Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 02 gru 2019 11:06:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 767
W tej chwili mam zrobiony NAT na dwurdzeniowym Atomie 1.8 działającym pod mikrotikiem który w godzinach szczytu zaczyna dostawać czkawki. Macie propozycję sprzętu który może go zastąpić?


Na górę
Post: pn, 02 gru 2019 11:07:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2952
Lokalizacja: Wrocław
Celeron J1900, Xeon E3-1220?


Na górę
Post: pn, 02 gru 2019 13:12:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1182
green3d pisze:
W tej chwili mam zrobiony NAT na dwurdzeniowym Atomie 1.8 działającym pod mikrotikiem który w godzinach szczytu zaczyna dostawać czkawki. Macie propozycję sprzętu który może go zastąpić?


Cokolwiek innego. Atom to jest chyba największa porażka od czasów celeronaD. Wolniejsze to chyba tylko kiedyś słynne Cyrixy były, dno i kupa mułu.


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 10:20:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 411
Lokalizacja: Zamość
Nie przesadzaj do 300-400 mbit realnego ruchu Atom daje radę szczególnie D525 z kartami Intela ale jak sie "kończy" to już lepiej zainwestować w Xeon E3-1220/1230 niż jakieś wynalazki Celeronowate

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 11:46:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 767
Robert_X pisze:
Nie przesadzaj do 300-400 mbit realnego ruchu Atom daje radę szczególnie D525 z kartami Intela ale jak sie "kończy" to już lepiej zainwestować w Xeon E3-1220/1230 niż jakieś wynalazki Celeronowate

A taki atom wystarczy pod BGP z birdem aby obsłużyć <1Gbps ruchu?


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 11:47:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 411
Lokalizacja: Zamość
Nie , skończy się ok 400-500 mbit lepiej nie dziadować i dać coś z E3

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: ndz, 08 gru 2019 19:57:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 17
a coś w itx mini / nano ?


Na górę
Post: pn, 09 gru 2019 16:34:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1625
Robert_X pisze:
Nie , skończy się ok 400-500 mbit lepiej nie dziadować i dać coś z E3

A nie E5? Używane Supermicro z E5 za mało kapusty na allegro.


Na górę
Post: pn, 09 gru 2019 16:58:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 767
kensai pisze:
Robert_X pisze:
Nie , skończy się ok 400-500 mbit lepiej nie dziadować i dać coś z E3

A nie E5? Używane Supermicro z E5 za mało kapusty na allegro.

E5 szybsze, ale też więcej prądu bierze :) Trzeba znaleźć złoty środek. Cenowo E5 nawet wychodzi taniej :ups:


Na górę
Post: wt, 10 gru 2019 13:18:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 411
Lokalizacja: Zamość
lampik pisze:
a coś w itx mini / nano ?


Jk chcesz bawic sie w mini itx czy inne mini to chyba już lepiej jakis Edge Router od ubnt

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: czw, 12 gru 2019 3:08:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 17
nie rozumiem was, przecież wyraźnie napisane , "że zamierzam się bawić" ma być server linuxowy.


Na górę
Post: czw, 12 gru 2019 3:52:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 02 lis 2010 23:54:11
Posty: 17
ciekawy jestem jaki tu procek podłożyć ....

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna- ... 8674749081

co wy na to jako server ?


Na górę
Post: wt, 17 gru 2019 10:22:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1941
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Jak pod NAT i MT to CCR będzie bezkonkurencyjny, używki chodzą po 1tys. Porty można agregowaćjak trzeba więcej niż 1gb, kilka gbit wyciąga bez problemu (sprawdzone) z malutkim obciązeniem.


Na górę
Post: sob, 01 lut 2020 5:00:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 88
lampik pisze:
ciekawy jestem jaki tu procek podłożyć ....

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna- ... 8674749081

co wy na to jako server ?


600zł za samą płytę? i to ma być tanio i dobrze?
Kup DELL-T30 lub coś w tym stylu, wydajny i bardziej rozwojowy.


Na górę
Post: sob, 01 lut 2020 22:16:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4086
Lokalizacja: Szczecin
lampik pisze:
ciekawy jestem jaki tu procek podłożyć ....

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna- ... 8674749081

co wy na to jako server ?
Intel 6 lub 7 generacji. Kompletnie nierozwojowa platforma, a najdroższe używane CPU (i7 6700) chodzą po 600-700 zł. To już lepiej coś pod Ryzena weź. Do przyzwoitej płyty ITX włożysz potem nawet 3950X.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 05 cze 2020 14:22:50

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl