Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 06 paź 2019 20:19:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 11 lut 2016 22:37:23
Posty: 24
Zrobiłem sieć LAN, na którą chcę zrobić certyfikat firmy Alantec (wymóg inwestora). Wszystko na sprzęcie tej firmy, wstępnie przetestowane moim miernikiem, odległości max 50m, kat 5e. Mam kilka pytań, bo to pierwsza sieć, na którą potrzebuję certyfikat. Alantec wypożycza w tym celu swój miernik. Nie wiem czy ceny wypożyczenia są takie same, ale firma poprosiła, żebym przetestował im resztę sieci. Który z tych mierników najlepiej wybrać? https://www.alantec.pl/wypozyczalnia-mi ... jnych,rent Który pokaże mi najwięcej i zaprezentuje to w strawnej formie? Nigdy nie pracowałem na takich urządzeniach.
Jakie błędy mogę popełnić, żeby nie spełnić wymogów certyfikacyjnych i czy miernik od razu mnie o tym ostrzeże? Odległości na pewno nie są przekroczone, ale z sąsiedztwem przewodów instalacji elektrycznej to może być różnie. W kilku miejscach musiały się krzyżować przewody LAN z elektrycznymi, odstęp też mogłem nie wszędzie odpowiedni zachować. Czy podczas pomiarów od razu dostanę info, że jest coś nie tak? Bo miernik zamierzam wypożyczyć na jeden dzień (60 gniazd) i jak zrobię pomiary to wtedy firma Alantec je jeszcze weryfikuje. Jak coś zrobiłem nie tak, to fajnie wiedzieć od razu i poprawić a nie dostać negatywną opinię i po poprawce znowu miernik wypożyczać... Jak to wygląda? Czy te mierniki można popsuć jak podłączę pomyłkowo do PoE? W tej sieci co zrobiłem, to luz, ale nie wiem co oni tam mają swojego w starej sieci, którą będziemy też testować. Ja tak swój NS-DX tak spaliłem, ale to zabawka przy tych do wypożyczenia.
Ja bardzo nie jestem za takimi metodami, ale czy jak by nie dało się zachować odstępu od sieci elektrycznej, to pomoże wyłączenie prądu w budynku?


Na górę
Post: ndz, 06 paź 2019 21:22:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16581
Lokalizacja: Nowa Ruda
Miernik można popsuć poprzez POE.

Ja do certyfikacji używam Lanteka i generalnie te urządzenia są najlepsze moim zdaniem. Podczas testu/weryfikacji tester pokazuje Ci błędy i czy dana relacja przechodzi generalnie pomiar. Nie musisz pomiaru zapisywać - po jak coś jest nie tak to miernik Ci to pokaże i w którym miejscu masz problem.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 07 paź 2019 14:43:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 27 kwie 2019 10:38:23
Posty: 15
Zadzwoń do nich, tzn. alanteca, a uzyskasz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.


Na górę
Post: ndz, 13 paź 2019 12:07:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2465
Jesli to jest 5e FTP czyli z ekranem to jest duza szansa ze nie bedzie przesluchow od sieci 230V . Jesli nie to jak widzisz twoje zaoszczedzone 100zl zemsci sie na tobie. Tak na przyszlosc to od lat nie widzialem zeby ktos kladł cos takiego jak 5e, co najwyzej do domofonu albo telefonu. Normalnie zawsze przewody pow 48V powinny byc kladzione w oddzielnych korytach a jesli sie krzyzuja to mozliwie na jak najkrotszym odcinku. W miejscach krzyzowania powstaja szpilki co widac na oscyloskopie i czasem unieozliwia to transmisje calkowicie.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: czw, 24 paź 2019 17:47:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 11 lut 2016 22:37:23
Posty: 24
Firma chciała 5e, to taką zamontowałem. Właśnie dostałem miernik Lantek II do testów, i chciałbym je wykonać dzisiaj po pracy. W firmie, od której wypożyczyłem nie bardzo są w stanie udzielić mi informacji, co ja dokładnie mam wybrać żeby testować sieć pod ich certyfikat... Ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć? Instrukcja jest tutaj https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... lsJX2-OUoD Autotest zrobiłem, jaki typ kabla wybrać i jakie zrobić testy. Wolałbym to ogarnąć dzisiaj, żeby jutro pracy w biurze nie przerywać. Sorki za pytania nooba, ale będę wdzięczny gdy pomożecie.


Na górę
Post: czw, 24 paź 2019 20:48:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2465
Zawsze firma zamawiajaca okresla jakie parametry ma spelniac okablowanie i certyfikacja polega wlasnie na sprawdzeniu czy ta siec spelnia zalozenia i tyle.

Ogolnie to musisz ustawic parametry kabli jakie sa uzyte a pozniej zapisac wyniki w pamieci urzadzenia dla kazdego punktu. Wydrukowac ewentualnie zgrac na pendriva i juz.

Wybierasz Ethernet UTP albo STP S to ekranowany U to bez ekranu cat 5e i ten wspolczynnik.
Powodzenia, ja uzywam w pracy glownie sprzetu Fluke ale ten twoj tez da rade.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: czw, 24 paź 2019 21:51:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 11 lut 2016 22:37:23
Posty: 24
Udało mi się skontaktować z osobą, która podpowiedziała jak ustawić miernik. Krótsze przewody jeszcze przechodziły testy, ale te dłuższe już nie. Na większości pojawia się błąd next. Wygląda to jak na fotach https://photos.app.goo.gl/XAiuPp7AfEmbBV419
Z tego co przeczytałem, to jest to spowodowane za dużym rozplotem na końcach przewodów. Poprawiałem jeden przewód zarówno po stronie patchpanela jak i keystona, ale dalej to samo. Co jeszcze może być grane? Rozplot starałem się robić minimalny i chyba nie tu bym szukał problemu. Ewentualne sąsiedztwo przewodów elektrycznych chyba tez nie jest problemem, bo te przewody które szły w sąsiedztwie 230v akurat testy przeszły. Proszę o podpowiedź, gdzie szukać problemu.


Na górę
Post: czw, 24 paź 2019 23:05:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3121
Lokalizacja: Kraków
theded pisze:
Udało mi się skontaktować z osobą, która podpowiedziała jak ustawić miernik. Krótsze przewody jeszcze przechodziły testy, ale te dłuższe już nie. Na większości pojawia się błąd next. Wygląda to jak na fotach https://photos.app.goo.gl/XAiuPp7AfEmbBV419
Z tego co przeczytałem, to jest to spowodowane za dużym rozplotem na końcach przewodów. Poprawiałem jeden przewód zarówno po stronie patchpanela jak i keystona, ale dalej to samo. Co jeszcze może być grane? Rozplot starałem się robić minimalny i chyba nie tu bym szukał problemu. Ewentualne sąsiedztwo przewodów elektrycznych chyba tez nie jest problemem, bo te przewody które szły w sąsiedztwie 230v akurat testy przeszły. Proszę o podpowiedź, gdzie szukać problemu.

pokaż zdjęcia zarobionych gniazd i patchpaneli od strony kabli


Na górę
Post: pt, 25 paź 2019 8:41:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 11 lut 2016 22:37:23
Posty: 24
https://photos.app.goo.gl/nYovTCfNP6jMCi6j8
Za mocno rozplecione w patchpanelu, tak?


Na górę
Post: pt, 25 paź 2019 9:36:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3121
Lokalizacja: Kraków
theded pisze:
https://photos.app.goo.gl/nYovTCfNP6jMCi6j8
Za mocno rozplecione w patchpanelu, tak?


gniazdka powinny przejść ale patchapnel w większości do poprawy bo masz rozplot na prwie całej długości listwy zaciskowej a tak być nie powinno

dodatkowo jakie masz promienie łuków przy układaniu tych kabli bo coś mi się wydaje że za małe - tu sugeruję sprawdzić w karcie katalogowej kabla

co do krzyżowań i zbliżeń z instalacją elektryczną to część problemów pojawi się dopiero po podłączeniu obciążenia pod te obwody oraz w zależności od tego jakie to będa obciążenia


Ostatnio zmieniony pt, 25 paź 2019 9:40:23 przez hub_lan, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 25 paź 2019 9:38:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 11 lut 2016 22:37:23
Posty: 24
Ok, temat ogarnięty. Na patchcablach kat 6a wyszły wszystkie testy... Były w zestawie z miernikiem, ale tak wciśnięte, że ich nie zauważyłem i użyłem swoich 5e. Dziękuję za rady i jeśli będziecie chcieli tanią sieć z certyfikatem, to polecam Alantec. Cennik komponentów mają umiarkowany, za wypożyczenie miernika 300 netto za dzień i certyfikat już bez żadnych dodatkowych kosztów. Warto sprzęt wziąć bezpośrednio od producenta, to od razu dobiorą tak, żeby spełniał wymogi. Można oczywiście wziąć w hurtowni i pokazać fakturę, też uznają. Darmowe szkolenia dla certyfikowanych instalatorów są w Action.


Na górę
Post: ndz, 27 paź 2019 11:25:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2465
Tania siec z certyfikatem . :):):) Tanie mieso psy jedza. Tak jak napisal przedpisca problem moze sie pojawic pod obciazeniem przewodow sieciowych zwlaszcza obciazeniem indukcyjnym. Dlatego na przyszlosc jesli cos bedziesz robil na odp.. to zrob to na przewodach ekranowanych wyzszej kategorii dzieki temu unikniesz zaklocen a bedziesz mial zapas pasma. Przewody kosztuja grosze a ty bedziesz spal spokojnie.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pt, 27 gru 2019 3:25:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16581
Lokalizacja: Nowa Ruda
Tylko Alantec nie zawsze ma wszystkie elementy - w szczególności jak klient zechce okablowanie kategorii 6.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 04 cze 2020 1:09:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl