Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 13 lut 2020 16:37:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1512
Lokalizacja: Polska
Witam,

dostałem switcha TP-LINK JetStream TL-SG3424, był sobie na publicznym IP i utracono do niego dostęp. Pewnie jakieś włamanie.

Podpiąłem się do niego kablem konsolowym i zrobiłem tak:

Kod:
TL-SG3424>

Press CTRL-B to enter the bootUtil
Decompressing Image TL-SG3424 Ver 1.11.10.0 build 2015-07-13 15:00:36.984000.bin...
Starting...




TL-SG3424>enable

TL-SG3424#reset
 System software reset, are you sure? (Y/N):y

 Operation OK!Now rebooting system...

Press CTRL-B to enter the bootUtil
Decompressing Image TL-SG3424 Ver 1.11.10.0 build 2015-07-13 15:00:36.984000.bin...
Starting...




TL-SG3424>


Niby wszystko fajnie pięknie, przywrócił się do ustawień fabrycznych.

Jednak zauważyłem, że zgodnie z instrukcją https://www.tp-link.com/pl/support/faq/379/ powinienem go zresetować przed uruchomieniem systemu.

No to zrobiłem zgodnie z instrukcją i pojawił się problem:

Kod:
Press CTRL-B to enter the bootUtil
                *********************************************
                *         TP-LINK  BOOTUTIL(v1.0.0)         *
                *********************************************
                Copyright (c) 2014 TP-LINK Tech. Co., Ltd
                Create Date: Mar 20 2014 11:03:54

 help                    - print this list
 reboot                  - reboot the system
 ifconfig                - config the interface
 ftp                     - config the remote host ip,the user name,user password and the image file name
 upgrade                 - upgrade the firmware
 start                   - start the system
 reset                   - reset the system to the factory config.

[TP-LINK]: reset
[TP-LINK]: reboot
Rebooting...


Switch zawiesza się w trakcie resetowania. Próbowałem kilka razy. Wgrałem przez HTTP wszystkie 3 firmware przeznaczone do tego switcha, na każdym to samo.

Z ciekawości wziąłem inny swój switch TL-SG3216 i na nim oba resety przechodzą bez problemu.

Przejmować się tym, czy olać temat ? Niby switch działa normalnie, jest teraz do niego dostęp.

PS. Switch jest świeżo po gwarancji, więc odesłanie nie wchodzi w grę.


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 15:19:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3222
Lokalizacja: Kraków
uszczypnij mnie po chyba śnię.... switch był na publicznym IP??????????


Na górę
Post: czw, 20 lut 2020 9:22:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1512
Lokalizacja: Polska
hub_lan pisze:
uszczypnij mnie po chyba śnię.... switch był na publicznym IP??????????


Switch miał lokalny adres IP, ale port 80 był wystawiony na zewnątrz. Ktoś tak wymyślił, żeby właściciel mógł zdalnie podejrzeć, które kompy pracują (nie wiem po co, po prostu tak ponoć było).

Wracając do mojego pytania, to chyba normalny objaw. Mój TL-SG3216, który nigdy nie miał dostępu do Internetu, po aktualizacji do najnowszego softu zaczął robić dokładnie tak samo jak ten opisany przy próbie resetu. Także, wychodzi na to, że ten typ tak ma.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 09 sie 2020 18:29:01

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl