Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 16 paź 2020 20:10:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 96
Witam,

chciałbym trochę ograniczyć (zabezpieczyć dostęp) do kamer (konfiguracji) oraz streamingu.

Podgląd będzie dostępny dla kilku osób głownie przez aplikację na androida.

Jak to najlepiej zrobić.
1. Zrobić przekierowanie na każdą z kamer po dwa porty (jeden do WebInterface druga do Streamingu) ?
2. Zrobić streaming przez rejestrator i przekierować jeden port (ale wtedy nie będę mieć dostępu do WebInterface kamer) ? Opcjolnanie drugi port do WebInterace rejestratora.
3. Jak to zabezpieczyć ?
a) VPN to trochę zachodu i kosztów
b) Filtrowanie adresów MAC ? Będzie to działać na urządzenia z za NAT ? Gdzie to filtrowanie trzeba ustawić (na routerze, kamerze, rejestratorze) ?

Proszę o rady i sugestie :)
Pozdrawiam


Na górę
Post: sob, 17 paź 2020 15:54:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 26
Lokalizacja: Wrocław
Dlaczego VPN to troche kosztów i zachodu, szczególnie że miałby on służyć tylko paru userom :hmm:?


Na górę
Post: sob, 17 paź 2020 19:22:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 711
1) nie. piszesz, że chcesz ograniczyć dostęp do kamer. zabezpieczyć.
2) nie. jak wyżej.
3) oczywiście, że VPN - z cert-em dla usera. zmiana portu rejestratora i kamer na niestandardowy znany tylko userom i niech się logują przez VPN

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: śr, 21 paź 2020 22:04:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lip 2011 11:04:55
Posty: 96
@tomowariacina, @almemento

Dzięki za odpowiedź w temacie.

Z tym trochę zachodu i kosztów miałem na myśli że pewnie do wymiany router z VPN i z obsługą światłowodu.
Dodatkowo, linki ze strumieniem mam w liście kanałów (tunera satelitarnego z linuxem) i oglądam jako normalny kanał. Jest to praktyczne/wygodne - ale nie jest to wymóg konieczny że tak musi działać.
No i dodatkowo w TV/Telefonie z androidem zawsze trzeba włączać aplikację VPN + do streamingu i się rozłączać - jeśli to dobrze rozumiem.
Na smarthone pewnie by to sprawnie szło, ale na TV to już nie wiem.

Chyba że ten proces da się z automatyzować :)

A to filtrowanie adresów MAC, to ma prawo działać ? Chyba to lepsze niż żadne zabezpieczenie.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 22 paź 2020 4:57:33

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl