Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 22 lut 2021 18:44:30 
   Tytuł: Telefony w sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 28 paź 2019 18:28:53
Posty: 24
Cześć,

Mam w sieci około 50 hostów. Pracownicy częściowo łączą się z zasobami przewodowo jak i bezprzewodowo. Niemal wszyscy mają telefony (co najmniej 1 szt.) w związku z tym pula adresów dhcp jest prawie wykorzystana. Macie jakiś pomysł jak te telefony odseparować od lanu? Na razie utworzyłem vlan, przeniosłem do niego APeki (unifi), przyciąłem łącze, ale znów narzekają Ci laptopowcy że im za wolno...


Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 22 lut 2021 20:56:31 
   Tytuł: Re: Telefony w sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4271
Lokalizacja: Szczecin
1. Liczbę adresów można prosto zwiększyć stosując podsieć większą niż /24.
2. Na unifi możesz wydzielić sieć wi-fi z osobnym SSID i podpiąć ją pod określony VLAN. Ogólnie to bardzo polecam odseparować urządzenia firmy od urządzeń pracowników

Temat został przeniesiony do działu, do którego bardziej pasuje.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 22 lut 2021 21:31:50 
   Tytuł: Re: Telefony w sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 28 paź 2019 18:28:53
Posty: 24
Ok, punkt 2 wygląda zachęcająco. Pokombinuję. Dzięki!

I już mam mentlik w głowie... W APkach robię sieć o innym SSID - ok. Jak mam ją podłączyć do vlanu stworzonego na Mikrotiku? Tzn. dotychczas Unifi był połączony do switcha na porcie sieci lan. Teraz przełączyłem na port przygotowany pod vlan. Więc chcąc zrobić to o czym mówimy tj. 2 sieci wifi z 2 różnymi adresacjami jak mam fizycznie to połączyć?


Na górę
Post: wt, 02 mar 2021 21:42:28 
   Tytuł: Re: Telefony w sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 758
no jak?
nie fizycznie portami, a czymś takim jak ID VLAN-u, który utworzyłeś
na unifi controller dodajesz nowy SSID, zaznaczasz VLAN ID dla tej sieci wifi - oczywiscie ID zgodny z tym ID, ktory masz na mikrotiku
na unifi controller dla tego nowego SSID nie przycinasz ruchu - bo to SSID dla Twoich laptopowców

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: śr, 17 mar 2021 14:40:46 
   Tytuł: Re: Telefony w sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 28 paź 2019 18:28:53
Posty: 24
Hej!

Przez chwilę działało. Gdy byłem sam w firmie. Jak w poniedziałek wszyscy przyszli to zacząłem dostawać komunikaty ma mt:

Cytuj:
ether4: bridge port received packet with own address as source address (4c:5e:0c:e3:92:a7), probably loop


I po ww. komunikacie wszystko się sypało. Zrobiłem więc vlan_firma (ID 50, 192.168.50.0/24), vlan_public (ID 60, 192.168.60.0/24) i vlan_zarzadzanieAP (ID 100, 192.168.100.0/24). Na kontrolerze UniFi utworzyłem 2 sieci ssid public i ssid firma.

Niby działa choć bardzo często dostaję teraz w logach takie komunikaty:
Cytuj:
dhcp6_firma offering lease 192.168.50.77 for 22:BF:D0:D3:31:FA without success


Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Mimo, że ww. adres jest ustawiony jako statyczny i jednego dnia działa, a innego dostaję kilkanaście komunikatów jak wyżej.

Poza tym nie tak chciałem aby to było. Chciałem aby wszystkie komputery pracowników, drukarki i inne urządzenia sieciowe były w sieci 192.168.0.0/24 - wszystko w jednym worku. Teraz Ci co łączą się z lapków po wifi (192.168.50.0/24) narzekają, że wolno idzie im drukowanie lub czasami w ogóle nie mogą połączyć się z drukarką.

Chciałbym mimo wszystko, aby APki rozgłaszały sieć ssid firma z adresacją 192.168.0.0/24 i ssid public z adresacją 192.168.60.0/24.

Pozdrawiam.


Na górę
Post: śr, 31 mar 2021 16:45:57 
   Tytuł: Re: Telefony w sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2727
tyle pisałem i wje bało posta. :sciana:


Na górę
Post: czw, 01 kwie 2021 7:45:02 
   Tytuł: Re: Telefony w sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5755
zuhjk pisze:
tyle pisałem i wje bało posta. :sciana:

Wtedy kliknij 'Wstecz' i masz z powrotem swoje wypociny. Następie już tylko ctrl+c klik na 'wyślij' gdzie znów przeniesie cię na stronę logowania, więc się logujesz... a dalej już wiesz co robić :)
Sprawdzone na firefox.


Na górę
Post: wt, 06 kwie 2021 11:58:25 
   Tytuł: Re: Telefony w sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 28 paź 2019 18:28:53
Posty: 24
Naprawiłem sprawę komunikatów:

Cytuj:
dhcp6_firma offering lease 192.168.50.77 for 22:BF:D0:D3:31:FA without success


Otóż w ustawieniach serwera DHCP dla tej sieci miałem ustawioną opcję Authoritative: after 2s delay. Gdy zmieniłem na Authoritative: yes logi offering lease [...] without success ustały. Nie wiem dlaczego miałem ustawione opóźnienie 2s - chyba coś przypadkowo zaznaczyłem :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 01 gru 2021 5:18:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl