Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 10 cze 2019 13:55:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 21 wrz 2015 10:44:48
Posty: 75
Jeden z moich klientów ma zapotrzebowanie na internet rzędu około 150 do 180 GB w ciągu miesiąca. Ma domek na stosunkowo nowym osiedlu, jednego ze średniej wielkości miast, więc nie ma infrastruktury kablowej i radiowej - sprawdzone.

W odległości około od 1 do 2 km znajdują się maszty telefonii komórkowej/internetu mobilnego: Orange, T-mobile, Play itd. Pytanie czy jakiś operator będzie w stanie sprostać takiemu zapotrzebowaniu? Szybkość internetu też ma znaczenie - zarówno download jak i upload.

Jak to widzicie?


Na górę
Post: pn, 10 cze 2019 14:17:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8641
1. sprawdzić w praktyce zasięg każdej sieci
2. sprawdzić we wzorze umowy i regulaminie do usługi wariant oferty bez żadnego limitu danych
3. podpisać umowę

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 10 cze 2019 14:19:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 21 wrz 2015 10:44:48
Posty: 75
W jaki sposób najlepiej domowym sposobem sprawdzić zasięg danej sieci? Aplikacją na smartfona :) ?


Na górę
Post: pn, 10 cze 2019 15:10:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1828
Lokalizacja: W-wa
Pomodlic sie, zeby operator nie zmienil warunkow. Przeciez oni nic nie gwarantuja w Umowie. Jak przestanie dzialac nastepnego dnia po podpisaniu to juz jest zgodnie z Umowa.
Jak sie poszuka, to zawsze jakas infrastruktura jest.


Na górę
Post: pn, 10 cze 2019 15:15:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3906
Lokalizacja: Szczecin
Zacząłbym od ogłoszenia w dziale "Szukam lokalnego operatora Internetu (ISP)", a potem dopiero rozpatrywał GSM-y.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 10 cze 2019 15:16:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 41
Orange oferuje dla umowy na Internet Domowy bodajze 250giga, jest tez opcja transferow nocnych(wtedy dane nie powinny sie naliczac do limitu).
T-Mobile ma ofertę "bez limitu", w regulaminie uslug czy promocji jest wspomniany FUP ale sam z tego korzystam, zdarza się sciągnac od 300 do 600 giga miesiecznie, umowę mam półtora roku, zdarzały się typowe problemy typu zapchany nadajnik, jakies pojedyncze awarie zasiegi sieci komórkowej ale z grubsza dziala, nie trafilem na sztywny lejek ktory ograniczal predkosc do konca okresu rozliczeniowego. Pytanie jak w danej lokalizacji zapchane są nadajniki konkretnych operatorów.


Na górę
Post: pn, 10 cze 2019 17:47:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 800
Najlepiej to kupic docelowy router (skoro nie ma innej opcji po za LTE), 4 startery i potestować w południe i pod wieczór.
Dzisiaj jesli LTE ma przyzwoicie działać to oczywiście antena zewnętrzna, plus router z agregacją conajmniej 2 pasm. Router musi mieć możliwość wymuszenia użycie konkretnych częstotliwości.
Jestem skazany na LTE do końca świata, wiec czasem, raz na kilka lat muszę pokombinować. Przykładowo 1-zakresowy mikrotik chodz działał stabilnie (wiele dni na pojedyńćzej sesji LTE), to działał na 1800MHz. PRzez 3 lata używania prędkośc padała z 40-50mbit/s to 10-15.
Huawei powieszony z agregacją i wymuszony chyba na 2100+2600 działa znowu na 30-40mbit. I jest prawie za darmo w pakiecie do kilku telefonów.
Testowanie na komórce może Ci coś podpowiedzieć, któe pasma są najmniej obciążone (czyli jaką antenę kupić), ale lepiej przetestować na routerze.


Na górę
Post: pn, 10 cze 2019 17:57:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 41
Mozesz sprawdzic forum bez-kabli.pl, tam polecają aplikacje do sprawdzenia stanu połączenia z btsem, rowniez jest alternatywna apka czy oprogramowanie na czesc routerow Huaweia zeby sobie ulatwic agregację.
Co do testowania starterow z kart sim to rowniez dobry pomysl jednak T-Mobile obcina przepustowosc do 15mega dla prepaidow.


Na górę
Post: pn, 10 cze 2019 21:14:46 
Odpowiedz z cytatem
Na firmę czy priv? Ja niedawno zakładałem symetryczne łączę z tmobile i była gwarancja. Koszt około 1kzł. Na firmę.


Na górę
   
Post: pn, 10 cze 2019 21:14:48 
Odpowiedz z cytatem
Na firmę czy priv? Ja niedawno zakładałem symetryczne łączę z tmobile i była gwarancja. Koszt około 1kzł. Na firmę.


Na górę
   
Post: wt, 11 cze 2019 10:45:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 800
Gość pisze:
Na firmę czy priv? Ja niedawno zakładałem symetryczne łączę z tmobile i była gwarancja. Koszt około 1kzł. Na firmę.

A czym podłączone? Radiolinia? I rozumiem koszt 1kPLN to koszt miesięczny. Za jaką prędkość?


Na górę
Post: wt, 11 cze 2019 10:59:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 130
To tak zostawię tylko jako ciekawostkę. Internet firmowy:

https://www.wykop.pl/link/4958751/nigdy-wiecej-t-mobile-polska/
https://www.wykop.pl/link/4976637/nigdy-wiecej-t-mobile-polska-2/
https://www.wykop.pl/link/4990971/nigdy-wiecej-t-mobile-polska-3/

Żeby nie było. To nie jestem ja. Nie jestem z nim związany znajomościami czy czymkolwiek. Wykopu też nie czytam. Sprawa się rozdmuchała na grupie na FB.


Na górę
Post: wt, 11 cze 2019 11:37:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 800
Pudel pisze:
To tak zostawię tylko jako ciekawostkę. Internet firmowy:

https://www.wykop.pl/link/4958751/nigdy-wiecej-t-mobile-polska/
https://www.wykop.pl/link/4976637/nigdy-wiecej-t-mobile-polska-2/
https://www.wykop.pl/link/4990971/nigdy-wiecej-t-mobile-polska-3/

Żeby nie było. To nie jestem ja. Nie jestem z nim związany znajomościami czy czymkolwiek. Wykopu też nie czytam. Sprawa się rozdmuchała na grupie na FB.

Frontem do klienta. Co nie zmienia faktu, że to z definicji jest usługa mobilna i jak przestanie działać, to nic nie można :-(
Oraz nie zmienia faktu, że pozostał firmy mobilne pewnie by to tak samo potraktowały. Jeden w tą czy tamtą. Phi.

Ja też wiele lat temu zaprzestałem być klientem tmobile, tuż po tym jak się przebrandowili z ERY. Prosta rzecz. Miałem u nich skrzynkę pocztową w eranet.pl z czasów przedsmartfonowych, gdzie nadejście maila potwierdzali SMSy. BYło mi toto potrzebne.
Stwierdzili, że mi teraz dzadzą większą skrzynkę ale w tmobile.pl Nikt nie lubi zmieniać skrzynek pocztowych. Sporo zachodu.
To tak zapaskudzili konfiguracje że nie dało się korzystać. Maile ode mnie przestały dochodzić, bo domena wpadła na wszelkie możliwe czarne listy. Nie ustawili NIC, nie było rekordu SPF, pokrzaczyli revers DNS. W tym samym czasie w domenie tmobile.pl wszystko ksiązkowo. Zgłaszaeni problemu to kopanie się z koniem.
Akurat umowa mi się kończyła, więc podziękowałem. Skrzynkę mailową i tak musiałem zmienić.
Korpo.
Ale z lokalnym operatorem miałem podobne przejścia - kopanie się z koniem i udowadnianie że białe jest białe.


Na górę
Post: wt, 11 cze 2019 12:21:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 41
Ale to bez przesady, facet nie wiedzial co bierze? Wzial internet mobilny od jednego dostawcy bez zapasu i jeszcze spamował nie tylko maila obsługi ale zarządu?


Na górę
Post: wt, 11 cze 2019 12:38:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 800
kariam pisze:
Ale to bez przesady, facet nie wiedzial co bierze? Wzial internet mobilny od jednego dostawcy bez zapasu i jeszcze spamował nie tylko maila obsługi ale zarządu?

Prawda zapewne leży gdzieś pośrodku.


Na górę
Post: wt, 11 cze 2019 12:51:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 41
Dla mnie to wyglada, ze facet nie wie jak działa internet mobilny i tyle, ciekawe czy korzystał jeszcze z niego w centrum miasta lub na blokowisku.


Na górę
Post: wt, 11 cze 2019 23:23:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1389
estm pisze:
Jeden z moich klientów ma zapotrzebowanie na internet rzędu około 150 do 180 GB w ciągu miesiąca.
...Pytanie czy jakiś operator będzie w stanie sprostać takiemu zapotrzebowaniu? Szybkość internetu też ma znaczenie - zarówno download jak i upload.

Każdy z operatorów dysponuje ofertą która pozwala zaspokoić ww potrzeby na zużycie danych. Także wystarczy sprawdzić na kartach prepaid działanie poszczególnej sieci (jeżeli nie mamy modemu/telefonu z funkcją wyboru konkretnego pasma, to wystarczy kupić używkę Huawei E3276/E3272/E3372 za kilkadziesiąt zł i testować w godzinach szczytu 18-22).
czolo pisze:
Pomodlic sie, zeby operator nie zmienil warunkow. Przeciez oni nic nie gwarantuja w Umowie. Jak przestanie dzialac nastepnego dnia po podpisaniu to juz jest zgodnie z Umowa.

U nich to lepiej działa niż u małych ISP (korzystam z oferty światłowodowej i nie ma miesiąca bez awarii, a w sezonie zimowym nawet częściej).
ko20 pisze:
Najlepiej to kupic docelowy router

To całkiem bez sensowne, gdyż takowy można nabyć "za grosze" podpisując ofertę na internet u operatora.
Pudel pisze:
https://www.wykop.pl/link/4958751/nigdy-wiecej-t-mobile-polska/
https://www.wykop.pl/link/4976637/nigdy-wiecej-t-mobile-polska-2/
https://www.wykop.pl/link/4990971/nigdy-wiecej-t-mobile-polska-3/

Żeby nie było. To nie jestem ja. Nie jestem z nim związany znajomościami czy czymkolwiek. Wykopu też nie czytam. Sprawa się rozdmuchała na grupie na FB.

Ten portal słynie z typowego hejtu i sensacji...
kariam pisze:
Ale to bez przesady, facet nie wiedzial co bierze? Wzial internet mobilny od jednego dostawcy bez zapasu i jeszcze spamował nie tylko maila obsługi ale zarządu?

Ależ wiedział jak wielu, nie wiesz co się działo w 2014 roku gdy Plus wprowadził LTE "bez limitu", to niektórzy mali ISP dostali takiej sraczki że sami brali i obciążali na maxa sieć by udowodnić jaki to Plus jest be.


Na górę
Post: śr, 12 cze 2019 0:12:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2289
Zaraz mu pizgne za tych malych isp sam jestes maly i masz mała fujare i kompleksy debilu. Tak tak korbank tez jest malym isp wg jarka

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: śr, 12 cze 2019 9:26:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1828
Lokalizacja: W-wa
Jarek trafil na zlego ISP i bedzie mial traume do konca zycia. U niego nawet swiatlowod dziala gozej niz LTE, wiec tu juz nic nie poradzisz.


Na górę
Post: śr, 12 cze 2019 10:57:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 41
Co masz na mysli piszac, ze wiedzial jak wielu? Specjalnie robił/robili sobie oraz operatorowi pod górkę żeby sabotować? O ile w przypadku człowieka z wykopu brzmi prawdopodobnie, wierzyc mi sie nie chce w masowe obciążanie na maksa przez małych operatorów.


Na górę
Post: śr, 12 cze 2019 13:58:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1828
Lokalizacja: W-wa
kariam pisze:
Co masz na mysli piszac, ze wiedzial jak wielu? Specjalnie robił/robili sobie oraz operatorowi pod górkę żeby sabotować? O ile w przypadku człowieka z wykopu brzmi prawdopodobnie, wierzyc mi sie nie chce w masowe obciążanie na maksa przez małych operatorów.


Jarek nie ma na to dowodow, ale to tak ladnie brzmi, ze na pewno ktos w takie glupoty uwierzy. Przeciez jak cos zle dziala w LTE to musi to byc wina ... ISP. "Oni" w LTE nie widza ile kto pobiera, nie maja kolejkowania, priorytetow, za to wszystkie problemy z siecia powoduja ISPowie, ktorzy ta siec nagminnie przeciagaja. Mi sie spalila ostatnio pralka, i sasiadka mowila, ze widziala jak taki ISP wybiegal z klatki zaraz przed zdarzeniem. Innych dowodow brak, wiec widac sie swietnie kryja "cholery".


Na górę
Post: czw, 13 cze 2019 1:32:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1389
czolo pisze:
U niego nawet swiatlowod dziala gozej niz LTE, wiec tu juz nic nie poradzisz.

Zabłysnąłeś jak zawsze, :P żeby coś porównać jak działa to musi przede wszystkim działać j.w napisałem.
kariam pisze:
Co masz na mysli piszac, ze wiedzial jak wielu? Specjalnie robił/robili sobie oraz operatorowi pod górkę żeby sabotować? O ile w przypadku człowieka z wykopu brzmi prawdopodobnie, wierzyc mi sie nie chce w masowe obciążanie na maksa przez małych operatorów.

Zacznij myśleć, dlaczego mnie tak ten patol wyżej atakuje wulgaryzmami?! Bo wie doskonale że mam racje, popatrz i zgadnij skąd ten przykład
Kod:
 Tydzien czasu i nadal leci. Kumpel wzia to cudo na siebie i do tej pory ponad 100gb zassal i nadal leci. Zrozumcie ze to taka polityka:
1) zlapac klienta na 24mc
2) niech mu leci
3) jak bedzie juz duzo ludzi samo sie bedzie przycinac
4) jak bedzie sie cielo to beda 24mc bo maja taka umowe a w umowie jest zapis ze min 32kb


Tak wiec nastepny rok poki sie to nie zapcha ludziki beda emigrowac. Poki co leci ladnie, kto nie wierzy to niech sobie ne probe wezmie i zobaczy.

Minus - gracze na tym nie beda grac w swe ustrojstwa ale ludzie ktorzy sprawdzaja poczte, ogladaja filmy allegro gg czyli taki standard to doskonale im sie to sprawdzi

Wiec panowie przed nami ciezka proba. Ratuje nas fakt ze umowa 24mc, cena 90zl no i musisz byc w zasiegu LTE bo inaczej limity czyli miasta odpadna (chyba ze ma ktos swiatelko to co innego) a wioski nadal beda nasze
, następny
Cytuj:
Chłopaki musze sie pochwalic: ja rowniez od wczoraj jestem userem Power LTE. Opcja do 20 mega z tym smiesznym zestawem ODU-IDU. Co ciekawe, nie ma on pelnych 100 mega tylko 30. Wczoraj zapuscilem sciaganie i niestety rzymalo te 30 non stop, nawet po paru godzinach i w godzinach szczytu:

Obrazek

Na noc wylaczylem lapka zeby nie szumial a na rano zaczal troche wysylac - predkosc nestety niewiele spadla. Na razie mam pobrane 155GB i trzyma full-speed. A co ciekwe, boxa celowo amontowalem niechlujnej niz na zdjeciu, ktorym sie nie dawno chwalilem, tj polozylem na parapecie w poziomej polaryzacji okno w przeciwna strone niz BTS, BTS w odleglosci 900m, teren mocno zabudowany, sygnal RSRP -101, RSSI -68 i działa jak burza. Ale nie to jest najgorsze. Oprócz tego, ze konsultantka dała mi sprzet wart kilka stow za 3zl, to jeszcze wcisnela ten Paszport Korzysci ktory tylko bedzie umacnial przywiazanie potencjalnego klienta do marki. Nie wspominajac o tym, ze gdybym mial TV dla ubogich to placilbym za te cala zabawe z LTE tylko 35zl/mc. A konkurencja nadal daje za te kwote 2mb w pasmie nielicencjonoanym i krzyczy 70zl a 5/mc za wypozyczenie 7-letniego blackboxa. Mam nadzieje, ze to bedzie gwozd do trumny dla takich

, chcesz więcej? :)
czolo pisze:
Jarek nie ma na to dowodow, ale to tak ladnie brzmi, ze na pewno ktos w takie glupoty uwierzy. Przeciez jak cos zle dziala w LTE to musi to byc wina ... ISP. "Oni" w LTE nie widza ile kto pobiera, nie maja kolejkowania, priorytetow, za to wszystkie problemy z siecia powoduja ISPowie, ktorzy ta siec nagminnie przeciagaja. Mi sie spalila ostatnio pralka, i sasiadka mowila, ze widziala jak taki ISP wybiegal z klatki zaraz przed zdarzeniem. Innych dowodow brak, wiec widac sie swietnie kryja "cholery".

Oj, joj lekarz potrzebny, miejmy nadzieję że to zmęczenie upałami a nie Alzheimer. Na szczęście w sieci nic nie ginie i zawsze zostaje jakiś ślad-dzięki temu można ci pomóc i sprowadzić na ziemię. :ok:


Na górę
Post: czw, 13 cze 2019 7:28:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1828
Lokalizacja: W-wa
Fakty: 2 czlonkow forum przetestowalo LTE i bylo to 5-6 lat temu. Ty kolego dorobiles do tego paranoidalna teorie. Dzialajacych firm ISP jest juz obecnie kilkaset, a nadajnikow LTE jest kilkadziesiat tysiecy. To dwa rzedy wielkosci roznicy! Wnioski: zakladasz, ze kazdy ISP zainwestowal w 10-100 abonamentow, tylko po to zeby "popsuc" dzialanie sieci?

Masz wyidealizowane pojecie o operatorach GSM, odrzucasz wszystkie argumenty, ktorych nie rozumiesz i ktore nie pasuja do Twojej jedynej i slusznej wizji swiata. W religii takie podejscie okresla sie fanatyzmem.

Ostatecznie zachowales sie nie elegancko. Jak widzisz odnioslem sie merytorycznie do Twojej paranoi, wiec licze ze teraz Ty wyjasnisz mi moj problem z ISP ktorzy psuja lodowki?


Na górę
Post: czw, 13 cze 2019 8:07:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1149
Sam osobiście używam t-mobile a właściwie nie używam,czekam az zakończy się umowa i Pa, przez kilka miesięcy było nawet ok po kilku telefonach z reklamacjami trafiłem na ogarniętego gościa który prosto z mostu powiedział że sieć jest przeciążona miejscami bo nie spodziewał się operator takiego boomu.

Teraz jadę na Play działa znośnie tyle że muszę 2-3 razy w miesiącu dokupować kolejne pakiety po 100GB.

A w temacie Jarka może wreszcie ktoś coś z nim zrobi ? typową propagandę robi nic nie wnosi swoimi tekstami


Na górę
Post: czw, 13 cze 2019 9:45:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 41
Jarek, może trochę kultury na początek? Na dodatek wrzucasz posty bez źródła z których wynika, ze ktoś testował usługę a nawet jesli ktoś jedzie z odkręconym kurkiem 24 godziny na dobę, komórkowcy chyba mają mechanizmy zarządzania ruchem czy przycinania.
Sam potrafię wiecej sciagnac, na ofercie internetu Domowego T-Mobile leci mi tak od 300 do 600 giga miesiecznie z powodu sciagania gier czy aktualizacji do nich zajmujacych nawet kilkadziesiat giga, wolę jechać tak za 55 złotych miesiecznie niz czekać z radiówką do 8 mega lub dokupywać niepotrzebnie pakiety.

@Gularz_pl
Widzę, że T-Mobile u mnie też się pogorszyło, częściej łapałem prędkosci w okolicach 50-60 mega, obecnie przełączam się na 3G jednak jest to nadal trochę szybciej niż okoliczna radiówka, tak jak napisałem przy braku alternatywy w mojej sytuacji niestety dokupywanie pakietów nie wchodzi w grę. Nadal żadna firma nie zaproponowała porównywalnej oferty więc nic dziwnego, że się zapycha plus dodatkowo ludzie korzystają z telefonow, routerow na innych taryfach, normalna sprawa. Swoją drogą czekam na jakies informację o swiatlowodach od nich, mają oferowac usługi na łączach Orange oraz Nexery, Nexera niby nadal buduje w ramach POPC ale o swiatlowodzie od T-Mobile caly czas sa informacuje tylko o opoznieniach.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 24 sie 2019 5:26:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl