Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 14 kwie 2021 23:59:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 631
A wiesz ile mamy w Polsce pasm LTE? Co najmniej cztery.
Pobierz HManager. Wymuś po kolei 800, 1800, 2100 i 2600 MHz.
Wstaw screen. I speedtest. Bo teraz to nic nie wiadomo.
Link do aplikacji (instalujesz w telefonie z Android, łączysz się telefonem do WiFi Huawei po podaniu hasła i IP):
https://www75.zippyshare.com/v/eqXwBQ4h/file.html


Ostatnio zmieniony czw, 15 kwie 2021 10:56:00 przez glitzy, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: czw, 15 kwie 2021 10:20:53 
Odpowiedz z cytatem
Online
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 942
caporeira pisze:
@ko20

Przyszedł B818.

RSRQ-12.0dB
RSRP-92dBm
RSSI-59dBm
SINR4dB

Transfer na poziomie 3 Mbit :(

Rozumiem, żę nadal bez anten oraz wewnątrz budnku?
Jeśli tak, to test na długim przedłużaczu na zewnątrz zrób.


Na górę
Post: czw, 15 kwie 2021 12:56:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: pt, 21 gru 2012 17:01:55
Posty: 2166
Lokalizacja: /usr/src/sys
RSRP slabawy
SINR wogole bieda ale to moze znaczyc tez ze baza przeciążona. U mnie na RSSI -69 RSRP -96 SINR okolo 12 do 15 i tylko jednym bandzie np B1 lub B3 zasuwa w granicach 50Mbit DL.

Ja mam jeszcze gorszy RSRP niż Ty ale znacznie wyższy SINR, antena tez nie super bo ATK LOG 9 + 5 metrów kabla

_________________
Chcialbym zeby mi sie tak bardzo chcialo jak bardzo mi sie nie chce.


Na górę
Post: czw, 15 kwie 2021 20:18:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1529
caporeira pisze:
Przyszedł B818.

RSRQ-12.0dB
RSRP-92dBm
RSSI-59dBm
SINR4dB

Transfer na poziomie 3 Mbit :(

On przypadkiem nie łączy tylko z L800? Ja używam modemu cat.4-starocia D-Link DWR-921E (bo sieć Orange w tej lokalizacji działa na lite, modem rozebrany z obudowy mieści mi się przy maszcie w alu-obudowie...) i przy L2600 w godzinach szczytu wyciągam od 50-100Mbps
Kod:
 Service Information
Operator:         Orange
MCC:         260
MNC:         03
LAC:         65...
Cell ID:         747...
Service Type:         FDD
Service Prefer Mode:         LTE only
PS attach:         Attached
CS attach:         Attached
RSCP:         -52dBm
Ec/No:         
RSRP:         -89dBm
RSRQ:         13
IMSI:         2600...
SMSC:         +485012...
SIM Status
PIN Code Lock:         Disabled
PIN Code Retry Times:         3
PUK Code Retry Times:         10
Module Status
IMEI:         3563730550...
FW Version:         LQAEY05.1.1_M091
Module Name:         LM9206


Na górę
Post: czw, 15 kwie 2021 21:30:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
Odpowiadając na wasze pytania.

Nie mieszkam w PL tylko w AT.
Na razie bez anteny i w budynku.
Dzisiaj w dzień dochodziło nawet do 60 Mbit, a wieczorem 3 Mbit.

Porobiłem screeny z wymuszonych pasm i speed test:

https://www.dropbox.com/sh/l7u5ngs35902 ... avz5a?dl=0

Takie 50/60 Mbit w pełni by mnie zadowalały. Sporo tyle wyciąga w ciągu dnia, bez anteny, to pewnie czy antena potrzebna (coś pomoże) ?

PS. Nie wiem czemu wskoczyło dwa razy to samo


Na górę
Post: czw, 15 kwie 2021 21:52:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 631
Zaraz narobisz takiego syfu tym wymuszaniem, że będziesz przywracał ustawienia fabryczne / flashował router.

1. W routerze w sekcji połączenie MA BYĆ ONLY LTE. Nie żadne auto, 3G, itp.

2. W HManager PSTRYKASZ TYLKO w sekcji LTE.

1800 i 2100 masz z tego samego nadajnika, tj. eNB 101413. Zaznacz JEDNOCZEŚNIE L1800 i L2100, bo i B535 i B818 to agreguje i zrób wykonaj. Potem speedtest i screen podczas transmisji danych.


Na górę
Post: czw, 15 kwie 2021 22:26:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
glitzy pisze:
Zaraz narobisz takiego syfu tym wymuszaniem, że będziesz przywracał ustawienia fabryczne / flashował router.

1. W routerze w sekcji połączenie MA BYĆ ONLY LTE. Nie żadne auto, 3G, itp.

2. W HManager PSTRYKASZ TYLKO w sekcji LTE.

1800 i 2100 masz z tego samego nadajnika, tj. eNB 101413. Zaznacz JEDNOCZEŚNIE L1800 i L2100, bo i B535 i B818 to agreguje i zrób wykonaj. Potem speedtest i screen podczas transmisji danych.


Dzięki za ostrzeżenie.
Zrobiłem jak napisałeś i screeny dodałem do linku z poprzedniego postu.

https://www.dropbox.com/s/27t8p9xw5nu1g ... 1.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/iqmcl2oji0w42 ... 2.jpg?dl=0


Na górę
Post: pt, 16 kwie 2021 7:21:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 631
To jest screen podczas transmisji danych? Jeśli tak to nie masz załączonej agregacji.
Zamiast LTE powinno być LTE+ jak tu:
https://obrazki.elektroda.pl/6285431100_1551038417.png
Ile masz pobierania i WYSYŁANIA na samym L1800 i samym L2100?
Przeciążoną stację poznasz po dużo wyższym uploadzie, którym się nie chwalisz.
Acha i dla pewności prędkość testuj przewodowo z LAN routera, a nie po WiFi.


Na górę
Post: pt, 16 kwie 2021 17:47:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
Z tego co widzę to czasami jest LTE+ a czasami samo LTE.

Tutaj test przy LTE+ (po Wi-Fi)

https://www.speedtest.net/result/11274047549
https://www.dropbox.com/s/kfgtxvje4sx1l ... 9.jpg?dl=0

Wieczorem będę testować po kablu.


Na górę
Post: pt, 16 kwie 2021 19:41:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 631
Masz przeciążoną stację bazową. Nie pomoże Ci żaden inny modem.
Jeżeli chcesz się w to bawić to ustal co to za stacja o eNB 101563 i kombinuj antenę na 2600. Tylko z - 127 dBm będzie Ci ciężko coś sensownego ugrać.
Tutaj jest austriackie forum jakbyś nie wiedział: https://www.lteforum.at/forum/datenmode ... tennen.35/


Na górę
Post: sob, 17 kwie 2021 11:37:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
Dzięki, czyli nie wiele da się z tym zrobić. Tz. dodatkowa antena wiele mi nie pomoże ?

I jedynym rozwiązaniem była by zmiana operatora?

PS. W tej chwili zobaczyłem że zamówiłem B818-263 a dostałem B818-260. Czy ten model 260 jest dużo gorszy i tańszy od 263 ?


Na górę
Post: wt, 20 kwie 2021 10:44:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1289
Trzeba było kupić SXT kat6, wywalić to na zewnątrz albo najlepiej dach i cieszyć się internetem. A tak wywaliłeś tu co najwyżej kasę trzymając nadal router pod poduszką (czytaj w domu). Wydasz i 3x więcej i tak nie będzie wewnątrz działać.


Na górę
Post: wt, 20 kwie 2021 19:58:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1529
djrobson pisze:
Trzeba było kupić SXT kat6, wywalić to na zewnątrz albo najlepiej dach i cieszyć się internetem. A tak wywaliłeś tu co najwyżej kasę trzymając nadal router pod poduszką (czytaj w domu). Wydasz i 3x więcej i tak nie będzie wewnątrz działać.

To łatwe do montażu/skuteczne urządzenia na dystansie do około 2km (B818 bez dobrego zestawu antenowego jest średnim rozwiązaniem..., chyba że się ma nadajnik za oknem, BTS bez klientów na nim).


Na górę
Post: wt, 20 kwie 2021 21:15:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1289
Po co się wypowiadasz o urządzeniu (SXT), o którym nie masz zielonego pojęcia? Poleciłeś koledze modem/router, który i tak z góry wiadomo było, że nie będzie działał. O speedtestach nawet nie wspominam, bo to jest po prostu żałosne, pisze i pisało Ci to wiele ludzi a Ty dalej brniesz w ten cudowny modem na jeden band.

Parametr SINR to podstawa, bez jakości sygnału nie będzie LTE, na zrzutach widać ten parametr ujemny więc wszystko jasne. Na trudne lokalizacje akurat SXT mam przetestowane w jednym paluszku. Żadne tam kombinowanie z cudownymi antenami, ani cienkimi i długimi kablami za oknem. Jedynie czego SXT nie lubi to metalowe parapety za oknem, niektórzy tak robią testy i wychodzi kaszana. SXT też ma dosyć niezłą kierunkową antenę, a w razie awarii zawsze można wrzucić tam drugą SIM z BDI np. i ustawić to na automat.


Na górę
Post: czw, 22 kwie 2021 17:56:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1529
djrobson pisze:
Po co się wypowiadasz o urządzeniu (SXT), o którym nie masz zielonego pojęcia?
Trochę mam większą wiedzę o sprzęcie LTE od ciebie, także mnie nie pouczaj (jak wyszła v1 SXT- wyjątkowy knot Mikrotika to też go zachwalałeś).
djrobson pisze:
Poleciłeś koledze modem/router, który i tak z góry wiadomo było, że nie będzie działał. O speedtestach nawet nie wspominam, bo to jest po prostu żałosne, pisze i pisało Ci to wiele ludzi a Ty dalej brniesz w ten cudowny modem na jeden band.
Poleciłem @caporeira kilka różnych modemów na dzisiejsze realia, B818 ma największy potencjał w wymienionych-ale wiadomo wymaga właściwej instalacji antenowej.W nic nie muszę brnąć i nie polecam komuś czegoś co jest niedostępne w detalu od kilku lat. SXT polecam każdemu kto ma odpowiednie warunki terenowe (odległość/widoczność od BTS), wystarczy że ma skończone 3 klasy szkoły podstawowej aby podłączyć ten sprzęt. Rozwiązania które poleciłem wcześniej wymagają większej wiedzy, zdolności manualnych...
Kod:
 B818 jak najbardziej do sieci LTE-A (minus cena, słabe złącza antenowe...). Podsumowując- zależy jaki mamy budżet na ten cel, czego wymagamy od sprzętu, jaki pakiet danych do dyspozycji... . Tanim alternatywnym rozwiązaniem jest ZTE MF286D- można kupić w cenie około 400zł 
i to miał być sprzęt współczesny czyli minimum z obsługą QAM256/różnymi opcjami agregacji pasm (w zależności od operatora).
djrobson pisze:
Na trudne lokalizacje akurat SXT mam przetestowane w jednym paluszku. Żadne tam kombinowanie z cudownymi antenami, ani cienkimi i długimi kablami za oknem. Jedynie czego SXT nie lubi to metalowe parapety za oknem, niektórzy tak robią testy i wychodzi kaszana. SXT też ma dosyć niezłą kierunkową antenę, a w razie awarii zawsze można wrzucić tam drugą SIM z BDI np. i ustawić to na automat.

Na trudne lokalizacje to tylko modem z solidną anteną lub próba zastosowania sprzętu zintegrowanego https://www.wisp.pl/p7944,mikrotik-lhgg ... -lte6.html, SXT to "można sobie w buty włożyć", Mikrotik cały czas jest w tyle, za Huawei, ZTE https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=66479


Na górę
Post: pt, 23 kwie 2021 10:22:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1289
Zero doświadczenia (SXT), i gdzieś tam wyczytana wiedza z "internetów". Zapomniałeś wkleić speedtesta, stęskniliśmy się.

Do autora wątku: zamiast kombinować na siłę z drogim routerem na 4 bandy, który nadal stoi w pomieszczeniu z ujemnym SINR, zdecydowanie lepiej jest powiesić w/w dwu-bandowego SXT na dachu. O ile jest taka możliwość. Zakładam tego b.dużo i na dzień dzisiejszy SXT to nieprzyzwoicie stabilne i skutecznie urządzenie dla trudniejszych lokalizacji. Do tego z masą innych przydatnych funkcji, ot chociażby QOS, który można sobie skonfigurować na masę różnych sposobów. Np. dynamiczny QOS (na PCQ) to super przydatna sprawa jak z łącza korzysta więcej domowników, a jak wiadomo prędkość LTE stała NIGDY nie jest.


Na górę
Post: pn, 26 kwie 2021 18:15:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1529
djrobson pisze:
Zero doświadczenia (SXT), i gdzieś tam wyczytana wiedza z "internetów". Zapomniałeś wkleić speedtesta, stęskniliśmy się.

Na nic Twoje zgryźliwości pod moim adresem, żaden z ciebie fachowiec od sprzętu LTE- matematyki nie da się oszukać, tam gdzie są trudne warunki (odległość od nadajnika, trudny teren), tylko zewnętrzna antena o dużym zysku w używanym paśmie może dać efekty, a nie 8dB z SXT.


Na górę
Post: śr, 28 kwie 2021 18:13:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
Mam w domu antenę panelową LTE CT-15_1.8 Duo 15 metrów kabla.

W routerze są dwa wejścia, Main oraz DIV.
Który kabel antenowy do którego wejścia podpiąć ?

I drugie pytanie, szukając dobrego sygnału, na jakie parametry zwracać uwagę?

Parametry bez anteny:
https://www.dropbox.com/s/a8hcklnl9qpnw ... 6.jpg?dl=0

Parametry z anteną:
https://www.dropbox.com/s/1zyk11v790n05 ... 3.jpg?dl=0


Na górę
Post: śr, 28 kwie 2021 19:15:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 10 maja 2018 13:22:53
Posty: 15
15 m kabla, który zakładam że nie jest z najwyższej półki ma większe straty niż ta antena ma zysk. Co ciekawe, masz spadek na każdym parametrze oprócz RSRQ. Prawdopodobnie BTS jest przeciążony. Na totalnym odludziu przy nieco gorszych parametrach miałem ponad 100 mbit na sprzęcie plusa - idu/odu 300, więc te mizerne kilka mbit to może być maksimum w tej lokalizacji. Zanim zaczniesz coś robić z tą anteną - podjedź pod sam bts i sprawdź ile można wyciągnąć w "idealnych" warunkach.


Na górę
Post: śr, 28 kwie 2021 21:19:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3868
Lokalizacja: Kraków
spinaker pisze:
15 m kabla, który zakładam że nie jest z najwyższej półki ma większe straty niż ta antena ma zysk. Co ciekawe, masz spadek na każdym parametrze oprócz RSRQ. Prawdopodobnie BTS jest przeciążony. Na totalnym odludziu przy nieco gorszych parametrach miałem ponad 100 mbit na sprzęcie plusa - idu/odu 300, więc te mizerne kilka mbit to może być maksimum w tej lokalizacji. Zanim zaczniesz coś robić z tą anteną - podjedź pod sam bts i sprawdź ile można wyciągnąć w "idealnych" warunkach.



drobna uwaga - nie pod sam ;) bo pod spodem pod btsem wcale nie musi być OK ;)


Na górę
Post: śr, 28 kwie 2021 22:48:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1289
jarek7714 pisze:
Na nic Twoje zgryźliwości pod moim adresem, żaden z ciebie fachowiec od sprzętu LTE- matematyki nie da się oszukać, tam gdzie są trudne warunki (odległość od nadajnika, trudny teren), tylko zewnętrzna antena o dużym zysku w używanym paśmie może dać efekty, a nie 8dB z SXT.


SXT nie ma złączek i kabla, a na tym są spore straty + kolejne zakłócenia. Jakbyś robił w przeszłości chociażby przy WiFi to byś wiedział. Kluczem do sukcesu jest TYLKO i wyłącznie parametr SINR, a tutaj mamy na zrzutach nadal ujemny. Przy takim czymś LTE nie ma prawa działać dobrze w stopniu chociażby akceptowalnym.

W tym przypadku nawet router typu B525 (można to kupić za 150zł) wrzucony w hermetyczną puszkę na kominie, da lepszy rezultat jak kombinacje z kablami (15m jest bez sensu) i antenami.

LHG LTE kat6 jakby ktoś pytał, nie nadaje się na lokalizacje gdzie jest bliskość innych stacji. Z prostej przyczyny, nie ma możliwości wyboru BTS, z którego korzystamy, więc bokiem "pociągnie" tak samo jak SXT, i dochodzi do sytuacji, że zamiast lepiej jest gorzej od SXT. Ale kilka dB doda fakt, kilka razy klientom zakładałem. Na duży minus, wiadomo jak to przy LHG, zalepianie śniegiem.


Na górę
Post: śr, 28 kwie 2021 22:59:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
To dobry pomysł.

Zainstalowałem aplikacje w telefonie (network cell info lite) i jeździłem po okolicy aby znaleźć tego btsa.

Pytanie, na jakie dane mam patrzeć w aplikacji aby go zlokalizować?

Router łączy się z CID: 25961829
https://www.dropbox.com/s/a8hcklnl9qpnw ... 6.jpg?dl=0

Natomiast aplikacja z telefonu nie znajduje mi takiego numeru.
https://www.dropbox.com/s/t3cyavhz66aoj ... e.jpg?dl=0


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 2:48:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 717
Lokalizacja: Miechów/Kraków
bts map


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 8:13:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 118
br004d pisze:
bts map

Co to jest, strona czy aplikacja?
Bo czegoś takiego mi nie znajduje.
Działa to również w AT?


Na górę
Post: czw, 29 kwie 2021 10:52:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 717
Lokalizacja: Miechów/Kraków
caporeira pisze:
br004d pisze:
bts map

Co to jest, strona czy aplikacja?
Bo czegoś takiego mi nie znajduje.
Działa to również w AT?

http://beta.btsearch.pl/
masz tutaj mape btsów w okolicy razem z ich nazwami itd. tam spróbuj poszukać


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 13 maja 2021 12:08:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl