Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 16 lip 2020 10:11:13 
   Tytuł: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lip 2020 10:05:30
Posty: 2
Dzień dobry Panom. Mam taki temat do ogarnięcia: Własny ASN, 5k+ adresów, 2 peerów po 1GE (docelowo może dojdzie trzeci) i problem, na czym to postawić? Co będzie łatwiejsze w konfiguracji: MT czy Linux? Jaki sprżet? Jak to się odbędzie kosztowo? Panowie pomosy!


Na górę
Post: czw, 16 lip 2020 10:36:36 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 3088
Lokalizacja: Wrocław
X86 + Debian + Bird + Intel X520-DA2 + CPU Xeon E5 2650 v2 np.


Na górę
Post: czw, 16 lip 2020 12:22:29 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 89
kosztowo to musisz sam sobie policzyć. jeśli nowy sprzęt do drożej jeśli chodzi o x86 jeśli używany to taniej.
tak jak kolega pisze bird+debian sprawdza się ok ale tak samo do małego ruchu będzie chodzić MT CCR lub też UBI edge router + bird

pytanie najważniejsze w czym ty się czujesz najlepiej jeśli chodzi o konfigurację.

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: czw, 16 lip 2020 12:26:04 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 16 lip 2020 10:05:30
Posty: 2
MikroTik jest dla mnie lepszy bo przejrzystniejszy. Tu mogę wszystko wyklikać w tablekach, nie tak jak w Linuxie komendami


Na górę
Post: czw, 16 lip 2020 12:47:26 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 3088
Lokalizacja: Wrocław
Weź pod uwagę przeliczanie tras, jak akceptujesz ok 2min przerwy po padzie peera bgp to spoko


Na górę
Post: czw, 23 lip 2020 0:44:06 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 1034
Lokalizacja: Kraków
Leoś pisze:
MikroTik jest dla mnie lepszy bo przejrzystniejszy. Tu mogę wszystko wyklikać w tablekach, nie tak jak w Linuxie komendami

A może złożysz sobie tak serwerk pod ciebie i zainstalujesz RouterOS


Na górę
Post: czw, 23 lip 2020 7:03:03 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 14 mar 2017 23:22:14
Posty: 127
Jeśli wolisz coś wyklikać wybierz mikrotika. Jak czujesz się dobry w Linuxie i komendach to się na niego zdecyduj. Zastanów się z czym się czujesz bardziej komfortowo.


Na górę
Post: pt, 18 wrz 2020 22:12:36 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1966
Ludzie ogarnijcie się!

Mikrotik nie nadaje się na BGP!

Idzcie lepiej sadzić ogórki, jak chcecie używać mikrotika na BGP i nie zaśmiecajcie Internetu :)

Postaw sobie x86 + bird + x520, jak kolega wcześniej podpowiadał. Weź sobie od kogoś przykładową konfigurację birda i sklikaj pod siebie.


Na górę
Post: pt, 09 paź 2020 13:41:30 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 636
Kurcze, że też nie natknąłem się na ten wątek wcześniej zanim zainwestowaliśmy we kolejnego CCRa. To pobieranie tras na Mikrotiku to po prostu koszmar! Zanim ruszę po Cisco chicałbym poznać wasze opinie na temat BGP na tym sprzęcie. Który model polecacie do takich "trzepakowych" rozwiązań. Sieć kilkuset ludków, dwóch peerów. Może być używany sprzęt.


Na górę
Post: pt, 09 paź 2020 14:18:27 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 619
Upewnie się, planujesz tam tylko BGP?
Jeśli masz tylko dwa peery to może wyfiltruj sobie trasy? Te dwa peery to pełne feedy?

Ja generalnie BGP dla nieduzych sieci robie na serwerach (supermicro, dell) z kartami intela (x520-da2). Zaleta jest taka, ze robie tam od razu antyddosa.
Dla większych sieci Cisco lub Juniper.

Napisz jaki ruch i jakie interfejsy chcesz miec na tym cisco, cos podpowiem.


Na górę
Post: pt, 09 paź 2020 14:29:40 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 13 kwie 2008 10:18:25
Posty: 122
Luc3k pisze:
To pobieranie tras na Mikrotiku to po prostu koszmar!


To nie pobieraj pelnych tablic. Jesli nie jestes ASem tranzytowym to w zdecydowanej wiekszosci przypadkow ich nie potrzebujesz.


Na górę
Post: pt, 09 paź 2020 22:53:17 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 1011
Ok, można zrobić tak, żeby proces BGP na MT pobierał najpierw "kluczowe" trasy?
Kluczowe tzn. yt,google,fb i inne pierdoły ładnie zwane "contentem" a resztę niech sobie i dogrywa w 2 minuty

_________________
Rafał


Na górę
Post: pt, 09 paź 2020 23:40:10 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 619
Nie, ale mozna zrobić tak, żeby akceptował tylko duże prefiksy.
Wtedy responsywność się poprawia. Zresztą - jak ważny dla Ciebie jest upload? Moze pusc go jednym laczem?

Trasy są potrzebne tylko do uploadu. Druga strona dziala od razu.


Na górę
Post: sob, 10 paź 2020 12:00:44 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 636
Ale ja nie chce rzeźbić w g* jak coniektó©zy tu mówią tylko mieć sprawdzone rozwiązanie bez obejść. Na razie nie transferuję żadnego ASNa ale w przyszłości kto wie...

Jakiego Ciscacza moglibyście mi polecić na BGP a jakiego na GBP + routing, ew. NAT dla kilkuset główek. Na razie dwa łącza po 1G ale w przyszłości....


Na górę
Post: sob, 10 paź 2020 14:18:50 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 9238
Na ispforum polecają ASR 1001-X do BGP

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 10 paź 2020 18:41:35 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 636
A coś na kieszeń małego ISP co ma kilkuset ludków?

Powiedzmy coś w cenie CCRa. Może być używka


Na górę
Post: sob, 10 paź 2020 19:02:30 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4271
Lokalizacja: Szczecin
Jak na kieszeń małego ISP, to koledzy już pisali wcześniej: x86 + Debian + Bird.
Nawet z MT na x86 będziesz mieć szybsze przeliczanie tras niż na CCR. Tylko musisz brać x86 z jak najszybszym jednym rdzeniem, bo póki nie wyjdzie ROS v7, to do przeliczania jest jeden rdzeń.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 11 paź 2020 21:51:47 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 13 kwie 2008 10:18:25
Posty: 122
Luc3k pisze:
Ale ja nie chce rzeźbić w g* jak coniektó©zy tu mówią tylko mieć sprawdzone rozwiązanie bez obejść.

Luc3k pisze:
A coś na kieszeń małego ISP co ma kilkuset ludków?


Zdecyduj sie, bo sam sobie przeczysz. :P


Na górę
Post: ndz, 11 paź 2020 23:08:46 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 619
Czyli jakiś sprzęt serwerowy z birdem.


Na górę
Post: ndz, 11 paź 2020 23:11:12 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 719
Ja mam edge router pro od ubi z bondingiem narazie daje radę z luzem, jeżeli ma być na kieszeń małego isp

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: śr, 14 paź 2020 17:24:07 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 96
Lokalizacja: Wrocław
Powielę wszystkich, bo jest to najstabilniejsze według mnie rozwiązanie, poleasingowy serwer Della (np. R320). Można takiego wyszarpać za 2-3 klocki. Postawić wszystko na jakimś Debianie + Bird i będzie śmigać bez zarzutu.


Na górę
Post: czw, 15 paź 2020 8:08:30 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 08 mar 2008 20:20:32
Posty: 388
Na 5Gb ruchu to serwer z E3 v2 starczy za tysiaka :) . Można postawić 2, zrobić redundancje itd .


Na górę
Post: czw, 15 paź 2020 9:34:47 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 619
cibiman pisze:
Na 5Gb ruchu to serwer z E3 v2 starczy za tysiaka :) . Można postawić 2, zrobić redundancje itd .

Z kartą 10G chyba się w tysiaku nie zamknie :) Ale nie wiele więcej...


Na górę
Post: czw, 15 paź 2020 12:10:04 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 08 mar 2008 20:20:32
Posty: 388
maly84 pisze:
cibiman pisze:
Na 5Gb ruchu to serwer z E3 v2 starczy za tysiaka :) . Można postawić 2, zrobić redundancje itd .

Z kartą 10G chyba się w tysiaku nie zamknie :) Ale nie wiele więcej...



Nawet poniżej tysiaka , 850zł + cena dysku .


Na górę
Post: czw, 15 paź 2020 12:18:29 
   Tytuł: Re: Na czym BGP
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 619
Faktycznie, v2 da rade. Nie wiem dlaczego zawsze szukam conajmniej v3. To chyba nie ma żadnego znaczenia przy BGP.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 01 gru 2021 6:18:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl