Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 27 maja 2020 7:41:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1950
Ostatnio połączyłem ze sobą dwa fragmenty sieci: 192.168.1.0/24 i 192.168.3.0/24 Od tego czasu zaczęły dziać się dziwne sprawy a mianowicie:

1. Debian z LMsem losowo nie pinguje pewnych hostów. Co dziwne, z głównego routera lub innych MT w sieci a nawet lokalnego kompa z Ubuntu ping leci. Zdarza się też odwrotnie. Ping jest z Linuxów a z niektórych MT wypada.

2. Często dostaję maile z DHCP Alert z głównego routera. Co ciekawe jako MAC i IP widnieją jego adresy tj. 192.168.1.1

3. Wczoraj pingowałem urządzenie z nowego fragmentu sieci i na każdy wysłany pakiet do powiedzmy 192.168.3.4 otrzymywałem kilkanaście odpowiedzi od 192.168.1.154 że nexthopem dla 192.168.3.4 jest 192.168.1.1. 192.168.1.154 to router starszej pani który przedstawia się jako 'F5d8233-4v3'. Co dziwne, był on podpięty za switchem TL-SG108E . Pozwoliłem go sobie odpiąć i odpowiedzi o nexthopach przestały się pojawiać.

Mimo wszystko, coś mi tu śmierdzi. Co może się dziać z tą siecią? Jakie macie pomysły?

_________________
https://www.speedtest.net/pl/result/c/1f745512-7c94-4bc5-a255-7f0c1557e670


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 8:44:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 3088
Lokalizacja: Wrocław
Przeskanuj sobie na początek arping siec :)


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 9:05:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4271
Lokalizacja: Szczecin
Jak to połączyłeś? Bezpośrednio jako bridge? Jak dla mnie, to masz dwa serwery DHCP. Mieliśmy kiedyś taką sytuację w biurze, jak kolega zestawił do domu szefowej EoIP żeby miała bezpośrednio dostęp do sieci firmowej, ale nie wpadł na to, że nie może tego EoIP zrobić bezpośrednio między dwoma bridge, na których jest DHCP.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 27 maja 2020 20:53:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1950
cabana pisze:
Przeskanuj sobie na początek arping siec :)

Masz na myśli to narzędzie?
Obrazek

A tak sprawa wygląda po IP
Obrazek


Zauważyłem też, że to urządzenie widoczne jest w neigbors zarówno pod adresem MAC interfejsu ethernet jak i bridge'a (to SXT w bridgu):
Obrazek


Co do DHCP to dostawałem już alerty, jeśli coś pojawiło się w sieci i zwykle pokazywało prawidłowy MAC intruza a nie mój MAC i IP (głównego routera który jest i powinien być serwerem DHCP)

_________________
https://www.speedtest.net/pl/result/c/1f745512-7c94-4bc5-a255-7f0c1557e670


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 01 gru 2021 4:38:25

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl