Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 16 wrz 2016 14:04:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 wrz 2015 12:29:50
Posty: 94
-MikroTik RB951Ui: Atheros AR9344 600MHz, 128RAM, antena x2: 2,5dBi)
-TP-Link TL-WR1043ND v3: Qualcomm Atheros QCA9558 720 MHz, 64 RAM, antenata x3: 5dBi)

Głównie zależy mi na tym, aby w miarę rozgłosić sygnał WiFi po mieszkaniu.
Teoretycznie TP-LINK ma mocniejsze anteny, jak to wygląda w praktyce?
Pomijam dodatkowe "bajery" takie jak serwer FTP, itp.
Stawiam na wydajność, bezawaryjność i stabilną pracę sieci.
Budżet 200-250 zł.

_________________
Tomasz
kom: 668 370 555
-Łącza symetryczne
-Transmisje Danych
-MPLS
-DC
http://biznes.t-mobile.pl/


Na górę
Post: pt, 16 wrz 2016 14:10:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4121
Lokalizacja: Szczecin
To ma być router czy tylko AP?
Każdy kto robi na MT powie Ci, że tylko MT. Pytanie tylko czy Tobie jest potrzebna funkcjonalność MT?
I jeśli już to 951G, bo ma gigabitowe porty (które ma też TP-Link).

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 16 wrz 2016 14:16:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 wrz 2015 12:29:50
Posty: 94
W tym przypadku router.
Z funkcjonalności MT raczej nie będę korzystać.
Zależy mi na tym, aby po prostu wszystko stabilnie działało.
Padł stary TP-Link i zastanawiam się na co to zamienić, skoro i tak coś muszę kupić.

_________________
Tomasz
kom: 668 370 555
-Łącza symetryczne
-Transmisje Danych
-MPLS
-DC
http://biznes.t-mobile.pl/


Na górę
Post: pt, 16 wrz 2016 14:19:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
ZABLOKOWANY

Rejestracja: wt, 13 wrz 2016 18:10:41
Posty: 4
Z tym mocniejszym sygnałem TP-LINK bym uważał. W poprzedniej firmie mieliśmy mikrotiki dla klientów docelowych małego biznesu i miały bardzo mocne WiFi. To jest chyba wyższy model tego co Ty wybrałeś. Tp-link ma dużo na papierze, a średnio w praktyce.

to były chyba te: http://www.ceneo.pl/24543588 i dawały mocno radę :)

Jeżeli chodzi o TP-linka to według moich statystyk dosyć często siadają szczególnie modele 100-150 zł. W domu mam TP-linka za 230 zł i działa 2 rok dobrze, ale do mocnego WiFi trochę mu brakuje... puszczony jest drugi TPlink jako WiFi bridge bo całego domu 160m2 nie objął. Żeby dodać ma 3 antenki właśnie chyba po 5 dBm...

_________________
Damian
Multimedia Polska Biznes
725 254 485


Na górę
Post: pt, 16 wrz 2016 14:36:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4121
Lokalizacja: Szczecin
RB951 2HnD na pewno lepiej pokryje od TP-Linka. Tylko koniecznie droższy 2HnD, bo one mają większą moc od tanich 2nD.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 22 mar 2020 18:13:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 03 lis 2017 19:54:24
Posty: 99
U mnie rb951ui-2Hnd i tp-link tl-wr841 mają identyczną moc. Dodam, że rb sieje na 30dbm.

Anteny mają słabe te mikrotiki po prostu i klienci się nie łączą z daleka.... Trzeba zwracać uwagę na anteny także.

_________________
Mój sprzęt: Mikrotik RB-951ui-2Hnd :2x,
Ubiquiti edge router X,

KONTAKT:
[email protected]


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 12:29:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 188
piotrek2555 pisze:
U mnie rb951ui-2Hnd i tp-link tl-wr841 mają identyczną moc. Dodam, że rb sieje na 30dbm.

Anteny mają słabe te mikrotiki po prostu i klienci się nie łączą z daleka.... Trzeba zwracać uwagę na anteny także.

Wszystko zależy od ścian tak naprawdę. Nowe budownictwo tak fal nie pochłania jak budownictwo lat 80 i wcześniej.


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 12:42:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8919
Wracając do tematu:

TP-Link czy MT to Twój wybór. Jedno i drugie jest ok.

Natomiast jak tłumienie ścian jest za duże to nic Ci nie pomoże, tylko drugi punkt dostępowy połączony z pierwszym routerem za pomocą przewodu UTP/FTP czyli "skrętki" :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 24 wrz 2020 17:27:52

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl