Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 29 kwie 2021 10:58:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
br004d pisze:
caporeira pisze:
br004d pisze:
bts map

Co to jest, strona czy aplikacja?
Bo czegoś takiego mi nie znajduje.
Działa to również w AT?

http://beta.btsearch.pl/
masz tutaj mape btsów w okolicy razem z ich nazwami itd. tam spróbuj poszukać
Dzięki, ale ja to potrzebuje na Austrię.
Ta mapa jest tylko dla Polski.


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 12:01:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2166
Lokalizacja: /usr/src/sys
https://www.radiocells.org/country/at
Ostatnio trochę włóczę się po EU. Moze to sie przyda?

https://www.nperf.com/de/map/AT/-/-./signal/

Wysłane Pocztą Polską

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 19:04:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1529
djrobson pisze:
SXT nie ma złączek i kabla, a na tym są spore straty + kolejne zakłócenia.

A ja o tym wiem doskonale i często polecam to jako rozwiązanie economic w odległości od BTS- do około 2km. Ale jeżeli ktoś piszę że szuka rozwiązania spełniającego najwyższe wymogi współczesnych sieci LTE/LTE-A to SXT nim nie jest.
djrobson pisze:
Jakbyś robił w przeszłości chociażby przy WiFi to byś wiedział.
Nie no w ogóle "nie robiłem" (całą infrastrukturę pasywną poza anteną mam po WiFi 5GHz-2x 1,5mb CNT-400 z oryginalnymi złączami Andrew, odlewana Alu-obudowa...), fakt DSL-a na 100 osób nie dzieliłem-to wygląda słabo :P .


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 20:48:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2166
Lokalizacja: /usr/src/sys
a moze LHG LTE wsadzone w obudowę taką jak dla serii 60Ghz zeby nie nabijało siatki sniegiem a do tego karta miniPCIE kat 12? Np jakis Telit LM760?

Budżetowo nie będzie ale rozwiązanie zintegrowane, wygląda całkiem przyzwoicie no i powinno dawać radę.

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: pt, 30 kwie 2021 0:08:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
glitzy pisze:
Masz przeciążoną stację bazową. Nie pomoże Ci żaden inny modem.
Jeżeli chcesz się w to bawić to ustal co to za stacja o eNB 101563 i kombinuj antenę na 2600. Tylko z - 127 dBm będzie Ci ciężko coś sensownego ugrać.
Tutaj jest austriackie forum jakbyś nie wiedział: https://www.lteforum.at/forum/datenmode ... tennen.35/


Skąd wziąłeś eNB 101563 i -127 dBm?
Ja nigdzie takich danych u siebie nie widzę.

PS. Dzisiaj się zorientowałem że antena ma złącze CRC9 a mój router ma TS9, do tego 15 metrów kabla. Więc z tego faktu mogą wynikać duże straty.

Pytanie, czy kupić TS9 + krótszy kabel ?
Cz może ta antena jest niczego warta, i lepiej kupić nowy zestaw antenowy?


Na górę
Post: pt, 30 kwie 2021 0:53:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 717
Lokalizacja: Miechów/Kraków
caporeira pisze:
glitzy pisze:
Masz przeciążoną stację bazową. Nie pomoże Ci żaden inny modem.
Jeżeli chcesz się w to bawić to ustal co to za stacja o eNB 101563 i kombinuj antenę na 2600. Tylko z - 127 dBm będzie Ci ciężko coś sensownego ugrać.
Tutaj jest austriackie forum jakbyś nie wiedział: https://www.lteforum.at/forum/datenmode ... tennen.35/


Skąd wziąłeś eNB 101563 i -127 dBm?
Ja nigdzie takich danych u siebie nie widzę.

PS. Dzisiaj się zorientowałem że antena ma złącze CRC9 a mój router ma TS9, do tego 15 metrów kabla. Więc z tego faktu mogą wynikać duże straty.

Pytanie, czy kupić TS9 + krótszy kabel ?
Cz może ta antena jest niczego warta, i lepiej kupić nowy zestaw antenowy?

jeśli możesz to wypierdziel antene na dach w hermetyku i ciągnij do domu/mieszkania tylko skrętke ekranowaną...


Na górę
Post: pt, 30 kwie 2021 6:17:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2166
Lokalizacja: /usr/src/sys
A moze probuj 800/900Mhz? Te pasma maja po 10Mhz w AT. Predkosci nie bedzie kosmicznych ale propagacja w terenie gorzystym jest dobra. Sprawdzilem to w Alpach Szwajcarskich czyli po sąsiedzku.
Co do anteny to utnij kable na max 5 metrow, zacisnij sma meskie i modem w puche. Kabel typu h155 to strata 2 dbm na 10 metrow.
Jesli dobrze kojarze to kabel od polaryzacji pionowej (V) daj do main a do DIV daj poziom.

Wysłane Pocztą Polską

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: pt, 30 kwie 2021 7:58:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 631
caporeira pisze:
...Skąd wziąłeś eNB 101563 i -127 dBm?
Ja nigdzie takich danych u siebie nie widzę....


Z tego screenu:
Obrazek


Na górę
Post: pt, 30 kwie 2021 10:53:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1289
Jareczku, SXT działa o wiele dalej niż 2km. Kwestia nakierowania na dany BTS, ale też szczęścia bo nie ma gwarancji, że zadziała z tego co chcemy.

Nie wiem czy ktoś zauważył, ale ten wątek dawno powinien sie zakończyć od momentu wklejenia speedtestów robionych z telefonu.


Na górę
Post: pt, 30 kwie 2021 13:05:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3868
Lokalizacja: Kraków
djrobson pisze:
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale ten wątek dawno powinien sie zakończyć od momentu wklejenia speedtestów robionych z telefonu.

spoko, są tu wyznawcy świata gwarantowanego wifi ;) ta reszta to właśnie dla nich ;)


Na górę
Post: pt, 30 kwie 2021 21:58:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1289
Byłem niedawno u takiego klienta. SXT kat6 na dachu, w domu po rj45 tylko TV podłączyłem a na chałupę wiadomo wifi. Chłop upierał się, że instalacja jest nadal spierd.... bo mu w okolicach 20-25Mbit pokazuje na telefonie (klienta jakiś tani szajsung łączył tylko 20Mhz w mimo 1x1 więc 65/65). W tym samym momencie na TV i moim laptopie okolice 80-90.

Bez SINR powyżej 10 wstyd wystawiać klientowi fakturę.


Na górę
Post: sob, 01 maja 2021 14:29:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
rapper3d pisze:
A moze probuj 800/900Mhz? Te pasma maja po 10Mhz w AT. Predkosci nie bedzie kosmicznych ale propagacja w terenie gorzystym jest dobra. Sprawdzilem to w Alpach Szwajcarskich czyli po sąsiedzku.
Co do anteny to utnij kable na max 5 metrow, zacisnij sma meskie i modem w puche. Kabel typu h155 to strata 2 dbm na 10 metrow.
Jesli dobrze kojarze to kabel od polaryzacji pionowej (V) daj do main a do DIV daj poziom.

Wysłane Pocztą Polską


W jakie narzędzia mam się wyposażyć aby ten kabel skrócić i zarobić?
Na antenie nie mam zaznaczonego która połowa jest pionowa a która pozioma ☹️
Ta przejściówka TS9 będzie ok?

https://www.amazon.de/dp/B0776L8VCQ/ref ... UTF8&psc=1


Na górę
Post: sob, 01 maja 2021 20:21:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1529
djrobson pisze:
Jareczku, SXT działa o wiele dalej niż 2km. Kwestia nakierowania na dany BTS, ale też szczęścia bo nie ma gwarancji, że zadziała z tego co chcemy.

Działanie jest uzależnione od warunków w realu (ukształtowanie terenu, położenie nadajnika, obciążenie stacji bazowej...).
djrobson pisze:
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale ten wątek dawno powinien sie zakończyć od momentu wklejenia speedtestów robionych z telefonu.

Twoje pisanie w tym wątku od początku jest jałowe i nie wnoszące nic do problemu @caporeira. Raz SXT to słaby modem, dwa w tej konkretnej sytuacji jest zbędnym elektro-śmieciem który będzie pracował jako modem cat.4 (bo nie agreguje pasma L1800+L2100).
rapper3d pisze:
A moze probuj 800/900Mhz? Te pasma maja po 10Mhz w AT. Predkosci nie bedzie kosmicznych ale propagacja w terenie gorzystym jest dobra. Sprawdzilem to w Alpach Szwajcarskich czyli po sąsiedzku.
Raczej nie, mało prawdopodobne aby było co agregować z tych pasm zasięgowych (na L1800 i L2100 ma po 15MHz pasma które jest zapchane). Jedynie to może czekać na uruchomienie L2600 z 20MHz.
caporeira pisze:
W jakie narzędzia mam się wyposażyć aby ten kabel skrócić i zarobić?
Na antenie nie mam zaznaczonego która połowa jest pionowa a która pozioma ☹️
Ta przejściówka TS9 będzie ok?

https://www.amazon.de/dp/B0776L8VCQ/ref ... UTF8&psc=1

Do modemu ok, teraz kwestia z jakimi końcówkami użyjesz kabla antenowego. W Twojej sytuacji aby był sens/efekty/zwrócony nakład pracy musisz czekać na uruchomienie na BTS L2600, bez tego chociaż masz do dyspozycji 30MHz pasma pojemnościowego, nie ma szans na szybki internet. Wskaźniki mocy sygnału masz bdb, niestety bardzo niski SINR powoduje ww transfery. Proponuję spróbować szukać miejsca w domu, gdzie ten parametr będzie najwyższy https://support.zyxel.eu/hc/pl/articles ... ygnału-LTE


Na górę
Post: ndz, 02 maja 2021 0:27:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2166
Lokalizacja: /usr/src/sys
Ta przejsciowka powinna byc ok, do zarobienia potrzebujesz zaciskarke złącz koncentrycznych, lutownicę, cynę oraz oczywiscie złączki. Oraz trochę umiejetnosci.

Jarek nie mowie o agregacji. Po prostu w tamtych stronach Europy operatorzy mają 10Mhz na b20, wiec teoretycznie na dwoch polaryzacjach powinien wyciągać okolo 70Mbps choć nie ma gwarancji. B20 dobrze propaguje w gorach. Sprawdzone w Alpach, okolice Appenwill i Materhornu.

Co do polaryzacji to hmm glowna jest pionowa pozioma glownie pomocnicza wiec jesli podlaczysz poziomą do Main to poprawy sygnalu.wielkiej nie bedzie ale jesli trafisz prawidlowo to powinna byc zauwazalna zmiana na lepsze. Jesli to cybertech to wydaje mi sie ze gorna moze byc pionowa a dolna pozioma. Mialbys tez roznice download/ upload ale obecnie je masz to moze bts zapchany.

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: ndz, 02 maja 2021 15:07:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1289
https://halberdbastion.com/intelligence ... -austria-3

Router wyższy niż kat6 (lub 7) jest z tym operatorem zbędny. SXT obsługuje wszystkie kombinacje. No ale nic, czekamy na rezultaty z anteną.


Na górę
Post: ndz, 09 maja 2021 0:09:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
Będę jednak kupował krótszy przewód antenowy.

Jaki kabel kupić (aby był dobrej jakości) ?

Czy taki zestaw będzie w porządku do B818 i anteny LTE CT-15_1.8 ?

https://allegro.pl/oferta/konektor-ante ... 7231804112

https://allegro.pl/oferta/kabel-do-ante ... 0200812385


Na górę
Post: ndz, 09 maja 2021 10:17:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 631
caporeira pisze:
...B818 i anteny LTE CT-15_1.8...


Czy już ustaliłeś co to za stacja z L2600? Czy już pod nią pojechałeś i sprawdziłeś transfery, np. telefonem?

Pakujesz się w L1800 i L2100, które masz zapchane, więc myślisz, że zastosowanie w/w anteny pomoże? Nie nie pomoże!

Albo się połączysz z tą 2600 albo będziesz stać w miejscu. W/w antena się do tego nie nadaje. Ma być jak najmocniejsza na 2600.

Siedzisz na forum technicznym, więc jakieś podstawy Cię obowiązują. Ten przewód nie nadaje się ani do L1800 ani do L2100, a tym bardziej do L2600. Przewód ma być porządny, z niskim tłumieniem, a nie sznurek na pranie. Tu popatrz: https://www.kabeltechnika.pl/grupa/27/k ... yczne.html


Na górę
Post: ndz, 09 maja 2021 11:23:56 
Odpowiedz z cytatem
Byłem pod stacją z telefonem. B818 chyba nie ma akumulatora, aby móc z nim iść.
Transfery bywały lepsze, ale nie wiem na jakich częstotliwościach łączy się telefon (Samsung Galaxy Note 9).


Na górę
   
Post: ndz, 09 maja 2021 11:24:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
Byłem pod stacją z telefonem. B818 chyba nie ma akumulatora, aby móc z nim iść.
Transfery bywały lepsze, ale nie wiem na jakich częstotliwościach łączy się telefon (Samsung Galaxy Note 9).


Na górę
Post: ndz, 09 maja 2021 19:02:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 17 wrz 2017 20:19:53
Posty: 10
To w ostateczności zainstaluj sobie NetMonster, jedź jeszcze raz pod nadajnik i sprawdź z jakich częstotliwości korzysta telefon.


Na górę
Post: ndz, 09 maja 2021 23:58:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1289
Z doświadczenia (chociaż to z Polski), o wiele lepsze rezultaty daje wysoki SINR powyżej 15 i jakakolwiek agregacja (nawet 3+20), niż siłowe wymuszanie band 7 z innym.


Na górę
Post: pn, 10 maja 2021 9:09:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
Adam T. pisze:
To w ostateczności zainstaluj sobie NetMonster, jedź jeszcze raz pod nadajnik i sprawdź z jakich częstotliwości korzysta telefon.

Byłem wczoraj pod stacją, pokazywało mi tylko 1800 + 2100.
Transfery nie były szalone (test wykonałem 3 razy):

D7,3 U36,7
D19,7 U39,5
D20,9 U32,7


Na górę
Post: pn, 10 maja 2021 21:04:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 631
Gość pisze:
...Samsung Galaxy Note 9...

*#0011# prawdę Ci powie.
caporeira pisze:
...Byłem wczoraj pod stacją...D7,3 U36,7
D19,7 U39,5
D20,9 U32,7...

Jeśli pod tą z eNB 101563 masz takie wyniki to raczej i 2600 będzie zapchane. Dziwne, że Ci Samsung nie agreguje 3CA.


Na górę
Post: pn, 10 maja 2021 21:56:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
Tak to wygląda:

https://www.dropbox.com/s/lrnx97z7ddw3x ... 5.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/xzw9holor05gw ... l.jpg?dl=0


Na górę
Post: wt, 11 maja 2021 20:09:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 631
Kolego miałeś podjechać pod stację oznaczoną eNB 101563, a następnie zaopatrzyć się w antenę na 2600 MHz i w nią celować.
A to co wstawiłeś odnosi się do tego co wcześniej, czyli do stacji 101413. Stacji zapchanej z którą nie wiem co byś nie robił to i tak nie będzie po Twojej myśli.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 13 maja 2021 12:26:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl