i youtube dopiero raczkował?

Nie szalej, kiedyś za teoretyczne 1Mbps/256kbps płaciłem abonament 90zł/m-c (w realu było nawet do 50% mniej w godzinach szczytu), dziś za 100Mbps/10Mbps na światłowodzie płacę 30% mniej i na to 100Mbps nie mam treści w sieci aby je wysycić. Oczywiście dla graczy którzy ściągają jakieś zakupione treści w sieci ważące 50-100GB, to im więcej tym lepiej, jednakże do samego grania nie wiele jest potrzebne pasma.


Na górę
Post: śr, 14 sie 2019 20:10:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 546
Lokalizacja: Łódź
C0FFEE pisze:
Szczerze mówiąc pamiętam modemy 33.6kb ale łączy 1-2M już nie.
Czyż nie były to czasy kiedy strony internetowe używały prosty html, nie było krzykliwych animacji, wyskakujących wideo i youtube dopiero raczkował?
Nie YT tylko google video :)

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 15 sie 2019 21:13:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 245
Tak czytam i przyznam szczerze że nie do końca rozumiem niektóre wypowiedzi, z jednej strony daje się ofertę na powiedzmy ten 1Gb/s a z drugiej narzeka że klient korzysta z wykupowanego pakietu? Patrząc na to z drugiej strony to chyba lepiej dla ISP jak abonent ściąga powiedzmy te 100GB na łączu 1Gb/s niż na najniższym pakiecie powiedzmy 50Mb/s blokując przez długi czas sieć.

Inna kwestia opłacalność, przy zmianie oferty raczej sporo osób zwiększy przepływność łącza tylko po to że skoro w tej samej cenie można mieć więcej to dlaczego by tego nie zrobić. Co do ceny za usługę mogę płacić spory rachunek za usługę ale niech ona będzie tego warta. Obecnie to tak płacę nazwijmy to ekonomicznie, dobry stosunek ceny do jakości i do przepływności łącza.

C0FFEE pisze:
Użytkownik może łatwo to sprawdzić. W jednym oknie odpalamy ping do google.pl, w drugim uruchamiamy speedtest.pl. Ciekawe jak wasz ping będzie się zachowywać w czasie testu?
Prędkość to nie wszystko ale łącze 1Gb może znacznie poprawić jakość połączenia dla domowników.


Z ciekawości zrobiłem, wynik powiem Ci nic nadzwyczajnego ping zwiększył się o 0,5 - 1ms i w zasadzie tyle wyszło z tego eksperymentu.

kamikaze pisze:
Zresztą o skali problemu z dziećmi przykutymi do PADA niech świadczy Fakt że mamy usługę płatną która polega na całkowitej blokadzie internetu w godzinach nocnych i zrozpaczeni rodzice płacą za to by internetu nie było


I realizowane jest to na CPE klienta czy gdzieś dalej na sieci?


Na górę
Post: pt, 16 sie 2019 5:23:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 06 lut 2019 1:42:58
Posty: 67
seb235 pisze:

C0FFEE pisze:
Użytkownik może łatwo to sprawdzić. W jednym oknie odpalamy ping do google.pl, w drugim uruchamiamy speedtest.pl. Ciekawe jak wasz ping będzie się zachowywać w czasie testu?
Prędkość to nie wszystko ale łącze 1Gb może znacznie poprawić jakość połączenia dla domowników.


Z ciekawości zrobiłem, wynik powiem Ci nic nadzwyczajnego ping zwiększył się o 0,5 - 1ms i w zasadzie tyle wyszło z tego eksperymentu.

Bardzo dobrze. Kilku narzekających użytkowników których ostatnio odwiedziłem nie ma tak dobrych wyników. Ping skacze jak szalony gdy speedtest ściąga w tle.

Dla pełniejszego obrazu, czy możesz podzielić się kilkoma detalami:
prędkość łącza
ISP (ogólnopolski/lokalny)
router(dostawcy/własny+algorytmy SQM)
https://openwrt.org/docs/guide-user/net ... haping/sqm

Test na http://www.dslreports.com/speedtest powinienien Ci wystawić same oceny A+ Ciekawy jestem zwłaszcza oceny za "bufferbloat"


Ostatnio zmieniony pt, 16 sie 2019 16:42:19 przez C0FFEE, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 16 sie 2019 9:00:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3145
seb235 pisze:
Tak czytam i przyznam szczerze że nie do końca rozumiem niektóre wypowiedzi, z jednej strony daje się ofertę na powiedzmy ten 1Gb/s a z drugiej narzeka że klient korzysta z wykupowanego pakietu? Patrząc na to z drugiej strony to chyba lepiej dla ISP jak abonent ściąga powiedzmy te 100GB na łączu 1Gb/s niż na najniższym pakiecie powiedzmy 50Mb/s blokując przez długi czas sieć.

Inna kwestia opłacalność, przy zmianie oferty raczej sporo osób zwiększy przepływność łącza tylko po to że skoro w tej samej cenie można mieć więcej to dlaczego by tego nie zrobić. Co do ceny za usługę mogę płacić spory rachunek za usługę ale niech ona będzie tego warta. Obecnie to tak płacę nazwijmy to ekonomicznie, dobry stosunek ceny do jakości i do przepływności łącza.

C0FFEE pisze:
Użytkownik może łatwo to sprawdzić. W jednym oknie odpalamy ping do google.pl, w drugim uruchamiamy speedtest.pl. Ciekawe jak wasz ping będzie się zachowywać w czasie testu?
Prędkość to nie wszystko ale łącze 1Gb może znacznie poprawić jakość połączenia dla domowników.


Z ciekawości zrobiłem, wynik powiem Ci nic nadzwyczajnego ping zwiększył się o 0,5 - 1ms i w zasadzie tyle wyszło z tego eksperymentu.

kamikaze pisze:
Zresztą o skali problemu z dziećmi przykutymi do PADA niech świadczy Fakt że mamy usługę płatną która polega na całkowitej blokadzie internetu w godzinach nocnych i zrozpaczeni rodzice płacą za to by internetu nie było
.

I realizowane jest to na CPE klienta czy gdzieś dalej na sieci?


Dalej, właśnie na tym to polega bo rodzice najpierw blokowali/odłączali na terenie domu ale Gnojki sobie radziły więc teraz blokujemy już u nas w sieci. Natomiast co do łączy 1Gb itd. to źle zrozumiałeś moje intencje ja wcale nie narzekam jako ISP, tylko pokazuje że to jest sposób na naciąganie przez ISP swoich Abonentów i staje tu po stronie Abonentów bo 95% tych którzy zdecydują się dopłacić te 20 zł do Abonamentu nawet nie zauważy różnicy, ISP nie zauważy różnicy itd.. a kasa leci. No ale z dyskusji tutaj widać że jednak ludzie lubią mieć więcej nawet jak z tego więcej nie potrafią skorzystać ot taka atawistyczna cecha nakazująca ludziom gromadzić dobra bo może ich zabraknąć


Na górę
Post: pt, 16 sie 2019 15:26:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 28 paź 2017 15:27:49
Posty: 100
jarek7714 pisze:
C0FFEE pisze:
szczytu), dziś za 100Mbps/10Mbps na światłowodzie płacę 30% mniej i na to 100Mbps nie mam treści w sieci aby je wysycić.


Jak przewija się czy skacze się po filmiku na youtube to łącze się wysyca. Na wolnych łączach ta czynność jest dość męcząca.


Na górę
Post: pt, 16 sie 2019 17:44:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 245
C0FFEE pisze:
Dla pełniejszego obrazu, czy możesz podzielić się kilkoma detalami

prędkość łącza - 200Mb/s down 40Mb/s up
ISP - Lokalny
router(dostawcy/własny+algorytmy SQM) - ZTE F660 GPON / Mikrotik RB450GX4

Aczkolwiek wydaje mi się iż sporą robotę robi tutaj operator, mianowicie łącze osiąga cały czas powyżej 200Mb/s i to sporo, zaczynając pobierać np coś dużego powiedzmy z steam - oczywiście po jakimś czasie wyrówna na te powiedzmy 200 - 210 Mb/s. Aczkolwiek w tym samym czasie można sobie oglądać YTba czy film z netflixa i w żaden sposób nie odczujemy że łącze jest wysycone pomimo iż dawno osiągnęliśmy przepływność z umowy. Nie wiem jak to działa ale wysycając łącze nawet powyżej przepływności z umowy z internetu można dalej korzystać bez żadnych negatywnych skutków.


Załączniki:
Komentarz: Wynik testu
Zrzut ekranu 2019-08-16 o 06.11.02.png
Zrzut ekranu 2019-08-16 o 06.11.02.png [ 58.15 KiB | Przejrzano 517 razy ]
Na górę
Post: sob, 17 sie 2019 0:05:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 469
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
Burst - it's a kind of magic ;-)

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: sob, 17 sie 2019 0:20:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2932
Lokalizacja: Kraków
seb235 co to za tester z którego zrzut dałeś ?


Na górę
Post: sob, 17 sie 2019 8:25:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 21 cze 2016 20:28:06
Posty: 8
hub_lan pisze:
seb235 co to za tester z którego zrzut dałeś ?

http://www.dslreports.com/speedtest


Na górę
Post: sob, 17 sie 2019 8:38:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 245
kayo pisze:
Burst - it's a kind of magic ;-)


Bursta znam - z mikrotika. Tylko burst wymaga (bynajmniej tak mi się wydawało) aby łącze najpierw spadło do jakiegoś poziomu następnie dostajemy to przyśpieszenie na ileś tam sekund które dość szybko maleje oczywiście w zależności od konfiguracji. Ale wysycając łącze do pełna burst nie zadziała. Możesz jakoś to rozwinąć? Najlepiej z przykładem z mikrotika (export) bo jednak okazuje się że chyba nie do końca rozumiem działanie mechanizmu.


Na górę
Post: sob, 17 sie 2019 14:35:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2932
Lokalizacja: Kraków
seb235 pisze:
kayo pisze:
Burst - it's a kind of magic ;-)


Bursta znam - z mikrotika. Tylko burst wymaga (bynajmniej tak mi się wydawało) aby łącze najpierw spadło do jakiegoś poziomu następnie dostajemy to przyśpieszenie na ileś tam sekund które dość szybko maleje oczywiście w zależności od konfiguracji. Ale wysycając łącze do pełna burst nie zadziała. Możesz jakoś to rozwinąć? Najlepiej z przykładem z mikrotika (export) bo jednak okazuje się że chyba nie do końca rozumiem działanie mechanizmu.



Nie jestem znawca MT ale o ile pamiętam to na MT działało to jakoś inaczej od wszystkich innych :) i pamiętaj że Twoje przycięcie nie musi być realizowane na HG u Ciebie stąd to że masz MT jako HG nie oznacza że Burst musi być realizowany na zasadach MT


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: MSN [Bot] i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 14 gru 2019 2:34:11

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl