Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 21 paź 2021 20:04:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1757
Mądre głowy, mam temat do wybadania.

Dzisiaj troche u nas wiało sandałem, stąd pojawiły się tradycyjne w naszym rejonie zaniki zasilania.

Postanowiłem więc przetestować zakupiony latem nowy agregat, który w zamyśle ma służyć do zasilenia Elteka Minipacka, bo stary inwerter Kipora już ledwo zipie.

Zakupiony został taki oto Proton w dieslu, 7,5 - 8,5kW: https://proton-polska.pl/product-pol-53 ... iesel.html

Porządny sprzęt - wydawać by się mogło - silnik Yanmara, jednofazowy, porządna prądnica z AVR.

Po podpięciu ELTEKA okazało się jednak, że na obu siłownikach (WIR 800W) zaczęła się dyskoteka - migają na czerwono alarmy. Odłączyłem i podstawiłem Dziadka Kipora.

Teraz pytanie - czy ktoś podrzuci jakiś pomysł na - może jakiś inwerter, może dodatkowy stabilizator? Wg Protona - na wyświetlaczu parametry pokazuje ładne - 235V i 50Hz... Zależy mi jednak na tym dieslu, bo pracuje 12h bez przerwy.

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: czw, 21 paź 2021 20:51:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 9244
Czy sprawdzałeś stare ale jare rozwiązanie: zwykła żarówka ok. 100 W włączona non-stop do agregatu?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 21 paź 2021 20:55:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1757
Mówisz równolegle podłączyć 100W obciążenia do drugiego outletu?

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: czw, 21 paź 2021 21:38:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 9244
normalnie to podłącz jak kolejne urządzenie, choćby przez rozgałęźnik.

jeśli UPS/siłownia będzie działać stabilnie, to znaczy że ten agregat ma AVR tylko w postaci napisu na obudowie, zaś przebieg napięcia to jakiś trapez /trójkąt itp nie mający za wiele wspólnego z sinusoidą.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 22 paź 2021 10:08:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1757
Asekuracyjnie zamówiłem dzisiaj to:

https://allegro.pl/oferta/stabilizator- ... 1185859166

W poniedziałek sprawdzę ze stabilizatorem. Nie mam oscyloskopu, bo bym wybadał, co to za sinus na wyjściu ma.

_________________
www.luteklan.pl


Na górę
Post: sob, 23 paź 2021 22:28:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 284
Lokalizacja: Wrocław
Lutek pisze:
Asekuracyjnie zamówiłem dzisiaj to:

https://allegro.pl/oferta/stabilizator- ... 1185859166

W poniedziałek sprawdzę ze stabilizatorem. Nie mam oscyloskopu, bo bym wybadał, co to za sinus na wyjściu ma.

Z opisu: "Produkt nie zmienia kształtu napięcia, jeżeli źródło prądu jest sygnałem czysto sinusoidalnym, zostanie on przetworzony w takiej samej postaci." To może nie pomóc, zrób tak jak napisał kolega wyżej, żarówka 100W ("kula grzejna") lub grzałka - jakieś obciążenie rezystancyjne.


Na górę
Post: śr, 24 lis 2021 11:48:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2452
Minipack mi działa z badziewnym agregatem blackdeker 2kw ale jeśli aku są rozładowane to agregat zdycha. ale to tak przy okazji.

Ostatnio do zasilania flatpacka 8kw 3 fazy który jest obsadzony tylko 3 prostownikami czyli 6kw kupiliśmy chiński agregat 10kw 3 fazy. No i są to chińskie kilowaty :) .
Siłownia obciążona ok 2,5-3kw przy przełączeniu zasilania na agregat pobór jest chwilowy 6-7kw i spada do 3. Przy tym obciążeniu 6-7 kw dostaje zadyszki :)

ale do setna na początku przy pierwszym uruchomieniu napięcie na fazach było na jednej 250 na drugiej 270 a na trzeciej nawet 350V
Jednak wystarczyło pokręcić śrubką na AVR-rze i napięcie mam teraz 235V na wszystkich fazach

Reasumując sprawdź na siłowni pod agregatem jakie napięcie pokazuje siłownia. U mnie powyżej napięcia 280V siłownia odpina prostownik

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 07 gru 2021 23:03:39

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl