Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 08 sty 2013 8:56:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 03 sie 2009 17:02:34
Posty: 1200
Lokalizacja: Rzeszów
Ostatnio wykryłem dość nieprzyjemną właściwość tego oprogramowania i chciałbym wszystkich przed tym ostrzec. Otóz kopie zapasowe bazy danych radził bym wykonywać przez bezpośredni eksport w phpMyAdmin a nie przez opcję dostępne w LMS. Problem polega na tym, że w coraz to nowszych wersjach autorzy zmieniali strukturę bazy danych. Dodawali tabele a niektóre pola przesuwali z jednej do drugiej. Efekt jest tego taki, że gdybyśmy chcieli zaimportować backup LMSowy do całkowicie nowej instalacji to najprawdopodobniej nam się to nie uda. Tabel będzie albo za mało, albo za dużo w stosunku do szablonu z katalogu "doc". Trzeba będzie albo ręcznie dodawać brakujące tabele i pola do MySQL albo wywalać dane z backupu. Za wszystko odpowiedzialny jest mechanizm zaimplementowany w LMS który zapisuję jedynie zawartość bazy, a nie jej strukturę. Problemu nie będą pewnie mieli Ci którzy nigdy nie aktualizowali swojego systemu..

_________________
EBC nie ABC!!!


Na górę
Post: wt, 08 sty 2013 9:19:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8917
Albo którzy wgrywają backup z wersji, którą mieli przed awarią.

Jak dobrze zrozumiałem, to alogicznie: chciałbyś podobnie zamienić pliki uszkodzonego windowsa 7 plikami z windowsa xp, bo kiedyś tam miałeś go na tym kompie :)


Ja nie miałem problemów z podniesieniem LMSa ze zwykłego backupu programu. Oczywiście backup był wykonany z wersji którą miałem "czystą", gotową do uzupełnienia.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 08 sty 2013 9:45:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 03 sie 2009 17:02:34
Posty: 1200
Lokalizacja: Rzeszów
Tzn nie do końca. U mnie w robocie kilka razy aktualizowałem LMSa do nowej wersji, przez co zmieniała się struktura bazy. Potem backup z programu nie pasował do żadnego szablonu, ani do starych ani do nowych

_________________
EBC nie ABC!!!


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2013 18:07:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 30 lip 2006 12:15:57
Posty: 490
Lokalizacja: z nienacka
1 - phpMyAdmin też nie zawsze prawidłowo zadziała
2 - jak już to z shell robisz np. mysqldump -u lms -p --opt --database lms --routines > lms.kopia.sql
3 - baze zaciągaj z shell

małe howto odnośnie LMS'a

Wariant 1, update LMS'a
a - masz działającego LMS 1.11.13 , robisz backup
b - podnosisz LMS poprzez nadpisanie plików -> struktura bazy sama się zaktualizuje,
c - masz już LMS najnowszy, zrób sobie dump bazy, uninkiesz potem niespodziane

Wariant 2 , czysty nowy LMS
a - masz backup z LMS 1.11.13
b - tworzysz w bazie strukturę LMS z wersji 1.11.13
c - importujesz dane
d - odpalasz najnowszego lms -> baza sama się zaktualizuje
e - robisz backup bazy

gorzej wygląda sytuacja jak masz archiwum LMS np. z przed roku a nie zachowałeś struktury sobie gdzieś w kopiach, wtedy jest mały zonk jeżeli zniĸly niektóre tabele lub zmieniły nazwy
nie ma znaczenia jeżeli jest inna kolejność, LMS tworząc backup dokładnie podaje kolejność pól do jakich są wstwiane dane.

może to cię zainteresuje :

https://github.com/inetlms/lms

demo masz na http://directnet.pl
login : demo
pass : Demo1234

tam jest moduł autobackup, oprócz automatycznego tworzenia kopii bazy , jest możliwość tworzenia archiwum wybranych katalogów z loklanego serwera
i wysłać to na ściśle tajny serwer FTP.


Na górę
Post: śr, 02 wrz 2020 10:45:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 29 maja 2012 14:29:56
Posty: 47
baju baju samo się zaktualizuje? :)
Po aktualizacji 1.11.13 do wersji lmsgit-26 i wejściu na stronę LMS nie da się zalogować i wypluwa:

apotkano błędy w bazie danych!

Zapytanie: CREATE VIEW customerview AS SELECT c.*, a1.country_id as countryid, a1.zip as zip, a1.city as city, a1.street as street,a1.house as building, a1.flat as apartment, a2.country_id as post_countryid, a2.zip as post_zip, a2.city as post_city, a2.street as post_street, a2.name as post_name, a2.house as post_building, a2.flat as post_apartment, a1.address as address, a1.location AS location, a2.address as post_address, a2.location AS post_location FROM customers c JOIN customer_addresses ca1 ON c.id = ca1.customer_id AND ca1.type = 1 LEFT JOIN vaddresses a1 ON ca1.address_id = a1.id LEFT JOIN customer_addresses ca2 ON c.id = ca2.customer_id AND ca2.type = 0 LEFT JOIN vaddresses a2 ON ca2.address_id = a2.id WHERE NOT EXISTS ( SELECT 1 FROM customerassignments a JOIN excludedgroups e ON (a.customergroupid = e.customergroupid) WHERE e.userid = lms_current_user() AND a.customerid = c.id) AND c.type < 2
Błąd: Cannot load from mysql.proc. The table is probably corrupted
Zapytanie: CREATE VIEW vnetworks AS SELECT h.name AS hostname, ne.*, no.ownerid, a.city_id as location_city, a.street_id as location_street, a.house as location_house, a.flat as location_flat, no.chkmac, CONCAT(inet_ntoa(ne.address), '/', mask2prefix(inet_aton(ne.mask))) AS ip, no.id AS nodeid, a.location FROM nodes no LEFT JOIN networks ne ON (ne.id = no.netid) LEFT JOIN hosts h ON (h.id = ne.hostid) LEFT JOIN vaddresses a ON no.address_id = a.id WHERE no.ipaddr = 0 AND no.ipaddr_pub = 0
Błąd: Cannot load from mysql.proc. The table is probably corrupted
Zapytanie: SELECT section, var, value, description FROM uiconfig WHERE disabled = 0 AND userid is null
Błąd: Unknown column 'userid' in 'where clause'
Zapytanie: SELECT id, name, passwd, hosts, lastlogindate, lastloginip, passwdforcechange, passwdexpiration, passwdlastchange, access, accessfrom, accessto, twofactorauth, twofactorauthsecretkey FROM vusers WHERE login='bartosz' AND deleted=0
Błąd: Unknown column 'passwdforcechange' in 'field list'


Na górę
Post: wt, 08 wrz 2020 22:24:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 18 gru 2007 0:35:20
Posty: 535
Ja kiedyś miałem tak że trzeba było aktualizować po kolei co następna wersja

analogicznie jeśli miałem wersje
1.11.2 i chcialem zaktualizować do wersji 1.11.13 to aktualizowałem po kolei
1.11.3 nastepnie 1.11.4 nastepnie 1.11.5 itd i wtedy przechodziło


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 22 wrz 2020 12:24:08

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl