Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 26 sty 2019 13:18:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 26 sty 2019 12:29:20
Posty: 2
Witam

Potrzebuje urządzenie które pozwoli mi na połączenie zdalne do sieci z PLC które nie mają nadanych bram - i nadać się ich nie da.

Komputer 1:
IP: 192.168.1.50
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1
VPN PPTP

Router 1:
Archer MR200 v2
LAN:
IP: 192.168.1.1
Maska: 255.255.255.0
LTE - zmienne IP

Router 2: (tutaj trzeba dobrać urządzenie z LTE - mam stałe IP)
Testowałem na Archer MR200 v3
LAN
IP: 192.168.0.10
Maska: 255.255.255.0
LTE - stałe IP 188.xxx.xxx.xxx
VPN PPTP


Switch - nie wiem jaki

PLC 1:
IP: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
BRAMY BRAK

PLC 2:
IP: 192.168.0.2
Maska: 255.255.255.0
BRAMY BRAK

PLC 3:
IP: 192.168.0.3
Maska: 255.255.255.0
BRAMY BRAK

Gdy wpiszę Bramę do PLC (192.168.0.10) to wszystko ładnie działa... jednak to było na symulowanej sieci... w realnej ustawień PLC nie można zmienić.


Załączniki:
Topologia.jpg
Topologia.jpg [ 26.3 KiB | Przejrzano 554 razy ]
Na górę
Post: pn, 28 sty 2019 14:27:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 12:02:36
Posty: 41
Masz dwa wyjścia:
1. Postaw za routerem 2 komputer (PC) i zdalnie przejmuj jego pulpit aby zarządzać PLC
2. Wymiana routerów na MT i tunelowanie z użyciem PPTP-Eoip lub L2TP-Eoip

ogółem potrzebujesz połączenie po warstwie drugiej (L2) i na TP-Linkach tego nie osiągniesz.


Na górę
Post: pn, 28 sty 2019 14:30:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2803
Lokalizacja: Kraków
AG_IT pisze:
Masz dwa wyjścia:
1. Postaw za routerem 2 komputer (PC) i zdalnie przejmuj jego pulpit aby zarządzać PLC
2. Wymiana routerów na MT i tunelowanie z użyciem PPTP-Eoip lub L2TP-Eoip

ogółem potrzebujesz połączenie po warstwie drugiej (L2) i na TP-Linkach tego nie osiągniesz.

zależy na jakich tplinkach

https://www.tp-link.com/pl/products/biz-list-4909.html


Na górę
Post: pn, 28 sty 2019 22:15:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 26 sty 2019 12:29:20
Posty: 2
Dziękuje za zainteresowanie i za podpowiedzi - wiem już że się to da zrobić. Bo większość pisała że bez bramy nie będzie działało...

PPTP-Eoip lub L2TP-Eoip - ok do tego potrzebuje 2 routery? czy tylko od strony PLC a na Windowsie 10 coś ustawić lub doinstalować.
Jeśli już to coś konkretnego z LTE? najbardziej by odpowiadał mi klient na PC i serwer na routerze zdalnym.

O zostawieniu komputera lub laptopa myślałem ale to nie takie rozwiązanie jakie mnie interesuje.

Osoba mniej zaawansowana ogarnie mikrotik'a? Jakaś lektura do podstaw jego konfiguracji najlepiej PL ale po EN też myślę że podołam? Co bym mógł się przygotować z podstaw.

Czy mogę liczyć na pomoc w uruchomieniu czegoś takiego? Doradzili byście co mam kupić i na tym routerze zdobył bym troszkę doświadczenia...


Na górę
Post: wt, 29 sty 2019 22:39:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 482
Nie potrzebujesz robić tunelu L2.
Wystarczy L3, jednakże na końcowym routerze który widzi ten PLC ustawiasz maskaradę z dst-ip = PLC.
Wtedy PLC będzie widział Ciebie jako IP routera przy PLC.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest śr, 23 paź 2019 5:06:39

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl