Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 08 lis 2019 9:43:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 759
Witam.

Chciałbym zrealizować sobie budżetowo połączenie między dwoma punktami (dom i garaż) za pomocą światłowodu (jakieś 2 switche z portami gigabitowymi z możliwością zestawienia światłowodem między nimi

Zakładam, że po miedzi z pojedynczego portu więcej niż 1 Gigabit nie wyciągnę (chyba nie widziałem takich urządzeń). Zakładam też że brak jest dostępnych budżetowych rozwiązań typu karta sieciowa na światło bezpośrednio do PCta (PCIexpres / USB 3.1 / 4.0)?

Realizował ktoś LAN w budynku wyłącznie na świetle?


Na górę
Post: pt, 08 lis 2019 10:45:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2780
Lokalizacja: Wrocław
Gotowy patchcord (https://cdr.pl/p5466,kabel-swiatlowodow ... 657a2.html) + 2x media konwerter (https://cdr.pl/p1253,tp-link-mc220l.html) z wkładka SFP (https://cdr.pl/p3411,opton-125g-sm-wdm5 ... 0-ddm.html + https://cdr.pl/p3409,opton-125g-sm-wdm3 ... 0-ddm.html )


Na górę
Post: pt, 08 lis 2019 12:22:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 821
mes mariusz pisze:
Zakładam, że po miedzi z pojedynczego portu więcej niż 1 Gigabit nie wyciągnę (chyba nie widziałem takich urządzeń).

Serio nie wpisałeś do szukajki "karta sieciowa 10gbit/s"?
Na skrętce możesz zrbić 10gbit przeciez. W topowych laptopach się takie porty pojawiają, do komputera stacjonanego kupisz karte za 200-300PLN


Na górę
Post: pt, 08 lis 2019 13:04:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 759
Coś mi się odbiło, ale nigdy osobiście nie miałem do czynienia z 10Gigabit-em. Rozumiem że kart na światłowód do PCtów raczej w najbliższym czasie spodziewać się nie można?


Na górę
Post: pt, 08 lis 2019 13:25:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2780
Lokalizacja: Wrocław
Intel X520-da2


Na górę
Post: pt, 08 lis 2019 13:55:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 821
mes mariusz pisze:
Coś mi się odbiło, ale nigdy osobiście nie miałem do czynienia z 10Gigabit-em. Rozumiem że kart na światłowód do PCtów raczej w najbliższym czasie spodziewać się nie można?

Masz jakś uraz do szukajki :-(
Są karty sieciowe na skrętke 10gbits
Są karty sieciowe z wbudowanym interfejsem optycznym pod dany rodzaj śwaitłowodu.
Są karty sieciowe z portem SFP, trzeba dodatkowo włożyć wymagany moduł SFP, pod taki jak chcesz światłowód pod jaką chcesz prędkość i odległośc.
Są mediakonwertery, osobne pudełko do wpięcia światłowodu lub modułu SFP i z portem miedzianym z dupnej strony.

To wsystko zobaczysz, zadająć proste pytanie wujowi googlowi.


Na górę
Post: pt, 08 lis 2019 15:18:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3974
Lokalizacja: Szczecin
Dodam, że są switche 10 Gbit na skrętkę. Nawet Mikrotik ma coś takiego i stało się to nieco sławne: https://www.youtube.com/watch?v=b4Wp4SzdNj4

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 09 lis 2019 1:46:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 759
Przeglądam właśnie sprzęt wystawiany na allegro, np. https://allegro.pl/oferta/switch-sfp-op ... 7056985661 i tak się zastanawiam, skoro po miedzi może iść 10 Gbit/s a na porcie światłowodowym takiego urządzenia: https://allegro.pl/oferta/switch-sfp-op ... 7056985661 idzie tylko 1 Gbit/s to w sumie nie bardzo jest (chyba?) sens robić domowej sieci na światłowodach. Wychodzi na to, że światłowód robi robotę na dużych odległościach, ale jako medium lokalne, w zasadzie nie ma przewagi nad miedzią?


Na górę
Post: sob, 09 lis 2019 9:43:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 141
mes mariusz pisze:
Przeglądam właśnie sprzęt wystawiany na allegro, np. https://allegro.pl/oferta/switch-sfp-op ... 7056985661 i tak się zastanawiam, skoro po miedzi może iść 10 Gbit/s a na porcie światłowodowym takiego urządzenia: https://allegro.pl/oferta/switch-sfp-op ... 7056985661 idzie tylko 1 Gbit/s to w sumie nie bardzo jest (chyba?) sens robić domowej sieci na światłowodach. Wychodzi na to, że światłowód robi robotę na dużych odległościach, ale jako medium lokalne, w zasadzie nie ma przewagi nad miedzią?

Jako medium lokalne jest odporne na garażowe zakłócenia np z migomatu (spawarki) czy innych urządzeń.


Na górę
Post: sob, 09 lis 2019 10:24:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2780
Lokalizacja: Wrocław
Zainteresuj się tym http://www.cdr.pl/p6491,mikrotik-cloud- ... -boot.html


Na górę
Post: sob, 09 lis 2019 10:28:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 759
To już jest fajne. Szkoda że RJkę tylko 1Gigabitową wsadzili.


Na górę
Post: sob, 09 lis 2019 11:45:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 73
Nie dam głowy czy są do tego mikrotika, pewnie tak ale można dostać wkładki 10gigowe na RJ45, działaja tylko do 30 metrów.

https://www.senetic.pl/product/UF-RJ45-10G


Na górę
Post: sob, 09 lis 2019 21:50:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 24 sie 2015 23:36:46
Posty: 759
Dobrze. Droga zabawa, ale jakiś tam sens LAN-u w domu na światłowodzie zaczyna się zarysowywać :-)


Na górę
Post: sob, 09 lis 2019 22:03:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 73
Tu masz qnapa, maja rowniez drozsze modele jednak ten jest jeden z dwoch najtanszych(drugi ma tylko 3 porty SFP+ zamiast jednego combo do wyboru RJ45), kilka portow 10 giga i reszta 1g.
https://sklepqnap.pl/switch-qnap-qsw-308s-p-2130.html

Generalnie 10g jest caly czas drogie do domu i szczerze mówiąc troche zbyteczne jesli nie masz jakichs wypasionych serwerów mediów czy maszyn wirtualnych, światłowód ma tę zalete, że potencjalnie wymienisz sobie wkładki, switcha a z miedzią, zasięg wynosi ponad 100 metrów, kabel musi byc Cat6 do bodajże 50 metrów, Cat6a do 100 metrów(mówię o połączeniu portów miedzianych bezposrednio, bez wkładki SFP RJ45) przy tym jest gruby i zdecydowanie mniej giętki niż Cat5e czy światłowod.

Tym switche/konwerterem (cholera wie co to jest na allegro) bym się nie interesował, są dostępne switche normalnych marek zamiast tego typu urządzeń no name.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 17 lis 2019 9:09:55

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl