Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 17 cze 2021 19:35:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 17 cze 2021 18:35:20
Posty: 2
Cześć!
chciałbym zrobić sieć domową w mieszkaniu 75 m^2. Jestem na etapie wykańczania więc mogę obecnie zrobić wszystko. Jeżeli piszę jakąś głupotę to mnie proszę poprawcie. Mam następujące założenia, nie wiem czy słuszne:
1. internet od UPC (tylko taki światłowód jest dostępny), zakładam, że ich router będzie w trybie bridge.
2. Szafa RACK, 12U, wyposażenie szafy:
2.1. RB4011iGS+RM
2.2. CRS328-24P-4S+RM
2.3. Patchpanel FTP
2.4. Serwer NAS
2.5. w przyszłości jakiś serwer
3. w każdym pokoju po 2-3 gniazdka ethernet
4. 2-3 AP, nie mam jeszcze wizji jakie, macie jakieś rady?
5. Parę VLANów (Home, Guest, NAS, IoT, NTP, DNS, Big Iot, Lab, MGMT itp.)
6. urządzenia zasilane przez PoE ze switcha
7. wiele urządzeń IoT własnej roboty (np. z Wemos D1)
8. parę Raspberry Pi do trzymania jakiegoś Pi Hole, Avahi (mDNS pomiędzy subnetami), NTP, itp.
9. połączenie router <----> switch za pomocą SFP+
10. kable w domu cat 7 (są Patchpanele, które to obsługują? czy lepiej cat 6a?)

Widzę to tak:
połączenia:
router od UPC <----> router
router <----> wiele AP
router <----> switch
gniazdka w domu <----> switch

zarządzanie wszystkim przez CAPsMANa

Czy sądzicie, że dobrze to wymyśliłem. Jeżeli uważacie, że overkill, to prawdopodobnie macie racje, ale koszty nie są aż tak istotne dla mnie, a chciałbym się nauczyć jak zrobić to dobrze, nawet jeżeli nie wykorzystam potencjału.


Na górę
Post: pt, 18 cze 2021 18:17:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2341
Lokalizacja: W-wa
2-3 AP a 75m^2 to sporo, ale jak IoT - to moze i sens w tym jest
Masz moje blogoslawienstwo :)
Powodzenia


Na górę
Post: pt, 18 cze 2021 18:23:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 22 kwie 2016 12:19:17
Posty: 22
dopytaj tylko czy to światłowód do mieszkania, bo UPC sprzedaje internet ale "światłowodowy" czyli docsis (po koncentryku) z prędkościa do 1gbit. Handlowiec Ci powie, że światło do budynku ;).

Światełko od UPC widziałem dotychczas tylko w zabudowie jedno rodzinnej.


Na górę
Post: pt, 18 cze 2021 18:30:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 937
gruntblunt pisze:
Światełko od UPC widziałem dotychczas tylko w zabudowie jedno rodzinnej.

a to dalej jest docsis :rotfl:


Na górę
Post: pt, 18 cze 2021 18:39:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 20 kwie 2021 16:53:23
Posty: 51
Zapowiada się ciekawy projekt :)

rechandler pisze:
3. w każdym pokoju po 2-3 gniazdka ethernet

Jeśli chcesz uniknąć wielu switchy to w miejscu w którym będzie TV/kino domowe możesz pociągnąć więcej przewodów - jeden do IPTV, drugi do smart TV, trzeci do zestawu audio, czwarty pod konsolę do gier...

rechandler pisze:
4. 2-3 AP, nie mam jeszcze wizji jakie, macie jakieś rady?

Czy sądzicie, że dobrze to wymyśliłem. Jeżeli uważacie, że overkill, to prawdopodobnie macie racje, ale koszty nie są aż tak istotne dla mnie, a chciałbym się nauczyć jak zrobić to dobrze, nawet jeżeli nie wykorzystam potencjału.


Jeśli chcesz w całym mieszkaniu cieszyć się szybkim transferem WiFi 5GHz to te 2-3 APki brzmią całkiem sensownie... Jeśli nie ogranicza Cię budżet weź coś z Unifi, np. U-6 Lite...
Przy czym większość urządzeń smart-home (jeśli takie planujesz) będzie pracować na 2,4GHz i im by wystarczył jeden AP :)

Kwestię VLANów już zapewne będziesz ogarniać konfiguracyjnie. W zakresie IoT sporo zależy ile tych urządzeń będziesz mieć i jakich. Można wydzielić oddzielny VLAN bez internetu dla urządzeń smart kontrolowanych lokalnie np. przez Home Assitance, oddzielny VLAN dla takich które jednak ten dostęp potrzebują. Możesz też pomyśleć o innych bezprzewodowych technologiach komunikacji pod smart home - np. ZigBee... Wtedy odciążysz WiFi.


Ostatnio zmieniony pt, 18 cze 2021 19:34:29 przez skansen, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 18 cze 2021 18:53:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 22 kwie 2016 12:19:17
Posty: 22
thekrzos pisze:
gruntblunt pisze:
Światełko od UPC widziałem dotychczas tylko w zabudowie jedno rodzinnej.

a to dalej jest docsis :rotfl:



no właśnie nie ;)


Na górę
Post: pt, 18 cze 2021 18:57:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 937
gruntblunt pisze:
thekrzos pisze:
gruntblunt pisze:
Światełko od UPC widziałem dotychczas tylko w zabudowie jedno rodzinnej.

a to dalej jest docsis :rotfl:

no właśnie nie ;)


To co robi tam BOOSTRAL 711?
https://vectortechnologies.com/product/boostral-711/
To jest zdjęcie instalacji w domu jednorodzinnym:
Załącznik:
92432066_1078593275842949_3911958566562430976_n.jpg
92432066_1078593275842949_3911958566562430976_n.jpg [ 213 KiB | Przejrzano 428 razy ]


Na górę
Post: pt, 18 cze 2021 20:10:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 22 kwie 2016 12:19:17
Posty: 22
thekrzos pisze:
gruntblunt pisze:
thekrzos pisze:
a to dalej jest docsis :rotfl:

no właśnie nie ;)


To co robi tam BOOSTRAL 711?
https://vectortechnologies.com/product/boostral-711/
To jest zdjęcie instalacji w domu jednorodzinnym:
Załącznik:
92432066_1078593275842949_3911958566562430976_n.jpg



zwracam honor, tego jeszcze na oczy nie widziałem.


Na górę
Post: ndz, 20 cze 2021 10:36:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 21
rechandler pisze:
Cześć!
chciałbym zrobić sieć domową w mieszkaniu 75 m^2. Jestem na etapie wykańczania więc mogę obecnie zrobić wszystko.

W tamtym roku wykańczałem mieszkanie 80 metrów więc podobnie.
2 AP są w zupełności wystarczające. Ja wybrałem UAP-AC-LITE, teraz zdecydowanie poszedł bym w U6-Lite.
Szafę mam 9U i jest trochę ciasno, 12U to dobry wybór
Jakbyś miał jakieś pytania to śmiało.
Jakie błędy popełniłem?
- trzeba było iść w całości w unifi. Switch mam mikrotik, router edge. Fajnie by się to wszystko zapinało na jednym środowisku (statystyki itd)
- kable mam 6A UTP. Elektryk przekonywał że nie ma to sensu i 6 wystarczy. Myślę że miał rację. Na tak krótkie odległości 10GB zapnie się nawet na cat 6 (najdłuższy odcinek mam 20 metrów).
- Na przyszłość na kluczowych trasach położyłem światełko, ale sam kabel. Teraz dałbym gotowe patchcordy.
- Pracuję z domu, w salonie. Mam przy stole tylko 2 gniazda Rj45. Teraz zrobił bym 3-4 (zdarzało się że konfigurowałem jakieś inne komputery przy stole i brakowało gniazdka)
- W szafie RACK mam UPS i zrobiłem z niego wyjśćie do szafki multimedialnej w mieszkaniu (Tam gdzie wchodzą kable od dostawców), teraz zrobił bym też jedno "Czerwone" gniazdo w salonie tam gdzie pracuję. W ciągu roku 2-3 razy padł prąd. Laptop działał na baterii ale stacja dokująca i monitory padły.


Na górę
Post: ndz, 20 cze 2021 19:02:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 241
Lokalizacja: Wrocław
_sqbi pisze:
rechandler pisze:
Cześć!
chciałbym zrobić sieć domową w mieszkaniu 75 m^2. Jestem na etapie wykańczania więc mogę obecnie zrobić wszystko.

W tamtym roku wykańczałem mieszkanie 80 metrów więc podobnie.
2 AP są w zupełności wystarczające. Ja wybrałem UAP-AC-LITE, teraz zdecydowanie poszedł bym w U6-Lite.
Szafę mam 9U i jest trochę ciasno, 12U to dobry wybór
Jakbyś miał jakieś pytania to śmiało.
Jakie błędy popełniłem?
- trzeba było iść w całości w unifi. Switch mam mikrotik, router edge. Fajnie by się to wszystko zapinało na jednym środowisku (statystyki itd)
- kable mam 6A UTP. Elektryk przekonywał że nie ma to sensu i 6 wystarczy. Myślę że miał rację. Na tak krótkie odległości 10GB zapnie się nawet na cat 6 (najdłuższy odcinek mam 20 metrów).
- Na przyszłość na kluczowych trasach położyłem światełko, ale sam kabel. Teraz dałbym gotowe patchcordy.
- Pracuję z domu, w salonie. Mam przy stole tylko 2 gniazda Rj45. Teraz zrobił bym 3-4 (zdarzało się że konfigurowałem jakieś inne komputery przy stole i brakowało gniazdka)
- W szafie RACK mam UPS i zrobiłem z niego wyjśćie do szafki multimedialnej w mieszkaniu (Tam gdzie wchodzą kable od dostawców), teraz zrobił bym też jedno "Czerwone" gniazdo w salonie tam gdzie pracuję. W ciągu roku 2-3 razy padł prąd. Laptop działał na baterii ale stacja dokująca i monitory padły.


Co to za przewod UTP kat6a polozyles?

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: ndz, 20 cze 2021 20:32:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 mar 2013 23:22:14
Posty: 21
belliash pisze:
Co to za przewod UTP kat6a polozyles?

https://www.speckable.pl/pl/product/215 ... oh-alantec


Na górę
Post: ndz, 20 cze 2021 22:24:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4011
Lokalizacja: Kraków
_sqbi pisze:
belliash pisze:
Co to za przewod UTP kat6a polozyles?

https://www.speckable.pl/pl/product/215 ... oh-alantec


trzeba przyznać że jest niezły - mnie jeszcze nie zawiedli nigdy z jakością


Na górę
Post: wt, 22 cze 2021 18:39:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 17 cze 2021 18:35:20
Posty: 2
Dzięki za tak liczne odpowiedzi ;) Postaram się odnieść do wszystkich wątków.

gruntblunt pisze:
dopytaj tylko czy to światłowód do mieszkania, bo UPC sprzedaje internet ale "światłowodowy" czyli docsis (po koncentryku) z prędkościa do 1gbit. Handlowiec Ci powie, że światło do budynku ;).

Światełko od UPC widziałem dotychczas tylko w zabudowie jedno rodzinnej.

Idę o zakład że będzie koncentryk :< ale nie sądzę, żeby udało się coś wynegocjować

skansen pisze:
Zapowiada się ciekawy projekt :)

rechandler pisze:
3. w każdym pokoju po 2-3 gniazdka ethernet

Jeśli chcesz uniknąć wielu switchy to w miejscu w którym będzie TV/kino domowe możesz pociągnąć więcej przewodów - jeden do IPTV, drugi do smart TV, trzeci do zestawu audio, czwarty pod konsolę do gier...

rechandler pisze:
4. 2-3 AP, nie mam jeszcze wizji jakie, macie jakieś rady?

Czy sądzicie, że dobrze to wymyśliłem. Jeżeli uważacie, że overkill, to prawdopodobnie macie racje, ale koszty nie są aż tak istotne dla mnie, a chciałbym się nauczyć jak zrobić to dobrze, nawet jeżeli nie wykorzystam potencjału.


Jeśli chcesz w całym mieszkaniu cieszyć się szybkim transferem WiFi 5GHz to te 2-3 APki brzmią całkiem sensownie... Jeśli nie ogranicza Cię budżet weź coś z Unifi, np. U-6 Lite...
Przy czym większość urządzeń smart-home (jeśli takie planujesz) będzie pracować na 2,4GHz i im by wystarczył jeden AP :)

Kwestię VLANów już zapewne będziesz ogarniać konfiguracyjnie. W zakresie IoT sporo zależy ile tych urządzeń będziesz mieć i jakich. Można wydzielić oddzielny VLAN bez internetu dla urządzeń smart kontrolowanych lokalnie np. przez Home Assitance, oddzielny VLAN dla takich które jednak ten dostęp potrzebują. Możesz też pomyśleć o innych bezprzewodowych technologiach komunikacji pod smart home - np. ZigBee... Wtedy odciążysz WiFi.


Zrobię więcej gniazdek, gdzie będą potrzebne. W kwestii VLANów, to dokładnie, IoT bez neta, Big IoT (telewizor, PS, iRobot, itp) z netem. Co do AP to na końcu posta.


_sqbi pisze:
rechandler pisze:
Cześć!
chciałbym zrobić sieć domową w mieszkaniu 75 m^2. Jestem na etapie wykańczania więc mogę obecnie zrobić wszystko.

W tamtym roku wykańczałem mieszkanie 80 metrów więc podobnie.
2 AP są w zupełności wystarczające. Ja wybrałem UAP-AC-LITE, teraz zdecydowanie poszedł bym w U6-Lite.
Szafę mam 9U i jest trochę ciasno, 12U to dobry wybór
Jakbyś miał jakieś pytania to śmiało.
Jakie błędy popełniłem?
- trzeba było iść w całości w unifi. Switch mam mikrotik, router edge. Fajnie by się to wszystko zapinało na jednym środowisku (statystyki itd)
- kable mam 6A UTP. Elektryk przekonywał że nie ma to sensu i 6 wystarczy. Myślę że miał rację. Na tak krótkie odległości 10GB zapnie się nawet na cat 6 (najdłuższy odcinek mam 20 metrów).
- Na przyszłość na kluczowych trasach położyłem światełko, ale sam kabel. Teraz dałbym gotowe patchcordy.
- Pracuję z domu, w salonie. Mam przy stole tylko 2 gniazda Rj45. Teraz zrobił bym 3-4 (zdarzało się że konfigurowałem jakieś inne komputery przy stole i brakowało gniazdka)
- W szafie RACK mam UPS i zrobiłem z niego wyjśćie do szafki multimedialnej w mieszkaniu (Tam gdzie wchodzą kable od dostawców), teraz zrobił bym też jedno "Czerwone" gniazdo w salonie tam gdzie pracuję. W ciągu roku 2-3 razy padł prąd. Laptop działał na baterii ale stacja dokująca i monitory padły.


trzeba było iść w całości w unifi -> na końcu posta
kable mam 6A UTP -> dobrze wiedzieć
Pracuję z domu, w salonie. Mam przy stole tylko 2 gniazda Rj45 -> tak zrobię
W szafie RACK mam UPS -> o UPS nie pomyślałem, obowiązkowo dorzucę i zrobię czerwone gniazdka



Kwestia AP i spójności. Podobają mi się urządzenia Mikrotika i bardzo podoba mi się ich system. Z drugiej strony ich AP w porównaniu do unifi to żarcik. Co sądzicie o tym, żeby core był na MT, a AP na unifi? dobre, złe? Lubię spójność z drugiej strony, dlatego się zastanawiam.


Na górę
Post: śr, 23 cze 2021 13:05:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 20 kwie 2021 16:53:23
Posty: 51
rechandler pisze:
Kwestia AP i spójności. Podobają mi się urządzenia Mikrotika i bardzo podoba mi się ich system. Z drugiej strony ich AP w porównaniu do unifi to żarcik. Co sądzicie o tym, żeby core był na MT, a AP na unifi? dobre, złe? Lubię spójność z drugiej strony, dlatego się zastanawiam.

APki Unifi są bardzo fajne. Niestety nie można tego powiedzieć np. o Dream Machine/Dream Machine PRO - hałasujące wentylatory, grzejące się sprzęty, brak portów PoE, problemy ze stabilnością są dla mnie nie do zaakceptowania za takie pieniądze. Są to wady o których piszą nawet ich fanboje na dedykowanych forach Unifi. Jakbym miał brać dla siebie np. U-6 to do kompletu brałbym właśnie Mikrotika nawet kosztem spójności.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 01 sie 2021 23:35:22

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl