Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 24 cze 2020 10:16:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 876
Podpowiedzcie coś proszę. Mam powtarzalny problem z DNS. Pojawia się czasowo i znika.
Łącze to LTE Playa. Router póki co Huawei B715. Za nim mikrotik. Antena zewnętrzna, sygnały w okolicach przyzwoitości. Prędkości zazwyczaj koło 30-40mbit/s.

Objaw. Nie otwiera się strona, nie łaczy się otulook, itp Choć po IP wszystko gada. Po 10 naciśnięciu F5, w końcu "Zakakuje" i szybko się otwiera. Modem jest połączony. Po IP mogę się do dowolnej rzeczy dostać z wspomnianą prędkościa (jakiś ftp w tym czasie może ciągnąć).

nslookup pytany DNS playowego (89.108.202.21) pokazuje 4 x timout. Pytany DNS 8.8.8.8 pokazuje time out. 1.1.1.1 pokazuje timeout. W tym czasie w osobnym oknie chodzi ping do każdego z tych 3 serwerów DNS, wraca 100% pingów, czasy 20-50ms zależnie który serwer.
Po kilku razach nslookup zaskoczy i pokazuje natychmiast IP. Problem występuję na kilku komputerach. Firmmowych, obwarownych, z programami antywirusowymi na których nawet nic nie mogę sobie samemu zainstalować.

W tym samym czasie ping do strony puszczony bezpośrednio po nazwie bezpośrednio z panelu huawei, też nie rozwiązuje nazwy. Wiec to raczej(?) nie wina modemu ani mikrotika za nim że jakoś wycina pakiety DNSa.


Zupełnie nie mam pomysłu gdzie szukać. Help.

Przykład. W tym czasie ping do serwera DNS wraca normalnie.
Dokładnie identycznie zachowuje się przy użyciu 8.8.8.8 czy 1.1.1.1


Załączniki:
DNs.jpg
DNs.jpg [ 132.41 KiB | Przejrzano 374 razy ]
Na górę
Post: śr, 24 cze 2020 19:42:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 437
Lokalizacja: Wrocław
Screenshot bym ocenzurował ;)

Ciekawe co opowiadasz - musi być gdzieś zatem cache'owanie DNSów po stronie P4 (nie wiem czy maskują, może tak).
Zestaw sobie może VPN na MT i puść tamtędy DNS albo spróbuj czegoś, co nie leci po 53:

https://github.com/parrotgeek1/ProxyDNS

Mam też wrażenie, że może to być związane z czasem dzierżawy DHCP - ustaw na 24h albo nawet 7d. Może długo się te ustawienia DHCP "aplikują".

Piotrek


Na górę
Post: wt, 30 cze 2020 15:29:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 876
piterus90 pisze:
Screenshot bym ocenzurował ;)

Ciekawe co opowiadasz - musi być gdzieś zatem cache'owanie DNSów po stronie P4 (nie wiem czy maskują, może tak).
Zestaw sobie może VPN na MT i puść tamtędy DNS albo spróbuj czegoś, co nie leci po 53:

https://github.com/parrotgeek1/ProxyDNS

Mam też wrażenie, że może to być związane z czasem dzierżawy DHCP - ustaw na 24h albo nawet 7d. Może długo się te ustawienia DHCP "aplikują".

Piotrek

Dzięki za hint. Faktycznie mogę łatwo wpuścić DNS do VPN'e jak będzie akurat czkawka.
Czas dzierżawy DHCP to raczej nei to, bo bezpośrednio modem LTE też nie rozwiązuje nazwy.


Na górę
Post: wt, 30 cze 2020 22:54:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1483
A jakie IP masz na WAN-modemu, publiczne/lokalne?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 09 lip 2020 16:55:13

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl